Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un documentar-șoc despre Coreea de Nord, discutat la ONU

Ziarul de Vrancea
13 oct 2020 1665 vizualizări

Un fost bucătar și un actor au reușit să păcălească regimul de la Phenian să construiască o uzină de armament în Uganda n experții internaționali au rămas perplecși de succesul infiltrării

Suedia și Danemarca vor să sesizeze ONU cu privire la dezvăluiri făcute într-un documentar danez difuzat în weekend, în urma infiltrării rocambolești a unor rețele nord-coreene de către un fost bucătar și un actor, timp de aproape un deceniu. Miniștrii de Externe danez și suedez se declară “profund îngrijorați de conținutul documentarului «Cârtița», care privește activități legate de Republica Populară Democratică Coreea (RPDC)”. “În urma acestor îngrijorări, noi am decis să ne însărcinăm misiunile la ONU să atragă atenția Comitetului Sancțiunilor al ONU asupra acestui documentar. De asemenea, vom ridica această problemă în cadrul UE”, au scris, în acest comunicat comun miniștrii Jeppe Kofod și Ann Linde. Documentarul - difuzat de BBC și televiziuni nordice - duminică are la bază rolul jucat timp de aproape un deceniu de către un fost bucătar danez care primește pensie de invaliditate, hotărât să dovedească faptul că Phenianul ocolește sancțiunile internaționale. După ce a înființat o filială daneză a Asociației de Prietenie cu Coreea (KFA), o organizație pro-Phenian, el câștigă încrederea conducătorului spaniol al acesteia, Alejandro Cao de Benos. Jucând rolul unui vasal al regimului nord-coreean, el reușește să pună pe picioare - cu ajutorul realizatorului documentarului, Mads Brügger, și unui actor care joacă rolul unui om de afaceri bogat și fără scrupule - o misiune vizând să propună autorităților nord-coreene investiții profitabile în legătură cu armamentul sau traficul de droguri. Această misiune reușește, la Phenian, să semneze un fals contract de construire a unei uzine subterane de armament pe o insulă în Uganda, printr-un acord între trei părți, implicând vânzarea de petrol de către un om de afaceri iordanian. Documentarul este filmat cu camera ascunsă și conține ceea ce fostul bucătar prezintă drept videoclipuri de propagandă pentru Coreea de Nord și KFA. În documentar apare ambasadorul nord-coreean la Stockholm, care pare să aprobe proiectul uzinei de armament, un fragment pe care Ministerul suedez de Externe a anunțat că-l “ia în serios” încă de duminică. “Cârtița” îi lasă perplecși pe unii experți occidentali în regimul nord-coreean, surprinși atât de succesul subterfugiului, cât și de riscurile nebunești pe care și le-au asumat cei doi protagoniști, fostul bucătar Ulrich Larsen și actorul Jim Latrache-Qvortrup, un fost membru al Legiunii Străine franceze, care a făcut închisoare în Danemarca.

