Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Un asteroid uriaș va trece la 1 septembrie prin apropierea Pământului

Ziarul de Vrancea
25 aug 2017 465 vizualizări

Este cel mai mare asteroid care se apropie de Terra de la începutul observațiilor făcute de NASA

Asteroidul Florence, care va trece la distanță relativ mică de Pământ la 1 septembrie, este cel mai mare astfel de obiect spațial rătăcitor care se apropie de Terra de la începutul observațiilor făcute de NASA cu privire la asteroizii din vecinătatea planetei noastre, cu orbite potențial periculoase, conform unui material publicat de SPACE.com. Acest asteroid are un diametru de 4,4 kilometri și va trece la 7 milioane de kilometri distanță de planeta noastră, adică de 18 ori distanța de la Pământ la Lună — o distanță sigură, dar, în termeni astronomici, suficient de aproape pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la astfel de roci cosmice și ce ar însemna o eventuală ciocnire pentru civilizația umană. "Deși mulți asteroizi identificați au trecut mai aproape de Pământ decât o va face Florence la 1 septembrie, toți aceștia erau mult mai mici", a comentat Paul Chodas, managerul Centrului NASA pentru Studiul asteroizilor din apropierea Terrei.  În timp ce asteroidul Florence va trece pe lângă Pământ, astronomii vor profita de ocazie pentru a obține imagini radar ale obiectului cosmic și pentru a afla mai multe despre dimensiunile sale exacte și caracteristicile de la suprafață. Asteroidul a primit acest nume după Florence Nightingale (1820 — 1910), cea care este considerată fondatoarea serviciului modern de asistente medicale. Acest obiect cosmic a fost descoperit de astronomul Schelte "Bobby" Bus în 1981 de la Observatorul Siding Spring din Australia. La 1 septembrie acest obiect se va afla la cea mai mică distanță față de Terra din 1890 și până în prezent și va trece din nou, la o distanță similară abia la orizontul anilor 2500.

Astronomii amatori vor putea urmări acest asteroid cu telescoape de mici dimensiuni încă de la sfârșitul lunii august, când Florence va începe să strălucească pe cerul nopții în direcția constelației Piscis Austrinus (Peștele Austral).

Sindicalist: Macron ”crede că francezii sunt niște imbecili”

Philippe Martinez a criticat vineri declarațiile lui Emmanuel Macron, care a spus joi la București că francezii ”detestă reformele”, apreciind că nu este prima oară când președintele Republicii i-ar considera pe francezi ”niște imbecili”. ”Asta înseamnă că francezii, atunci când li se propune o reformă, sunt prea proști ca să înțeleagă ceea ce li se propune”, a reacționat vineri Martinez într-un interviu pentru BFMTV/RMC. ”Asta nu e prima oară când domnul Macron crede că francezii sunt niște imbecili”, a adăugat el.

”Francezii refuză reformele proaste”, a subliniat numărul unu al Confederației Generale a Muncii (CGT). O reformă trebuie să ”îmbunătățească situația celor care au un loc de muncă, celor care nu au sau celor săraci”, a declarat el. ”O reformă este un proces social. Toate reformele care ni se propun de decenii sunt împotriva intereselor salariaților”, a adăugat el. Martinez a respins crtica lui Macron. ”El este conservatorul, odată ce face același lucru ca predecesorii săi (în domeniul reformelor). Legea muncii, în prezent, este aceeași ca anul trecut, dar mai rea”, a apreciat el.

La rândul său, Jean-Claude Mailly, numărul unu la Forța Muncitoare (FO), intervievat la France info, a declarat că ”nu înțelege” declarațiile lui Emmanuel Macron. ”Reforme s-au făcut”, a spus el, evocând ”160 de texte în dreptul muncii de câteva zeci de ani”. ”Nu se poate spune că Franța nu este reformabilă!”, a subliniat liderul sindical.

