Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trei foști președinți americani se vor vaccina în fața camerelor de filmat

Ziarul de Vrancea
3 dec 2020 1718 vizualizări

Foștii locatari de la Casa Albă au decis să dea curs unei campanii de încurajare a vaccinării anti-COVID-19

Trei foști președinți ai Statelor Unite și-au anunțat disponibilitatea de a se vaccina în fața camerelor de filmat împotriva anti-COVID-19, inițiativa fiind menită încurajării oamenilor să se imunizeze în fața bolii provocate de noul coronavirus. Democrații Bill Clinton și Barack Obama, precum și republicanul George W. Bush au decis să dea curs unei campanii de încurajare a vaccinării anti-COVID-19. Astfel, cei trei foști lideri de la Casa Albă se vor vaccina în fața camerelor de filmat, scrie CNN. Având în vedere că Donald Trump încă nu își revine după pierderea alegerilor prezidențiale, în timp ce administrația Joe Biden este abia în formare, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama și-au anunțat disponibilitatea de a contribui la depășirea acestei situații grave prin a da un exemplu în privința vaccinării. Inițiativa îi aparține lui Bush, potrivit CNN.

Record în SUA: Peste 100.000 de oameni internați cu covid-19 în spitale

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a depășit 100.000 pentru prima oară de la începutul pandemiei, potrivit Covid Tracking Project. “În prezent, 100.226 cu covid-19 sunt spitalizate în Statele Unite, pentru prima oarăcând spitalizarea depășește 100.000”, a anunțat pe Twitter acest proiect. În primele două valuri ale pandemiei, acest număr nu a depășit niciodată 60.000. Autoritățile americane se tem că această situație se poate agrava, în contextul în care în prezent peste 150.000 de persoane sunt testate - zilnic - pozitiv cu covid-19.

O accelerare a pandemiei este așteptată după Thanksgiving, o sărbătoare marcată de deplasarea unor milioane de oameni. California a înregistrat numai ea peste 20.000 de cazuri de covid-19 miercuri și a devenit statul american care a înregistrat cel mai mare număr de contaminări de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, peste 2.700 de oameni au murit din cauza covid-19 în Statele Unite, cea mai sângeroasă zi de la începutul pandemiei, iar bilanțul total al morților din cauza noului coronavirus a crescut la 273.181.

Directorul Centrelor de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC) Robert Redfield a avertizat că, în acest rism, Statele Unite ar putea înregistra 450.000 de morți până în februarie.

Aproape 1,5 milioane de decese asociate COVID-19 la nivel mondial

Pandemia de COVID-19 a provocat moartea a cel puțin 1.495.205 de persoane în întreaga lume după apariția bolii la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut în China, potrivit unui bilanț stabilit de AFP din surse oficiale ieri la 11:00 GMT.

Peste 64.522.200 de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate de la declanșarea epidemiei, dintre care cel puțin 41.049.400 sunt considerate vindecate. Numărul de contaminări raportat nu reflectă decât o parte din numărul real al cazurilor, în condițiile în care unele țări nu testează decât cazurile grave, altele folosesc testele prioritar pentru monitorizare, iar unele țări sărace au o capacitate de depistare limitată.

În cursul zilei de miercuri, 12.445 de decese și 632.957 de cazuri noi au fost raportate în întreaga lume. Țările care au înregistrat cele mai multe decese noi rămân SUA, cu 2.731 de morți, Mexicul (800) și Brazilia (698).

Statele Unite au înregistrat cea mai mare rată a deceselor, cu 273.847 de morți la 13.925.350 de cazuri confirmate, potrivit unui bilanț realizat de Universitatea Johns Hopkins. Cel puțin 5.322.128 de persoane au fost declarate vindecate.

După SUA, țara cea mai afectată ca număr al deceselor este Brazilia cu 174.515 de morți (la 6.436.650 de contagieri), urmată de India cu 138.648 de morți (la 9.534.964 de cazuri), Mexic cu 107.565 de morți (la 1.133.613 de cazuri) și Marea Britanie cu 59.699 de morți (la 1.659.256 de cazuri).

Pe lista țărilor grav afectate ca număr al deceselor se află și Belgia cu 146 de morți la 100.000 de locuitori, urmată de Peru (109), Spania (98) și Italia (94).

America Latină și Caraibe au totalizat joi, la 11:00 GMT, 452.112 de decese la 13.192.939 de cazuri, Europa 426.588 de decese la 18.851.590 de cazuri, Statele Unite și Canada 286.148 de decese la 14.312.344 de cazuri, Asia 196.793 de decese la 12.526.145 de cazuri, Orientul Mijlociu 80.028 de decese la 3.405.066 de cazuri, Africa 52.594 de decese la 2.203.759 de cazuri și Oceania 942 de decese la 30.363 de cazuri.