Coronavirus Rusia: Record de infecții și decese

Rusia a înregistrat ieri un număr record de noi cazuri de COVID-19 și de decese cauzate de coronavirus, numărul total al persoanelor care au contractat SARS-CoV-2 în această țară de la izbucnirea pandemiei ajungând la 1.326.178, transmite Reuters și The Moscow Times. Autoritățile afirmă însă că nu intenționează să introducă noi măsuri de carantină în pofida agravării pandemiei. Anna Popova, directorul Rospotrebnadzor - serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, a declarat marți că autoritățile ruse nu văd nevoia impunerii unor noi restricții asupra activității economice. „În pofida creșterii numărului de noi cazuri, astăzi în Rusia nu discutăm despre blocarea economiei, suspendarea unor sectoare ale economiei sau domenii de afaceri deoarece nu vedem niciun motiv pentru a face asta”, a declarat Popova. Comentariul acesteia a venit la o zi după ce Kremlinul a afirmat că Rusia își permite un răspuns mai flexibil la pandemia de COVID-19 decât în timpul primului val când a introdus carantina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia are mai mult loc de manevră decât în perioada de debut a pandemiei datorită îmbunătățirii îngrijirilor medicale, suplimentării numărului de paturi și existenței unui sistem testat de combatere a virusului. Marți, un secretar de stat din ministerul sănătății rus a anunțat că aproape 90% din paturile de spital alocate cazurilor de COVID-19 sunt în prezent ocupate, adăugând însă că 20% din pacienții internați au simptome ușoare și pot fi trimiși acasă. Alexander Gorelov, director adjunct al unui institut de cercetare din subordinea Rospotrebnadzor, a afirmat că se așteaptă ca numărul de noi contagieri să crească pentru aproximativ încă 20 de zile. Capitala Moscova rămâne epicentrul pandemiei în țara condusă de Vladimir Putin, raportând marți 4.618 de noi cazuri la o populație de 13 milioane de locuitori. Primăria Moscovei a deschis două spitale temporare și a ordonat companiilor să trimită cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă. Celula de criză responsabilă de gestionarea pandemiei de COVID-19 din Rusia a raportat marți 13.868 de noi contagieri și 244 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, numărul oficial al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în această țară ajungând la 22.966. Rusia are al patrulea cel mai mare număr de infecții cu SARS-CoV-2 la nivel mondial după Statele Unite, India și Brazilia.

Coronavirus: Imunitatea împotriva COVID-19 ar dura cel puțin patru luni

Anticorpii pacienților diagnosticați cu COVID-19 se mențin în organism timp de cel puțin patru luni după infectare și ar oferi imunitate împotriva coronavirusului în această perioadă, potrivit unui studiu publicat marți de Institutul Național pentru Sănătate și Asistență Socială (THL) din Finlanda, citat de site-ul televiziunii publice finlandeze, ylfe.fi, transmite Agerpres. Cercetarea, efectuată de THL în colaborare cu orașul Helsinki, a analizat, începând din luna martie, 129 de persoane din 39 de familii în care cel puțin unul dintre membri a prezentat rezultate pozitive la testul PCR pentru depistarea COVID-19. Studiul a confirmat că 63 din cele 64 de persoane testate pozitiv au dezvoltat anticorpi în prima lună de la infectare și, în plus, au identificat anticorpi la alte 17 persoane care au avut rezultate negative la testul PCR. Aproape toți subiecții COVID-19 pozitivi au format anticorpi în prima lună după infectare, notează YLE. Majoritatea subiecților infectați au prezentat forme ușoare de boală și nu au necesitat spitalizare. Potrivit THL, cantitatea de anticorpi la persoanele infectate a scăzut pe perioada monitorizării, deși la patru luni de la infectare aproape toți subiecții aveau încă anticorpi. „Rezultatele în urma studiului THL confirmă dovezile conform cărora anticorpii produși după o infecție naturală și imunitatea potențială ar dura cel puțin patru luni”, a declarat Merit Melin, cercetătoare la THL și conducătoarea studiului, citată într-un comunicat. Melin a recunoscut că nu se cunoaște deocamdată cu certitudine ce tip de imunitate protejează corpul uman împotriva unei noi infecții COVID-19, deși experții consideră că este cea furnizată de anticorpii neutralizanți. De asemenea, nu se știe cu siguranță cât timp persistă în organism anticorpii specifici împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, deoarece investigațiile efectuate până în prezent prezintă rezultate foarte diferite. THL consideră că rezultatele sunt promițătoare din perspectiva dezvoltării unui vaccin. „Deoarece vaccinarea vizează de asemenea să producă anticorpi neutralizanți de lungă durată, este promițător că imunitatea obținută după infectare durează mai mult decât s-a raportat anterior”, a declarat Hanna Nohynek, medic la THL, citată în comunicat. THL intenționează să continue studiul pentru a examina prevalența anticorpilor și posibila imunitate la persoanele infectate după șase și șapte luni, rezultate așteptate până la sfârșitul acestui an.

