MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina investighează deficienţe majore ale obuzelor de mortieră de fabricaţie proprie
Loturi întregi nu au explodat pe câmpul de luptă
Ministerul ucrainean al Apărării investighează în mod activ afirmaţiile conform cărora proiectilele de mortieră de 120 mm de producţie internă au funcţionat defectuos pe câmpul de luptă în ultimele trei săptămâni, a declarat marţi ministerul, relatează POLITICO.
„Rezultatele investigaţiilor preliminare indică posibile încărcături de pulbere de calitate slabă sau încălcări ale condiţiilor de depozitare a muniţiei, care au dus la deteriorarea (obuzelor de mortieră)”, a declarat ministerul, răspunzând valurilor de critici apărute în publicaţiile ucrainene şi din partea publicului.
Una dintre cele mai eficiente tactici de război ale Moscovei pentru a câştiga teren în Ucraina sunt atacurile nemiloase ale infanteriei, care vizează epuizarea ucrainenilor şi a armelor lor, indiferent de numărul de soldaţi ruşi care mor în acest proces. Obuzele de mortieră de calibru 120 mm ar trebui să îngreuneze sau să oprească înaintarea infanteriei. Cu toate acestea, doar unu din 10 obuze de 120 mm fabricate în Ucraina din ultimul lot de aprovizionare explodează pe linia frontului, au relatat jurnaliştii ucraineni la începutul acestei luni, citând numeroase plângeri din partea trupelor.
Ministerul Apărării susţine că a investigat discret ce a cauzat defecţiunea uriaşă şi a suspendat utilizarea obuzelor de mortieră de fabricaţie ucraineană din loturile specificate. „Vor fi livrate în schimb obuze de import”, a declarat ministerul.
Biroul de Stat de Investigaţii a iniţiat proceduri penale cu privire la cauza deficienţelor obuzelor de mortieră. Ministerul a promis că, pe baza rezultatelor procedurii, se vor lua decizii adecvate privind oficialii responsabili. În acelaşi timp, a promis să îmbunătăţească măsurile de control al calităţii şi să consolideze monitorizarea condiţiilor de depozitare.
Potrivit Ukrainskaia Pravda, comisia interinstituţională care a făcut investigaţii a constatat că principalele cauze ale incidentelor au fost temperaturile scăzute şi umiditatea ridicată. Potrivit deputatului Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii din Verhovna Rada (parlamentul ucrainean), „în condiţii de vreme uscată, aceste obuze nu funcţionau defectuos”.
Potrivit deputatului, toate obuzele din lot au fost rechemate la fabrică, iar producătorul s-a angajat să furnizeze obuze noi pentru a le înlocui pe cele retrase în viitorul apropiat, iar acestea „vor fi supuse unei examinări suplimentare amănunţite”. „Nu am de gând să spun numărul de obuze. Este o informaţie clasificată. Compania îşi îndeplineşte deja obligaţiile de a înlocui aceste obuze", a spus deputatul. Potrivit acestuia, este de datoria organelor de aplicare a legii să stabilească dacă este vorba despre o infracţiune. „Să spui că uzina a fabricat incorect este o acuzaţie destul de gravă, să lăsăm agenţiile de aplicare a legii să se ocupe de ea”, a îndemnat Venislavski.
O femeie care şi-a ţinut fetiţa ascunsă într-un sertar până la 3 ani, condamnată la închisoare
O femeie din Anglia care şi-a ţinut fetiţa ascunsă într-un sertar în primii trei ani de viaţă a fost condamnată la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru ”neglijenţă extremă”, transmite BBC. Fetiţa, despre care procurorii au spus că ”nu a cunoscut niciodată lumina zilei sau aerul proaspăt”, a fost descoperită doar atunci când un vizitator al casei lor din Cheshire a auzit-o plângând.
Mama fetei, care a recunoscut patru acuzaţii de cruzime faţă de copil la o audiere anterioară, a fost condamnată la Chester Crown Court. Judecătorul Steven Everett a declarat că femeia a ”înfometat-o pe acea fetiţă de orice dragoste, afecţiune adecvată, atenţie adecvată, interacţiune cu ceilalţi, o dietă adecvată, atenţia medicală atât de necesară”. ”O fetiţă inteligentă care acum poate că îşi revine încet la viaţă, din ceea ce a fost aproape o moarte în viaţă în acea cameră”, a adăugat el.
Instanţa a fost informată că mama a ascuns prezenţa bebeluşului de fraţii şi surorile sale, ascunzându-l în sertarul divanului ei, şi a ţinut secretul faţă de partenerul ei, care stătea adesea în casă.
