Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Umoriștii proruși pot folosi noi strategii pentru a face farse liderilor din Occident

Ziarul de Vrancea
15 mar 2023 683 vizualizări

Doi umoriști proruși, Vladimir Kuznețov și Aleksei Stoliarov, cunoscuți ca “Vovan” și “Lexus”, care se dau drept Michael McFaul, un fost ambasador american la Moscova, desfășoară o campanie de dezinformare care vizează, potrivit unor experți, să prindă în capcană lideri occidentali de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

Ei au prins în capcană lideri și celebrități din întreaga lume, de la premierul canadian Justin Trudeau la fostul premier britanic Boris Johnson și starul Elton John.

Însă celebra pereche, care dezminte orice legătură cu Kremlinul, în pofida faptului că este suspectată de legături cu Serviciile ruse de securitate FSB, și-a intensificat eforturl de a prinde în plasă oficiali de rang înalt din America și Europa care au luat poziție împotriva invaziei ruse, în februarie 2022, potrivit unor experți în securitate cibernetică.

Deepfake, numere false de telefon, machiaj

“Atenție, cineva care folosește numărul de telefon Â1(202)7549885 spune că sunt eu”, avertizează pe Twitter Michael McFaul, un fost ambasador american la Moscova, în perioada 2012-2014. “Dacă vă conectați pe o platformă video cu acest număr, veți vedea un deepfake generat de Inteligența Artificială (IA) care seamănă și vorbește ca mine. Nu sunt eu. Este o nouă armă rusă de război”, avertiza el în septembrie.

Un “deepfake” sau “hipertrucaj” este o tehnologie a IA care constă în înlocuirea unei fețe cu alta.

Potrivit diplomatului, imitatorul părea să fie “în direct” și “se exprima în rusă”, o limbă pe care o cunoaște, dar pe care nu o vorbește curent.

Întrebările puse de către autorul farsei erau “evident concepute pentru a submina eforturile de război în Ucraina”, sublinia McFaul.

Experți de la societatea de securitate cibernetică Proofpoint, cu sediul în California, au evaluat că este vorba “cu o mare probabilitate” despre Vovan și Lexus - supranumiți TA499. “TA499 a uzurpat identitatea lui McFaul o vreme, pentru a încerca să intre în contact cu oficiali de rang înalt din întreaga lume”, acuză cercetători de la Proofpoint.

Potrivit unui raport întocmit de către societatea californiană, duetul rusesc a trimis e-mailuri, uneori de pe domeniul “ukr.net”, aparent autentice, încercând să se dea drept oficiali ucraineni precum premierul, deputați sau asistenți ai acestora.

Obiectivul lor era să convingă să se intre în comunicare cu ei la telefon sau prin apel video.

În timpul apelurilor, Vladimir Kuznețov și Aleksei Stoliarov au mers până la a folosi tehnici de machiaj pentru a semăna cu persoanele cărora le uzurpau identitatea, pentru a câștiga încrederea victimelor farsei, pe care le-au făcut să spună lucruri folosite ulterior de către propaganda prorusă.

Fragmente din apeluri au fost postate apoi pe YouTube și RuTube, o platformă video rusească.

Cooperare cu Kremlinul?

“Un impostor care pretindea că este premierul ucrainean (Mîhail Șmîhal), a încercat să stea de vorbă cu mine”, anunța în martie, pe Twitter, ministrul britanic al Apărării ben Wallace.

“Mi-a pus mai multe întrebări înșelătoare și am închis după ce a devenit suspect”, anunța el. Potrivit Proofpoint este foarte probabil despre cei doi ruși. De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Rusia și susținătorii săi au încercat să deformeze rolul Moscovei, deversând un val de informații false.

Țintirea “inamicilor Kremlinului de la începutul invaziei arată o anumită simpatie și o cooperare probabilă” cu Guvernul rus, declară Roman Osadchuk de la Atlantic Council, un cerc american de reflecție specializat în relații internaționale. “Gradul de sofisticare, precum folosirea deep fake sau a unor sosii pentru a se da drept anumite persoane este un indiciu suplimentar al unui posibil ajutor extern”, în opinia sa.

Într-un interviu acordat în 2012 site-ului american The Verge, cei doi ruși au dezmințit că ar folosi deepfake-uri, insistând că folosesc numai machiaj și unghiuri ingenioase ale camerelor de luat imagini.

