Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump, primul președinte american vizat de două proceduri de destituire?

Ziarul de Vrancea
9 ian 2021 1296 vizualizări

Chiar și în tabăra republicană, unii congresmeni par deschiși la posibilitatea unui nou “impeachment”

Donald Trump ar putea fi vizat de a doua procedură de destituire chiar de azi, o situație fără precedent istoric, în timp ce sâmbătă nu dădea niciun semn că ar intenționa să demisioneze sau să se retragă după violențele din 6 ianuarie la Capitoliul american.

Un text de punere sub acuzare (impeachment), redactat de parlamentari democrați din Camera Reprezentanților, îi reproșează președintelui republican că a făcut “în mod deliberat declarații” care au încurajat invadarea clădirii Congresului de către partizanii săi. Prezenți la o manifestație organizată de Donald Trump împotriva certificării de către Congres a victoriei lui Joe Biden la prezidențiale, aceștia au pătruns cu forța în plină ședință comună a celor două Camere. Evenimente nemaiîntâlnite la Washington și în cursul cărora cinci persoane și-au pierdut viața, printre care un polițist.

Articolul de punere sub acuzare, semnat de cel puțin 180 de congresmeni, printre care alesul democrat Ted Lieu, afirmă că Donald Trump “a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor de guvernământ”.

Decizia de a lansa această nouă procedură de destituire îi va reveni încă o dată influentei președinte a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Ea a promis să acționeze dacă președintele republican nu va acționa imediat. “Este dezechilibrat, labil și periculos. Trebuie să plece”, a afirmat ea, mergând până la a discuta cu șeful Statului Major american pentru a se asigura că Donald Trump nu poate utiliza codurile nucleare.

Retras la Casa Albă, Donald Trump le-ar fi spus apropiaților săi că nu intenționează să demisioneze, a informat sâmbătă cotidianul New York Times. Chiar și în tabăra republicană, unii congresmeni par deschiși la posibilitatea unui nou “impeachment”. Senatorul Ben Sasse a afirmat că va examina capetele de acuzare în cazul în care Camera va deschide o procedură de destituire. Fără să se pronunțe asupra unei posibile destituiri”, o altă senatoare republicană a cerut plecarea lui Donald Trump.

“Vreau să demisioneze. Vreau să plece. A provocat destule pagube”, a declarat vineri Lisa Murkowski.

Twitter suspendă permanent contul lui Donald Trump

Twitter a suspendat vineri permanent contul lui Donald Trump invocând riscurile “incitării la violență” din partea președintelui american. “După o analiză atentă a tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump și a contextului acestora am suspendat definitiv contul din cauza riscului de a continua incitarea la violență”, a precizat compania americană într-o postare. Rețeaua socială a șters mai multe tweet-uri ale președintelui republican în exercițiu care a continuat să conteste validitatea alegerilor prezidențiale și i-a suspendat acestuia contul care are peste 88 de milioane de urmăritori timp de douăsprezece ore înainte de a-l reactiva joi.

Facebook și alte platforme au suspendat, de asemenea, profilul lui Donald Trump pe o perioadă nedeterminată.

Vaccinul BioNTech ar putea avea aplicații în tratarea sclerozei multiple

Compania farmaceutică germană BioNTech a publicat primele date privind aplicația preclinică a principiului din spatele vaccinului său anti-COVID-19 care ar putea trata bolile autoimune, printre care și scleroza multiplă.

Într-un studiu publicat vineri de revista “Science” compania arată că a reușit să dezvolte un vaccin ARNm testat pe “modele complexe de scleroză multiplă la șoareci” unde s-a observat că suprimă boala. Noua focalizare “abordează sectoare cheie în tratarea bolilor autoimune, precum terapia imunosupresoare sistemică”, a precizat BioNTech cu privire la acest studiu la care colaborează diferite departamente de cercetare de la Centrul Medical al Universității Johannes Gutenberg din Mainz. Compania, care alături de americanii de la Pfizer a dezvoltat unul dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19, notează că aceasta este prima aplicație a tehnologiei sale ARNm pentru a induce o imunomodulație specifică de antigeni în bolile autoimune.

 Bolile autoimune precum scleroza multiplă (SM) sunt afecțiuni în care sistemul imunitar încetează să mai funcționeze corect și atacă țesuturi sau celule sănătoase din corp. Inflamația SM distruge învelișul protector al mielinei care acoperă fibrele nervoase. Această acțiune de distrugere întrerupe capacitatea de a transmite semnale celulelor nervoase și țesuturilor și provoacă o amplă varietate de simptome neurologice, senzoriale și motorii care diferă de la un individ la altul, potrivit BioNTech.

Pe toate modelele investigate la șoarecii cu encefalomielită autoimună experimentală (EAE) , vaccinul “a putut preveni boala simptomatică, iar la șoarecii aflați într-o etapă timpurie a bolii s-a redus progresia maladiei și s-au restabilit funcțiile motorii”, a precizat compania germană.