Organizatorul de petreceri gay din Bruxelles susține că mai mulți politicieni ultra-conservatori din Polonia și Ungaria sunt clienții săi fideli

David Manzheley, organizatorul petrecerii gay din Bruxelles la care a fost surprins un lider al partidului maghiar Fidesz, a declarat într-un interviu pentru portalul polonez Onet că are drept clienți fideli mai mulți politicieni ultra-conservatori din Ungaria și Polonia.

Politicienii polonezi provin din partidul anti-gay PiS, de guvernământ, care a impus în ultimii ani legi extrem de restrictive pentru comunitatea LGBT, la fel ca politicienii Fidesz din Ungaria. Organizatorul petrecerilor gay susține că mulți dintre acești politicieni veneau special în Bruxelles din Polonia și Ungaria, unde au familii, și cereau discreție, potrivit portalului Onet.

El declarat că a avut ca participanți politicieni din Ucraina, Franța, Germania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Spania, dar “cei mai frecvenți oaspeți sunt polonezi și unguri”, potrivit Onet.

În ceea ce-i privește pe politicienii polonezi despre care susține că participă la petrecerile sale, organizatorul belgian a spus că nu sunt europarlamentari, ci parlamentari sau au funcții guvernamentale. De asemenea, David Manzheley susține că 9 lideri Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, sunt clienții săi. Pe de altă parte, Onet scrie că David Manzheley este căutat de autoritățile poloneze pentru acuzații de fraudă fiscală.

Reamintim că europarlamentarul Fidesz Jozsef Szajer a demisionat din Parlamentul European și din Fidesz după ce a fost prins de poliție la o astfel de petrecere în Bruxelles.

Iranul depășește pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus

Iranul a depășit ieri pragul de un milion de contaminări cu noul coronavirus, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății, Sima Sadat Lari.

Republica islamică - cea mai afectată țară de covid-19 în Orientul Mijociu - a înregistrat 1.003.494 de persoane contaminate cu SARS-CoV-2 de la anunțarea primelor cazuri, în februarie. Potrivit datelor Guvernului - considerate foarte subevaluate de către Ministerul iranian al Sănătății însuși, din motive legate de protocoalele de depistare -, virusul a ucis 49.348 de oameni în Iran. Bilanțul morților de covid-19 a crescut în ultimele 24 de ore cu 358 de decese și 13.922 de contaminări, a anunțat purtătoarea de cuvânt.

În total 2.783 de militari azeri au fost uciși în Nagorno Karabah

Azerbaidjanul a anunțat ieri că 2.783 de militari azeri au fost uciși în confruntările armate care au durat șase săptămâni, de la sfârșitul lui septembrie, cu separatiști armeni, în republica autoproclamată Nagorno Karabah. “2.783 de militari din cadrul forțelor armate azere au fost uciși în războiul patriotic”, a anunțat Ministerul azer al Apărării. Baku nu și-a comunicat până acum pierderile militare.

Un fost președinte francez, răpus de covid-19

Fostul președinte francez Valéry Giscard d’Estaing, un susținător al integrării europene care a contribuit la modernizarea societății franceze în anii '70, a murit la vârsta de 94 de ani din cauza covid-19, relatează Reuters. Fostul șef de stat a murit acasă, la Loir-et-Cher.  

Spitalizat în septembrie la Spitalul Georges-Pompidou, la Paris, fostul președinte al Republicii franceze în perioada 1974-1981 a fost internat la spital din nou, luna trecută, la Tours (Indre-et-Loire). Moartea lui Valéry Giscard d’Estaing, anunțată de mai multe publicații, a fost confirmată miercuri seara de către Palatul Elysée. “Acest uriaș servitor al statului a fost inspector financiar, primar, deputat francez și european, ministru, președinte de regiune, membru al Consiliului Constituțional, academician și președinte al Republicii. El a acționat astfel în favoarea intersului general tiimp de 65 de ani, la toate nivelurile națiunii. Indiferent de funcție, el a servit Franța”, subliniază președinția franceză.

Valéry Giscard d’Estaing s-a instalat la Palatul Elysée la vârste de 48 de ani, devenind atunci cel mai tânăr președinte al Franței postbelice.

El și-a pus mandatul de șapte ani sub semnul modernității, autorizând divorțul prin consimțământ reciproc, a scos avortul de sub incidență penală și a scăzut vârsta majoratului civil de la 21 la 18 ani.

Pe scena internațională, “VGE” a construit o relație strânsă cu fostul cancelar german Helmut Schmidt și a pus împreună cu acesta bazele introducerii monefri unice.

O tumoare de 20 de kilograme, extirpată de la o pacientă italiană

Medicii din Italia au extirpat o tumoare uriașă de la o pacientă în vârstă de 64 de ani care neglijat controalele medicale în anul 2020 din cauza temerilor legate de riscul de a contracta noul coronavirus.

