Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ”Turcia și-a tăiat legăturile cu democrația”

Ziarul de Vrancea
25 iun 2018 900 vizualizări

Cuvintele îi aparțin principalului contracandidat al lui Recep Erdogan la alegerile de duminică, după ce și-a recunoscut înfrângerea

Candidatul principalei formațiuni din opoziția turcă Muharrem Ince și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale și parlamentare de duminică și l-a îndemnat pe învingător, președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan să pună capăt politicilor sale care creează disensiuni. ”Accept rezultatele acestor alegeri”, a declarat Ince în fața presei, ieri, la o zi după scrutin. Erdogan a obținut o victorie cu 52,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate neoficiale. Ince, cel mai important rival al său, a obținut 30,6% din sufragii. ”Fii președintele tuturor, îmbrățișează pe toată lumea”, i-a îndemnat Ince pe Erdogan. ”Asta aș fi făcut eu dacă aș fi câștigat”, a spus el. Ince, în vârstă de 54 de ani, a criticat noul sistem politic din țară. ”Turcia și-a tăiat legăturile cu democrația. Și-a tăiat legăturile cu sistemul parlamentar. Este în tranziție către regimul unui singur om”, a denunțat el.Reprezentantul opoziției a precizat că a obținut 15 milioane de voturi în aceste alegeri și a promis că va acționa pentru le crește la 30 de milioane.

“Are acum totul în mână”

Pe de altă parte, ministrul de Externe luxemburghez Jean Asselborn a apreciat ieri că Recep Tayyip Erdogan este de-acum ”atotputernic” și că de el depinde o îmbinătățire sau nu a relațiilor Turciei cu Uniunea Europeană (UE). Consiliul Electoral Superior turc (YSK) l-a proclamat pe Erdogan învingător în alegerile de duminică, ce marchează trecerea de la un sistem parlamentar la un regim prezidențial. ”Domnul Erdogan este acum un om atotputernic, nu doar de facto, ci și oficial”, a subliniat Asselborn sosind la o reuniune cu omologii săi. El ”are acum totul în mână”, inclusiv puterea de a pune capăt stării de urgență, de a elibera deținuți și de a ”intra pe alt drum cu Europa”, a insistat șeful diplomației din Luxemburg.Turcia a demarat negocieri de aderare la UE în 2005, însă ele se află într-un punct de mort de mai mulți ani.Președintle YSK Sadi Guven a catalogat anterior alegerile prin care Erdogan a fost reales într-un mandat de cinci ani, cu puteri mult sporite drept ”sănătoase”.Potrivit rezultatelor neoficiale, Erdogan a obținut 52,6% din voturile exprimate în alegerile prezidențiale, evitând astfel un tur doi. Formațiunea sa, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a obținut 42,5% din voturile exprimate în alegerile parlamentare.

Putin și Orban s-au grăbit să-l felicite

Președintele rus Vladimir Putin a devenit unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Erdogan în urma victoriei. Putin i-a trimis lui Erdogan o telegramă de felicitare, cu ocazia victoriei, a anunțat luni Kremlinul. Liderul de la Kremlin i-a transmis omologului său de la Ankara că rezultatele scrutinului sunt o mărturie a autorității sale politice și susținerii largi a leadershipului său. Turcia și Rusia și-au lăsat deoparte rivalitățile tradiționale și disensiunile cu privire la subiecte regionale și au forjat relații apropiate. Cei doi lideri s-au întâlnit în mai multe rânduri în ultimul an și discută cu regularitate la telefon.Și premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost unul dintre primii oficiali care l-au felicitat pe Erdogan.

Scoruri mai bune în Germania decât în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat un procent mai mare de voturi din partea comunității turce din Germania decât a câștigat chiar din Turcia, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor care au avut loc duminică, informează luni dpa. Susținătorii lui Erdogan au sărbătorit realegerea lui pe străzile din Berlin ieri dimineața, fluturând drapele ale Turciei și ale Partidului său Dreptate și Justiție (AKP), mergând în coloane de mașini pe celebra arteră comercială a orașului, Kurfuerstendamm, și scandând "Recep Erdogan, liderul nostru". Cem Ozdemir, parlamentar și fost copreședinte al Partidului Verzilor din Germania, a cărui familie provine din Turcia, a criticat comportamentul susținătorilor lui Erdogan din Turcia, afirmând că "aceasta ar trebui să ne îngrijoreze pe toți". Ei "nu doar că își celebrează dictatorul, ei își exprimă în același timp respingerea față de democrația noastră", a spus parlamentarul pentru dpa.