Vaccinul se bazează pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm), prin care se pot injecta în corp instrucțiuni sau molecule ce pot determina celulele să producă anumite proteine. În cazul vaccinului împotriva COVID-19, BioNTech și Pfizer au folosit ARNm pentru a produce proteina S (Spike) a coronavirusului SARS-CoV-2, “cheia” folosită de noul virus pentru a pătrunde în celulă. Scleroza multiplă este o boală autoimună progresivă, care afectează sistemul nervos central și care este diagnosticată, de obicei, la adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, iar trei din patru pacienți sunt femei.

Cuba va colabora cu Iranul la dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19

Cuba a semnat un acord cu Iranul care prevede transferul de tehnologie pentru cel mai avansat vaccin candidat al său pentru COVID-19 și efectuarea de studii clinice de fază finală pentru acesta în republica islamică. Ambele țări sunt supuse unor sancțiuni americane dure, care exceptează medicamentele, dar care interzic totuși companiilor farmaceutice străine să facă afaceri cu ele. Atât Cuba cât și Iranul se confruntă cu deficite de fonduri. La sfârșitul lunii trecut, Iranul a început studii clinice pe oameni cu primul său vaccin candidat pentru COVID-19, în timp ce Cuba are patru vaccinuri candidate testate în studii clinice.

După ce se va încheia studiul clinic de fază a doua pentru cel mai avansat vaccin candidat cubanez, Soberana (Suveranitate) 2, acesta va fi testat în studiul de fază a treia pe 150.000 de persoane din Havana, au anuțat autoritățile. Cuba va avea nevoie de mai multe studii de fază finală în străinătate, având în vedere că nu are o rată mare de infectare, datoriă gestionării cu succes a emidemiei. Iranul este, în schimb, cea mai grav afectată țară din Orientul Mijlociu.

Institutul de vaccinuri Finlay din Cuba a anunțat vineri seara că a semnat un acord cu Institutul Pasteur din Iran, pentru a colabora la testarea Soberana 2. “Această sinergie va permite ambelor țări să avanseze mai rapid în imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2”, a anunțat institutul pe contul său de Twitter.

Cuba afirmă că mai multe țări și-au exprimat interesul pentru vaccinurile sale împotriva coronavirusului, dar acesta este primul acord la care a ajuns. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Kianush Jahanpur, a fost citat de presa iraniană spunând că 50.000 de voluntari vor fi recrutați pentru a efectua studiile clinice de fază a treia.

Transferul de tehnologie și producția comună au fost condiții prealabile pentru a permite testarea pe oameni în țară, a spus el. Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, s-a declarat “impresionat” de realizările biotehnologice ale vechiului său aliat Cuba în lupta împotriva COVID-19, în timpul unei vizite la Havana, efectuată în cadrul unui turneu din America Latină, în noiembrie anul trecut.

Pe lângă dezvoltarea propriului vaccin, Iranul participă la schema globală COVAX, care are ca scop asigurarea unui acces echitabil la vaccinurile COVID-19 pentru țările mai sărace. Cu toate acestea, liderul său suprem a interzis, vineri, guvernului importul de vaccinuri COVID-19 din Statele Unite și Marea Britanie, etichetând puterile occidentale drept “nedemne de încredere”. Cuba nu a vorbit despre importul de vaccinuri din alte părți și a declarat că intenționează să-și vaccineze populația împotriva COVID-19 cu propriul vaccin, în prima jumătate a anului.

Tragedie aviatică în Indonezia

Resturi ale avionului și fragmente de corpuri au fost găsite în zona în care sâmbătă a dispărut, în largul unor insule indoneziene, un avion Boeing 737-500 al companiei Sriwijawa care avea 62 de persoane la bord. “În această dimineață s-au adus doi saci, unul cu obiecte aparținând pasagerilor și celălalt cu fragmente de corpuri”, a declarat ieri Yusri Yunus, purtător de cuvânt al poliției. El a precizat că se lucrează pentru identificare.

Autoritățile indoneziene au anunțat că au găsit locul unde s-a prăbușit avionul, fiind detectate duminică semnale de la ceea ce se crede că este înregistratorul de zbor al aeronavei. Cel puțin zece nave se aflau în zonă pentru căutări. “Am primit informații de la echipa de scafandri că vizibilitatea în apă este bună, ceea ce a permis găsirea unor fragmente ale avionului. Suntem siguri că este locul în care s-a prăbușit avionul”, a declarat Hadi Tjahjanto, reprezentant al forțelor aeriene.

Încă nu se știe cauza prăbușirii avionului, însă pescari din zona dintre insulele Lancang și Laki au afirmat că au auzit o explozie la ora la care avionul a pierdut contactul cu controlorii de trafic. “Am auzit o explozie, am crezut că este o bombă sau un tsunami. Ploua foarte tare și vremea nu era deloc bună, așa că era dificil să vedem clar în jur. Dar am văzut cum a sărit apa și după sunet un val mare. Am fost șocați. Au apărut apoi resturi de avion și combustibil în jurul bărcii noastre”, a afirmat unul dintre pescari, Solihin.