Johnson recunoaște că Londra va trebui să plătească pentru a ieși din UE

Ministerul britanic de Externe Boris Johnson a recunoscut, vineri, că Marea Britanie trebuie să plătească pentru a ieși din Uniunea Europeană, alăturându-se altor susținători ai Brexit-ului care au făcut concesii pentru a asigura o retragere fără probleme. La o lună după ce a calificat că o sumă vehiculată de 100 de miliarde de euro este o ”extorcare” și a spus oficialilor europeni să se ducă ”să fluiere”, Johnson a declarat la postul de radio BBC ”desigur că ne vom respecta obligațiile”. În acest fel, Johnson s-a aliniat la angajamentul scris al guvernului condus de Theresa May, din luna iulie.

Cu altă concesie semnificativă, oficialul care a fost imaginea campaniei Leave, a acceptat ideea unei perioade interimare, multi-anuale, după ieșirea țării din UE, în condițiile în care negociatorii încearcă să orienteze discuțiile către comerț. Intervenția lui Johnson marchează sfârșitul unei perioade rare de tăcere din partea sa în privința Brexit, înainte de reluarea discuțiilor dintre Marea Britanie și UE, săptămâna viitoare.

Comentariile sale evocă afirmațiile altor politicieni, care au susținut Brexit-ul la referendum, și semnalează înțelegerea faptului că vor fi necesare concesii pentru a-și îndeplini obiectivul.

Germania interzice principalul site de extremă stânga

Ministerul german de Interne a anunțat vineri interzicerea principalei platforme pe Internet în țară a extremei stângi și că a confiscat arme albe într-o percheziție, măsuri pe care le-a luat în urma unor violențe în marja summitului G20. În cursul unor percheziții la sediul site-ului linksunten.indymedia.org, la Freiburg, anchetatoriii au descoperit cuțite, bâte, tuburi și praștii, a declarat pentru presă ministrul de Interne Thomas de Maizière, un apropiat al cancelarului Angela Merkel.

”Continuarea exploatării site-ului este, începând de acum, o infracțiune penală”, a declarat ministrul, care dorește să ”pedepsească cu forță extremiștii de stânga susceptibili să fie violenți în Germania”. În opinia sa, Indymedia este teatrul ”cvasicotidian” al unor declarații pline de ură, propagandei și unei ”asistențe concrete” în vederea comiterii unor infracțiuni, de exemplu discutând despre confecționarea unui coctail Molotov sau aplaudând incendierea mașinii unui reprezentant al poliției în fața locuinței acestuia. Forumul a fost deosebit de activ în timpul summitului G20, organizat la începutul lui iulie la Hamburg, servind la organizarea unor manifestații, ciocniri dar și violențe și distrugeri în marja acestei reuniuni oficiale. Creat în 2009, Indymedia a devenit platforma pe Internet cea mai frecventată a extremei stângi și le permite utilizatorilor ei să posteze anonim. Un contributor anonim a livrat, spre exemplu, în 2016, datele persoanle - adresele și numerele de telefon - a peste 2.000 de participanți la Congresul partidului Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă).

Dodon vrea menținerea contingentului rus în Transnistria

Președintele moldovean prorus Igor Dodon consideră necesară prelungirea misiunii ruse de menținere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după ce Parlamentul a cerut retragerea acesteia, relatează portalul de propagandă rusă Sputnik. ”Operațiunea de pace continuă în formatul existent. Nimeni nu are dreptul să aducă atingere rotației trupelor și nici să le împiedice să-și îndeplinească misiunea vizând menținerea păcii în regiune”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. El se declară sigur că ”operațiunea de pace pe Nistru se caracterizează printr-un înalt nivel de profesionalism și că ea își atinge obiectivele”. Ziarul Izvestia a scris că liderul transnistrean Vladimir Krasnoselski a evocat deja eventualitatea unui război în regiune, în cazul unei retrageri a trupelor ruse de menținerea păcii. La 23 august, ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a subliniat că Rusia cataloghează drept un demers inamical decizia republicii Moldova de a supune Adunării Generale a ONU problema retragerii contingentului rus din Transistria.

