Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tragedie în Italia după ce un viaduct plin cu mașini s-a prăbușit

Ziarul de Vrancea
14 aug 2018 1214 vizualizări

Cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața

O porțiune a unui pod al autostrăzii A10 s-a prăbușit ieri la Genova și mai multe mașini au căzut în gol. Cel puțin 25 de oameni și-au pierdut viața, iar alte 11 persoane rănite au fost scoase dintre dărâmături, a anunțat primarul orașului, Marco Bucci pentru Sky TG24. Un bilanț anterior anunța 20 de morți și 13 răniți.O poțiune lungă a Podului Morandi ce asigură o legătură între Italia și Franța s-a surpat, în timpul unei furtuni, iar vehicule au căzut de la 45 de metri înălțime, printre moloz.Sute de salvatori, împreună cu câini special antrenați, căutau victime aseară între tonele de moloz și metal contorsionat.Este prea devreme să se spună care au fost cauzele sângeroasei surpări a viaductului, însă coroziunea sau condițiile meteorologice nefavorabile ar putea fi în parte cauza, afirmă un inginer specializat în poduri. ”Cum acest pod de beton armat și comprimat are 50 de ani, este posibil ca o coroziune a tendoanelor sau armăturii să fie un factor care a contribuit”, a declarat Ian Firth, un fost președinte al The Institution of Structural Engineers. ”Faptul că a avut loc o furtună în același timp ar putea sau nu să fie deosebit de relevant. În plus, lucrări în curs pe pod pot sau nu să fie în parte responsabile de colaps”, a adăugat el.În opinia lui Firth podul are o formă neobișnuită, însă el seamănă cu un pod și mai mare din Venezuela, iar ambele au fost concepute de Riccardo Morandi.

Erdogan anunță boicotarea produselor electronice americane

“Dacă ei au iPhones, există Samsung de cealaltă parte”, a spus președintele turc

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ieri că țara sa va "boicota" aparatele electronice americane, în condițiile în care relații dintre Ankara și Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni. "Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Dacă ei au iPhones, există Samsung de cealaltă parte", a spus Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara. "Avem de asemenea și Vestel al nostru", a continuat Erdogan, referindu-se la marca turcă de electronice. Produsele Apple sunt foarte folosite în Turcia, inclusiv de Erdogan, care este fotografiat frecvent cu un iPhone sau o tabletă iPad în mână. În timpul loviturii de stat din 15 - 16 iulie 2016, și-a îndemnat partizanii să iasă în străzi prin intermediul aplicației FaceTime, dezvoltată de Apple.Aceste declarații virulente ale președintelui turc vin în momentul în care Ankara și Washington, doi aliați în cadrul NATO, traversează o criză diplomatică ce îngrijorează bursele din Turcia, accelerând prăbușirea lirei turcești. După mai multe luni de tensiuni, relațiile s-au deteriorat și mai mult luna trecută, pe fondul subiectului arestării în Turcia a unui pastor american, Andrew Brunson.SUA au impus sancțiuni împotriva a doi miniștri turci iar Ankara a replicat cu măsuri similare. Președintele american a anunțat vinerea trecută dublarea taxelor vamale la importurile de oțel și aluminiu turcești.Aceste turbulențe au pus și mai multă presiune pe lira turcească, care continuă să se prăbușească în ultimele zile.