Zborul SJ182 a pierdut contactul cu controlorii de trafic sâmbătă, la scurt timp după ora locală 14.40, la aproximativ patru minute de la decolarea de pe aeroportul internațional Soekarno-Hatta. Potrivit ministrului Transporturilor, Budi Karya Sumadi, zborul a decolat cu o oră întârziere față de programul normal. La bord se aflau 50 de pasageri și 12 membri ai echipajului.

SUA: “QAnon Shaman” a fost arestat

Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, tânăr în vârstă de 32 de ani din Arizona autointitulat “QAnon Shaman” și care a devenit celebru în social media după asaltul de la Capitoliu, a fost arestat. Jake Angeli este acuzat că a pătruns ilegal în Capitoliu, prin violență, și a avut un comportament inadecvat.

Tânărul a devenit o celebritate pe rețele de socializare în doar câteva ore, după ce s-a prezentat în fața Capitoliului, la apelul lui Donald Trump, și a reușit să pătrundă în hemiciclu, în timpul luării cu asalt a Congresului de către simpatizanți ai președintelui american în exercițiu. Cu ajutorul ținutei sale - la bustul gol, tatuat, machiat și purtând pe cap o căciulă de blană și două coarne, care i-au adus supranumele de “Shaman” - s-a făcut remarcat activistul, care pare că a devenit un simbol al acestei invazii a Congresului.

Dincolo de deghizarea care poate provoca zâmbete, Jake Angeli este un obișnuit al manifestațiilor de acest tip, după ce și-a multiplicat participarea la adunări în fața Capitoliului din Arizona, la Phoenix, capitala statului. El manifesta inițial cu scopul de a face cunoscute publicului larg “conspirațiile” pe care le-ar fi descoperit. Jake Angeli - care se autointitulează “QAnon Shaman” - este membru al influentei mișcări cu acest nume, care susține că luptă împotriva membrilor “statului profund” ce manipulează societatea și care, susține ea, practică pedofilia. Adepții QAnon consideră că Donald Trump este “alesul” menit să lupte împotriva acestor practici.

A mai fost puși sub acuzare după violențele de miercuri, de la Capitoliu, Adam Johnson, în vârstă de 36 de ani, din Florida, care a luat pupitrul lui Nancy Pelosi și a fost fotografiat cu pupitrul în brațe pe hol, ceea ce i-a adus și lui celebritatea în social media. Johnson a fost arestat vineri. De asemenea, a fost pus sub acuzare Derrick Evans, în vârstă de 35 de ani, din West Virginia, care a transmis live pe Facebook imagini cu el alături de un grup care intra ilegal în Capitoliu.

Papa Francisc, pregătit să se vaccineze: „Cred că este etic”

Papa Francisc a declarat, sâmbătă, că plănuiește să se vaccineze în această săptămână împotriva coronavirusului și i-a îndemnat pe toți oamenii să se imunizeze. “Cred că este etic ca toți oamenii să se vaccineze. Este o alegere etică, pentru că te joci cu sănătatea ta, cu viața ta, dar și cu viețile altora”, a spus Suveranul Pontif.

Vaticanul a anunțat că va începe în curând campania de vaccinare împotriva COVID-19. “Săptămâna viitoare vom începe vaccinarea aici, la Vatican, și eu m-am programat. Trebuie făcut”, a adăugat Papa.

Pe de altă parte, Papa Francisc s-a declarat uimit de violențele de miercuri, de la Capitoliul din Washington. “Am fost uimit pentru că ei sunt oameni disciplinați în democrație. Întotdeauna apare însă ceva ce nu funcționează, sunt oameni care iau o cale împotriva comunității, împotriva democrației”, a afirmat el.

Zăpada face ravagii în Spania: Cel puțin patru morți

Patru oameni au murit în Spania după ce furtuna de zăpadă Filomena a dus la haos în trafic în toată țara. Madridul a înregistrat cele mai semnificative căderi de zăpadă din ultimele decenii. Armata a fost mobilizată pentru a-i salva pe șoferii blocați din cauza zăpezii, relatează Reuters. Potrvit El Pais, din cauza furtunii există riscul ca acoperișurile caselor să se prăbușească, iar serviciile de urgență nu reușesc să funcționeze la capacitate maximă. Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a cerut locuitorilor să nu iasă din casă decât dacă este o situație “foarte gravă”. Alte nouă provincii se află sub cod roșu de ninsori: Albacete, Cuenca, Toledo, Guadalajara, Valencia, Castellón, Tarragona, Teruel și Zaragoza. 614 artere de circulație sunt afectate din cauza stratului de zăpadă ce ajunge și la 50 cm.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.