Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Un biet molâu fără coloană vertebrală”. “Oribil”. “Dezgustător”

Ziarul de Vrancea
17 iul 2018 1079 vizualizări

În acești termeni a fost criticat Donald Trump de partenerii săi republicani și presa conservatoare care în general îi “mănâncâ din palmă” n politicienii, jurnaliștii și experții de peste Ocean consideră apoape la unison că liderul american s-a înjosit în fața lui Putin n presa de la Moscova jubilează

Președintele american Donald Trump a fost criticat dur atât de opoziția democrată, dar mai ales de colegii din Partidul Republican după prestația din conferința de presă comună cu Vladimir Putin. Echivocul declarațiilor sale, lipsa de fermitate față de Putin și faptul că a creditat poziția Rusiei în detrimentul comunității americane de informații i-au adus lui Trump critici severe și de la ziariștii și analiștii Fox News, aliații săi media tradiționali.Mai mulți senatori republicani și un fost director al Agenției Centrale de Informații (CIA) au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump și faptul că el a acceptat dezmințirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane. Mai mult, președintele american a afirmat despre propria țară că s-a comportat într-un mod stupid în relația cu Rusia, scrie Agerpres.Senatorul republican Lindsay Graham a fost printre primii aliați ai lui Trump care au reacționat negativ. “Ocazie ratată de președintele Trump de a trage la răspundere cu fermitate Rusia pentru amestecul din 2016 și pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al lui Trump va fi considerat de Rusia ca un semn de slăbiciune și va crea mult mai multe probleme decât rezolvă”, a scris Graham pe Twitter, potrivit Agerpres.

“O greșeală tragică”

Republicanul Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, un aliat-cheie al lui Trump, a atras atenția că “nu există o echivalență morală între Statele Unite și Rusia, care rămâne ostilă celor mai fundamentale valori și idealuri ale noastre Statele Unite trebuie să rămână concentrate asupra tragerii la răspundere a Rusiei și opririi atacurilor josnice ale acesteia la adresa democrației”. Ryan a avertizat că “Trump trebuie să-și dea seama că Rusia nu este aliatul nostru” și s-a arătat convins că Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale americane. Jeff Flake, un alt senator din Partidul Republican, cunoscut pentru criticile la adresa președintelui, a spus: “N-aș fi crezut niciodată că voi apuca ziua în care președintele nostru american va sta pe scenă alături de președintele rus și va da vina pe Statele Unite pentru agresiunea Rusiei. E rușinos”.Concluzia senatorului republican John McCain, fost candidat la președinția SUA, este că summitul de la Helsinki a fost “o greșeală tragică”. “Nu doar că președintele Trump n-a reușit să spună adevărul despre un adversar; dar, vorbind lumii în numele Americii, președintele nostru nu a reușit să apere tot ce ne face ceea ce suntem – o republică de oameni liberi devotați cauzei libertății, acasă și în străinătate”, a arătat el într-o declarație scrisă.John Brennan, fost director al CIA, a sugerat că președintele ar trebui destituit: “Spectacolul lui Donald Trump la conferința de presă de la Helsinki se ridică la nivelul «infracțiuni și abateri de conduită grave» și îl depășește. N-a lipsit nimic până la trădare. Nu doar că comentariile lui Trump au fost imbecile, ci el e cu totul în buzunarul lui Putin. Patrioți Republicani, unde sunteți???”, a scris el pe Twitter.Din partea opoziției democrate, senatorul Chuck Schumer, liderul minorității din camera superioară a Congresului, s-a arătat indignat că Trump “a crezut pe cuvânt KGB în loc să creadă bărbații și femeile din CIA”.

O prestație egoistă și grotească

Dacă presa care îl critică în mod tradițional (The New York Times, The Washington Post, CNN) a sancționat dur prestația lui Trump, cele mai surprinzătoare critici au venit din partea influenților analiști de dreapta de la canalul de televiziune Fox News. “O performanță oribilă din partea președintelui. Destul de urât să dai credit unei națiuni care ne subminează democrația”, a scris pe Twitter Trish Regan. Neil Cavuto, și el ziarist Fox News, a caracterizat prestația lui Trump ”dezgustătoare”, în timp ce comentatorul conservator Ben Shapiro a numit-o ”egoistă și grotescă”, adăugând că ”Trump s-a făcut de râs”. În ceea ce privește presa adversară, BBC a scris că “Trump ia partea Rusiei împotriva FBI”, iar Washington Post a dezvăluit că Trump a refuzat să urmeze planul stabilit cu consilierii săi și a vorbit fără să țină cont de punctele mari de discurs convenite.

