MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump afirmă că Rusia şi Ucraina sunt de acord cu negocieri imediate pentru încetarea focului
Kremlinul nu oferă niciun termen
Donald Trump a declarat după convorbirea sa de luni cu preşedintele Vladimir Putin că Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, dar Kremlinul a declarat că procesul va dura, iar preşedintele american a indicat că nu este pregătit să se alăture Europei cu noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei.
Într-o postare pe reţelele de socializare, Trump a declarat că a transmis planul preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, precum şi liderilor Uniunii Europene, Franţei, Italiei, Germaniei şi Finlandei într-o convorbire de grup după sesiunea sa cu liderul rus. „Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului şi, mai important, pentru o încheiere a războiului”, a declarat Trump, adăugând mai târziu la Casa Albă că el a crezut că „se fac unele progrese”.
Putin i-a mulţumit lui Trump pentru susţinerea reluării discuţiilor directe între Moscova şi Kiev, după ce cele două părţi s-au întâlnit în Turcia săptămâna trecută pentru primele lor negocieri faţă în faţă din martie 2022. Dar după convorbirea de luni, el a spus doar că eforturile sunt „în general pe drumul cel bun”. „Am convenit cu preşedintele Statelor Unite că Rusia va propune şi este pregătită să lucreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, a declarat Putin reporterilor în apropierea staţiunii Soci de la Marea Neagră.
În timp ce indicaţiile conform cărora Ucraina şi Rusia vor continua contactele directe vorbesc despre un progres după mai mult de trei ani de război, valul de discuţii de luni a eşuat din nou să răspundă aşteptărilor privind un progres major.
Liderii europeni au decis să crească presiunea asupra Rusiei prin sancţiuni după ce Trump i-a informat cu privire la convorbirea sa cu Putin, a declarat cancelarul german Friedrich Merz într-o postare X luni târziu.
Trump nu părea pregătit să urmeze această mişcare. Întrebat de ce nu a impus noi sancţiuni pentru a împinge Moscova la un acord de pace, aşa cum a ameninţat, Trump a declarat reporterilor: „Ei bine, pentru că eu cred că există o şansă de a obţine ceva, iar dacă faci asta, poţi, de asemenea, să înrăutăţeşti situaţia. Dar ar putea exista un moment în care asta se va întâmpla”.
Trump a spus că au fost implicate „nişte orgolii mari”. Fără progrese, „mă voi retrage”, a spus el, repetând un avertisment că ar putea abandona procesul. „Acesta nu este războiul meu”.
Familia unei femei ucise de un poliţist în timpul luării cu asalt a Capitoliului, urmează să primească despăgubiri uriașe
Administraţia Trump şi-a dat acordul în vederea plăţii sumei de cinci milioane de dolari familiei femeii ucise prin împuşcare de către un agent de poliţie la 6 ianuarie 2021, în timpul luării cu asalt a Capitoliului, dezvăluie luni cotidianul The Washington Post (WP).
Ashli Babbitt, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcată în timp ce încerca să se caţere pe o fereastră către biroul preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în timpul luării cu asalt a Capitoliului de către o muţime de susţinători ai lui Donald Trump care voiau să obţină o anulare a alegerii lui Joe Biden. Familia lui Ashli Babbitt a depus plângere în justiţie în 2024 şi a cerut despăgubiri în valoare de 30 de milioane de dolari.
Cazul urma să fie judecat, însă Departamentul Justiţiei a dat înapoi după ce Donald Trump a obţinut o victorie în alegerile prezidenţăiale din noiembrie 2024.
S-a ajuns la un acord amiabil. Acordul prevede plata sumei de aproape cinci milioane de dolari familiei lui Babbitt, dezvăluie WP, care citează o sursă apropiată dosarului.
Poliţistul care a împuşcat-o pe Ashli Babbitt a fost achitat de toate acuzaţiile. Însă Donald Trump a repetat într-una că focul de armă a fost nejustificat şi că victima este o femeie ”nevinovată”. Ea a devenit o martiră în ochii susţinătorilor lui Donald Trump.
În prima zi când a revenit la Casa Albă, la 20 ianuarie, preşedintele american a graţiat peste 1.500 de persoane care au fost arestate şi condamnate după ce au fost găsite vinovate de faptul că au participat la luarea cu asalt a Capitoliului, unde voiau să obţină anularea alegerii lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.
Peste 140 de poliţişti au fost răniţi în asalt, în urma unui discurs inflamator al lui Donald Trump în faţa a zeci de mii de susţinători, în apropiere de Casa Albă, cărora le-a spus repetat că i s-a furat rezultatul alergerilor. El i-a încurajt atunci pe susţinătorii trumpişti să mărşăluiască spre Capitoliu, sediul Congresului american.
Austria se teme de preţul găzduirii Eurovision: „Va fi scump”
Triumful Austriei la concursul Eurovision a stârnit un val de bucurie în întreaga ţară, dar şi frământări cu privire la modul de a plăti pentru găzduirea evenimentului de anul viitor. Radiodifuzorul public ORF, care se confruntă cu dificultăţi financiare şi care ar trebui să suporte cea mai mare parte a costurilor de organizare, împreună cu oraşul gazdă care nu a fost încă desemnat, a recunoscut că victoria lui JJ, născut la Viena, a fost o bucurie parţială într-o perioadă de restrângere a cheltuielilor, scrie The Guardian.
Victoria surprinzătoare a lui JJ, al cărui prenume este Johannes Pietsch, lasă ORF pe mâna organizării concursului din 2026, care marchează cea de-a 70-a aniversare a competiţiei muzicale televizate.
