Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump îi face campanie lui Johnson înaintea summitului NATO

Ziarul de Vrancea
1 dec 2019 2630 vizualizări

“Eu sunt un fan al Brexitului”, reiterează miliardarul

Donald Trump l-a acoperit de lauri pe Boris Johnson ieri, cu nouă zile înaintea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie, respingând acuzația că ar vrea să “complice” campania electorală. “Cred că Boris este foarte competent și că va face treabă bună”, a declarat președintele american la Londra, unde participă la un summit NATO.Trump este o figură care creează disensiuni în lumea politică britanică, inclusiv în Partidul Conservator (Tories) al lui Johnson. În tabăra de stânga, numele său a devenit un simbol al unui sistem capitalist nedrept, pe care liderul Partidului Laburist (Labour) Jeremy Corbyn promite să-l dezmembreze dacă obține o victorie în alegeri. Locatarul Casei Albe își afișează dintotdeauna susținerea față de premierul conservator în exercițiu, pe care-l consideră bine “înarmat” să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană (UE). “Eu sunt un fan al Brexitului”, a repetat el marți.Premierul britanic în exercițiu, aflat la putere din iulie, speră să obțină o majoritate cu care să realizeze Brexitul la 31 ianuarie. Liderul opoziției britanice s-a angajat să organizeze un nou referendum.Corbyn îl acuză pe Johnson de faptul că vrea să cedeze părți ale Sistemului Național britanic de Sănătate (NHS) unor întreprinderi private americane în cadrul unui acord de liber-schimb, ceea ce șeful în exercițiu al Guvernului dezminte. Întrebat dacă NHS s-ar putea afla între subiectele negocierilor între Londra și Washington, Trump a dezmințit. “Nu, deloc. Eu n-am nimic a face cu asta. Nici măcar nu m-am gândit, sincer”, a spus miliardarul newyorkez. “Ni l-ar propune pe o tavă de argint pe care nu l-am vrea”, a adăugat el.În ceea ce privește perspectiva de a colabora cu Jeremy Corbyn ca eventual premier, șeful statului american nu are nimic de spus. “Eu pot să lucrez cu orice. Eu sunt o persoană foarte ușoară”, a spus Trump.

Savanți din Israel ar fi creat un tratament care vindecă în 14 zile cancerul pancreatic letal

Un nou tratament creat la Universitatea din Tel Aviv poate induce distrugerea celulelor pancreatice canceroase, eradicând până la 90% din ele după două săptămâni de injecții zilnice cu molecule denumite PJ34. Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai dificile de tratat. Cei mai mulți oameni diagnosticați cu această boală trăiesc mai puțin de cinci ani după diagnostic. Studiul, condus de prof. Malka Cohen-Armon și echipa ei de la Facultatea de Medicină Sackler a universității, în colaborare cu echipa dr. Talia Golan de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Centrului Medical Sheba, a fost publicat recent în revista Oncotarget. Concret, studiul a observat că PJ34, injectată intravenos, provoacă autodistrugerea celulelor umane canceroase în timpul mitozei, termenul științific pentru diviziunea celulară. Cercetarea a fost efectuată prin xenogrefare, transplant de cancer pancreatic uman la șoareci imunodeprimați. La o lună după ce au fost injectați cu molecula timp de 14 zile, „celulele canceroase din tumoare au scăzut cu 90%”, a declarat Cohen-Armon pentru The Jerusalem Post. „La un șoarece, tumoarea a dispărut cu totul. Această moleculă provoacă o anomalie în timpul mitozei celulelor canceroase. Astfel, multiplicarea celulară în sine rezultă în moartea celulelor canceroase tratate.” Mai mult, PJ34 pare a nu avea efect asupra celulelor sănătoase, așa că „nu s-au observat efecte secundare”. Șoarecii au continuat să crească și să câștige în greutate în mod normal. Ea a adăugat că a publicat prima oară despre mecanism în 2017, când era utilizat pentru a trata eficace cancerul mamar triplu-negativ implantat prin xenogrefare. Acest tip de cancer mamar – cu teste negative la receptori de estrogen, receptori de progesteron și proteină HER2 în exces – ca și cancerul pancreatic, este foarte greu de tratat și multe femei nu trăiesc mai mult de cinci ani după diagnostic.Deși Cohen-Armon nu a specificat că studiul poate prelungi speranța de viață a unui pacient, se poate presupune că un astfel de efect poate rezulta dacă sunt eliminate celulele canceroase. Cât timp va trece între testele pe șoareci până la cele pe oameni? Ea estimează că vor fi necesari „cel puțin doi ani, cu condiția să obținem finanțare”. Mai întâi, echipa va testa tratamentul pe porci și apoi va cere aprobare de la Food and Drug Administration pentru a administra molecula oamenilor. „Sunt optimistă”, a concluzionat Cohen-Armon.