“Iată-l pe Leonid Volkov, un lider al opoziției”, spunea Vladimir Kuznețov într-un apel video cu site-ul american, prezentându-l în realitate pe partenerul său Aleksei Stoliarov, care seamănă oarecum cu Volkov, unul din “locotenenții” în exil ai opozantului încacerat Aleksei Navalnîi, un inamic jurat al Kremlinului.

Războiul din Ucraina continuă, farsele care folosesc propagandei ruse nu se vor opri, iar autorii lor ar putea folosi noi strategii, avertizează Proofpoint.

Forțele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii în timpul protestelor

Forțele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii și tineri în timpul protestelor antiguvernamentale care au zdruncinat Iranul începând din toamna trecută, arată un raport publicat joi de Amnesty International.

Manifestanții au fost bătuți, biciuiți, supuși la șocuri electrice, violuri și alte forme de violență sexuală de reprezentanți ai serviciilor de informații și securitate, autoritățile recurgând la violență împotriva tineretului pentru a-l împiedica să protesteze, potrivit raportului. “Este odios faptul că oficialități publice fac abuz în acest fel de puterea de care dispun folosind-o împotriva unor copii vulnerabili și speriați, provocându-le, lor și familiilor lor, durere și anxietate grave și cicatrici fizice și mentale severe”, a subliniat într-un comunicat Dieter Karg, expert pentru Iran la Amnesty International Germania.

Organizația a documentat în raport cazuri de violență împotriva copiilor și tinerilor după ce au fost arestați, începând cu bătăi administrate în dubele forțelor de ordine. În închisoare, minorii au fost supuși șocurilor electrice la organele genitale, au fost forțați să ia pastile necunoscute și au fost amenințați cu brutalitate, au consemnat autorii raportului. Înainte de a-i elibera, oficialii i-au amenințat pe copii că le vor aresta familiile dacă se plâng cuiva de tratamentul primit; unii dintre copiii torturați aveau doar 12 ani, notează Amnesty.

Raportul organizației este realizat pe baza mărturiilor a zeci de persoane arestate și rude ale acestora.

O mișcare de contestare a izbucnit în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, pe 16 septembrie anul trecut, la trei zile după arestarea sa la Teheran de către poliția moravurilor (instituție dizolvată între timp), pe motiv că ar fi încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor să poarte văl în public. Pe parcurs, manifestațiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mișcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestație fără precedent după Revoluția islamică din 1979.

În ultimele trei luni din 2022, mii de iranieni și aproximativ 50 de cetățeni străini au fost arestați și cel puțin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestațiile antiguvernamentale din Iran.

Întrucât la proteste au luat parte în special tineri, majoritatea probabil sub 25 de ani, Amnesty consideră că între cei arestați s-au numărat câteva mii de copii.

Luni, șeful autorității judiciare din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, a anunțat că 22.000 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale au fost amnistiate.

NASA a prezentat costumul spațial pentru aterizarea pe Lună

Costumele mari, albe, voluminoase, purtate de Neil Armstrong și colegii săi astronauți de la Apollo cu o jumătate de secol în urmă sunt demodate. Moda haute couture lunară necesită acum ceva mai potrivit pentru confortul bărbaților și femeilor. NASA a prezentat, miercuri, primul prototip pentru un nou costum spațial de generație viitoare, special croit și accesorizat pentru primii astronauți care se vor aventura pe suprafața Lunii în următorii câțiva ani, scrie The Guardian. Cele mai recente articole de îmbrăcăminte pentru lună au fost expuse la Centrul Spațial Johnson din Houston în timpul unui eveniment găzduit pentru mass-media și studenții de la Axiom Space, compania din Texas, contractată de NASA pentru a realiza costume pentru Artemis, succesorul programului lunar Apollo.

Misiunea Artemis 1, lansarea puternicei rachete de generație viitoare a NASA și a navei sale spațiale Orion nou construite într-un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii și înapoi, a fost finalizată cu succes în decembrie.

NASA și Agenția Spațială Canadiană plănuiesc să anunțe cei patru astronauți aleși să zboare încă de anul viitor pe Artemis 2, o altă misiune dus-întors.

