Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump face concesii Chinei

Ziarul de Vrancea
30 iun 2019 2271 vizualizări

SUA nu vor aplica tarife noi pentru importurile din China

Statele Unite și China au convenit sâmbătă să reia negocierile comerciale, după ce președintele american a oferit concesii omologului său Xi Jinping, între care să nu aplice tarife noi pentru importuri și o relaxare a restricțiilor impuse companiei Huawei, pentru reducerea tensiunilor. China a acceptat să facă noi achiziții de produse agricole americane și să revină la masa negocierilor. Nu a fost stabilit un termen limită pentru realizarea de progrese în negocieri, iar cele mai mare două economii ale lumii rămân în dezacord în privința unor părți importante ale discuțiilor. Ultima rundă importantă de negocieri a eșuat în luna mai. ”Am revenit la discuții. Noi nu vom aplica tarife, iar ei vor cumpăra produse agricole”, a afirmat Trump după discuția de 80 de minute cu Xi, la summitul G20 din Osaka, Japonia. Președintele Trump avertizase anterior că va aplica tarife noi pentru importuri din China de 300 de miliarde de dolari, inclusiv pentru bunuri de consum, dacă întâlnirea din Japonia nu va avea succes. O astfel de măsură ar fi extins tarifele asupra tuturor importurilor din China. ”China este sinceră în privința continuării negocierilor cu Statele Unite...dar negocierile ar trebui să fie de pe poziții de egalitate și cu respect reciproc”, ar fi afirmat Xi, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Producătorii americani de microcipuri au salutat evoluția

Trump i-a oferit o concesie lui Xi în privința Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, afirmând că Departamentul pentru Comerț va studia în următoarele zile dacă să scoată compania de pe lista de companii care nu pot cumpăra componente și tehnologie de la companiile americane fără aprobarea guvernului american. Producătorii americani de microcipuri au salutat evoluția. ”Suntem încurajați de reluarea discuțiilor și de faptul că tarifele sunt suspendate și așteptăm mai multe detalii legate de remarcile președintelui referitoare la Huawei”, a afirmat John Neuffer, președintele Asociației Semiconductorilor din Statele Unite (U.S. Semiconductor Association), într-un comunicat. Trump a spus că nu a discutat cu Xi despre extrădarea din Canada a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei. Aceasta a fost arestată în Canada în decembrie, la solicitarea SUA, fiind acuzată că a înșelat bănci globale în legătură cu relația Huawei cu o companie din Iran. SUA acuză Huawei că produsele sale prezintă riscuri de securitate din cauza legăturii apropiate a companiei cu guvernul chinez. Huawei respinge acuzațiile. Conflictul comercial dintre Statele Unite și China a umbrit reuniunea G20, liderii afirmând că reprezintă un risc pentru creșterea economiei globale. În comunicatul lor, liderii G20 au avertizat în privința riscurilor în creștere  din economia mondială, dar nu au denunțat protecționismul, cerând în schimb un mediu comercial corect, după discuții dificile între unii dintre membri.

Primul președinte american, în Coreea de Nord

Ieri, Donald Trump a intrat mergând pe jos în Coreea de Nord, făcând câțiva pași alături de liderul țării Kim Jong Un și fiind astfel primul președinte american care a mers vreodată pe teritoriul acestei țări. Liderul de la Casa Albă Casei Albe a trecut granița care marchează separarea celor două Corei, în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul din 1953. "Este o zi minunată pentru lume", a spus Trump. "Aceasta înseamnă că vrem să punem capăt unui trecut nefericit și că încercăm să creăm un nou viitor", a declarat liderul de la Casa Albă. Cei doi lideri și-au strâns mâna. La rândul său, Kim Jong Un a declarat că este convins că se pot "depăși obstacolele" datorită legăturilor sale "minunate" cu președintele Trump. "Faptul că cele două țări, în pofida unei îndelungate relații de ostilitate au putut să-și strângă mâna în locul care simbolizează separarea...demonstrează că prezentul este mai bun decât trecutul'', a menționat liderul nord-coreean. El spus că ar fi o mare onoare dacă Trump ar vizita capitala nord-coreeană Phenian. Trump și Kim s-au întâlnit în așa-numita Zona Comună de Securitate (JSA), Panmunjom, care este patrulată de soldați din ambele Corei. Președintele sud-coreean s-a alăturat celor doi lideri după strângerea de mână a celor doi lideri.