O nouă formă de protest ia naștere în Italia: Mișcarea sardinelor

Mii de italieni au ieșit în stradă în ultimele zile pentru a protesta față de ascensiunea naționalismului și a extremei drepte care l-au propulsat pe Matteo Salvini și formațiunea sa “Liga”. Pentru că numărul protestatarilor a fost atât de mare, iar oamenii care ocupau piața centrală din Milano stăteau înghesuiți ca sardinele, fenomenul a fost botezat “mișcarea sardinelor”. De altfel, demonstranții au venit “înarmați” cu pancarte pe care erau desenați pești, însoțite de tot felul de mesaje antinaționaliste. Mișcarea din Milano este, de fapt, într-un fenomen național, protestele extinzându-se în întreaga peninsulă. Mesajul protestatarilor este unul clar: promovarea drepturilor omului, respect pentru imigranți și blocarea ascensiunii unui singur om-Matteo Salvini.Liderul Ligii, fostul vicepremier a ieșit din guvern vara trecută, sperând că va câștiga alegerile anticipate, așa cum sugerau sondajele de opinie. Decizia sa s-a dovedit a fi neinspirată pentru că Salvini a rămas în opoziție, o altă coaliție formându-se la guvern. Miza Ligii sunt acum alegerile regionale care vor avea loc în ianuarie și care l-ar putea ajuta pe Salivini la debaracarea guvernului, în cazul în care le câștigă. “Ceva important se întâmplă. E timpul să le transmitem că ne-am trezit și suntem împotriva rasismului, a urii și divizării. Populismul divide societatea, încercând să inducă spaima în rândul oamenilor față de cei care se refugiază din calea războiului sau vin din alte țări”, a comentat o studentă de 24 de ani, participantă la protestele din Milano. Fenomenul migrației masive cu care s-a confruntat Italia a dus la creșterea popularității lui Matteo Salvini care și-a construit întregul discurs pe un naționalism care a prins în rândul italienilor afectați de declinul economic, într-o societate care este oricum înclinată spre conservatorism. Astfel, de la 4% cât câștigase în alegerile din 2013, Liga a ajuns la 34% în alegerile europene din acest an. Pe măsură ce se apropie alegerile regionale din zona Emilia-Romagna opozanții lui Salvini reacționează. Regiunea este cel mai puternic fief al extremei drepte de la cel de-al doilea Război Mondial și până acum. Sondajele arată că Liga lui Salvini este umăr la umăr cu partidul democrat de centru-dreapta, aflat acum la putere.În acest context a luat naștere “mișcarea sardinelor”, cu mitinguri în toată țara. Mai mult, mișcarea se extinde și în rândul italienilor din New York și are 200.000 de urmăritori pe pagina de Facebook. Fenomenul l-a luat prin surprindere pe Salvini. Un politician care controlează narațiuna, de obicei, prin sute de mesaje pe care le transmite pe rețele sociale. Salvini pare să nu aibă acum niciun răspuns. În schimb, a încercat să facă glume pe seama protestatarilor: “Eu prefer pisicile, nu sardinele, tocmai pentru că ele mănâncă peștele atunci când le este foame”.

Rusia interzice vânzarea de smartphone-uri fără aplicații rusești preinstalate

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care interzice vânzarea în Rusia a smartphone-urilor sau calculatoarelor care nu sunt echipate cu programe sau aplicații rusești preinstalate, relatează AFP. Legea, care va intra în vigoare la 1 iulie 2020, este prezentată de către autorități ca un mijloc de a promova companiile de tehnologie rusești în fața concurenței străine. Conform textului de lege publicat pe portalul oficial rus, “consumatorul trebuie să aibă posibilitatea să folosească anumite tipuri de produse tehnologice cu programe rusești preinstalate”. Textul precizează că guvernul va crea acum o listă de dispozitive vizate de această lege, care ar urma să includă telefoanele, calculatoarele și televizoarele inteligente. Guvernul rus va stabili de asemenea o listă de aplicații care vor trebui preinstalate de fabricanți. În Rusia, această măsură controversată a fost supranumită “Legea anti-Apple”, producătorul american care a refuzat mereu să preinstaleze alte aplicații decât ale sale pe dispozitivele pe care le vinde. Promulgarea acestei legi survine la doar câteva săptămâni după adoptarea unei măsuri controversate care permite crearea în Rusia a unui “internet suveran”, izolat de marele servere mondiale. Autoritățile ruse și-au sporit permanent controlul asupra rețelei de internet în ultimii ani, blocând materiale și site-uri legate de opoziție, dar și servicii care refuză să coopereze cu ele în contextul în care internetul este unul dintre ultimele spații de libertate pentru opoziție și pentru vocile critice față de putere. O altă măsură promulgată luni de Vladimir Putin înăsprește de asemenea amenzile pentru companiile care nu respectă o lege din 2015 care le obliga să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruși pe servere din Rusia. Amenzile pot ajunge acum până la șase milioane de ruble (84.400 de euro).

