Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Tragedie pe Dunăre

Ziarul de Vrancea
28 mai 2019 3029 vizualizări

Opt persoane au murit, iar alte 20 sunt date dispărute după ce o navă de croazieră s-a scufundat la Budapesta

Șefa diplomației sud-coreene, Kang Kyung-wha, era așteptată ieri la Budapesta în legătură cu accidentul de miercuri seara de pe Dunăre în care și-au pierdut viața cel puțin șapte turiști din Coreea de Sud.

Operațiunile de salvare continuau ieri dimineața în capitala ungară, unde două nave turistice s-au ciocnit miercuri seara, una dintre ele scufundându-se în urma coliziunii.

Nava scufundată, Hableany (Sirena), avea la bord 33 de turiști sud-coreeni și doi membri ai echipajului unguri. Potrivit Magyar Hirlap, ea a intrat în coliziune cu o navă de croazieră de mari dimensiuni și a fost practic trasă dedesubt. Accidentul s-a produs în jurul orei 21:15, în dreptul Parlamentului, pe ploaie torențială și întuneric. Epava a fost găsită în dreptul unuia dintre pilonii podului Margareta.

Șapte sud-coreeni au fost salvați și internați la spitale din Budapesta cu răni ușoare, alte opt persoane - șapte sud-coreeni și un ungur - au decedat, iar 20 de oameni, restul celor aflați pe Hableany, erau căutați. Pe lista pasagerilor se afla și cel puțin un copil. Ambasada Coreei de Sud la Budapesta a contribuit la identificarea victimelor.

Hipotermia, principala problemă

Căutările sunt îngreunate de nivelul ridicat al apei, curenții puternici și vremea nefavorabilă, iar temperatura scăzută a Dunării, 10-15 grade, limitează șansele de a găsi supraviețuitori. Un purtător de cuvânt al serviciului național de ambulanță, Pal Gyorfi, a menționat ieri la televiziunea de stat că hipotermia a reprezentat principala problemă în cazul persoanelor salvate, care din fericire au putut fi scoase suficient de rapid din apă. La locul tragediei s-au deplasat și ministrul de interne Sandor Pinter și secretarul de stat pentru sănătate Ildiko Horvath.Un responsabil al companiei proprietare a navei, Panorama Deck, a declarat presei că aceasta fusese achiziționată în 2003, era supusă verificărilor periodice și că nu știe să fi existat probleme tehnice. Nu există deocamdată informații clare privind a doua navă implicată în coliziune. Un martor a relatat pentru portalul Index că o navă de croazieră de mari dimensiuni a intrat din spate în nava cu turiști sud-coreeni, răsturnând-o. Un mecanic de navă a indicat pe de altă parte pentru Index că circulația pe timp de seară pe Dunăre a navelor de croazieră de mari dimensiuni este periculoasă și ar trebui interzisă.