Arnold: Un biet sclav care făcea vânt cu evantaiul

Și fostul guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger (republican) l-a atacat dur pe președintele american, spunând că liderul de la Casa Albă s-a purtat ca un sclav care i-a făcut vânt cu evantaiul președintelui rus. ''Ai stat acolo ca un biet molâu fără coloană vertebrală, ca un biet sclav care făcea vânt cu evantaiul'', a declarat Schwarzenegger într-un videoclip postat pe Twitter, adresându-se direct lui Trump. ''Mă întrebam când aveai de gând să-i ceri un autograf sau să faci cu el un selfie, sau ceva de felul ăsta'', a adăugat el. În înregistrarea sa video de 45 de secunde, Schwarzenegger îl acuză pe Trump că a atacat comunitatea serviciilor de informații și Departamentul de Justiție pentru că a refuzat să denunțe amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale.Schwarzenegger, care s-a născut în Austria, a întrebat apoi ce s-a întâmplat cu ''cuvintele puternice'' rostite în timpul Războiului Rece de către fostul președinte american Ronald Reagan. ''Ce s-a întâmplat cu cuvintele puternice și cu fermitatea lui Ronald Reagan când s-a aflat lângă Zidul Berlinului și a spus 'Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid'? Ce s-a întâmplat cu toate acestea?'', a întrebat Schwarzenegger înainte de a încheia videoclipul cu un oftat adânc.

Consilierilor li se cere demisia

Înalți consilieri ai președintelui american Donald Trump se confruntă cu apeluri din partea criticilor de a demisiona, după ce liderul de la Casa Albă s-a situat în mod public de partea șefului statului rus Vladimir Putin și împotriva comunității serviciilor de informații americane pe tema acuzațiilor privind interferența Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, relatează Politico.Secretarul de stat Mike Pompeo, ministrul apărării James Mattis, directorul serviciilor de informații Dan Coats și consilierul pentru securitate națională John Bolton se află printre oficialii despre care unii comentatori politici și parlamentari spun că ar trebui să plece din funcții, în legătură cu aparenta supunere a lui Trump față de Putin în cursul unei conferințe de presă comune luni la Helsinki.Chiar și unii din tabăra dreptei au luat atitudine, în mare parte pe social media, pentru a sugera că unii oficiali ai cabinetului și alți membri importanți ai echipei lui Trump ar trebui să demisioneze.''După ziua de astăzi, șefii care se cred indispensabili ar trebui să plece'', a scris pe Twitter Ross Douthat, un cunoscut editorialist conservator de la The New York Times.

Presa din Rusia laudă victoria lui Putin

Presa de stat din Rusia și politicienii au descris discuțiile dintre președintele american, Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind o victorie pentru Putin, deoarece Rusia a fost tratată ca un partener egal. „Încercările Vestului de a izola Rusia au eșuat”, titra ziarul de stat Rossiisskaya Gazeta. „Este amuzant să ne amintim toate lucrurile lipsite de sens spuse de Obama și restul despre Rusia, cum că ar fi o putere regională slabă. Atenția lumii este astăzi îndreptată către Helsinki și este clar pentru toată lumea: soarta lumii este decisă de SUA și Rusia, liderii a două mari puteri se întâlnesc”, a declarat Alexey Pushkov, un parlamentar rus. Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a descris întâlnirea ca fiind „magnifică... mai bine decât super”. Oportunitatea de a se prezenta ca un egal în fața președintelui american a reprezentat un obiectiv major al lui Putin în pregătirea pentru summit, conform persoanelor apropiate liderului rus.

