Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Trump, cu degetul pe butonul roșu

Ziarul de Vrancea
11 aug 2017 925 vizualizări

Președintele american susține că soluția militară este ”încărcată și armată” împotriva amenințării regimului de la Phenian

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a agravat din nou retorica cu privire la regimul de la Phenian, susținând că armele americane sunt deja ”încărcate și armate” pentru a combate orice amenințare reprezentată de Coreea de Nord. ”Soluțiile militare sunt acum pe deplin în vigoare, sunt încărcate și armate dacă vedem vreo acțiune neînțeleaptă din partea Coreei de Nord. Sperăm că Kim Jong-un va găsi o altă cale!”, a scris președintele american într-un mesaj postat pe Twitter. Această declarație vine la două zile după ce secretarul Apărării a susținut că americanii sunt pregătiți să contracareze orice amenințare venită de la Phenian.

Secretarul Apărării de la Washington, Jim Mattis, a lansat un avertisment dur la adresa Coreei de Nord, susținând că dictatura trebuie să pună capăt acțiunilor care vor aduce ”sfârșitul regimului” și să renunțe la ambițiile nucleare ale liderului Kim Jong-un. Donald Trump și-a intensificat retorica împotriva regimului nord-coreean, afirmând că arsenalul nuclear american este ”mai puternic ca niciodată”, după ce Phenianul a amenințat că va lovi Guam. Declarațiile președintelui contrastează cu cele mai liniștitoare din partea secretarului de stat Rex Tillerson. Șeful diplomației americane a insistat, din teritorul american amenințat de Phenian - Guam -, asupra faptului că nu există, în opinia sa, ”vreo amenințare iminentă” și că nimic nu indică faptul că situația s-a schimbat ”în mod dramatic” în ultimele 24 de ore.

Această insulă izolată, cu o suprafață de aproximativ 550 de kilometri pătrați, este un avanpost-cheie al forțelor americane pe ruta către Asia.

Aproximativ 6.000 de militari sunt staționați pe insulă, care dispune de o bază aeriană capabilă să primească bombardiere grele americane de la cele de tip B-52 și până la cele de tip B-2, inclusiv de tip B-1.

Apărarea antiaeriană a Rusiei, în stare de alertă ridicată

Rusia și-a plasat sistemele de apărare antiaeriană din Extremul Orient în stare de alertă ridicată pe fondul situației create în jurul Coreii de Nord, a anunțat vineri senatorul Viktor Ozerov, care a fost până de curând președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației.

"Ceea ce se întâmplă în prezent în jurul Coreii de Nord ne provoacă un sentiment de îngrijorare și conștientizarea necesității de a adopta măsuri suplimentare pentru apărarea teritoriului nostru. Sistemele de apărare antiaeriană și forțele aeriene ruse au fost consolidate în Extremul Orientul", a subliniat el. Armata rusă monitorizează situația din jurul Coreii de Nord, acordând o atenție sporită zonelor de pe teritoriul acesteia de unde ar putea fi lansate rachete, a spus Viktor Ozerov. Senatorul rus a indicat faptul că printre obiectivele sistemului de apărare antiaeriană se numără și asigurarea securității teritoriului Federației Ruse în cazul unor devieri ale rachetelor, întrucât "probabilitatea unor erori este destul de ridicată", dar există obiective și mai importante. "Forțele de apărare antiaeriană, de descurajare nucleară vor permite să-i reținem pe americani de la pași mai hotărâți", a declarat Ozerov.

Raport oficial: 2016, un "an negru" pentru climă

n cel mai probabil documentul, realizat de cercetătorii americani, va fi cenzurat de Casa Albă care nu împărtășește ideea că încălzirea globală este provocată în principal de omenire

Anul 2016 a fost încă un “an negru” pentru climă, marcat de o reducere record a calotei glaciare, inundații, secetă și înmulțirea valurilor de caniculă, arată cel mai recent raport anual despre starea climei, publicat joi de Administrația americană pentru Oceane și Atmosferă, NOAA, și de Societatea Meteorologică Americană. Raportul prezintă o imagine sumbră privind planeta noastră, după doi ani consecutivi în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. Meteorologii au început să înregistreze temperaturile globale în 1880. «Recordurile de căldură de anul trecută sunt rezultatul influenței combinate a tendințelor de încălzire a climei pe termen lung și ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la începutul anului”, se arată în document. Textul de 300 de pagini, la care au contribuit aproape 500 de oameni de știință din peste 60 de țări, arată că principalii indicatori ai schimbării climatice continuă să reflectă tendințe corespunzătoare unei intensificări a încălzirii planetare. De altfel, deși nu au fost luate în calcul în raport, primele șase luni ale anului 2017 au fost, de asemenea, printre cele mai călduroase înregistrate din 1880, potrivit NOAA.

Publicarea raportului intervine la o săptămână după ce Statele Unite au informat oficial, în scris, ONU în legătură cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Climă de la Paris.