Fidesz-ul lui Orban, reticent să i se alăture lui Salvini în PE

Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu vede multe șanse pentru o colaborare cu grupul de extremă dreapta al premierului italian Matteo Salvini în Parlamentul European, a declarat ieri șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas. “Îl respectăm pe vicepremierul italian, respectăm guvernul italian și rezultatele care au făcut din Liga Nordului cel mai puternic partid italian după alegerile pentru Parlamentul European”, a spus Gulyas. “Totuși, nu văd multe șanse pentru o cooperare la nivel de partid sau într-un grup parlamentar comun”, a adăugat el.Încercarea lui Orban de a se apropia de lideri ai extremei drepte din UE înaintea alegerilor europene i-a iritat pe aliații săi din Partidul Popular European (PPE), din care Fidesz a fost suspendat din cauza criticilor Bruxelles-ului față de situația statului de drept în Ungaria și în urma unei campanii cu afișe stradale desfășurată în Ungaria împotriva președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Premierul ungar a spus la începutul acestei luni că va căuta în mod activ să colaboreze cu vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul formațiunii Liga, însă nu a clarificat dacă ar fi dispus să se alăture în noul Parlament European unui grup eurosceptic din care ar putea face parte și acesta. Totuși, nici partidul Fidesz și nici formațiunea conservatoare poloneză Lege și Justiție (PiS) nu au participat la o reuniune a partidelor naționaliste europene găzduită de Salvini la Milano cu o săptămână înaintea scrutinului europarlamentar. Într-un alt gest aparent conciliant față de PPE, guvernul ungar a comunicat ieri, tot prin vocea lui Gergely Gulyas, suspendarea pe termen nedefinit a lansării unui nou sistem de instanțe administrative pentru a permite ca disputele despre independența justiției să fie rezolvate. Ungaria a adoptat anul trecut o lege pentru crearea acestor instanțe supravegheate direct de ministrul justiției, o decizie despre care criticii spun că ar putea permite amestecul politic în chestiuni judiciare. “Considerăm că legea respectă standardele și cerințele europene privind statul de drept. Totuși, sistemul instanțelor administrative a fost subiect de dezbateri în Europa, care au pus sub semnul întrebării pe nedrept independența justiției”, a explicat Gulyas, susținând însă că nu există nicio legătură între această decizie și suspendarea Fidesz din PPE. Pe de altă parte, secretarul de stat ungar pentru comunicare și relații internaționale, Zoltan Kovacs, a declarat miercuri că guvernul de la Budapesta nu îl va susține pentru postul de președinte al Comisiei Europene nici pe candidatul popularilor europeni, Manfred Weber, și nici pe cel al socialiștilor europeni, Frans Timmermans. Executivul ungar va susține pentru acest post numai un candidat care va respecta statele membre ale UE, care nu va folosi standarde duble, va încerca să oprească migrația ilegală și va apăra valorile creștine ale Europei, a indicat oficialul ungar.

Casa Albă ar fi cerut mascarea unei nave cu numele lui John McCain

Casa Albă ar fi cerut, cu ocazia recentei vizite a lui Donald Trump în Japonia, ca o navă americană botezată cu numele senatorului John McCain să fie ținută în afara câmpului vizual al președintelui, scrie Wall Street Journal. “USS John McCain nu trebuie să fie la vedere”, a cerut, înaintea vizitei prezidențiale, un responsabil militar american, într-un mail consultat de marele ziar american. În reparații la baza navală americană din Yokosuka, unde Donald Trump a ținut marți un discurs la bordul unei alte nave, USS John McCain era greu de deplasat. Astfel încât numele său au fost mascat cu o prelată iar marinarii au primit o zi liberă, a adăugat Wall Street Journal, citând surse apropiate. Prelata a fost ulterior îndepărtată și o navă a fost deplasată, pentru a bloca vederea USS John McCain. “Toate navele au păstrat amplasamentul obișnuit în timpul vizitei președintelui”, a susținut un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a, adăugând că fotografiile care arată prelata au fost făcute înainte de sosirea lui Donald Trump.

“Nu am fost informat de nimic legat de nava Marinei USS John S. McCain în timpul vizitei mele recente în Japonia”, a reacționat imediat președintele Statelor Unite, pe Twitter.

Donald Trump și John McCain nu și-au ascuns niciodată disprețul reciproc. Miliardarul, care a fost scutit de serviciul militar, a ironizat în 2015 statul de erou al războiului din Vietnam al fostului senator republican, care a fost luat prizonier și torturat aproape cinci ani. Figură respectată a politicii americane, acesta și-a retras susținerea pentru candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2016.

McCain a murit în urma unui cancer la creier în 25 august 2018 la 81 de ani. Înaintea morții sale, a spus că nu dorește ca actualul președinte să participe la înmormântarea sa.