În alegerile parlamentare, partidul lui Erdogan, AKP, a câștigat în Germania majoritatea absolută cu 56,3% din voturi, comparativ cu cele 42,5% din voturi cât a câștigat în total. Purtătorul de cuvânt al comunității turce din Germania, Gokay Sofuoglu, a declarat că puternica susținere manifestată aici pentru Erdogan s-ar putea explica prin originile imigranților care au venit în Germania în anii 1960, pentru a ajuta la reconstrucția țării după război. Mulți dintre ei provin din medii conservatoare și sunt mai puțin interesați de drepturile omului, a spus el. "Pentru ei, Erdogan este cel care a construit spitale, autostrăzi și centre comerciale", a subliniat Sofuoglu.

NASA și-a prezentat planul de acțiune în cazul în care Pământul va fi amenințat de un asteroid

Biroul pentru Știință și Tehnologie de la Casa Albă a dat recent publicității un nou raport de 18 pagini în care sunt descrise măsurile pe care NASA le va lua în următorii 10 ani în cazul în care Pământul va fi amenințat de un asteroid, atât pentru a preîntâmpina o eventuală coliziune cât și pentru a pregăti SUA și întreaga planetă pentru consecințele unui eventual impact inevitabil, informează SPACE.com. Oficiali din cadrul NASA, FEMA (Agenția Federală pentru Situații de Urgență) și de la Casa Albă au discutat miercuri despre strategiile de acțiune în cazul unei amenințări cosmice pentru planetă în cadrul unei teleconferințe publice. "Impactul cu un asteroid reprezintă unul dintre scenariile pentru care trebuie să fim pregătiți", a declarat Leviticus Lewis, șeful Departamentului pentru Coordonare Națională din cadrul FEMA, adăugând că un astfel de eveniment catastrofic "are o probabilitate mică de producere, dar consecințele sale ar fi uriașe", motiv pentru care "este necesar să fim pregătiți". "Acest plan de acțiune își propune nu doar să îmbunătățească capacitatea de descoperire timpurie a asteroizilor potențial periculoși pentru planeta noastră, dar și să identifice care sunt riscurile producerii unui astfel de impact în viitor și efectele potențiale pe care ar putea să le aibă", a explicat și Lindley Johnson, ofițerul NASA pentru apărarea planetei. El a adăugat că acest plan va ajuta NASA "să-și intensifice eforturile pentru a-și demonstra tehnicile de deviere a asteroizilor". Protejarea Pământului de impactul cu asteroizi periculoși este o responsabilitate ce nu le va reveni astronauților, conform NASA. "De obicei așa sunt prezentate astfel de situații în filme - și contribuie la calitatea producțiilor, însă noi nu am constatat în studiile noastre nicio circumstanță în care am avea nevoie de ajutorul astronauților", a subliniat Lindley Johnson, adăugând că tehnicile de deviere de pe traiectoria incidentă a eventualilor asteroizi vor fi puse în aplicare cu ajutorul unor navete robotice.

