Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump a revenit la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
6 oct 2020 1719 vizualizări

„Nu vă temeți de Covid”, a trasnimis președintele american susținătorilor săi n medicii spun că Trump nu este încă în afara oricărui pericol

Președintele american Donald Trump a revenit luni seară - marți, ora României - la Casa Albă, după ce timp de trei zile a fost tratat de Covid-19 la Walter Reed Medical Center. „Nu vă temeți de Covid”, a transmis el înainte de a pleca din spital. Președintele și-a asigurat susținătorii că „în curând” va pleca din nou în campanie. Deși a profitat de aceste trei zile pentru a-și face campanie, Trump a scăzut în sondaje. Momentul de luni seară de la Casa Albă, din Balconul Truman, a fost unul pregătit atent, la câteva ore după ce Trump a sugerat pe Twitter că va fi externat și că boala nu este o amenințare serioasă. La puțin timp după ora locală 18.30, el a părăsit spitalul, purtând un costum și cravată, dar și o mască. El a salutat cu pumnul ridicat, în semn de reușită, și a refuzat să răspundă întrebărilor presei. La Casa Albă, a urcat scara exterioară și a pozat în fața unor steaguri montate la balcon, unde imediat și-a scos masca. El a rămas fără mască și în timp ce a fost salutat de angajați de la Casa Albă, care purtau măști, și a filmat două clipuri pe care le-a publicat apoi online. „Am învățat atât de multe despre coronavirus”, a spus el într-una dintre înregistrări. A descris tratamentul primit o dovadă că virusul poate fi oprit. „Acum sunt mai bine. Poate sunt imun. Nu știu”, a adăugat el, deși medicii au avertizat că starea i se poate înrăutăți zilele viitoare. Experții sanitari spun că pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să poate mască pentru a evita să îi infecteze pe alții, iar președintele este contagios încă. Potrivit unei surse, președintele va sta în reședință în timp ce va fi tratat în continuare, și nu în Aripa de Vest.

„Mă simt mai bine decât acum 20 de ani!”

Când a făcut anunțul că va pleca din spital, Trump a completat: „Nu vă temeți de Covid. Nu îl lăsați să vă domine viața. Am dezvoltat, în timpul Administrației Trump, niște medicamente și cunoștințe chiar minunate. Mă simt mai bine decât acum 20 de ani!”. El a mulțumit echipei de medici și a reiterat că vaccinul contra Covid-19 va fi gata „din clipă în clipă”. În Statele Unite, noul coronavirus este asociat unui număr de 211.000 de decese.Luni, secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, și doi adjuncți ai ei au fost confirmați cu Covid-19. La scurt timp înainte de plecarea din centrul medical, Trump a scris: „Curând voi fi înapoi în campanie”.Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) recomandă că o persoană trebuie să rămână în carantină 10 zile după ce apar primele simptome. Președintele a spus că s-a simțit rău prima dată în urmă cu cinci zile. În cazul celor care dezvoltă o formă serioasă a bolii, carantina ar trebui să fie până la 20 de zile.

Aproape patru milioane de americani au votat deja

Americanii se grăbesc să își exprime opțiunea la alegerile prezidențiale din noiembrie într-un ritm fără precedent, relevă datele privind votul anticipat, ceea ce indică o posibilă participare totală record pentru cursa dintre președintele republican Donald Trump și candidatul democrat Joe Biden. Cu patru săptămâni înainte de ziua alegerilor, care vor avea loc la 3 noiembrie, peste 3,8 milioane de americani au votat deja, depășind cu mult numărul de circa 75.000 înregistrat în aceeași perioadă în 2016, conform Elections Project, o sursă de informare care compilează voturile anticipate în SUA. Schimbarea a fost determinată de o extindere a votului anticipat și prin corespondență în multe state, ca un mijloc sigur de exprimare a opțiunii electorale în timpul pandemiei de coronavirus și a dorinței de a decide viitorul politic al lui Trump, a declarat Michael McDonald, de la Universitatea din Florida, care administrează proiectul. “Nu am mai văzut niciodată un număr atât de mare de persoane care votează anticipat”, a afirmat el. “Oamenii votează atunci când s-au decis cu cine să o facă și știm că mulți oameni s-au hotărât în urmă cu mult timp și au deja o părere despre Trump”, a adăugat McDonald. Acest număr mare de voturi anticipate l-a determinat pe McDonald să prevadă o prezență record de circa 150 de milioane, ceea ce ar reprezenta 65% dintre votanții eligibili, cea mai ridicată rată de după 1908. Biden conduce în fața lui Trump în sondajele de opinie naționale, deși sondaje realizate în state cruciale în competiția dintre cei doi indică o cursă mai strânsă. Voturile anticipate de până acum provin din 31 de state, a spus McDonald, care a adăugat că numărul va crește rapid pentru că mai multe state vor începe procesul de votare în persoană. Cu excepția a șase dintre ele, toate statele permit un anumit nivel de votare anticipată în persoană. Procentul votanților care își exprimă opțiunea mergând la urne în ziua alegerilor era deja în scădere constantă și până în acest an, conform Comisiei de Asistență în Alegeri din SUA. Numărul total de voturi anticipate sau prin corespondență a crescut de peste două ori, de la aproape 25 de milioane în 2004 la 57 de milioane în 2016, a precizat sursa citată. Asta reprezintă o creștere de la unul din cinci din totalul voturilor la două din cinci din totalul voturilor. Trump a criticat în mod repetat votul prin corespondență, făcând acuzații nefondate că ar duce la fraudă. Experții spun că frauda se întâmplă rar.