România, sub media UE la decesele provocate de cancerul pulmonar

Aproximativ un sfert din numărul total al deceselor raportate în anul 2016 în statele membre ale Uniunii Europene s-au datorat cancerului, iar cancerul pulmonar a fost responsabil pentru 21% din numărul total al deceselor provocate de cancer, arată datele publicat joi de Eurostat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun. În 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile date, ponderea cancerului pulmonar în numărul total al deceselor provocate de cancer era cea mai mare în Ungaria (27%), urmată de Polonia, Grecia și Olanda (24%). La polul opus, cea mai scăzută pondere s-a înregistrat în Portugalia (15%), Lituania, Letonia și Suedia (toate 16%). România se situează sub media din UE, ponderea cancerului pulmonar în numărul total al deceselor provocate de cancer fiind de 20% în 2016, o situație similară fiind înregistrată și în Germania, Austria, Cehia, Italia și Franța.

Ashton Kutcher, martor într-un proces de omucidere

Actorul Ashton Kutcher a declarat miercuri în fața unei instanțe din Los Angeles că a fost foarte speriat după ce a aflat că o tânără cu care își dăduse întâlnire în 2001 și la casa căreia sosise pentru a o lua la o petrecere a fost descoperită moartă, informează Reuters. Fostul star din “Two and a Half Men” (“Doi bărbați și jumătate”) este martor în procesul în care un bărbat, supranumit “The Hollywood Ripper”, este acuzat de asasinarea a trei tinere. Kutcher a povestit că a ajuns la bungaloul din Hollywood al studentei la design Ashley Ellerin în noaptea de 22 februarie 2001, după ce vorbise la telefon cu aceasta pentru a stabili detaliile întâlnirii. Kutcher a povestit că a sosit la locuința acesteia după două ore și a găsit luminile aprinse și ușa încuiată. Uitându-se pe fereastră, Kutcher susține că a sesizat ceva ce semăna cu “un vin roșu vărsat pe covor”, însă nu a făcut o conexiune. “M-am gândit că am dat-o în bară pentru că am apărut târziu și am presupus că Ellerin a plecat cu un prieten”, a declarat el.Tănăra, în vârstă de 22 de ani, a fost găsită moartă la domiciliu în dimineața următoare de către o colegă cameră, după ce fusese înjunghiată de 47 de ori, au indicat procurorii. Kutcher, în prezent în vârstă 41 de ani, a povestit că atunci când a aflat ce s-a întâmplat cu Ellerin a vorbit cu poliția și a fost “extrem de speriat” pentru că știa că amprentele sale erau pe ușa din față a casei. În prezent, Michael Gargiulo este judecat la Curtea Supremă din Los Angeles pentru asasinarea a trei femei și tentativă de ucidere a unei a patra persoane. Gargiulo, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat în 2008. El a pledat nevinovat. În 2001, Kutcher începuse să se afirme în lumea filmului în calitate de vedetă a serialului de comedie “That '70s Show”. Zece ani mai târziu, el a fost distribuit în comedia de succes “Two and a Half Men”. În 2005, Kutcher s-a căsătorit cu actrița Demi Moore, de care a divorțat în 2013. Ulterior, actorul și-a unit destinele cu Mila Kunis, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare de la “That '70s Show”. Cei doi au împreună doi copii.

Papa anunță vizita în România, unde va fi „împreună cu frații de la BOR”

Papa Francisc a anunțat pe contul său de Twitter vizita în România, subliniind că va merge alături de „frații” de la Biserica Ortodoxă Română. „Mâine mă voi duce în România ca pelerin, pentru a merge împreună cu frații noștri de la Biserica Ortodoxă Română și cu credincioșii catolici. Vă rog să vă rugați pentru mine”, a fost scris pe contul de Twitter al Papei. Suveranul Pontif se va afla în țara noastră de vineri până duminică, la invitația autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureștiul, Iașul și Blajul, precum și sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. Vizita stă sub motto-ul „Să mergem împreună!” și va avea, în primul rând, un caracter pastoral, dar va însuma și importante valențe ecumenice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.