Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucrainenii au reușit să-și retragă majoritatea trupelor din Severodonețk

Ziarul de Vrancea
15 iun 2022 1045 vizualizări

Multe trupe ruse care acționează în Donbas sunt formate din cel mult 30 de militari, în loc de 800, cum ar fi normal, arată serviciile britanice de informații

Ucrainenii a reușit, cel mai probabil, să-și retragă o mare parte din trupele care apără orașul Severodonețk, după ce armata rusă a reușit să distrugă toate cele trei poduri care făceau legătura cu acest oraș, informează ministerul britanic al Apărării, în raportul său zilnic, publicat joi, despre situația războiului din Ucraina.

Situația continuă să fie extrem de dificilă pentru forțele ucrainene și civilii aflați la est de râul Siverski Donețk. „Podurile fiind distruse, armata rusă va fi cel mai probabil nevoită ori să planifice o forțare sub foc inamic a cursul râului, ori să avanseze pe flancuri, pentru a transforma câștigurile tactice din teren într-un avantaj operațional”, se arată în raportul publicat pe pagina de Twitter a ministerului britanic al Apărării.

Concomitent, trupele ruse care acționează în prezent în Donbas sunt formate din unități „de strânsură” incomplete. „Conform autorităților ucrainene, unele grupuri tactice la nivel de batalion (BTG-uri) ale armatei ruse, care în mod normal sunt alcătuite din 600-800 de militari, au reușit să adune cel mult 30 de militari”, precizează ministerul britanic al Apărării.

Ministerul britanic mai precizează că luptele de stradă dintre ruși și ucraineni din orașelele din Donbas au ajuns să se desfășoare între grupuri tot mai mici de infanterie care se deplasează pe jos. Din această cauză, armata rusă nu mai beneficiază de avantajul și superioritatea pe care o deține în materie de tancuri, deoarece acestea nu pot fi folosite cu succes în luptele urbane.

Rusia atacă Lugansk din nouă direcții

Rusia și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii Lugansk și ar fi încercat să atace simultan în nouă direcții, a declarat șeful armatei ucrainene. “Lupta aprigă pentru regiunea Lugansk continuă”, a declarat Valeriy Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate. Rușii folosesc avioane, grenade propulsate de rachete și artilerie, a adăugat el.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că armata ucraineană apără orașul-cheie Severodonețk și încearcă să împiedice forțele rusești să cucerească orașul geamăn Lysychansk, situat pe malul opus al râului Siverskyi Donets.

Iohannis, alături de Macron, Scholz și Draghi, la Kiev

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi s-au urcat împreună la bordul unui tren special cu destinația Kiev.

Cei trei lideri s-au urcat la bordul acestui tren special din Polonia după ce

s-au reunit în timpul nopții la Rzeszow, oraș din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internațional, după care și-au continuat drumul spre Kiev. În capitala Ucrainei, cei trei au făcut joncțiunea cu președintele României, Klaus Iohannis, care s-a deplasat separat.

La Kiev, cei patru urmau să transmită sprijinul Europei față de Ucraina împotriva Rusiei, după un ajutor de un miliard de dolari anunțat ieri de SUA.

Organizarea vizitei acestor lideri europeni a durat mai multe săptămâni, ei încercând să contracareze criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanșat de Rusia la 24 februarie.

Kievul a criticat Franța, Germania și, într-o măsură mai mică, Italia pentru o presupusă lentoare în acordarea de sprijin, acuzându-le de întârzieri în livrarea de arme și că pun propria prosperitate înaintea libertății și securității Ucrainei.

Caniculă extremă, fără precedent, în vestul Europei

Franța se confruntă cu un val de caniculă de o precocitate fără precedent, ce vine dinspre Spania, zeci de departamente fiind plasate sub cod portocaliu. Temperaturile vor trece, vineri și sâmbătă, de 40 de grade.

În Spania, satelitul Sentinel-3 (Copernicus EU) a măsurat temperaturi de peste 53 de grade a temperaturii pământului, în unele zone, în data de 14 iunie.

Valul de căldură sosit dinspre Spania a progresat miercuri, cu temperaturi cuprinse între 30 și 35 de grade Celsius în toată jumătatea de sud a țării.

Însă ce este mai rău este încă de așteptat: vineri se așteaptă ca mercurul să urce la peste 40°C la nivel local.

Météo-France a activat, de asemenea, alerta portocalie “caniculă” pentru 23 de departamente din sud-vest, din Anjou până în Pirinei.

Atribuite încălzirii globale, valurile de căldură se înmulțesc în lume, inclusiv în Franța, unde acest episod este de o precocitate fără precedent, cel mai timpuriu, înaintea celor din 2017 și 2005, care începuseră pe 18 iunie.

Căldura poate avea un efect agravant asupra uscăciunii solului după o primăvară și o iarnă deosebit de secetoase și poate crește riscul de incendii de pădure.

