Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: UE îi cere premierului ceh să restituie 17,4 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
1 iun 2019 2567 vizualizări

Oficialii europeni susțin că Babis, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, se află în conflict de interese

Bruxelles-ul îi cere premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din subvenții europene, estimând că el se află într-o situație de conflict de interese, informează sâmbătă mass-media cehe, publicând un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene. Potrivit acestui document de 70 de pagini, Comisia Europeană consideră că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar. Documentul a fost publicat de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz și Denikn.cz.

Vineri, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a informat, citând “două surse din cadrul unor ministere cehe”, că, în urma unui audit, Comisia Europeană a conchis existența unui conflict de interese între activitățile politice ale lui Babis și afacerile lui. Potrivit publicației, acesta trebuie să ramburseze toate subvențiile provenite din fonduri structurale ale UE primite de Agrofert începând din februarie 2017.

Comisia Europeană a refuzat vineri să facă vreun comentariu pe marginea acestui caz. Purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru AFP la Bruxelles că instituția “nu comentează niciodată procedurile de audit în curs și cu atât mai mult scurgeri de informații”.

La rândul său, Babis a dezmințit vineri informațiile din Hospodarske Noviny. “Republica Cehă nu va avea în mod sigur obligația de a restitui subvențiile. Nu există niciun motiv pentru asta, pentru că eu nu încalc nici legislația cehă, nici legislația europeană în materie de conflict de interese”, a explicat el.

Babis, la origine slovac, a transferat oficial în 2017 Agrofert unor fonduri fiduciare, pentru a evita un conflict de interese. Însă Comisia Europeană estimează că “Babis este constituantul și unicul beneficiar al acestor fonduri fiduciare”, potrivit documentului.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat și pentru presupusă fraudă cu subvenții europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliția secretă comunistă în anii 1980.

Ministru chinez, declarație rară: Represiunea din Piața Tiananmen, justificată

Represiunea manifestației din Piața Tiananmen la Beijing în 1989 a fost o decizie “corectă”, a declarat ieri ministrul chinez al apărării, citând “stabilitatea” țării de atunci. “Acest incident a fost o turbulență politică și guvernul central a luat măsuri pentru a opri această turbulență, ceea ce a fost o politică corectă” care a trebuit adoptată, a declarat generalul Wei Fenghe în timpul unui discurs la forumul de securitate Shangri-La Dialogue (SLD) la Singapore.

Este rar ca oficiali ai guvernului chinez să recunoască evenimentele din 4 iunie 1989, în timp ce referirile la ele sunt puternic cenzurate în China, notează Reuters. “Toți sunt preocupați de Tiananmen după 30 de ani”, a mai spus Wei în discursul său în fața miniștrilor apărării, militarilor de rang înalt și experților. “Acești 30 de ani au dovedit că China a trecut prin schimbări majore”, a subliniat el, adăugând că datorită acțiunii guvernului “China se bucură de stabilitate și dezvoltare”.

Marți se împlinesc 30 de ani de la aceste proteste, în care trupele chineze au deschis focul pentru a pune capăt turbulențelor conduse de studenți. Grupuri pentru apărarea drepturilor omului și martori afirmă că sute sau chiar mii ar fi putut fi uciși. China nu a prezentat niciodată un bilanț final al morților. La acea vreme, China a acuzat contrarevoluționari pentru proteste încercând să răstoarne partidul. Evenimentul nu va fi comemorat oficial de Partidul Comunist la putere sau de către guvern.