Rachel Worthington, de la Crown Prosecution Service, a declarat că, atunci când a fost găsită, copila nu a răspuns la propriul nume şi că a fost lăsată singură pentru perioade lungi de timp pentru a se ”descurca singură”, fără hrană suficientă.
Instanţei i s-a spus că fetiţa era grav subnutrită, până la punctul în care arăta ca un bebeluş de şapte luni şi nu ca un copil de trei ani, şi că fusese hrănită cu Weetabix lăptos printr-o seringă.
Avea, de asemenea, o fisură palatină şi alte câteva probleme medicale pentru care mama sa nu căutase tratament.
Infracţiunile au acoperit o perioadă cuprinsă între începutul anului 2020 şi începutul anului 2023, când fata a fost descoperită după ce un vizitator al casei a auzit un zgomot la etaj şi a găsit-o pe pat.
Un asistent social a fost chemat la domiciliu după descoperire şi a descris „groaza copleşitoare” pe care a simţit-o la intrarea în dormitor.
Copilul a fost găsit cu părul ciufulit, deformări şi erupţii cutanate.
Asistentul social a declarat: ”M-am uitat la mama ei şi am întrebat-o: ”Aici o ţineţi?”. Mama a răspuns fără să stea pe gânduri: ”Da, în sertar”.
Femeia a declarat Poliţiei că nu ştia că este însărcinată şi că a fost ”foarte speriată” când a născut. Ea a afirmat că bebeluşul nu a fost ţinut tot timpul în sertarul de sub pat şi că sertarul nu a fost niciodată închis. Ea le-a spus poliţiştilor că copilul ”nu făcea parte din familie”. Mama şi-a şters lacrimile în timp ce descria cum ceilalţi copii ai săi, de care se spune că a avut grijă, nu mai locuiau cu ea.
Judecătorul Everett a declarat că ceea ce a făcut femeia ”sfidează orice credinţă”.
”Aţi încercat să controlaţi această situaţie cât de atent aţi putut, dar din pură întâmplare secretul dvs. teribil a fost descoperit. Nu-mi amintesc un caz atât de rău ca acesta în cei 46 de ani ai mei”, a declarat el.
Risc energetic pentru Europa în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă
Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ceea ce va împinge în sus preţurile la energie pe măsură ce continentul recurge la rezervele sale de gaze într-un ritm mai rapid decât de obicei, transmite Bloomberg. Datele furnizate de Centrul European de Prognoza Meteo pe Termen Mediu, şi analizate de Bloomberg, arată că începând de acum şi până în luna martie, temperaturile ar urma să rămână în mare parte sub nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Acest fapt este posibil să ducă cererea de încălzire la cel mai ridicat nivel de la debutul războiului din Ucraina, potrivit firmei de prognoze Maxar Technologies Inc.
Chiar şi aşa, în iarna care vine, la fel ca şi precedentele două, temperaturile sunt aşteptate să rămână peste normalul perioadei, au adăugat organismele de prognoză.
Cu toate acestea, continentul rămâne vulnerabil la perturbările provocate de vreme. O iarnă friguroasă ar pune şi mai multă presiune pe preţurile, şi aşa ridicate, la gaze naturale şi electricitate. În plus, asta ar putea coincide cu oprirea livrărilor de gaze via Ucraina de la 1 ianuarie 2025, când în mod normal temperaturile scad până la cele mai mici valori.
Vremea geroasă şi lipsa vântului au provocat deja o scoatere, mai rapidă decât de obicei, a gazelor din depozite în această lună, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la situaţia de la finalul iernii şi sezonul de reumplere a depozitelor din vara anului următor.
Orice perioadă prelungită de vreme friguroasă ar putea veni de pe urma unui aşa-numit eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW), care conduce la un vortex polar slab, spune Andrew Pedrini, meteorolog la firma de prognoză Atmospheric G2. Vortexul polar este dinamica ce menţine aerul polar în regiunea celor doi poli ai Pământului. "În prezent, monitorizăm evoluţiile din noiembrie şi acestea par din ce în ce mai apropiate de cele din iernile în care am avut până la urmă un SSW", spune Andrew Pedrini. Asta ar putea creşte uşor şansele unui astfel de eveniment la finalul iernii, a adăugat meteorologul.
La rândul său, firma Maxar se aşteaptă în mare parte la condiţii blânde pentru nordul şi centrul Europei, orice temperaturi mai reci urmând să fie concentrate în principal în sud, în zone precum Italia şi Balcani, potrivit lui Matthew Dross, meteorolog la firma de prognoze.
Lituania este dispusă să ia în calcul posibilitatea trimiterii de trupe europene în Ucraina
Ministrul de externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, a anunţat că țara sa ar trebui să fie deschisă propunerilor care au fost înaintate de președintele francez, Emmanuel Macron. Lituania este dispusă să ia în considerare scenariile potrivit cărora trupe europene ar putea fi trimise în Ucraina, a declarat ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, potrivit Rador Radio România.
