Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un bebeluș sirian care și-a pierdut un ochi într-un bombardament devine simbol pe Internet

Ziarul de Vrancea
20 dec 2017 633 vizualizări

Fotografia unui bebeluș sirian care și-a pierdut un ochi într-un raid al regimului se află în centrul unei campanii de solidaritate pe rețele de socializare, numeroși navigatori pe Internet postând o imagine în care își acoperă un ochi cu o mână, relatează AFP

#SolidarityWithKarim (Solidaritate cu Karim) este un hashtag postat masiv pe Twitter și Facebook de câteva zile, după o campanie lansată de către fotografi liber profesioniști sirieni în Ghouta de Est, ultimul fief rebel, în apropiere de Damasc. În această regiune a fost rănit grav, pe 29 octombrie, Karim - pe atunci în vârstă de 40 de zile - la ochi, iar mama sa a fost ucisă, potrivit familiei și medicului care l-a îngrijit.

Campania a ajuns până la Consiliul de Securitate al ONU, unde ambasadorul Marii Britanii Matthew Rycroft  a postat pe twitter o poză cu el așezat pe locul său la masa rotundă, în care își acoperă ochiul drept cu mâna. ”Avertizăm împotriva inacțiunii care face ca tot mai mulți oameni să moară. Și mai multe școli vor fi bombardate. Și mai mulți copii vor fi răniți”, spune el în mesajul care însoțește imaginea. ”Trebuie ca bombardamentul și asediul Ghoutei de Est să se termine”, a adăugat el, referindu-se la campania de bombardamente a regimului.

În numeroase fotografii apar copii în stradă, acoperindu-și un ochi cu o mână, dar și membri ai Apărării Civile în zona rebelă - Căștile Albe -, membri ai unor ONG-uri și chiar jurnaliști, între care cei ai redacției cotidianului german Bild.

Miniștri turci - a căror țară susține opoziția față de Bashar al-Assad - au postat de asemenea mesaje pe Twitter cu bebelușul rănit.

Copilul se afla la Hamouria, o localitate din Ghouta, atunci când un raid al regimului a avut loc asupra unei piețe.

Influent demnitar catolic din Ierusalim: Trump că a stricat spiritul Crăciunului

 

Demnitarul catolic cu cel mai înalt grad de la Ierusalim i-a reproșat ieri lui Donald Trump că a stricat spiritul Crăciunului, prin faptul că a recunoscut orașul drept capitala Israelului, și că a determinat sute de creștini să-și anuleze vizita.

Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Partiarhatului Latin, a declarat că bisericile creșine tradiționale consideră problematică o eventuală cerere oficială a vicepreședintelui american Mike Pence de a vizita locurile sfinte la Ierusalim în cadrul unei vizite prevăzute în ianuarie.

El l-a sfătuit pe Pence ”să asculte mai mult” celelalte comunități decât pe evangheliștii creștini din care face parte și care sunt bănuiți că au influențat puternic decizia președintelui american.

Anunțarea pe 6 decembrie de către Trump a deciziei sale de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, ”a creat tensiuni în jurul Ierusalimului și a deturnat atenția de la Crăciun”, într-un moment al anului în care numeroși pelerini vizitează în mod tradițional Orașul Sfânt, a declarat Pizzaballa în fața presei. Ea a provocat, de asemenea, tensiuni la Betleem, alt loc important al creștinătății în Cisiordania ocupată. ”Asta i-a speriat pe mulți oameni, iar noi avem mai puțini oameni decât s-a prevăzut”, a spus el. Arhiepiscopul a evocat ”zeci de anulări” ale unor călătorii în grup, reprezentând sute de persoane. Biserica a menținut însă toate slujbele prevăzute, pentru a-și ”exprima hotărârea de a continua sărbătorile”, a spus el. Declarația lui Trump, care rupe cu decenii de diplomație americană și internațională cu privire la statutul Ierusalimului, una dintre problemele cele mai spinoase în conflictul israeliano-palestinian, a provocat manifestații și confruntări aproape zilnic în teritoriile palestiniene.

Monseniorul Pizzaballa, demnitarul catolic roman cu cel mai înalt rang în Orientul Mijlociu, a reiterat opoziția Bisericii față de orice inițiativă ”unilaterală” care modifică statu quo-ul în relațiile dintre comunitățile religioase de la Ierusalim.

Surse: Rusia s-a pregătit pentru a captura țările baltice într-o săptămână

Vastele manevre militare derulate de Rusia în septembrie sub titulatura Zapad-2017 nu au constituit un "exercițiu antiterorist" și nu au avut un "caracter pur defensiv", cum susține Kremlinul, ci un scenariu de "război convențional la scară largă împotriva NATO în Europa" și care includea capturarea statelor baltice, bombardarea Germaniei și invadarea unor țări neutre, scrie cotidianul german Bild, care citează doi analiști de top din servicii secrete occidentale, care au preferat să-și păstreze anonimatul. Potrivit acestor surse, manevrele au repetat capturarea statelor baltice și a Belarusului precum și o "campanie șoc" împotriva țărilor occidentale membre ale NATO precum Germania și Olanda, dar și Polonia, Norvegia și state nealiniate precum Suedia și Finlanda. Potrivit celor două surse, trupele rusești au exersat capturarea "regiunilor de vulnerabilitate din punctul de vedere al Rusiei", respectiv cele trei țări baltice. Acest lucru presupune "derularea rapidă a operațiunii Suwalki", o regiune critică: dacă Rusia ocupa această zonă de frontiera de 104 km aflată în apropierea enclavei Kaliningrad, practic Lituania, Letonia și Estonia vor fi decuplate de aliații occidentali. În acest scop, Rusia a creat în cadrul exercițiilor statul artificial "Veyshnoria" pe zona de pământ de 40 de km dintre Polonia și Lituania. În același timp, Rusia a repetat "neutralizarea sau preluarea controlului asupra aeroporturilor și porturilor (baltice), astfel încât să nu poată ajunge întăriri din partea NATO". Capturarea celor trei state ar urma să dureze o săptămână.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.