Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un ministru al Sănătății a murit de inimă la un maraton pentru combaterea cancerului

Ziarul de Vrancea
9 oct 2017 513 vizualizări

Ministrul tunisian al sănătății, Slim Chaker, în vârstă de 56 de ani, a murit duminică din cauza unei probleme cardiace după ce a alergat la un maraton organizat în beneficiul unei asociații care luptă împotriva cancerului, a anunțat ministerul.

"Am pierdut un frate și un coleg", a scris premierul Youssef Chahed pe pagina sa de Facebook. "A murit făcând un nobil act umanitar", a adăugat el. Ministrul a alergat duminică circa 500 de metri dintr-un maraton organizat la Nabeul de o asociație care strânge fonduri pentru a construi un spital destinat copiilor care suferă de cancer. Ministrul a susținut un discurs, apoi a urcat în mașină, unde i s-a făcut rău, și a murit la spitalul militar din Tunis unde a fost transportat.

Pe de altă parte, unii internauți au ales să vadă în ministrul decedat o victimă a deficiențelor sistemului sanitar tunisian, care nu a reușit să-l salveze.

Olanda: Acord asupra unei coaliții de guvernare după 208 zile de negocieri

Liderii celor patru partide implicate în negocieri în vederea formării unei coaliții de guvernare au ajuns la un acord, după o perioadă record de 208 zile. ”S-a ajuns la un acord în negocieri”, a anunțat, ieri, premierul în exercițiu Mark Rutte, care s-a declarat ”foarte mulțumit”, la ieșirea de la o ultimă reuniune, la Haga, între liderii partidelor angajate în negocieri, la șapte luni după alegerile legislative.  Însă proiectul noului Guvern cu privire la anii următori urmează să fie aprobat de Camera inferioară a parlamentului, care se va pronunța marți. ”În sfârșit, în sfârșit... Sunt fericit. Cred că este un acord imparțial, în direcția a ceea ce vrea toată lumea”, a declarat Alexander Pechtold, liderul progresiștilor din cadrul D66. Potrivit unor experți, însă, acest ”mariaj” se anunță dificil.

D66 va guverna împreună cu VVD, partidul liberal al premierului în exercițiu Mark Rutte, învingătorul în alegerile legislative din 15 martie, și cu alte două partide creștine, și anume pragmaticul CDA și Uniunea Creștină (CU), mai conservatoare. Fondat în anii '60, D66 susține avortul, apără drepturile LGBT și dorește ca dreptul la eutanasie să fie extins pentru ca oricine - nu doar bolnavi în fază terminală - să poată decide să-și pună capăt vieții. Aceasta este o linie politică la antipozii CU, care se bazează pe Biblie, combate avortul, căsătoria între persoane de același sex și eutanasia. Această coaliție le oferă lui Rutte și partenerilor săi o majoritate cu un singur vot - 76 de mandate din cele 150. Rutte urmează să rămână premier, însă alcătuirea celui de-al treilea Guvern pe care-l conduce nu va fi prezentată înainte de 23 octombrie, potrivit televiziunii publice NOS.

Turcia și SUA și-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor

Turcia și SUA și-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor, ambasada Turciei la Washington anunțând că trebuie să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce privește siguranța misiunii și a personalului, la puțin timp după ce ambasada americană la Ankara a făcut un anunț foarte asemănător. Disputa intervine după ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost reținut săptămâna trecută, fiind acuzat de legături cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara pentru lovitura de stat eșuată, de anul trecut. Washingtonul a condamnat acțiunea autorităților turce, pe care a calificat-o ca fiind lipsită de fundament  și că periclitează relațiile bilaterale. Conform agenției de presă Anadolu, cel reținut era un bărbat cu cetățenie turcă.

Ambasada SUA a anunțat că suspendă acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, vize temporare de muncă sau vize de studii. Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autorităților de la Washington pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, pentru rolul jucat în lovitura de stat eșuată din iulie 2016.

Studiu internațional: Cursurile școlare ar trebui să înceapă după 08.30

Adolescenții care încep cursurile la școală înainte de 08.30 sunt mai expuși riscului de a dezvolta probleme mentale din cauza unei calități scăzute a somnului, scrie Agerpres, citând rezultatele unui nou studiu. Astfel, un studiu efectuat la universitatea din Rochester (SUA) sugerează că adolescenții a căror zi începe înainte de 08.30 prezintă mai multe riscuri de a dezvolta simptome de anxietate sau chiar depresie. Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiului lor în numărul din octombrie al revistei Sleep Health, afirmă că ora de început a zilei este foarte importantă pentru sănătatea mentală a adolescenților și că aceștia nu ar trebui să înceapă orele înainte de 08.30. "Studiul nostru este primul care se interesează în mod real de modul în care ora de început a școlii afectează calitatea somnului, chiar și atunci când adolescenții fac tot ce trebuie pentru a dormi bine", a explicat Jack Peltz, psihiatru în cadrul universității din Rochester și autor principal al studiului. Cercetătorii au remarcat că diferențele sunt clare între elevii care încep școala înainte de 08.30 și cei care merg la cursuri după această oră, iar acest lucru se produce independent de alți factori. Impactul orei de început a zilei asupra somnului este influențat frecvent de predispoziția adolescenților de a se culca prea târziu, notează realizatorii studiului. Acest studiu arată însă că ora de începe a cursurilor joacă un rol prin ea însăși.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.