Cel mai crescut nivel al concentrației de CO2 din ultimii 800.000 de ani

Mai mulți indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafața Globului, nivelul oceanelor și gazele cu efect de seră din atmosferă au depășit anul trecut recordurile stabilite în 2015. Astfel, în 2016, concentrația de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depășit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima dată de la începutul măsurării sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, dacă sunt luate în calcul datele obținute din studiul straturilor glaciare. Mai multe țări, printre care Mexicul și India, au înregistrat temperaturi anuale record în 2016. AFP amintește că India s-a confruntat și recent cu un val de căldură extremă. Săptămâna trecută, temperaturile au depășit 44 de grade Celsius, ceea ce a dus la o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni și s-a soldat cu 300 de morți. În zona Arctică, cea mai sensibilă la încălzirea climatică, temperatura medie la suprafață a fost anul trecut cu două grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record. De la sfârșitul iernii 2015-2016 până în martie, întinderea maximă a ghețurilor arctice a fost cea mai mică din ultimii 37, de când este monitorizată prin satelit. În Antarctica, banchiza a înregistrat cea mai scăzută creștere din istorie. În ceea ce privește temperatura globală a oceanelor, aceasta a fost mai ridicată (^0,1 grade Celsius) decât tendința din 1950-2016, se arată în raport.

Un alt raport, redactat de 13 agenții federale americane și publicat săptămâna aceasta de New York Times detaliază efectele încălzirii climatice în Statele Unite, precizând că temperaturile medii au crescut în mod spectaculos în ultimele decenii pe teritoriul american și au ajuns în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.500 de ani. Documentul nu a fost publicat oficial și nici aprobat de administrația Trump. Oamenii de știință se tem că raportul va fi cenzurat, deoarece contrazice afirmațiile președintelui și membrilor cabinetului său, potrivit cărora “contribuția umană la schimbarea climatică nu este demonstrată”

Un asteroid va trece "extraordinar" de aproape de Pământ în octombrie

n corupul ceresc are dimensiunile unei case

 

Un mic asteroid de dimensiunea unei case va trece la 12 octombrie, la doar 44.000 de km distanță de Terra, dar nu prezintă "niciun risc", a informat Agenția Spațială Europeană (ESA). "Nu va atinge Pământul", a declarat AFP, Detlef Koschny, codirector al secției Near-Earth Objects (NEO) al ESA. Dar va trece "extraordinar" de aproape, a recunoscut Rolf Densing, director de operațiuni al ESA. Corpul ceresc va trece chiar în apropierea orbitei sateliților geostaționari. "Sateliții cei mai îndepărtați se află la 36.000 km de Terra. Prin urmare va trece destul de aproape", a subliniat Densing. Asteroidul "2012 TC4", care a fost descoperit în 2012, nu a mai fost observat timp de cinci ani. Apoi a fost din nou reperat de VLT (Very large telescope) al Observatorului European Austral (ESO) din Chile. "Este vorba de un corp de dimensiuni mici, de mărimea unei case", a precizat Detlef Koschny. Asteroidul măsoară între 15 și 30 de metri.

Trecerea acestui asteroid va oferi oamenilor de știință oportunitatea de a-i putea studia compoziția și de a afla dacă se află în rotație, a subliniat Detlef Koschny.

Dodon “inspectează” un poligon modernizat cu fonduri SUA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va merge luni să „inspecteze” Baza militară de la Bulboaca, după ce joi a fost acolo ambasadorul SUA, James Pettit. Șeful statului a amintit vineri, pe Facebook, că în ultimul timp se poartă multe discuții despre poligonul militar, despre implicarea americanilor și finanțările care vin din SUA. „În calitate de comandant suprem al forțelor armate, în ziua de luni voi merge în vizită de lucru pe poligon, pentru a clarifica pe loc starea lucrurilor", a afirmat Igor Dodon.

“Să nu uităm că suntem un stat neutru și eu nu voi admite ca soldații moldoveni să fie parte sau piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est », a adăugat el. Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a fost joi în vizită la Poligonul Bulboaca. El a confirmat că SUA au sistat suportul pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină)

“Șansă” uriașă pentru cei care visează să devină moldoveni

Organizația anticorupție Transparency International Moldova atrage atenția asupra unei legi adoptate de Chișinău, care permite “vânzarea” cetățeniei moldovene străinilor. Măsurile ar putea "legaliza banii murdari", a declarat Veaceslav Negruță, reprezentant al organizației Transparency International Moldova. Pe de altă parte, unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a respins criticile, despre care susține că au scopul să manipuleze opinia publică. El a subliniat că potențialii donatori vor fi verificați minuțios.