Italienii vor fi obligați în curând să poarte mască permanent în exterior

Italienii vor fi obligați în curând să poarte mască permanent în exterior, a declarat ieri ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, care a confirmat astfel informații apărute în presă privind noi măsuri pentru ținerea sub control a răspândirii coronavirusului. Guvernul intenționează “să extindă obligația de a purta mască și în exterior”, a afirmat Speranza în Camera Deputaților, camera inferioară a parlamentului. Măsura ar urma să fie inclusă într-un decret. Speranza a mai spus că va exista o aplicare mai strictă a regulilor de distanțare în spațiile publice, dat fiind riscul de contaminare în adunările de persoane. Purtatul măștii este deja obligatoriu pentru activități în exterior în unele regiuni din Italia, printre care Sicilia, Campania și Lazio. Ultimele două sunt regiunile care includ orașele Napoli și Roma. Obligativitatea nu se aplică pentru copiii de sub șase ani, persoanele cu dizabilități, clienții din exterior ai barurilor și restaurantelor sau persoanele care fac sport ori exerciții fizice. Autoritățile italiene intensifică măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, ca răspuns la o creștere semnificativă a numărului zilnic de contaminări, care a ajuns la cel mai ridicat nivel de după sfârșitul lunii aprilie. Luni, au fost înregistrate 2.257 de cazuri pentru 24 de ore, comparativ cu 1.494 în urmă cu o săptămână.

Un start-up din Franța a strâns 224 milioane de dolari pentru a construi o fermă de insecte

Start-up-ul francez Ynsect a anunțat marți că a strâns 224 milioane de dolari de la investitori, cu prilejul unei noi runde de finanțare la care au participat, printre alții, inițiativa Footprint Coalition a actorului Robert Downey Jr., pentru a construi o fermă de insecte în apropiere de Paris și a se extinde în America de Nord, transmite Reuters. Noua rundă a dus la 425 milioane de dolari finanțarea totală strânsă de Ynsect, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă strânsă vreodată de o companie din sectorul produselor alimentare obținute din insecte. Pe lângă FootPrint Coalition, la ultima rundă de finanțare organizată de Ynsect au luat parte și fondurile Upfront Ventures, Happiness Capital, Supernova Invest și Armat Group. Înființată în 2011, Ynsect crește viermi de făină din care produce proteine pentru hrana animalelor de companie și peștilor precum și îngrășăminte pentru plante. Însă obiectivul companiei este să producă proteine din insecte și pentru consumul uman și în acest sens se așteaptă ca în cursul anului următor să primească aprobarea autorităților europene de reglementare. Creșterea populației mondiale și extinderea clasei mijlocii a dus la creșterea cu 50% a consumului de carne per capita în ultimele patru decenii, ceea ce a dat naștere la îngrijorări cu privire la oferta de proteine. Sursele tradiționale de proteine sunt din ce în ce mai nesigure pe fondul modificărilor climatice și al îngrijorărilor cu privire la impactul fermelor și pescuitului comercial. Specialiștii în nutriție și oamenii de știință promovează de mult timp utilizarea insectelor în hrana oamenilor ca o sursă sustenabilă și ieftină de proteine, însă mâncatul de insecte este o perspectivă neapreciată în multe țări și culturi. În schimb, introducerea proteinelor din insecte în zonele mai inferioare ale lanțului trofic ar putea fi acceptată mai ușor.

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru investigații privind găurile negre

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2020 a fost acordat lui Roger Penrose și lui Reinhard Genzel și Andrea Ghez, pentru investigații privind găurile negre și descoperiri astronomice, a anunțat ieri Academia suedeză de științe. Englezul Roger Penrose a fost premiat pentru „descoperirea că formarea unei găuri negre este o consecință a teoriei relativității”. Germanul Reinhard Genzel și americanca Andrea Ghez au fost premiați pentru „descoperirea unui obiect supermasiv în centrul galaxiei noastre”. Anunțul a fost făcut cu întârziere, pentru că „a durat ceva până am luat legătura cu laureații”, a spus secretarul Comitetului. Andrea Ghez a declarat după anunțarea laureaților: „Sper că pot inspira alte femei în domeniu. Este un domeniu care oferă multe satisfacții și, dacă ești pasionat, pot fi făcute multe lucruri”. Ea a spus că acum este mult mai interesată de partea didactică a carierei sale. Ghez predă la UCLA (Statele Unite). Genzel, născut în 1952, este director al Max Planck Institute (Germania) și profesor la Universitatea Berkeley (SUA). Roger Penrose, născut în 1931, în Colchester (Marea Britanie), este profesor la Oxford. Valoarea premiului Nobel este de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărțit, dacă există mai mulți laureați ai unui singur premiu. Fizica a fost primul domeniu menționat de Alfred Nobel în testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, mulți considerau fizica ca cea mai importantă dintre științe și, probabil, Nobel a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de fizică. Premiul Nobel pentru Fizică este acordat de Academia regală de științe din Suedia.