Serviciile de spionaj occidentale au accesat serviciul de căutare pe internet Yandex din Rusia

Hackeri ai serviciilor de spionaj occidentale au accesat serviciul de căutare pe internet Yandex din Rusia, la sfârșitul anului 2018, utilizând un soft malware rar, în încercarea de a spiona conturi ale utilizatorilor, au declarat patru persoane apropiate situației. Softul, numit Regin, ar fi folosit de către alianța de securitate Five Eyes” a Statelor Unite, Marii Britanii, Australiei, Noii Zeelande și Canadei, au spus sursele. Agențiile de spionaj din statele menționate au refuzat să comenteze. Atacurile cibernetice împotriva Rusiei rareori sunt recunoscute sau discutate public. Nu se știe care dintre cele cinci state au fost în spatele atacului împotriva Yandex, au spus sursele din Rusia și alte țări. Trei dintre aceste surse au știut în mod direct de aceste atacuri. Atacul a avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2018. Un purtător de cuvânt al Yandex, Ilya Grabovsky, a recunoscut incidentul pentru Reuters, dar a refuzat să ofere detalii. ”Acest atac a fost depistat într-un stadiu foarte timpuriu de către echipa de securitate a Yandex. A fost neutralizat în totalitate, înainte să provoace daune. Răspunsul echipei de securitate a Yandex s-a asigurat că datele utilizatorilor nu au fost compromise de atac”, a explicat purtătorul de cuvânt.Compania, cunoscută ca Google a Rusiei, pentru serviciile online oferite, de la căutarea pe internet la email și rezervări de taxiuri, afirmă că are peste 108 milioane de utilizatori lunari în Rusia. Compania desfășoară operațiuni și în Belarus, Kazahstan și Turcia.Potrivit surselor, hackerii căutau informații tehnice care ar putea explica modul în care Yandex autentifică conturile utilizatorilor. Astfel de informații ar putea ajuta o agenție de spionaj să se dea drept un utilizator al Yandex și să îi acceseze mesajele private. Atacul hackerilor a avut ca scop mai degrabă spionajul decât furtul de proprietate intelectuală, au spus sursele, arătând că aceștia au păstrat accesul la Yandex timp de mai multe săptămâni fără să fie detectați.

Cazul Skripal: Operațiunea, condusă de un general GRU

Operațiunea de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal anul trecut, la Salisbury, în Marea Britanie, a fost condusă, de la Londra, de un ofițer cu grad înalt în serviciul de informații al armatei ruse (GRU), relevă o anchetă independentă. Site-ul de investigații Bellingcat a anunțat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a întreprins, împreună cu BBC, o anchetă care îi permite să afirme că operațiunea a fost condusă de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev. Potrivit Bellingcat, acesta se găsea în Marea Britanie în momentul atentatului împotriva lui Skripal, după cum fusese prezent în Bulgaria în 2015, când un vânzător de arme local a fost otrăvit, cu aceleași simptome. BBC și Bellingcat au putut vedea deplasările și comunicațiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartelă neînregistrată care “nu lasă în mod normal urmele lăsate de numerele normale”. Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp și Telegram pentru a comunica atât cu cei doi agenți ruși prezenți la Salisbury - care fuseseră arestați de poliție și susținuseră că erau simpli turiști -, cât și cu comandamentul său din Moscova. “Participarea unui general-maior arată importanța dată acestei operațiuni”, a scris Bellingcat pe site-ul său. Serviciul în limbă rusă al BBC a indicat, la rândul său, că Sergheiev și soția sa dăduseră ca adresă, în documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU. Această anchetă ilustrează modul de coordonare a operațiunilor GRU în străinătate, “cu un ofițer superior care comunică cu Moscova și comunică foarte puțin sau deloc cu executanții, care au deja instrucțiunile”, scrie Bellingat, care afirmă că a obținut “probe despre alte operațiuni internaționale purtate de aceeași echipă, ceea ce arată un model stabil al operațiunilor GRU”.Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au supraviețuit și trăiesc acum ascunși.