Acest zbor, dacă va avea succes, va deschide calea pentru o expediție planificată a astronauților Artemis 3 pe suprafața lunară - prima până la polul sud al Lunii - mai târziu în următorii zece ani. Va fi primul care va trimite o femeie să pășească pe Lună.

NASA promite că misiunile ulterioare Artemis vor include și prima persoană de culoare care va ajunge pe Lună. Programul, numit după sora geamănă a lui Apollo din mitologia greacă, are ca scop stabilirea unei baze lunare durabile ca o piatră de temelie pentru viitoarea explorare umană pe Marte.

Șeful NASA, Bill Nelson, a spus că noile costume spațiale “vor deschide oportunități pentru ca mai mulți oameni să exploreze și să conducă știința pe Lună ca niciodată”.

Toți cei 12 astronauți NASA care au aterizat pe Lună în timpul a șase misiuni Apollo din 1969 până în 1972 au fost bărbați albi. Ținutele purtate pe Lună de astronauții Artemis vor arăta foarte diferit de costumele spațiale voluminoase de altădată.

Create de Axiom drept “Unitatea de mobilitate extravehiculară Axiom” sau pe scurt AxEMU, noile costume sunt mai eficiente și mai flexibile decât vechile costume Apollo, cu o mai mare flexibilitate.

Ele sunt concepute pentru a se potrivi unei game largi de potențiali purtători, cel puțin 90% din populația masculină și feminină din SUA, a spus NASA. De asemenea, vor include progrese în sistemele de susținere a vieții, articole de îmbrăcăminte sub presiune și avionică.

Aspectul precis al costumelor a rămas însă un secret comercial bine păzit. Cele expuse au venit cu un strat exterior care era gri cărbune, cu linii portocalii și albastre și logo-ul Axiom pe piept - menit să ascundă designul propriu al țesăturii exterioare Axiom.

Compania a spus că aceste costume care vor fi purtate la polul sud lunar de către astronauți vor fi albe, deoarece aceasta este cea mai bună culoare pentru a reflecta lumina aspră a Soarelui de pe suprafața Lunii și pentru a proteja purtătorul de căldura extremă.

Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. El a mulțumit Danemarcei pentru deciizia de înființare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari.

“Astăzi a fost o zi internațională fructuoasă pentru țara noastră, pentru apărarea noastră. A mai avut loc o întâlnire în format Ramstein, a zecea deja. Muniție pentru războinicii noștri, artilerie, tancuri, protecția cerului ucrainean - toate acestea au fost discutate. Există soluții. Sunt recunoscător Statelor Unite, care coordonează Ramstein, și tuturor partenerilor noștri pentru disponibilitatea lor fermă de a ajuta. Acest lucru este deosebit de important acum, când simțim că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. Nu există niciun terorist care să-și dezvolte potențialul confruntând lumea liberă. Rusia nu face excepție”, a spus Zelenski.

Zelenski a mulțumit Danemarcei și a vorbit și despre “o decizie importantă luată la Londra”: “Aș dori să mulțumesc separat Danemarcei astăzi. Atât pentru noul pachet de apărare pentru Ucraina, cât și pentru decizia de a înființa un fond special de ajutorare a țării noastre în valoare de 7 miliarde DKK, adică un miliard de dolari. Este extrem de semnificativ. Este extrem de necesar. Sunt recunoscător guvernului și parlamentului danez, întregii societăți daneze. Astfel de decizii ne asigură că putem accelera revenirea păcii în Ucraina și a stabilității în întreaga Europă. Există, de asemenea, o decizie importantă luată la Londra astăzi - în cazul mituirii lui Ianukovici de către Kremlin în 2013. Când banii ruși și schemele murdare cu politicienii de atunci din Ucraina se foloseau ca parte a agresiunii împotriva țării noastre. O agresiune care a început atunci - politic, economic și mai târziu cu folosirea serviciilor speciale și a forței militare. În acest context ar trebui luat în considerare cazul obligațiunilor de 3 miliarde de dolari. Pe deplin. Și este corect”.

Guvernul american amenință să interzică TikTok

Guvernul american a cerut companiei-mamă a TikTok, grupul chinez ByteDance, să-și vândă acțiunile de la această aplicație populară, în caz contrar aceasta urmând să fie interzisă în SUA, dezvăluie un articol publicat miercuri de Wall Street Journal (WSJ). TikTok a confirmat informația.

