Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un an de pandemie: Peste 2,6 milioane de decese asociate COVID-19

Ziarul de Vrancea
10 mar 2021 1493 vizualizări

SUA este cea mai afectată națiune din lume, urmată de Brazilia n în Europa, Regatul Unit a fost lovit cel mai tare de pandemie, cu 125.222 de decese asociate

Peste 118 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 și mai mult de 2,6 milioane de decese asociate au fost înregistrate în lume, în decurs de un an, de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie.

Ieri s-a împlinit un an de când OMS, după mai multe întruniri, a anunțat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată ca pandemie.

Pe 11 martie 2020, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul lui 2019, peste 118.000 de oameni din 114 țări fuseseră infectați. Mai mult de 90% dintre cazuri, în China și Coreea de Sud. Numărul deceselor la nivel mondial depășise atunci 4.200.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a subliniat la acel moment că „mai multe țări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat și controlat”. Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândește în lume peste așteptări.

În prezent, la nivel mondial, puțin peste 118 milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 și au fost înregistrate mai mult de 2,61 milioane de decese asociate, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

SUA este cea mai afectată națiune din lume, cu peste 29,1 milioane de contaminări și 529.203 decese asociate. Îi urmează India, cu 11,26 milioane de cazuri și 158.063 de decese asociate. Brazilia a înregistrat, în premieră, peste 2.000 de decese zilnice asociate COVID-19, iar rata infecțiilor cu SARS-CoV-2 este în creștere, fapt pus de experți pe seama noilor variante ale coronavirusului. Țara sud-americană este a doua cea mai afectată din lume, din punct de vedere al bilanțului deceselor, cu 270.656. Numărul înregistrat miercuri a fost de 2.286. În aceeași zi au fost înregistrate și 79.876 de contaminări noi. Cât privește Europa, Regatul Unit este țara cea mai afectată, cu 4,24 de milioane de cazuri și 125.222 de decese asociate. Îi urmează Franța, Spania, Italia și Germania.

O combinație de anticorpi reduce riscul de spitalizare și deces cu 87%

Compania farmaceutică Eli Lilly a anunțat miercuri că o terapie a sa bazată pe o combinație de anticorpi pentru combaterea COVID-19 a redus riscul de spitalizare și de deces cu 87%, într-un studiu care a inclus 750 de pacienți cu COVID-19 din categoria de risc ridicat. Acesta este al doilea studiu larg, de stadiu târziu, care arată că terapia care constă în combinarea a doi anticorpi, bamlanivimab și etesevimab, este eficace în tratarea cazurilor ușoare și moderate de COVID-19. Studiul anterior, care a publicat date în ianuarie, a utilizat o doză mai mare a medicamentelor și a redus riscul de spitalizare cu 70%.

“Mă aștept ca aceste date să continue să ducă la o utilizare mai mare a anticorpilor. Există puține alte boli la care avem medicamente care să ofere un beneficiu atât de mare”, a declarat Daniel Skovronsky, director științific la Eli Lilly. Autoritățile de reglementare americane au autorizat în februarie această terapie combinată, pentru pacienții cu COVID-19 cu vârste de peste 12 ani care prezintă un risc ridicat să dezvolte complicații grave. Autoritățile de reglementare europene și-au dat acordul pentru folosirea acestei terapii în luna martie. Statele Unite au convenit în februarie achiziția a minimum 100.000 de doze din acest tratament combinat. Skovronsky a spus că terapia combinată oferă o protecție mai mare față de noile tulpini ale COVID-19.

Prințul William: “Nu suntem rasiști!”

Prințul William a spus ieri că membrii familiei regale nu sunt rasiști, după ce Meghan, soția fratelui său Harry, a afirmat că un membru nenumit din familie ar fi întrebat cât de închisă la culoare va fi pielea fiului lor Archie. Dezvăluirile au fost făcute într-un interviu exploziv al lui Harry, 36 de ani, și Meghan, 39 de ani, acordat jurnalistei Oprah Winfrey și care a fost difuzat duminică. Potrivit Reuters, acesta a împins monarhia britanică în cea mai mare criză din 1997, de la moartea prințesei Diana, mama lui William și a lui Harry. În timpul unei vizite la o școală din estul Londrei, William a afirmat că nu a vorbit cu Harry de la interviuul difuzat în urmă cu patru zile. “Nu am vorbit cu el, dar o voi face”, a declarat William, în vârstă de 38 de ani. Întrebat de un reporter dacă familia regală este rasistă, William a răspuns: “Nu suntem o familie rasistă”.