Tusk îi mulțumește lui Iohannis pentru președinția României la Consiliul UE

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, îi transmite un mesaj de mulțumire, pe Twitter, președintelui Klaus Iohannis pentru o președinție „energică și de succes” a Consiliului Uniunii Europene. „Multe mulțumiri lui @KlausIohannis și echipei sale pentru o președinție @ro2019eu energică și de succes. Ați reușit să finalizați 90 de dosare în mai puțin de 100 de zile, ceea ce este impresionant. Ne vom aminti mereu summitul de la Sibiu pe care l-ați găzduit de Ziua Europei”, a scris președintele Consiliului European. „Mulțumesc, România!”, încheie Donald Tusk, în limba română, postând și un colaj video cu el și Klaus Iohannis.

O femeie și fiica sa, suspectate de vrăjitorie, ucise cu brutalitate în India

O femeie și fiica sa au murit după ce au fost bătute și atacate cu cuțitele în estul Indiei, fiind suspectate că practică vrăjitoria, a informat sâmbătă poliția. Crimele au avut loc în districtul West Singhbhum din statul Jharkhand joi, a declarat polițistul Anand Mohan Singh. Malti Devi, în vârstă de 56 de ani, a fost atacată de vecinul ei - o rudă îndepărtată - care o acuza de vrăjitorie și o învinovățea pentru decesele din familia sa, a indicat Singh. "Femeia a făcut recent niște ritualuri în casa ei, după care soția suspectului s-a îmbolnăvit. Vecinul, alături de alți doi bărbați, a bătut-o pe ea și pe fiica sa cu bețe de lemn, apoi le-au hăcuit", a precizat polițistul. Oamenii legii au deschis o anchetă după ce soțul victimei, care nu se afla acasă la momentul tragediei, a raportat crimele la poliția locală. Cei trei suspecți au fugit, fiind căutați în continuare de poliție. Chiar dacă unele state indiene, cum ar fi Jharkhand, au introdus din 2000 o lege care previne vânătoarea de vrăjitoare, incidente în care femei suspectate de vrăjitorie au fost torturate sau omorâte au continuat să fie raportate, în special în regiunile sărace și rurale ale țării, unde superstițiile sunt încă des întâlnite.

G20: Acord privind climatul, semnat de toți, mai puțin SUA

Țările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climatului, cu excepția SUA, ca și în cele două summituri precedente, au anunțat delegațiile franceză și germană."Textul asupra climatului a fost adoptat", au indicat surse din anturajul președintelui Emmanuel Macron chiar de încheiere a G20. Acest acord, în format 19 plus1 reafirmă sprijinul celor 19 țări, între care China, Franța și Germania, marelui acord de luptă împotriva încălzirii climatice semnat în 2015 la Paris, din care SUA s-au retras în 2017.Acordul a fost încheiat sâmbătă dimineața după negocieri îndelungate, făcute dificile de tentativa SUA de a bloca o declarație într-un format similar celor ale G20 de la Hamburg din 2017 și de la Buenos Aires în 2019, indică președinția franceză. În ultimele zile, unii diplomați evocaseră posibilitatea retragerii unor mari țări emergente care intenționau să se alinieze poziției americane. Dar cele 19 țări "și-au reafirmat toate sprijinul față de acordul de la Paris", a subliniat Palatul Elysee. Cancelarul german Angela Merkel indicase la amiază în fața presei că G20 urma să emită legat de climat un "text asemănător" celui de anul trecut, după negocieri dure.Președintele francez Emmanuel Macron a apreciat sâmbătă la Osaka că membrii G20 ar trebui "să meargă mai departe" decât declarația finală a summitului lor în lupta împotriva încălzirii climatice. "S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe și vom depune toată energia pentru a merge mai departe", a declarat Macron în finalul summitului G20.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.