Presiunea crește de ani de zile în SUA împotriva acestei platforme foarte populare, percepută drept o amenințare pentru securitatea națională a numeroși parlamentari din cauza apartenenței sale la un grup chinez.

Distrugerea, în februarie, a unui balon chinez presupus de spionaj a suscitat o relansare a eforturilor Congresului SUA pentru a interzice aplicația de video-uri scurte de divertisment, acuzată că a dat acces Beijingului la date ale utilizatorilor din întreaga lume, ceea ce TikTok a negat mereu.

Potrivit surselor cotidianului american, ultimatumul Casei Albe vine de la CFIUS, agenție guvernamentală însărcinată să evalueze riscurile oricărei investiții străine pentru securitatea națională americană.

Guvernul și Ministerul de Finanțe al SUA au refuzat să confirme informația, iar TikTok nu a reacționat imediat la o solicitare a AFP. TikTok, care depune numeroase eforturi pentru a asigura politicienii și publicul de integritatea sa, conta pe agenția federală pentru a ajunge la un compromis.

TikTok stochează datele utilizatorilor americani pe servere situate în țară. Platforma a recunoscut că angajații săi cu sediul în China au acces la ele, însă doar într-un cadru strict și limitat, dar nu și guvernul chinez.

SUA: Unele lucrări asistate de AI sunt eligibile pentru drepturi de autor

Biroul pentru Drepturi de Autor din SUA a emis miercuri noi îndrumări, pentru a clarifica când operele artistice create cu ajutorul inteligenței artificiale sunt eligibile pentru drepturi de autor, transmite Reuters.

Pe baza unei decizii emise luna trecută de respingere a drepturilor de autor pentru imaginile create de sistemul generativ AI Midjourney, biroul a spus că protecția drepturilor de autor depinde dacă contribuțiile AI sunt “rezultatul reproducerii mecanice”, cum ar fi ca răspuns la solicitările textului sau dacă acestea reflectă “propria concepție mentală” a autorului.

“Răspunsul va depinde de circumstanțe, în special de modul în care funcționează instrumentul AI și de modul în care a fost folosit pentru a crea lucrarea finală”, a spus biroul. Biroul nu a comentat îndrumările.

Sistemele AI generative precum Midjourney, ChatGPT și DALL-E, care creează text și imagini ca răspuns la instrucțiunile umane, au crescut recent în popularitate. OpenAI, susținută de Microsoft, a lansat marți GPT-4, o versiune îmbunătățită a ChatGPT.

Biroul pentru Drepturi de Autor a analizat pentru prima dată, luna trecută, dacă rezultatele sale sunt protejate prin drepturi de autor, găsind că imagini generate de Midjourney în cartea de benzi desenate a lui Kris Kashtanova “Zarya of the Dawn” nu pot fi protejate, deși textul lui Kashtanova și aranjamentul unic al elementelor cărții ar putea fi protejate.

Biroul a reiterat miercuri că protecția drepturilor de autor depinde de cantitatea de creativitate umană implicată și că cele mai populare sisteme de inteligență artificială probabil nu creează lucrări care pot fi protejate prin drepturi de autor. “Pe baza înțelegerii de către Birou a tehnologiilor AI generative disponibile în prezent, utilizatorii nu exercită controlul creativ suprem asupra modului în care astfel de sisteme interpretează solicitările și generează material. În schimb, aceste solicitări funcționează mai degrabă ca instrucțiuni pentru un artist care lucrează la comandă”, a spus biroul.

Modificările și aranjamentele creative ale lucrărilor create de AI, cum ar fi benzile desenate ale lui Kashtanova, pot fi încă protejate prin drepturi de autor, iar biroul a spus că politica sa “nu înseamnă că instrumentele tehnologice nu pot face parte din procesul creativ”. “În fiecare caz, ceea ce contează este măsura în care omul a avut controlul creativ asupra expresiei operei și a format de fapt elementele tradiționale ale autorului”, a spus biroul.

Biroul a mai spus că solicitanții de drepturi de autor trebuie să dezvăluie când munca lor include material creat de AI și că cererile depuse anterior care nu dezvăluie rolul AI trebuie corectate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.