Chirurgii italieni au extirpat din cavitatea abdominală a pacientei o tumoare cu diametrul de 70 de centimetri și greutatea de 20 de kilograme, au anunțat joi reprezentanții spitalului Cardarelli din Napoli.

“Pacienta se temea foarte mult de COVID-19, așa că a evitat controalele medicale, în pofida faptului că avea anumite simptome”, a declarat Giovanni Vennarecci, șeful secției de chirurgie de la spitalul Cardarelli.

“De-a lungul lunilor care au urmat, tumoarea a crescut tot mai mult, până când femeia s-a convins în cele din urmă că trebuia să consulte un ginecolog”, a precizat chirurgul italian. Consultația a dus la stabilirea diagnosticului de cancer.

Operația a avut succes, iar pacienta a fost externată și s-a întors acasă, alături de familia ei. “Totul a decurs în cel mai bun mod posibil”, a adăugat același chirurg italian.

O carte despre Matteo Salvini, cu pagini goale, a devenit bestseller în Italia

O carte despre liderul opoziției de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, se află în topul vânzărilor pe Amazon din această țară, deși conține doar pagini goale, relatează dpa. Cartea “De ce Salvini merită încredere, respect și admirație”, care conține 110 pagini și costă 6,99 euro (8,50 dolari), a fost timp de mai multe zile cea mai bine vândută carte de pe site-ul italian al retailerului online. “Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, așa că vă rugăm să nu ezitați să utilizați această carte pentru notițele voastre”, se arată în descriere. Autorul listat este “Alex Green, analist politic” - probabil un pseudonim - și, potrivit Amazon, cartea a fost “publicată independent”, în februarie 2019. Aparenta parodie a atras atenția mai multor mass-media din Italia, inclusiv La Stampa, La Repubblica, Il Fatto Quotidiano și Il Sole 24 Ore. Recenziile Amazon au fost în mare parte pozitive, cu o medie a ratingului de 4,7 stele. “O lectură lungă și dificilă, dar a meritat”, a afirmat ironic un cititor. Câtorva nu le-a plăcut însă gluma. “Scriu această recenzie doar pentru a vă spune că este o carte cu pagini goale, vândută cu complicitatea Amazon pentru amuzamentul celor de stânga”, a scris un bărbat care a lăsat un rating de o stea.

Matteo Salvini, în vârstă de 47 de ani, conduce partidul de extremă-dreaptă Liga. El este o figură polarizantă, cunoscută pentru opiniile sale dure despre migrație și afinitatea cu alți lideri populiști, precum președintele american în exercițiu Donald Trump.

Peste o mie de cercetători chinezi au părăsit SUA

Mai mult de 1.000 de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite în contextul intensificării anchetelor declanșate de autoritățile americane pentru presupuse operațiuni de furt de tehnologie, au indicat oficiali americani din domeniul securității, avertizând că agenți chinezi au luat deja la țintă membri ai viitoarei administrații Biden.  John Demers, șeful Diviziei de Securitate Națională din Departamentul Justiției, a afirmat, într-o discuție găzduită miercuri de Institutul Aspen, că cercetători chinezi au părăsit Statele Unite în timp ce Departamentul a declanșat numeroase anchete penale împotriva unor agenți chinezi pentru spionaj tehnologic și industrial.

Un oficial din Departamentul Justiției a precizat că aceștia sunt un grup diferit față de cei menționați de Departamentul de Stat în septembrie, când Washingtonul a anunțat că a revocat vizele a peste 1.000 de cetățeni chinezi, sub o măsură prezidențială care a interzis intrarea unor studenți și cercetători chinezi considerați a prezenta un risc de securitate.

Potrivit unui oficial, cercetătorii la care s-a referit Demers și despre care autoritățile americane cred că sunt afiliați Armatei chineze de Eliberare a Poporului au fugit din SUA după ce FBI a întreprins audieri în peste 20 de orașe, iar Departamentul de Stat a închis consulatul chinez de la Houston în iulie. „Numai chinezii au resursele, capacitatea și voința” de a se implica în activități de influență străină de amploarea celor constatate de agențiile americane în ultimii ani, a afirmat Demers.

Potrivit lui William Evanina, șeful contrainformațiilor al biroului Directorului Informațiilor Naționale, agenți chinezi au luat deja la țintă membri ai viitoarei administrații a președintelui ales Joe Biden, precum și persoane apropiate de echipa lui Biden.

China a descris acțiunile de revocare a vizelor drept o persecuție politică și o discriminare rasială care a încălcat grav drepturile omului.

Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, cu dispute în probleme mergând de la comerț și tehnologie până la situația din Hong Kong și pandemia de COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.