Cinci obiective majore

Noul plan de acțiune al NASA cuprinde cinci obiective majore. În primul rând, NASA trebuie să-și sporească și îmbunătățească toate mijloacele necesare pentru identificarea asteroizilor potențial periculoși, catalogarea lor și urmărirea traiectoriilor acestora prin spațiu. Al doilea obiectiv ce apare în document se referă la îmbunătățirea "modelării, a capacității de predicție și a integrării informațiilor" între agențiile federale americane cu competențe în acest domeniu, pentru a determina probabilitatea unui impact și de a determina cu exactitate când și unde s-ar putea produce un astfel de eveniment. Echipele de intervenție în caz de dezastru, așa cum sunt cele FEMA, vor folosi aceste informații pentru a determina care sunt cele mai bune măsuri ce pot fi luate, atât pentru a ne pregăti de un impact cu un asteroid, cât și pentru a ne confrunta cu consecințele unui astfel de impact. În cadrul celui de-al treilea obiectiv cuprins în planul de acțiune, NASA este chemată să vină cu noi modalități practice de deviere a traiectoriei unui asteroid potențial periculos. Acest lucru implică dezvoltarea de noi tehnologii care să permită executarea unor misiuni spațiale de "recunoaștere și reacție rapidă", în care o navă spațială să poată fi lansată spre un asteroid periculos pentru a-i modifica traiectoria. NASA intenționa să încerce modificarea traiectoriei unui asteroid în cadrul misiunii Asteroid Redirect Mission (ARM), prevăzută pentru anul 2021, însă administrația Trump a renunțat la această misiune în 2017. Tot aici intră și misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART), misiune ce ar trebui să fie lansată tot în 2021 spre perechea de asteroizi Didymos, unde va ajunge în 2022 pentru a testa dacă este posibilă devierea lor printr-un impact cinetic.Cel de-al patrulea obiectiv se referă la creșterea cooperării internaționale, sub conducerea SUA, pentru a pregăti mai bine întreaga planetă de eventualitatea impactului cu un asteroid. "Acest gen de cooperare este foarte importantă", susține Aaron Miles, consilier din cadrul Biroului de la Casa Albă pentru știință și Tehnologie. "Este un pericol global pe care trebuie să-l înfruntăm cu toții, iar cea mai bună modalitate în care putem face acest lucru este prin cooperare", a adăugat el. În acest scop, Departamentul pentru Apărare Planetară al NASA cooperează cu Comitetul ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extraterestru pentru a stabili "care ar trebui să fie răspunsul internațional la pericolul reprezentat de un asteroid", incluzând aici comunicarea la nivel internațional a observațiilor și informațiilor existente despre asteroizi potențial periculoși.

Cel de-al cincilea, și ultimul obiectiv formulat în acest plan de acțiune, solicită guvernului american să vină cu o strategie care să se aplice în cazul în care un asteroid masiv ar amenința Terra. NASA și FEMA colaborează în elaborarea procedurilor de urgență în caz de impact cu asteroizi încă din 2010, iar noul raport le solicită celor două agenții să-și întărească colaborarea și să testeze diferite proceduri de urgență și protocoale de acțiune. Rolul FEMA în cazul unei astfel de urgențe implică anunțarea și evacuarea populației din zona de impact.

Astronomii au identificat deja peste 8.000 de asteroizi în apropierea relativă a Pământului, obiecte cu diametrul de cel puțin 140 de metri, suficient de mari pentru a șterge de pe fața Pământului un întreg stat american. Acești asteroizi relativ mari reprezintă însă doar aproximativ o treime din totalul bolovanilor cosmici din vecinătatea planetei.

Chiar și impactul cu asteroizi mai mici va produce însă pagube însemnate, așa cum s-a întâmplat cu meteorul cu diametrul de 19 metri ce a explodat în 2013 deasupra orașului siberian Chelyabinsk. Nu mai puțin de 1.200 de persoane au fost rănite de cioburile de la geamurile sparte de suflul exploziei.

Președintele Filipinelor: "Cât poate fi Dumnezeu de prost?”