Cancerul rectal a dispărut la toți pacienții dintr-un studiu

Un studiu de cancer rectal în care toți pacienții au primit același tratament a avut rezultate excepționale: boala a dispărut la fiecare dintre aceștia.

Studiul a implicat doar 18 pacienți care sufereau de cancer rectal, fapt care i-a determinat pe experți să ceară testarea mai multor oameni, potrivit „The New York Times”. Pentru cei 18 bolnavi care au primit medicamentul Dostarlimab, rezultatul a adus lacrimi de fericire, întrucât examenul fizic, endoscopia, scanările PET și RMN-urile nu au mai putut detecta cancerul. Doctorul Luis Diaz de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering”, autor al studiului publicat în „New England Journal of Medicine” care a descris rezultatele, a spus că nu mai cunoaște niciun studiu în care tratamentul a eradicat cancerul la fiecare pacient.

„Prima dată când s-a întâmplat asta în istoria cancerului” „Cred că este prima dată când s-a întâmplat asta în istoria cancerului”, a spus Diaz.

Și doctorul Alan Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, care nu a fost implicat în studiu, consideră că rezultatul este o premieră. Pacienții pe care s-a testat tratamentul suferiseră de pe urma unor tratamente dure: chimioterapie, radiații și, cel mai probabil, intervenții chirurgicale care le-au schimbat viața, putând să cauzeze disfuncții intestinale, urinare și sexuale. Unii vor avea nevoie de pungi de colostomie. În momentul în care s-au implicat în studiu, aceștia se așteptau să revină la tratamentele obișnuite după terminarea testărilor, însă au rămași surprinși când au aflat că nu vor mai avea nevoie de tratament.

„Au fost multe lacrimi de fericire”, a spus medicul Andrea Cercek, oncolog la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering” și co-autor al studiului. Potrivit doctorului Venook, niciun pacient nu a avut efecte adverse semnificative, fapt pe care acesta îl consideră surprinzător.

În medie, unul din cinci pacienți are un fel de reacție adversă la medicamente precum cel luat de pacienți, Dostarlimab, care face parte din categoria inhibitorilor punctelor de control. Până la 3-5% dintre cei care iau medicamente din această categorie au parte de complicații, care în unele cazuri înseamnă slăbirea mușchilor și dificultăți de înghițire și mestecare. Medicamentul din timpul studiului a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de șase luni și a costat 11,000 de dolari pentru fiecare doză. Iar Venook a spus că absența efectelor adverse semnificative poate însemna două lucruri: „nu au tratat suficienți pacienți, sau, cumva, acele cancere sunt diferite”. Între timp, doctorul Hanna Sanoff de la Centrul de cancer al Universității Carolina de Nord, care nu s-a implicat în studiu, l-a numit „mic, dar interesant”. Aceasta a adăugat că nu este clar dacă pacienții au fost vindecați în urma tratamentului. „Se știe foarte puțin despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la Dostarlimab înseamnă vindecare”, a scris Sanoff într-un editorial.

Meta vrea să reintegreze Messenger în Facebook

Meta are un plan pentru ca Facebook să poată concura cu succes cu TikTok, iar acest plan include alipirea aplicațiilor Facebook și Messenger.

La opt ani de când a decis să separe Messenger de Facebook, Meta vrea să revină la starea inițială și să readucă soluția de chat în cadrul rețelei în care a fost creată, o mutare menită să întărească poziția Facebook.

Messenger va avea un buton cât se poate de vizibil în Facebook, plasat în colțul din dreapta sus al ecranului. Ideea reiese dintr-o serie de documente interne, văzute de jurnaliștii americani de la The Verge, documente care conțin un plan de idei care să ajute Facebook să concureze cu TikTok.

TikTok este un mare rival pentru Facebook, iar oficialii companiei iau în serios amenințarea, o arată documentele. Reintegrarea Messenger în Facebook este una dintre soluțiile propuse de actualul șef Facebook, Tom Alison.

Nu este însă și singura. Facebook vrea să-și modifice algoritmul, în ideea de a face newsfeed-ul mai interesant și a-și păstra utilizatorii, încercând astfel că ofere un răspuns pentru TikTok.

Algoritmul va afișa postări din întreaga rețea socială, nu doar de la prietenii, paginile și grupurile urmărite de utilizator - o schimbare pe care Instagram a făcut-o deja pentru feed-ul principal.

Pagina principală va avea două componente de bază - un rând care va conține Stories și Reels, urmat de un feed care va afișa postări virale din întreaga rețea și chiar preluate de pe Instagram.

Toate aceste modificări vor fi făcute pentru în ideea de a concura mai bine cu TikTok, aplicație ce are o rată de download cu 20% mai mare decât Facebook și cu 21% mai mare decât Instagram și unde, cel puțin pe iPhone, utilizatorii petrec cu 78% mai mult timp decât pe Facebook.