Trump recomandă Londrei un Brexit fără acord

Președintele american Donald Trump a recomandat Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană fără acord dacă nu le sunt îndeplinite pretențiile și să nu plătească factura “divorțului”, într-un interviu pentru The Sunday Times. “Dacă nu obțineți acordul pe care îl vreți, eu voi părăsi masa negocierilor”, a spus Trump, care este așteptat înt-ro vizită de Stat de trei zile în Regatul Unit începând de luni. “Dacă aș fi în locul lor, nu aș plăti 50 de miliarde de dolari”, a adăugat el, referindu-se la angajamentul luat de Regatul Unit în cadrul bugetului plurianual european în curs (2014-2020), care acoperă și perioada de tranziție prevăzută de acordul de divorț stabilit în noiembrie la Londra și Bruxelles. Guvernul britanic a avansat o sumă cuprinsă între 40 și 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate de UE. De altfel, președintele american a estimat că Londra a comis “o eroare” neimplicându-l pe Nigel Farage, liderul Partidului pentru Brexit, care s-a clasat în frunte la alegerile europarlamentare, în negocierile cu Bruxelles. “Îmi place mult Nigel. Are multe de oferit”, a spus el.

Estimând că Londra trebuie să părăsească UE anul acesta - “trebuie să o facă” - el a promis încheierea rapidă a unui acord de liber-schimb între Statele Unite și Regatul Unit de când va fi făcut. “Avem potențialul de a fi un partener comercial incredibil pentru Regatul Unit”.

Guvernul conservator al Theresei May a fost nevoit să amâne data Brexitului, inițial prevăzut pentru 29 martie, la 31 octombrie. În fața eșecului, la trei ani de la referendumul care a decis ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii, liderul britanic a anunțat săptămâna trecută că demisionează din funcțiile sale la 7 iunie.

Într-un interviu acordat, sâmbătă, tabloidului The Sun, Trump și-a manifestat susținerea pentru fostul ministru de Externe, Boris Johnson, ca succesor al lui May. “Boris ar face o treabă foarte bună”, a spus el. În prezent, treisprezece candidați luptă pentru funcție.

Comandantul navei de crozieră, suspectat că a provocat accidentul de pe Dunăre

Comandantul navei de croazieră implicată într-o coliziune gravă cu o ambarcațiune ce transporta turiști sud-coreeni, miercuri seara pe Dunăre - coliziune soldată cu cel puțin 7 morți - a fost inculpat sâmbătă de justiția ungară. Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Budapesta, căpitanul, un ucrainean de 64 de ani, a fost adus sâmbătă la tribunal după ce a fost arestat preventiv în cadrul unei anchete declanșate pentru “neglijență criminală pe o cale navigabilă publică”. Nava de croazieră pe care el o conducea a izbit ambarcațiunea mai mică, în care se aflau 33 de pasageri sud-coreeni și doi membri unguri ai echipajului. Accidentul s-a soldat cu cel puțin 7 morți, iar alte 21 de persoane au fost date dispărute. Avocatul său, Balazs Toth, a precizat pentru presă, la ieșirea din tribunal, că inculpatul va rămâne în viitorul apropiat în închisoare, Parchetul făcând apel la o decizie de eliberare sub cauțiune.

Avocatul l-a prezentat vineri pe clientul său drept un profesionist experimentat, care “a respectat toate regulile” și care este “devastat” de dramă. Anchetatorii încearcă să înțeleagă circumstanțele în care nava de croazieră de 135 de metri, denumită “Sigyn”, a lovit ambarcațiunea de 26 de metri ce efectua o ieșire de rutină pe Dunăre, în zona centrală a Budapestei. Ambarcațiunea s-a scufundat în doar câteva secunde miercuri seara. Operațiunile de căutare a dispăruților, pentru care au fost desfășurate importante mijloace, este îngreunată și a devenit extrem de periculoasă din cauza debitului fluviului umflat de ploi, ceea ce complică accesul la epavă.

Căutările continuă și în aval, până în Serbia și România. Trei dintre cele șapte cadavre au fost scoase din apă după mai mulți kilometri la sud de Budapesta.

Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, a erupt din nou

Etna, cel mai mare dintre cei trei vulcani activi din Italia și cel mai înalt din Europa, a erupt din nou, însă oficialii au informat că activitatea are loc în vârf și nu prezintă un risc pentru oameni și pentru oraș, relatează site-ul postului CBS.

Vulcanul Etna a intrat într-o nouă fază joi, după ce două fisuri ale lui s-au deschis.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a informat de asemenea că a existat o activitate și înaintea erupției, fiind o serie de seisme în săptămânile care au dus la apariția fisurilor.