Peste zece milioane de americani au votat deja în alegerile prezidențiale

Peste zece milioane de americani au votat în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, prin corespondență sau anticipat, relatează AFP. “Alegătorii au depus un total de 10.296.180 de buletine de vot în statele respective”, un record, a anunțat luni pe site US Elections Project de la Universitatea din Florida. Potrivit instituției, nivelul votului anticipat în scrutinul în care se înfruntă Donald Trump și Joe Biden, este cu mult mai mare decât în 2016, iar numeroși americani recurg puternic la votul prin corespondență pentru a evita să voteze personal în plin pandemie de covid-19. Această creștere intervine în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus, care a condus la o recurgere masivă la votul anticipat și la votul prin corespondență mai ales în rândul democraților. Președintele republican în exercițiu Donald Trump a semănat confuzia și și-a exprimat neîncrederea în votul prin poștă care, în opinia sa, ar antrena o fraudă generalizată - acuzații nefondate. Universitatea din Florida compilează date raportate de state cu privire la votul anticipat. În 2016, până la 16 octombrie 1,4 milioane de americani îșitrimiseseră bultetinul de vot.

Johnson & Johnson a suspendat studiile pentru un vaccin împotriva Covid-19 după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”

Compania Johnson & Johnson a suspendat studiile clinice pentru un vaccin împotriva Covid-19 după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”, informează NBC. Anunțul a venit la câteva săptămâni după ce J&J a anunțat că se află în faza finală cu testarea vaccinului-candidat. O astfel de pauză nu este neobișnuită în cazul studiilor pentru vaccinuri. Luna trecută, Oxford și AstraZeneca au trecut prin același lucru, iar acest lucru este văzut de experți ca un exemplu de rigoare științifică menținută în ciuda presiunii. Studiul Johnson & Johnson a fost suspendat în conformitate cu standardele normative după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”, a transmis compania luni noapte. Compania a mai spus că starea pacientului este analizată și evaluată de un comitet independent. „Trebuie să respectăm intimitatea acestui participant la studiu. Aflăm mai multe despre boala acestui participant și este important să avem toate datele înainte de a împărtăși alte informații”, a fost transmis. Nu este clar dacă pacientul a primit vaccinul experimental sau a făcut parte din grupul placebo. Pfizer și Moderna se află din luna iulie în faza a treia de studii pentru un vaccin. Ambele presupun două doze administrate la o lună distanță. Vaccinul-candidat al Johnson & Johnson este administrat într-o singură doză. Săptămâna trecută, compania a anunțat că CE (Comisia Europeană) a fost de acord cu o achiziție în avans de la compania-mamă, Janssen Pharmaceutical Companies, de 200 de milioane de doze de vaccin pentru statele membre UE după omologare. Compania a mai precizat că va oferi 500 de milioane de doze de vaccin pentru națiunile cu venituri scăzute.

Bacteriile pot “rescrie” regulile evoluției pentru a dezvolta rezistență la antibiotice

Un studiu australian publicat ieri a dezvăluit modalitatea prin care bacteriile sunt capabile să încalce regulile evoluției pentru a dezvolta rezistență la antibiotice. Conform teoriei tradiționale privind evoluția, transmiterea genelor se face de la părinte la descendenți, proces cunoscut și sub numele de transfer de gene pe verticală (VGT). Însă o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Australia a descoperit că bacteriile au reușit să transmită gene rezistente la antibiotice prin intermediul transferului de gene pe orizontală (HGT), chiar și atunci când nu erau constrânse de condițiile din mediul înconjurător pentru a face asta, sfidând astfel legile selecției naturale.Unul dintre coautorii raportului studiului, doctor Mike McDonald, a explicat că cercetarea a fost realizată după ce oamenii de știință au documentat rezistența la antibiotice în locații în care nu ar fi fost necesar să se manifeste. “Genele pentru rezistența la antibiotice ale bacteriilor care trăiesc în mediile spitalicești, în canalizare și ferme sunt frecvente, deoarece în astfel de locuri există antibiotice ca urmare a activităților umane”, a explicat el. “Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au analizat medii fără antibiotice, de exemplu păduri sau estuare, s-au detectat totuși gene de rezistență la antibiotice”, a menționat el.Pentru a înțelege cum este posibil acest lucru, echipa de cercetători a monitorizat dezvoltarea bacteriilor fără expunerea la antibiotice, însă a permis HGT în cazul acestora de la bacterii deja rezistente la antibiotice. După ce oamenii de știință au expus bacteriile studiate la antibiotice au constatat un nivel de rezistență la aceste substanțe, mai mult decât în cazul celor care nu beneficiaseră de HGT. “Am constatat că populațiile care au beneficiat de HGT ar putea supraviețui tratamentului cu antibiotice; populațiile de control care nu au fost expuse la HGT nu au supraviețuit”, a spus McDonald. Potrivit cercetătorilor, această constatare demonstrează că genele de rezistență la antibiotice se pot răspândi în populații care nu se confruntă cu antibiotice. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce pacienții prezintă încă bacterii rezistente la antibiotice mult timp după încheierea tratamentului cu antibiotice și de ce bacteriile dezvoltă rapid rezistență chiar și în cazul în care nu au fost expuse anterior la antibiotice, a explicat McDonald. Deși anterior se credea că adaptările genetice se manifestă doar atunci când există un beneficiu imediat pentru supraviețuire, McDonald a afirmat că “lucrarea noastră demonstrează că dacă HGT are posibilitatea de a transfera suficient din materialul genetic în populație poate reprezenta o forță care se împotrivește selecției naturale și permite genelor care nu conferă un beneficiu să se răspândească în populație”.