Republicanul Trump îi atacă violent pe republicani

Donald Trump joacă cartea confruntării și critică în mod deschis presupusa inacțiune a șefilor Congresului, care fac parte totuși din partidul său, odată cu apropierea reluării activității parlamentare în septembrie. Tonul a urcat într-o convorbire telefonică, la începutul lui august, între miliardarul republican și șeful majorității republicane în Senat Mitch McConnell, dezvăluie The New York Times (NYT). Cel mai puternic om din Senat a fost vizat, de asemenea, de salve de tweet-uri răzbunătoare, iar mai mulți senatori rebeli - inclusiv John McCain - au fost făcuți cu ou și cu oțet în public. Joi, președintele i-a atacat dur pe McConnell și pe președintele camerei Reprezentanților, Paul Ryan, cei doi oameni care controlează Congresul și care nu se află, în opinia sa, la înălțime.

În următoarea sesiune, două subiecte mari se află pe rol, și anume votarea bugetului pentru 2018 și ridicarea plafonului datoriei. Ambele au termen-limită sfârșitul lui septembrie. Casa Albă cere ca legea finanțării statului federal să includă credite în vederea construirii zidului promis de Donald Trump la frontiera cu Mexicul.

Acest acces de tensiune este neobișnuit între o Casă Albă și un Congres aflate sub controlul aceluiași partid, mai ales în primul an de mandat.

Aleși republicani au criticat dur ambivalența lui Donald Trump în fața violențelor de la Charlottesville, mai ales Bob Corker, care i-a repus în discuție ”competențele” de a exercita funcția supremă. Casa Albă i-a dat joi o replică usturătoare: ”ridicol” și ”scandalos”, ”nici nu merită măcar un răspuns”.

Închisoare cu executare pentru două adolescente care au torturat animale

Un tribunal din Rusia a condamnat vineri la pedepse aspre de închisoare cu executare două adolescente care au torturat și ucis cel puțin 15 animale, în acest caz fiind trimis în detenție și un prieten al fetelor, care a filmat aceste fapte de mare cruzime. Aliona Savcenko și Alina Orlova au recunoscut că au torturat împreună cel puțin 15 animale, printre care câini și pisici recuperate din adăposturi pentru animale și din anunțuri la mica publicitate. Cele două fete, care la momentul faptelor aveau fiecare 17 ani, au fost condamnate la patru ani și trei luni și respectiv trei ani și zece zile de închisoare cu executare, în urma unui proces care s-a derulat în spatele ușilor închise, timp de cinci luni, la Habarovsk, în Extremul Orient rus. ''Curtea a stabilit că cele două prietene au tratat în mod sistematic cu mare cruzime animale, folosind metode sadice, mutilându-le sau omorându-le'', subliniază Comitetul de Anchetă.

Rapoarte elaborate de experți au arătat că cele două tinere nu sufereau de niciun dezechilibru mintal. Potrivit televiziunii ruse, care le-a supranumit ''măcelăresele din Habarovsk'', ele duceau animalele într-o clădire abandonată, pentru le călca apoi în picioare sau a le scoate ochii. În vârstă de 18 ani, prietenul lor Viktor Smișliaev a primit, la rândul său, trei ani de închisoare cu executare, pentru că a filmat actele de cruzime ale celor două adolescente. Părinții celor trei au fost de asemenea condamnați printr-o procedură separată la o amendă pentru ''neglijență în educarea copiilor''. Actele de cruzime față de animale sunt arareori pedepsite sever în Rusia, unde astfel de condamnări sunt o excepție.

Canada: sexul neutru va putea fi înscris pe documentele oficiale

Mențiunea "X" va putea fi înscrisă pe documentele de identitate ale persoanelor care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin, a anunțat joi Guvernul canadian. Într-o primă etapă, o mențiune specială va putea fi adăugată pe documentele oficiale ale "persoanelor care nu se identifică cu genul feminin (F) sau cu cel masculin (M)", indicând astfel dorința acestor persoane ca genul lor să fie "desemnat prin litera 'X', corespunzătoare genului non-specificat", precizează autoritățile canadiene.

Acest anunț vizează ușurarea procedurilor de obținere a pașapoartelor, a altor documente de călătorie și a actelor de imigrație, "care corespund mai bine identității sexuale" a acestor persoane, a precizat Guvernul federal canadian. Noile măsuri provizorii, care vor intra în vigoare pe 31 august, vor fi aplicate până când Guvernul canadian "va putea să tipărească documente oficiale ce includ desemnarea genului prin litera 'X'".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.