În interviul de două ore, Meghan a mai spus că familia regală a ignorat cererea ei de ajutor atunci când a avut gânduri de sinucidere, în timp ce Harry a afirmat că tatăl său, moștenitorul tronului, prințul Charles, l-a dezamăgit și că s-a simțit prins în capcană. Marți, Palatul Buckingham a transmis un comunicat în numele reginei Elizabeth a II-a, bunica prinților, în care se arată că familia este “întristată” să afle de problemele cu care s-au confruntat cei doi în ultimii ani. Comunicatul a precizat că problemele de rasă sunt îngrijorătoare și că vor fi luate foarte “în serios”. Palatul a subliniat că este o problemă de familie care trebuie rezolvată în privat. Interviul a fost urmărit de 12,4 milioane de persoane în Marea Britanie și de 17,1 milioane în SUA.

Primul vaccin anti-COVID cu o singură doză autorizat în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi acordarea unei autorizări condiționate de punere pe piață a vaccinul împotriva COVID-19 Janssen, o filială a grupului american Johnson & Johnson (J&J). Johnson & Johnson devine astfel al patrulea vaccin - după vaccinurile Pfizer/BioNTechn, Moderna și AstraZeneca - care obține undă verde în Europa, a anunțat EMA. Comisia Europeană (CE) a anunțat, imediat după aceea, că urmează să autorizeze folosirea vaccinului în Uniunea Euroepană (UE). Potrivit unor studii, acest vaccin ar antrena puține efecte secundare și are avantajul că a fost conceput după apariția unor noi variante ale noului coronavirus.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.

El a fost autorizat deja în Statele Unite, Canada și Bahrain și este în curs de examinare în Africa de Sud. “Prin acest ultim aviz pozitiv, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor ava o opțiune suplimentară în lupta împotriva pandemiei și protejării vieții și sănătății cetățenilor lor”, a subliniat directoatrea EMA Emer Cooke. “Acesta este primul vaccin într-o singură doză care poate fi folosit”, a subliniat ea Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în UE a rămas în urmă față de alte țări, din cauza unor dificultăți în aprovizionarea cu vaccin de la laboratoare.

Vaccinul dezvoltat de filiala grupului american ar urma să permită o creștere a stocurilor mondiale, în urma unor probleme de producție cu care se confruntă laboratoare ale căror vaccinuri au fost deja omologate. În cadrul contractului cu UE, J&J s-a angajat să livreze în acest an cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin Uniunii - dintre care 55 de milioane de doze în trimestrul doi, iar primele expedieri urmează să aibă loc în aprilie.

Vaccinul Pfizer, eficiență de 97% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19

Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 97% împotriva cazurlor simptomatice și formelor grave de COVID-19, arată un studiu realizat în Israel în condiții reale, publicat joi, care îmbunătățește datele deja cunoscute despre proprietățile acestui vaccin. Aceste rezultate - care provin din date cu privire la persoane vaccinate în Israel - “reprezintă probele concrete cele mai complete de până în prezent care demonstrează eficiența vaccinului împotriva COVID-19”, anunță, într-un comunicat comun, alianța Pfizer/BioNTech și Ministrerul israelian al Sănătății.

Potrivit acestui studiu, vaccinul are de asemenea o eficiență de 94% împotriva formelor nesimptomatice de COVID-19.

Mai mult de trei ani de închisoare pentru că au furat hârtie igienică

Autorii unui jaf armat pentru câteva sute de role de hârtie igienică anul trecut la Hong Kong au fost condamnați ieri la peste trei ani de închisoare, a informat presa locală, potrivit AFP. Cei trei bărbați, care, înarmați cu cuțite, furaseră aproximativ 600 de role de hârtie igienică, au fost condamnați fiecare la 40 de luni de închisoare, potrivit ziarului local Mingpao. În februarie 2020, când au apărut primele cazuri de coronavirus la Hong Kong, hârtia igienică a devenit o marfă rară, rezidenții temându-se de o penurie a acestui produs. Hong-kong-ezii s-au repezit în supermarketuri pentru a-și face stocuri de produse de bază și alimentare. Cum supermarketurile nu reușeau să se reaprovizioneze suficient de repede, în fața magazinelor se formau cozi lungi chiar înainte de deschidere, iar ulterior, abia aprovizionate, rafturile se goleau cu viteză maximă. Pe rețelele de socializare, locuitorii își afișau cu mândrie stocurile de role de hârtie igienică din micile lor apartamente. Cei trei autori ai acestui furt au recunoscut că s-au folosit de un cuțit pentru a amenința un șofer care făcea o livrare în fața unui mare supermarket din popularul cartier Mongkok. Bărbații au furat 50 de pachete de hârtie igienică cu o valoare de piață de 1.700 HKD (183 euro) înainte de a fi arestați de poliție. Potrivit Mingpao, cei trei, care au recunoscut furtul, i-au cerut scuze livratorului și au returnat hârtia igienică furată. Cu toate acestea, judecătorul a considerat că infracțiunea a fost premeditată și trebuie pedepsită cu închisoarea, precizează același ziar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.