„Ar trebui să fim deschiși la propunerile care au fost făcute de președintele șfrancezț Emmanuel Macron. Poate că va fi necesar ca soldaţii europeni să apară pe pământul ucrainean, iar Lituania este întotdeauna deschisă să ia în considerare astfel de opțiuni”, a spus ministrul, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său din Estonia, Margus Tsahkna.
Președintele francez a declarat pe 26 februarie că, la o întâlnire de la Paris, cu participarea reprezentanților a aproximativ 20 de țări occidentale, a fost examinat subiectul unei posibile trimiteri de forțe terestre ale statelor occidentale în Ucraina. Potrivit acestuia, atunci participanții nu au ajuns la un consens cu privire la această problemă, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus în viitor.
Ulterior, el a admis din nou luarea în calcul a trimiterii de trupe în Ucraina, în cazul unei solicitări din partea Kievului, „dacă forțele ruse sparg prima linie a frontului”, iar ulterior ziarul Le Monde a relatat că Macron vrea să creeze o coaliție în UE pentru a trimite instructori (militari, n.r.) în Ucraina. Pe 25 noiembrie, ziarul a mai relatat că țările europene au reluat discuțiile despre posibila trimitere de trupe sau luptători din cadrul unor companii militare private în Ucraina.
Cutremur de magnitudinea 6,1 în centrul Japoniei, în vestul peninsulei Noto
Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc miercuri în centrul Japoniei, potrivit Institutului american de geofizică USGS, la 42 de kilometri de Hakui, un oraş cu aproximativ 20.000 de locuitori, situat în sud-vestul Peninsulei Noto. În această zonă, un cutremur de magnitudinea 7,6 s-a soldat cu 230 de morţi la începutul anului.
Japonia înregistrează frecvent cutremure, iar în vederea limitării consecinţelor aplică reguli de construcţie extrem de stricte. Locuitorii sunt sensibilizaţi la măsuri de urgenţă împotriva catastrofelor naturale. În total, 2.227 de cutremure de intensitatea peste 1 pe scara japoneză Shindo au fost înregistrate în 2023, potrivit JMA.
Catastrofa de la Fukushima, care a devastat mai multe departamente în nord-estul Japoniei în martie 2011 şi care s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi, este prezentă în continuare în memoria japonezilor. Un cutremur submarin de intensitatea 9,0 a antrenat atunci un tsunami uriaş pe coasta de nord-est, care a provocat un accident nuclear la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, cea mai mare catastrofă nucleară de la cea de la Cernobîl, în 1986.
Airbnb va organiza lupte cu gladiatori în legendarul Colosseum din Roma
Platforma online de închirieri turistice Airbnb va organiza lupte în stilul celor purtate de gladiatori, anul viitor, în legendarul Colosseum din Roma, care vor reprezenta primul eveniment de acest fel ce va avea loc după o pauză de peste 1.500 de ani, informează DPA. Această arenă construită în epoca Romei Antice, care găzduia în trecut până la 70.000 de spectatori, va primi vizita unui grup select de aproximativ 24 de turişti, în cadrul a două seri, în mai 2025.
Programul, cu o durată cuprinsă între două şi trei ore, se va desfăşura în clădirea istorică a Colosseumului şi va include reprezentaţii susţinute de "gladiatori de agrement", precum şi lecţii în care vor fi predate tehnici de luptă din Antichitate.
Evenimentul va începe în camerele subterane ale clădirii, unde oaspeţii vor îmbrăca armuri antice, şi se va încheia cu o luptă cu săbii şi scuturi în arenă.
Pentru a-şi rezerva un loc, participanţii doritori se pot înscrie la o loterie care va începe miercuri la ora locală 15:00 (14:00 GMT) şi care va dura până pe 10 decembrie. Iniţiativa a stârnit reacţii critice în capitala Italiei. Platforma Airbnb, alături de alte companii, a fost criticată că agravează penuria de locuinţe la preţuri accesibile prin închirierea de apartamente turiştilor pe termen scurt.
La Roma, această problemă este deosebit de gravă, provocând o opoziţie puternică din partea iniţiativelor cetăţeneşti locale. O altă critică majoră vizează transformarea acestui sit din patrimoniul mondial UNESCO într-un fel de parc de agrement, care atrage comparaţii cu "Disneyland".
Cu aproximativ 7 milioane de turişti pe an, Colosseumul este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Italia. Construită între anii 72 d.Hr. şi 82 d.Hr., arena a fost locul în care s-au desfăşurat luptele cu gladiatori până în secolul al V-lea, când această tradiţie a luat sfârşit.