Canada: Liberalii conduși de Trudeau revin pe primul loc în sondaje

Partidul Liberal al premierului canadian Justin Trudeau, după ce a fost surclasat mai multe luni, înregistrează un ușor avans asupra adversarului său principal, Partidul Conservator, potrivit unui sondaj dat publicității sâmbătă, cu cinci luni înainte de alegerile legislative, transmite AFP. Potrivit studiului Abacus Data realizat pe un eșantion de 1.500 de canadieni, Partidul Liberal beneficiază în prezent de 33% din intențiile de vot, cu două puncte în plus față de aprilie.

Conservatorii conduși de Andrew Scheer au pierdut un punct, la 32% din intențiile de vot. Cota de popularitate a prim-ministrului Justin Trudeau, confruntat cu cea mai gravă criză politică din mandatul său, s-a prăbușit în ultimele luni. Premierul și anturajul acestuia au fost acuzați de ingerință într-o procedură judiciară pentru a încerca să evite un proces implicând grupul canadian SNC-Lavalin, suspectat de corupție în Libia - și a promova în loc un acord pe cale amiabilă.

Acuzații respinse de Justin Trudeau care, potrivit sondajului, rămâne preferatul canadienilor pentru funcția de prim-ministru, 33% față de 30% pentru adversarul său Andrew Scheer. Studiul Abacus Data confirmă, pe de altă parte, avansul Partidului Verde canadian. Cu 12% din intențiile de vot, dublu față de luna ianuarie, ecologiștii se apropie de Noul Partid Democrat (16%).

Un tratament inovativ aduce noi speranțe pentru femeile care suferă de cancer mamar

O combinație inovativă de tratamente oncologice aduce noi speranțe pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, conform unui material publicat sâmbătă de Press Association. Prin adăugarea de ribociclib, un medicament care atacă direct celulele canceroase, la terapia hormonală standard folosită în tratamentul cancerului mamar s-a observat o creștere semnificativă a speranței de viață la pacientele premenopauză care suferă de forme avansate ale bolii. Astfel, riscul de deces a scăzut cu aproximativ o treime (29%) prin comparație cu grupul ce a fost tratat doar cu terapia hormonală standard, conform studiului prezentat cu ocazia întrunirii anuale a Asociației Americane pentru Oncologie Clinică de la Chicago. Delyth Morgan, directorul executiv al organizațiilor Breast Cancer Care și Breast Cancer Now, a catalogat rezultatele acestui studiu drept “o veste incredibil de bună pentru paciente cât și pentru familiile lor”.

Studiul coordonat de Dr. Sara Hurvitz de la Universitatea California din Los Angeles a fost realizat pe un grup de 672 de femei premenopauză, cu vârsta mai mică de 59 de ani, care au o formă avansată de cancer mamar HER2 negativ. “Această clasă de medicamente și modul în care încetinește creșterea tumorală reprezintă unul dintre cei mai importanți pași înainte în lupta împotriva cancerului mamar din ultimele decenii și este vital să ne asigurăm că toate pacientele care pot beneficia de acest tratament combinat să poată avea acces la el”, a spus Delyth Morgan.

Trei români au murit într-un accident în Munții Ardeni

Un accident, care s-a produs între un camion de mare tonaj și un autoturism, a provocat moartea a trei persoane și rănirea altor patru sâmbătă, pe A34, în regiunea Munților Ardeni din Franța. Toate victimele sunt de naționalitate română, potrivit site-ului ouest-france.fr. Accidentul a avut loc în jurul orei 6.15 ora locală, în dreptul comunei Novy-Chevrieres. Potrivit primelor elemente ale anchetei, mașina de transport persoane în care se aflau românii a fost lovită de camion. Cei patru răniți, dintre care pentru trei prognosticul era rezervat, au fost transportați la un spital din Reims. Șoferul camionului, “mai mult șocat decât rănit”, a fost transportat la spitalul din Charleville-Mézières.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.