Marea Brianie: Un bărbat intră cu mașina în elevi și omoară un băiat de 12 ani

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost arestat la Loughton, în sud-vestul Regatului Unit, după ce a intrat în mod voit cu mașina într-o femeie și niște adolescenți la ieșirea dintr-o școală, omorând un băiat în vârstă de 12 ani. Alte cinci persoane au fost rănite luni - o femeie în vârstă de 53 de ani, doi băieți în vârstă de 15 ani, alt băiat în vârstă de 13 ani și o fată în vârstă de 16 ani -, însă viața niciunuia nu era în pericol, a anunțat Poliția din Essex. Bărbatul, care conducea un automobil marca Ford Ka argintiu, a fost arestat și acuzat de șase capete de tentativă de omor și cauzarea unei morți din cauza unui mod de conducere periculos. El a fost acuzat de asemenea de provocarea unor răniri grave, la volan, de conducere fără să se fi asigurat și de fugă de locul impactului. Forțele britanice de ordine au cerut martorilor să le ajute la reconstituirea dramei. Unitatea specializată în accidente rutiere a lansat luni seara un apel către martori în vederea localizării Fordului Ka, cu numărul de înmatriculare LS08, “susceptibil să fie avariat în partea din față”. Unul dintre supraviețuitori, un băiat în vârstă de 15 ani care a fost rănit grav, a declarat la BBC că el crede că vehiculul i-a vizat în mod intenționat. El a declarat că mergea pe trotuar îmreună cu un prieten atunci când mașina a accelerat, în spatele lor, și că i-a lovit în plin. Celelalte persoane lovite mergeau în apropiere. Faptele s-au petrecut în fața Debden Park High School, la Loughton, în Essex. Potrivit BBC, poliția îl suspecta pe Terry Glover, în vârstă de 51 de ani, pe care l-a interpelat pe rețele de socializare, cerându-i să o contacteze pentru a răspunde unor întrebări.

Majoritatea germanilor ar dori reducerea dependenței de SUA și apropierea de Rusia

Majoritatea germanilor sunt favorabili reducerii dependenței de SUA și strângerii relațiilor cu Rusia, relevă un sondaj realizat de YouGov. În proporție de 55%, persoanele intervievate au declarat că, în cazul unui atac, ar dori ca statele europene din NATO să se apere singure, fără ajutor din partea Statelor Unite. În schimb, 21% dintre respondenți nu vor să renunțe la sprijinul militar al SUA. Pe de altă parte, 48% sunt de acord cu o retragere totală sau parțială a celor 35.000 de militari americani staționați în Germania, în timp ce procentul celor care consideră că întregul contingent american ar trebui să rămână este de 32%. Sondajul mai relevă un sprijin puternic pentru relații mai apropiate cu Rusia, 54% dintre respondenți declarând că NATO ar trebui să coopereze mai strâns cu această țară. Numai 21% sunt favorabili menținerii poziție dure împotriva Moscovei. Sondajul arată o divizare în ce privește sancțiunile economice aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei: 34% sunt de acord cu suspendarea lor, 37% sunt împotrivă, iar 29% nu au exprimat o opinie. Sondajul a fost dat publicității marți, înaintea summitului NATO de la Londra.

Scriitorul Milan Kundera a redevenit cetățean ceh după 40 de ani

Romancierul Milan Kundera a primit cetățenia cehă la 40 de ani de când i-a fost retrasă de regimul comunist, a anunțat ieri ministerul ceh al Afacerilor Externe. Milan Kundera și soția sa Vera au primit documentele la domiciliul lor din partea ambasadorului ceh la Paris, Petr Drulak, pe 28 noiembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. “Nu a existat o ceremonie, doar o livreare personală”, a declarat ea, adăugând că, potrivit ministrului ceh al Afacerilor Externe, cărțile lui Milan Kundera “au adus Republicii cehe celebritatea în toată lumea”.  Premierul ceh Andrej Babis le-a propus cetățenia lui Milan Kundera și soției sale în timpul vizitei sale la Paris, anul trecut. “Ei au fost încântați cu adevărat. Sunt conștienți că acesta nu este un moemnt care le va schimba viața, dar au simțit caracterul simbolic al acestui gest și a fost foarte important pentru ei”, a declarat Drulak pentru cotidianul Pravo.  Kundera, în vârstă de 90 de ani, și-a părăsit țara de origine pentru Franța în 1975. Autoritățile din Cehia i-au retras cetățenia ca urmare a publicării romanului “Cartea râsului și a uitării” în 1979, în care l-a descris pe președintele cehoslovac Gustav Husak drept “președinte al uitării”.  În 1981, Kundera a devenit cetățean francez. Cehoslovacia a fost împărțită în 1993 în Republica Cehă și Slovacia la patru ani de la prăbușirea regimului comunist.  După căderea comunismului, romancierul a revenit în Cehia de câteva ori, însă vizitele sale au fost discrete. Kundera a fost ultima dată în Cehia în urmă cu 22 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.