După Barack Obama, Kim Jong-Un, Ban Ki-moon și Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Zeid Ra”ad Al Hussein, președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, și-a găsit o nouă țintă: Dumnezeu, informează dpa. Într-un discurs pronunțat la 22 iunie, în cursul deschiderii unui summit consacrat tehnologiilor informatice și comunicării la Davao, șeful statului filipinez a profitat pentru a-l ataca pe ...Dumnezeu. Concret, Rodrigo Duterte nu a ezitat să-l trateze pe Cel de Sus drept "prost" pentru că l-a lăsat pe Adam să mănânce mărul în Rai, conform Bibliei, ceea ce a constituit originea răului în lume. El i-a reproșat lui Dumnezeu: "Tu ai creat ceva perfect și apoi, Te-ai gândit la un eveniment care va distruge calitatea propriei Tale lucrări". "Cât poate fi Dumnezeu de prost? Este prost că l-a făcut pe Adam să mănânce mărul", a spus în continuare liderul filipinez. Amintind că, de atunci, fiecare bărbat și femeie au "păcatul originar" în gene, Rodrigo Duterte și-a continuat tirul întrebărilor: "A fost fapta părinților noștri - noi nu ne născusem încă, dar acum avem în sânge păcatul originar. Ce fel de religie este aceasta? Eu nu pot să o accept!"Totuși, Duterte a susținut că el crede că în existența unui "spirit universal". Foarte ofensiv împotriva religiei catolice, președintele filipinez s-a mai lansat într-o lungă tiradă în iunie, acuzându-i de "ipocrizie" pe preoții catolici care critică cu virulență războiul violent dus de guvernul său împotriva traficanților de droguri.Un purtător de cuvânt al președinției de la Manila, Harry Roque, a declarat luni că afirmația lui Duterte reprezintă doar o convingere personală a acestuia și nu o atitudine oficială față de religia catolică. El a spus că Duterte tinde să utilizeze cuvinte tari atunci când își exprimă convingerile."Asta este convingerea personală a președintelui", spuse el. "Suntem liberi să credem în religie și suntem, de asemenea, liberi să nu credem în religie. Președintele are propriile credințe spirituale", a mai spus acesta.Duterte a criticat în trecut Biserica Catolică din Filipine, unde mai mult de 80% din populație practică această religie, acuzându-i pe preoți de corupție și abuz sexual. În 2015, în timp ce era încă primar la Davao, el l-a blestemat pe papa Francisc din cauza ambuteiajelor pe care le provocase vizita sa.

Franța se opune lansării negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia

Franța și Olanda se opun intențiilor Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de teamă că decizia ar putea încuraja și mai mult sentimentele anti-imigrație din blocul comunitar, au estimat diplomați europeni, citați ieri de Reuters.Beneficiind de un sprijin larg din partea statelor membre și a Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare, Albania și Macedonia speră că miniștrii afacerilor europene din UE vor lua o decizie pozitivă în acest dosar marți, la Luxemburg.După ce autoritățile de la Skopje și Atena au ajuns la un compromis cu privire la redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) drept “Republica Macedonia de Nord”, lansarea negocierilor de aderare ar marca cel mai clar pas în încercarea blocului comunitar de a-și continua extinderea către șase țări din Balcanii Occidentali după ani întregi de neglijare a acestei regiuni.Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în luna aprilie, în plenul Parlamentului European, că nu va putea susține extinderea UE decât după operarea mai multor reforme interne, iar unii diplomați au dat asigurări că poziția Parisului în această privință nu s-a schimbat.Alți diplomați sunt însă de părere că dezbaterea privind lărgirea UE este legată în mod esențial de migrație. “Sunt așteptate reforme înainte ca noi să putem lansa negocierile pentru că avem un nivel de cerințe ridicat”, a explicat o sursă diplomatică franceză. În luna mai, Franța și Olanda le-au trimis celorlalte state membre un text care arată că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupția generalizată și criminalitatea organizată sunt motivele pentru care Albania și Macedonia încă nu sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare.Alți doi diplomați și doi oficiali europeni au explicat că cea mai mare îngrijorare a lui Macron este aceea că deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia ar putea fi folosită de politicienii de extremă-dreapta care câștigă sprijin electoral prin promovarea tezei populiste a stopării migrației către Europa.

SUA vor transmite în curând Coreei de Nord un calendar post-summit cu “cerințe specifice”

Statele Unite vor transmite în curând un calendar Coreei de Nord cu “cerințe specifice” pentru Phenian după summitul istoric dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat un oficial al Departamentului Apărării, potrivit Reuters. Oficialul, care a vorbit cu un grup restrâns de jurnaliști înaintea unui turneu în Asia în această săptămână a secretarului apărării Jim Mattis, nu a precizat detaliile, dar a sugerat că acest calendar va fi suficient de rapid pentru a clarifica nivelul de angajament al Phenianului. "Vom ști foarte curând dacă vor acționa cu bună credință sau nu", a afirmat oficialul, sub protecția anonimatului. "Vor exista cerințe specifice și un calendar specific când vom prezenta Coreei de Nord conceptul nostru privind implementarea acordului de la summit", a adăugat sursa citată.Secretarul de stat Mike Pompeo a spus săptămâna trecută că cel mai probabil va efectua nu peste mult timp o nouă vizită în Coreea de Nord în încercarea de a detalia angajamentele asumate la summitul din 12 iunie din Singapore dintre Trump și Kim.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.