Stefanie Groiss-Horowitz, directorul de programe al radiodifuzorului, a acceptat invitaţia oficială sigilată într-un plic mare, după ce JJ a învins favoriţii din Suedia, şi a glumit: „Vine şi valiza cu bani?”. Chiar şi JJ, conştient de problemele financiare, a prezentat imediat un fel de scuze: „Nu se poate - ce am făcut? Îmi pare rău pentru ORF, va fi scump”.
Costul estimat pentru ORF al găzduirii în Austria ar putea depăşi 30 de milioane de euro. Comparativ cu puţin sub 700.000 de euro pentru simpla difuzare a evenimentului. Concursul din 2026 are loc pe fondul unei campanii de reducere a costurilor în valoare de 325 de milioane de euro şi într-un an în care radiodifuzorul se va confrunta cu facturi mari pentru acoperirea Cupei Mondiale de fotbal masculin din Canada, Mexic şi SUA, precum şi a Jocurilor Olimpice de iarnă din Italia.
Deputaţii de la Budapesta au aprobat proiectul de lege pentru a părăsi Curtea Penală Internaţională
Parlamentul Ungariei a aprobat marţi un proiect de lege care va iniţia procesul de retragere a ţării din Curtea Penală Internaţională (CPI), care va dura un an, guvernul premierului Viktor Orban susţinând că instanţa a devenit „politică”, relatează Reuters.
Guvernul lui Orban a anunţat această măsură pe 3 aprilie, la scurt timp după ce liderul israelian Benjamin Netanyahu a sosit în Ungaria pentru o vizită de stat, într-o rară călătorie în străinătate, sfidând un mandat de arestare al CPI.
Transplant de vezică urinară realizat cu succes în SUA, o premieră mondială
Chirurgii americani au realizat cu succes un transplant de vezică urinară la om, o premieră mondială ce s-ar putea dovedi un punct de cotitură pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave ale vezicii urinare, transmite marți AFP.
Beneficiarul este Oscar Larrainzar, un tată în vârstă de 41 de ani, care face dializă de șapte ani. Bărbatului i s-a extirpat o mare parte din vezica urinară în urmă cu câțiva ani din cauza cancerului, iar apoi i-au fost extirpați ambii rinichi, a explicat duminică UCLA, una dintre cele două universități din California implicate, într-un comunicat.
Pacientul a primit o vezică urinară și un rinichi de la același donator, în cadrul unei intervenții chirugicale de aproximativ opt ore efectuate la începutul lunii mai la Centrul Medical Ronald Reagan UCLA din Los Angeles, California.
„Chirurgii au transplantat mai întâi rinichiul, apoi vezica urinară și apoi au conectat rinichiul la noua vezică folosind tehnica pe care au dezvoltat-o”, a anunțat universitatea.
Rezultatele încurajatoare s-au văzut aproape imediat, potrivit unuia dintre chirurgi, Dr. Nima Nassiri. „Rinichiul a produs imediat un volum mare de urină, iar funcția renală a pacientului s-a îmbunătățit imediat”, a spus acesta într-un comunicat.
Transplanturile de vezică urinară erau considerate anterior prea complexe, în special din cauza dificultăților de accesare a zonei și a vascularizării puternice a acesteia. Prin urmare, pacienților li s-a oferit doar reconstrucția artificială a vezicii urinare folosind părți ale tubului digestiv sau inserarea unei pungi stomatice, o proteză externă care colectează urina. Aceste intervenții sunt eficiente, dar comportă numeroase riscuri pe termen scurt și lung.
Acest prim transplant vine după mai mult de patru ani de pregătire și va fi urmat de altele, ca parte a unui studiu clinic care ar trebui să permită evaluarea beneficiilor și riscurilor unei astfel de operații.
Europa și nu SUA, principalul inamic al Rusiei, potrivit unui sondaj
Statele Unite ale Americii nu mai sunt principalul inamic al Rusiei, această poziție fiind acum rezervată Europei, în special Franței, Marii Britanii și Germaniei, conform unui sondaj publicat luni, transmite EFE.
Potrivit unui sondaj realizat de centrul rus pentru sondarea opiniei publice VTsIOM (de stat), doar 27 % dintre ruși consideră în prezent SUA drept țară inamică, față de 76 % în 2022.
În același timp, 48% dintre cei intervievați consideră că Rusia are acum cele mai tensionate relații cu Franța, față de 21% în urmă cu trei ani. Ucraina, în pofida campaniei militare lansate de Moscova în 2022, ocupă doar locul patru în rândul principalilor inamici ai Rusiei, potrivit sondajului VTsIOM.
De asemenea, sondajul arată că procentul rușilor care consideră Ucraina drept principalul inamic al țării a scăzut cu 5% în ultimii ani.
În ceea ce privește prietenii Rusiei, în 2025 această listă este condusă de China (65%), Belarus (41%), India (26%) și Coreea de Nord (26%).
Andrew Tate „va fi extrădat în Marea Britanie”
Andrew Tate va fi extrădat în Marea Britanie Marii Britanii după ce va fi judecat în România, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
Potrivit unei scrisori consultate de The Telegraph, Dan Jarvis, ministrul Securității, a declarat că Tate, 38 de ani, și fratele său Tristan, 36 de ani, vor fi predați Marii Britanii după încheierea procedurilor penale în țara din Europa de Est.
Judecătorii din România au decis anterior că cei doi bărbați pot fi trimiși în Regatul Unit după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare pentru acuzații de viol și trafic de persoane.
Autoritățile române investighează acuzații separate de viol, trafic de persoane și constituirea unei bande infracționale. Frații neagă toate acuzațiile atât în România, cât și în Regatul Unit. Tate este, de asemenea, dat în judecată de patru femei, după ce Serviciul de urmărire penală al Coroanei a decis să nu inițieze urmărirea penală în 2019