Putin, învins la CEDO de Pussy Riot

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Rusia, care nu a făcut ”niciun efort” să identifice comanditarii asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia și din cauza ”mai mulor încălcări” privind Pussy Riot. Întâmplarea face ca familia jurnalistei asasinate în 2009 și trei membre ale trupei punk feministe, condamnate în 2012, să obțină în aceeași zi o victorie judiciară foarte simbolică la CEDO, obținând condamnarea Moscovei.Într-o primă hotărâre, CEDO, sesizată de familia Annei Politkovskaia, a condamnat Rusia pentru că ”nu a pus aplicare măsuri de anchetă adecvate în vederea identificării comanditarului sau comanditatrilor uciderii” jurnalistei ruse. Într-un comunicat, jurisdicția europeană subliniază că ”statul (rus) nu și-a îndeplinit obligațiile referitoare la eficiența și durata anchetei care-i reveneau în virtutea Convenției” europene a drepturilor omului din 1950. ”Ancheta a condus la rezultate tangibile, pentru că cinci bărbați au fost găsiți în mod direct vinovați de crimă”, însă ”într-o omucidere de acest tip nu putem considera că ancheta a fost adecvată, dacă nu s-a făcut niciun efort în vederea identificării comanditarului crimei”, subliniază Curtea.O jurnalistă de invetigație cunoscută, Anna Politkovskaia ancheta cu privire la acuzații de încălcare a drepturilor omului în Cecenia. Ea a criticat, în mai multe rânduri, politica președintelui Vladimir Putin.La mai bine de zece ani de la asasinat, care a provocat emoție în întreaga lume, comanditarii nu au fost identificați încă de justiția rusă.Într-o a doua hotărâre, Curtea a condamnat Moscova din cauza unor ”multiple încălcări” comise contra a trei membre ale trupei punk Pussy Riot în 2012. Maria Alehina, Nadejda Tolokonnikova și Ekaterina Samuțevici au fost condamnate deoarece au încercat să interpreteze cântece antiPutin în Catedrala Moscovei, în februarie 2012.Ele au fost condamnate, în august 2012, la doi ani lagăr, după ce au fost găsite vinovate de ”huliganism motivat de ură religioasă”.Ekaterina Samuțevici a fost eliberată în octombrie 2012, iar Nadia Tolokonnikova și Maria Alehina au ispășit 22 de luni din pedepse.Curtea a stabilit că tinerele, transportate într-un ”vehicul înțesat” la tribunal au ”suportat umilirea de a fi permanent expuse vederii tuturor într-o cutie de sticlă”. Ele au fost ”înconjurate de polițiști înarmați și plasate în paza unui câine”. Iar ”din simplul motiv că ele au purtat haine de culori puternice, au dat din mâini, au dat din picioare și au folosit un limbaj grobian, jurisdicții interne au pronunțat o sancțiune de o severitate excepțională”, subliniază Curtea. Curtea a condamnat Rusia să plătească 15.000 de euro despăgubiri morale fiecăreia dintre membrele trupei Pussy Riot.Pussy Riot au făcut să se vorbească despre ei duminică, când alți patru membri trupei, purtând uniforme de poliție, au pătruns scurt timp pe teren, la Moscova, în timpul finalei Cupei Mondiale Franța-Croația. Aceste patru persoane au fost condamnate luni la 15 zile de închisoare.

O elevă de 11 ani a fost violată de 18 bărbați, în India

Optsprezece bărbați au fost arestați pentru violarea unei eleve în vârstă de 11 ani, timp de mai multe luni, într-un complex de apartamente din orașul Chennai, situat în estul Indiei, a anunțat ieri poliția locală. Fata, care avea probleme de auz, ar fi fost sedată de către acuzați, printre care se află un angajat al unei firme de pază care asigura securitatea clădirii și liftierul, potrivit Agerpres.Bărbații, cu vârste cuprinse între 23 de ani și 66 de ani, au filmat violul, au șantajat-o pe fată și au amenințat-o cu consecințe grave dacă se adresează poliției. Părinții victimei au formulat duminică o plângere la poliție după ce fata care fusese violată i-a povestit surorii sale coșmarul prin care a trecut. ''I-am arestat pe toți cei 18 acuzați pentru această infracțiune odioasă. Ei au abuzat-o sexual pe fată, de mai multe ori, într-o magazie de pe terasa clădirii în ultimele șapte luni'', a declarat un reprezentant al poliției din Chennai.Bărbații au fost puși sub acuzare în virtutea Legii privind protecția copiilor de infracțiuni de natură sexuală din India (POCSO).Guvernul indian a aprobat recent pedepse drastice pentru cazurile de violență sexuală contra copiilor, inclusiv pedeapsa capitală pentru cei condamnați pentru viol dacă victima este în vârstă de cel mult 12 ani.

Studiu: Ce grupe de sânge preferă căpușele

Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai ridicat de a fi mușcate de o căpușă, printre aceste arahnide putându-se număra și cele care pot provoca boala Lyme, cu potențial fatal, conform unui studiu efectuat în Cehia.Căpușele sunt paraziți purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge și sunt răspândiți în special în zonele cu vegetație bogată.În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB și 0 pe o suprafață sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpușă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de știință au monitorizat mișcările acesteia timp de două minute. Rezultatele au relevat că în proporție de 36% căpușele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziți au înclinat către grupa B. ''Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanți pentru preferințele alimentare ale căpușelor Ixodes ricinus'', a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universității amintite. ''Informația obținută cu privire la potențiala preferință a căpușelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de mușcătură de căpușă'', a adăugat specialista.Pentru ca această asociere să fie confirmată și pentru a stabili cu exactitate dacă aceste arahnide preferă o anumită grupă de sânge este nevoie, însă, de aprofundarea acestor studii, au subliniat oamenii de știință în jurnalul Annals of Agricultural and Environmental Medicine.Căpușele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei semințe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea și forma unei boabe de cafea. Aceste arahnide caută gazde de care să se agațe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă și așteaptă.Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecțiune caracterizată prin febră, dureri de cap și o erupție cutanată circulară în jurul mușcăturii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.