Medicul Anthony Fauci, testat pozitiv pentru Covid-19

Medicul Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și consilier medical principal al președintelui Biden, a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Fauci, în vârstă de 81 de ani, are simptome ușoare și a fost supus de două ori unui rapel, a precizat institutul într-un comunicat. Institutul a declarat pentru CNN că acesta este tratat cu medicamentul antiviral Paxlovid. Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioasea precizat că Fauci a aflat că a fost pozitiv la un test rapid antigen. Directorul va lucra de acasă și va urma protocolul agenției, revenind în campusul National Institutes of Health doar după ce va fi testat negativ.

Fauci urma să vorbească joi în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii al Senatului cu privire la stadiul răspunsului federal la Covid-19 și la planurile de gestionare a pandemiei.

Fauci nu a avut recent niciun contact apropiat cu Biden sau cu alți oficiali de rang înalt, a precizat institutul.

De-a lungul pandemiei, el a îndemnat la prudență și a dat el însuși dovadă de prudență la evenimente publice. De exemplu, el a ales să nu participe la dineul anual al corespondenților de la Casa Albă din aprilie, după ce a luat în considerare riscul său individual. “Fiecare dintre noi, în felul său personal, trebuie să facă o evaluare a riscului pe care este dispus să îl accepte în legătură cu infectarea”, a declarat el pentru CNN.

“În general, riscul este scăzut, dar am făcut o evaluare personală. Am 81 de ani și, dacă mă infectez, am un risc mult mai mare”, a adăugat medicul.

Fauci a lucrat non-stop în timpul pandemiei. În luna mai, el a declarat că nu a avut nicio zi liberă de când Covid-19 a ajuns în SUA.

El este director al NIAID din 1984 și a consiliat șapte președinți.

Bărbatul care a încercat să-l ucidă pe Reagan, eliberat după 41 de ani

John Hinckley, care l-a rănit pe președintele american de atunci Ronald Reagan și alte trei persoane într-o tentativă de asasinat în 1981, a fost eliberat miercuri fără condiționări, în conformitate cu ordinul unui judecător federal. El primise o eliberare condiționată în 2016, după 30 de ani de detenție într-un spital de psihiatrie din Washington, și a locuit cu mama sa în Virginia până la moartea acesteia, anul trecut.

Un juriu îl declarase nevinovat din motive de nebunie în procesul său din 1982, ceea ce a determinat Congresul și unele state să adopte legi care să restricționeze folosirea nebuniei ca apărare. “După 41 de ani, 2 luni și 15 zile, liber, în sfârșit!!!” a scris Hinckley, în vârstă de 67 de ani, pe contul său de Twitter.

În septembrie anul trecut, judecătorul districtual american Paul Friedman a decis că Hinckley este “stabil din punct de vedere mental”, că a respectat termenii eliberării sale condiționate, care i-au limitat călătoriile și utilizarea internetului și că ar trebui să i se acorde o eliberare necondiționată. Medicii care l-au examinat pe Hinckley au declarat instanței că riscul ca acesta să comită acte de violență era îndepărtat, iar procurorii federali au fost de acord.

Fiica lui Reagan, Patti Davis, s-a opus eliberării lui Hinckley, spunând că Hinckley era un narcisist despre care nu credea că are remușcări.

Reagan și-a revenit rapid după o intervenție chirurgicală pentru un plămân perforat în urma atacului lui Hinckley în fața unui hotel din Washington, dar secretarul său de presă Jim Brady a rămas cu dizabilități permanente. Primul dintre cele șase gloanțe trase de Hinckley l-a lovit pe Brady în cap, spulberându-i cavitatea cerebrală.

În urma împușcăturilor, s-a relatat pe scară largă că Hinckley devenise obsedat de Jodie Foster și că încerca să o impresioneze pe actrița din “Taxi Driver”.

Hinckley a scris cântece și a lansat înregistrări online, dar concertul său de debut de luna aceasta la Market Hotel din New York a fost anulat miercuri, după ce localul a anunțat că a primit o salvă de amenințări violente.

Un conducător de rang înalt al Statului Islamic, prins în Siria

Un conduător de rang înalt al organizației Statul Islamic (SI) a fost prins într-o operațiune, joi, în Siria, anunță coaliția jihadistă condusă de Statele Unite. Conducătorul - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - este un “fabricant experimentat de bombe” și unul dintre principalii lideri ai SI în Siria, precizează coaliția. “Operațiunea a fost meticulos pregătită în vederea minimalizării riscului pagubelor colaterale, mai ales a oricărei prejudicieri a civililor”, subliniază într-un comunicat coaliția. “Niciun civil nu a fost rănit în cursul operațiunii și nu s-a provocat nicio pagubă avioanelor sau bunurilor coaliției”, precizează ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.