Un afro-american pe care polițiști călare l-au ținut legat cu o frânghie cere compensații de 1 milion de dolari

Un afro-american pe care polițiști albi călare l-au ținut legat cu o frânghie în Texas - caz despre care s-a vorbit mult anul trecut în SUA - a depus plângere împotriva orașului Galveston și a serviciului său de poliție, a informat ieri AFP. În august 2019, Donald Neely a fost arestat pentru violare de proprietate. Doi agenți de poliție albi, urcați pe cai, l-au escortat la poliție, bărbatul mergând pe jos, după ce au legat o frânghie de cătușele lui, imagine ce amintea de epoca linșajelor rasiste din SUA. Donald Neely a traversat astfel mai multe cartiere de case, în centrul micului oraș balnear Galveston, “defilând” în acest mod prin fața trecătorilor, dintre care unii au făcut fotografii. Pe rețelele sociale a circulat îndeosebi o fotografie ce a suscitat indignarea internauților, care au denunțat un tratament degradant. În plângerea depusă pe 7 octombrie, Donald Neely califică acțiunile polițiștilor drept “extreme” și “scandaloase”. Reclamantul susține, de asemenea, că a avut “impresia că a fost expus cum erau expuși sclavii”, într-o situație care i-a provocat “rușine, umilire și frică”.El cere compensații în valoare de 1 milion de dolari. În momentul arestării sale, Neely, care suferă de probleme mentale, nu avea un domiciliu stabil. El a fost surprins în timp ce dormea în incinta unei clădiri, de doi agenți de poliție de la noua unitate de patrule ecvestre. Presa locală a scris la acea epocă, citând autoritățile din Galveston, că în trecut el fusese acuzat de mai multe ori de violare de proprietate.

Șeful poliției locale, Vernon Hale, și el negru, a dat la rândul său asigurări că tehnica frânghiei era permisă agenților de poliție pentru a escorta persoane arestate, dar că el a decis să o suprime. Hale a prezentat scuze lui Donald Neely și a precizat că acesta ar fi trebuit în mod normal să fie dus la secția de poliție într-un vehicul motorizat, însă doar polițiști călare erau disponibili.

Tihanovskaia îi dă ultimatum lui Lukașenko să plece de la putere

 Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia i-a dat ieri utimatum - până la 25 octombrie - președintelui belarus Aleksandr Lukașenko să plece de la putere, amenințând că altfel va lansa un apel la grevă generală. Proclamarea victoriei lui Aleksandr Lukașenko în alegerile prezidențiale contestate de la 9 august, împotriva lui Svetlana Tihanovskaia, a provocat o contestare de o amploare fără precedent în Belarus. “Dacă exigențele nu ne sunt respectate până la 25 octombrie, întreaga țară va ieși pașnic în stradă la 26 octombrie, toate întreprinderile vor intra în grevă, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat nu vor mai vinde nimic”, a amenințat, într-un comunicat, opozanta care a fugit în Lituania după alegeri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.