Amendamentul din lege care stipulează că cei care investesc 100 de mii de euro, cumpără proprietate imobiliară sau împrumută statul cu 250 de mii de euro pentru cinci ani, pot obține cetățenia Republicii Moldova, a fost adoptat pe 26 decembrie, fapt care a trecut neobservat, scrie Unimedia. Ulterior, Ministerul Justiției a identificat, „domeniile de dezvoltare strategică” în care pot investi străinii doritorii să obțină cetățenia moldoveană. Analiștii citați de Washington Post au declarat că legea ar putea permite cetățenilor Federației Ruse și altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană, în condițiile în care Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, iar moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

Cel puțin 36 de morți, în urma unui accident rutier în China

Cel puțin 36 de oameni, dintre care doi copii, au murit, iar alți 13 au fost răniți, după ce un autocar a intrat în zidul unui tunel din China. Autocarul circula din orașul Chengdu către Luoyang, când a avut loc accidentul, în provincia Shaanxi (nord-vestul Chinei), cu puțin înainte de miezul nopții.

Eforturile echipelor de salvare au continuat și în cursul dimineții, iar persoanele rănite au fost duse la spital. Autoritățile, care au demarat o anchetă, nu au precizat posibilele cauze ale accidentului. Oficialii au subliniat, însă, că autocarul avea 49 de oameni la bord, deci nu era supraaglomerat, și fusese controlat. Accidentele rutiere grave sunt obișnuite în China, pe de o parte din cauza problemelor la infrastructură, iar pe de alta din cauza nerespectării regulilor.

Porcii, modificați genetic pentru recoltarea de organe pentru transplant

O echipă științifică internațională a reușit să modifice genetic porcii pentru ca organele lor să fie compatibile cu transplanturi la om, potrivit unui articol publicat joi în revista americană Science. Acest progres ar putea revoluționa grefarea de organe (inimă, ficat sau plămâni), permițând prelevarea lor de la porci, în loc de donatorii umani care sunt foarte puțini.

Până în prezent, aceste transplanturi de la porci prezentau riscul transmiterii unui virus care-i putea infecta pe oameni. Potrivit Science, echipa condusă de doi geneticieni de la universitatea Harvard, George Lurch și Luhan Yang, a folosit metoda clonării pentru a anihila genele responsabile pentru apariția acestui virus în ADN-ul porcin înainte de a dezvolta embrionii.

Societatea privată eGenesis, fondată de cei doi oameni de știință, a reușit să obțină nașterea a 37 de porci ale căror organe vor fi adecvate pentru xenotransplant, o grefă cu un organ provenind de la un animal. Penuria de organe umane este atât de mare, încât 22 de persoane mor în fiecare zi în SUA în așteptarea unui organ vital, "în timp ce organele de porc pot atinge o mărime ideală pentru oameni", scrie Science.

Porcii sunt deja folosiți pentru xenotransplanturi ale valvelor cardiace sau de pancreas. Acest nou progres ar urma să permită transplantarea unor organe mai mari de la porci, dar care vor prezenta și un risc mai mare transmitere a virusului, notează AFP.

ONU: Statul Islamic și Al-Qaida își mențin capacitățile

Grupările teroriste Statul Islamic și Al-Qaida și-au menținut capacități semnificative de acțiune în primele șase luni ale anului 2017, în pofida presiunii militare internaționale exercitate împotriva lor, potrivit unui raport realizat de experți ai ONU. Astfel, documentul arată că gruparea Statul Islamic este în continuare capabilă să trimită fonduri militanților săi în afara zonei de conflict din Orientul Mijlociu. Transferurile de fonduri sunt efectuate adesea prin trimiterea de sume mici, ceea ce le face dificil de detectat. Sursele de finanțare ale grupării Statul Islamic nu s-au schimbat în mod fundamental, bazându-se în continuare pe livrările de petrol și impunerea de taxe populației locale, notează documentul destinat Consiliului de Securitate al ONU.

Realizat de experți mandatați să urmărească aplicarea diferitelor rezoluții și sancțiuni adoptate împotriva celor două grupări jihadiste, textul de 24 de pagini semnalează că Statul Islamic “continuă să motiveze și să facă posibile atacuri” în afara Orientului Mijlociu, de exemplu în Europa, ce rămâne o “regiune prioritară” pentru atacurile comise de indivizi care împărtășesc ideologia grupării. "Rezistența Statului Islamic la Mosul arată că structura sa de comandă și control nu a fost complet afectată și că gruparea rămâne o amenințare militară semnificativă". Pe lângă utilizarea de drone găsite pe piață, Statul Islamic a dezvoltat o capacitate de a modifica și de a construi propriile modele pentru răspândirea propagandei sale, pentru misiuni de observare sau pentru transportul de bombe mici sau explozibili, mai indică experții.

La rândul său, rețeaua teroristă Al-Qaida și-a păstrat filiale puternice în Africa de Vest și de Est și în Peninsula Arabică, inclusiv Yemen. În pofida “competiției strategice” dintre cele două organizații teroriste, alianțe și cooperări permit în multe regiuni mișcări de combatanți între diferite grupări, conform aceluiași raport.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.