John McAfee, arestat pentru evaziune fiscală

Antreprenorul american, fondatorul software-ului antivirus care îi poartă numele, a fost arestat, fiind acuzat de mai multe infracțiuni din sfera evaziunii fiscale. John McAfee a fost arestat în Spania și așteaptă să fie extrădat în Statele Unite, unde a fost acuzat de fraudă și evaziunie fiscală.Guvernul american spune că John McAfee a primit peste 23 de milioane de dolari în monede virtuale pentru promovarea unor astfel de valute, fără a declara acest lucru. Milionarul american ar fi evitat să plătească taxele aferente, conform acuzatorilor. Acuzațiile îl vizează strict pe John McAfee și nu sunt legate în niciun fel de producătorul soluțiilor de securitate care-i poartă numele. În total, McAfee este vizat de 10 capete de acuzare. 5 acuzații sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte 5 sunt pentru “eșecul intenționat de a depune o declarație fiscală”, iar pedeapsa maximă în cazul fiecăreia este de 1 an de închisoare. Conform procurorilor, McAfee ar fi promovat în mod fraudulos ICO-urile mai multor monede virtuale în perioada 2017 - 2018. În schimb, McAfee a primit 11,6 milioane de dolari în Bitcoin și Etherium, plus alte 11,5 milioane de dolari suplimentare în aceleași monede. ICO-urile au fost promovate de John McAfee pe Twitter, iar procurorii îl acuză pe acesta că a ascuns faptul că postările în cauză ar fi, în realitate, publicitate și că este plătit pentru acest lucru. Vizat de procurori este și Jimmy Watson, bodyguard-ul lui John McAfee, pentru transferul și conversia monedelor virtuale care constituiau plata pentru antreprenorul american.

CJUE: Reforma universitară ungară a lui Orban, contrară dreptului UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât ieri că reforma învățământului superior adoptată în 2017 de Ungaria - care a obligat universitatea fondată de George Soros să-și transfere cea mai mare parte a activităților în străinătate - este incompatibilă cu dreptul european. Această hotărâre a fost pronunțată în urma unei plângeri depuse de Comisia Europeană (CE). Reforma universitară este unul dintre numeroasele puncte de fricțiune între Bruxelles și Guvernul suveranistului Viktor Orban, care se află de asemenea în conflict în dosarul migrației sau controlul de către statul ungar al justiției, presei și organizațiilor nonguvernamentale (ONG). În virtutea acestei reforme, universitățile înregistrate în străinătate nu pot să mai opereze în Ungaria, în cazul în care asigură învățământ în țara de origine. “Această cerință se lovește de dispozițiile Chartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cu privire la libertatea academică, la libertatea de a înființa instituțiide învățământ superior și la libertatea întreprinderii”, scrie CJUE în hotărâre. Ea se lovește, de asemenea, de angajamentele pe care Ungraia și le-a asumat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). “Condițiile introduse de Ungaria pentru a permite instituțiilor de învățământ superior străine să-și exercite activitățile pe teritoriul său sunt incompatibile cu dreptul Uniunii”, conchide Curtea.

OMS: Un om din zece a fost deja infectat cu Covid-19

Aproximativ una din zece persoane este posibil să fi fost infectată cu noul coronavirus, ceea ce înseamnă că marea majoritate a populației lumii rămâne în continuare vulnerabilă la boala COVID-19 provocată de acest virus, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Sute de milioane de persoane ar fi putut fi astfel infectate deja cu noul coronavirus, mult mai multe în comparație cu bilanțul actual, de aproximativ 35 de milioane. “Cele mai bune estimări actuale ale noastre ne indică faptul că aproximativ 10 procente din populația globală este posibil să fi fost infectate cu acest virus”, a declarat Mike Ryan, reprezentat al OMS. Chiar dacă numărul real al cazurilor este probabil mult mai mare decât cifrele raportate, estimarea OMS înseamnă că marea majoritate a oamenilor nu au anticorpi și continuă să fie în pericol de a contracta COVID-19, a subliniat oficialul din cadrul OMS. “Variază în funcție de țară, variază de la urban la rural, variază în funcție de grupuri. Dar ceea ce înseamnă este că vasta majoritate a lumii rămâne în pericol”, a spus Ryan. “Ne îndreptăm în prezent spre o perioadă dificilă. Boala continuă să se răspândească”, a subliniat el. În prezent, populația lumii este de 7,8 miliarde de oameni, potrivit statisticilor ONU.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.