Viena, cel mai bun oraș în care să locuiești din lume

Melbourne a fost detronat de pe poziția sa de orașul cel mai “locuibil” din lume după șapte ani consecutivi, pierzând coroana în favoarea capitalei Austriei, Viena, relatează DPA și Reuters, citate de Agerpres. Raportul întocmit de The Economist's Intelligence Unit clasifică 140 de orașe din toată lumea în baza unor criterii precum stabilitatea, cultura, mediul educația și infrastructura. Restul pozițiile din top zece sunt împărțite între Australia (Sydney pe locul al 5-lea și Adelaide pe al 10-lea), Japonia (Osaka pe locul al 3-lea și Tokyo pe locul al 6-lea), Canada (Calgary pe locul al 4-lea, Vancouver pe locul al 6-lea și Toronto pe al 7-lea) și Danemarca (Copenhaga pe locul al 9-lea).  Viena și Melbourne au fost separate de doar 0,7 puncte procentuale, capitala Austriei ameliorându-și suficient stabilitatea pentru a urca pe primul loc al topului, potrivit raportului citat. Documentul conține o notă specială unde este precizat că Osaka și-a îmbunătăți transportul public și că a înregistrat o scădere consistentă în rata criminalității, ceea ce a dus la obținerea de scoruri mai mari în materie de infrastructură și stabilitate și la clasarea sa cu doar 0,7 puncte procentuale în spatele Melbourne.Patru orașe - Hamburg din Germania, Helsinki din Finlanda, Perth din Australia și Auckland din Noua Zeelandă - au ieșit în acest an din top zece, dar nu din cauza deteriorării condițiilor de trai, ci datorită ameliorărilor produse în orașele concurente. Stabilitatea relativă prelungită în vestul Europei le-a permis mai multor orașe să-și îmbunătățească ratingul privind amenințarea teroristă față de anii anteriori, cu excepția capitalei Poloniei, Varșovia. Între timp, printre cele mai puțin indicate orașe în care să locuiești din lume se află Damasc (Siria), Dacca (Bangladesh), Lagos (Nigeria), Karachi (Pakistan) și Port Moresby (Papua Noua Guinee), conflictele fiind responsabile pentru multe dintre ratingurile scăzute obținute. Sondajul nu include mai multe dintre cele mai periculoase capitale ale lumii, precum Bagdad și Kabul. "Deși în ultimii ani orașele din Europa au fost afectate de extinderea unei amenințări percepute a terorismului în regiune, care a provocat măsuri sporite de securitate, în ultimul an s-a putut vedea o revenire la normalitate", se precizează într-un comunicat al EIU. Viena, care era odată capitala unui imperiu mai mare decât mica republică alpină, nu a ajuns încă la populația de dinainte de Primul Război Mondial, de 2,1 milioane de locuitori. Viena are multe spații verzi, plaje populare și podgorii, iar transportul public este ieftin și eficient. Pe lângă perspectiva generală de securitate îmbunătățită pentru vestul Europei, Viena a beneficiat și de rata sa scăzută de criminalitate, a declarat editorul studiului, Roxana Slavcheva. "Una dintre subcategoriile la care Viena se descurcă foarte bine este incidența micii infracționalități... S-a dovedit a fi unul dintre cele mai sigure orașe din Europa", a spus ea.

Moldova: Trupele ruse din Transnistria se pregătesc să forțeze Nistrul

Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) se pregătesc din nou, pentru al patrulea an consecutiv, să forțeze râul Nistru, potrivit unui comunicat de presă al Districtului Militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, citat de portalul Deschide.md.Înainte de începerea aplicațiilor din stânga Nistrului, militarii ruși au verificat starea tehnică a echipamentelor din dotare. În comunicatul Ministerului Apărării rus se menționează că exercițiile au drept obiectiv “depășirea obstacolelor de pe râul Nistru”. Dar, potrivit Deschide.md, din practica anilor precedenți se știe că militarii ruși se antrenează, după cum ei înșiși afimă, “pentru lichidarea cu succes a inamicilor de pe malul drept”. La exercițiul de anul trecut de forțare a Nistrului, trupele ruse din Transnistria au invitat și spectatori, care le-au dăruit flori militarilor după finalizarea aplicațiilor. Mai mult, pe un tanc care a traversat răul Nistru s-a aflat cocoțat și un preot.Ministerul Apărării al Republicii Moldova a cerut de fiecare dată GOTR să se abțină de la astfel de provocări, dar a fost ignorat.

Studiu: Vaporii țigărilor electronice produc modificări la nivelul celulelor pulmonare

Vaporii celulelor pulmonare ar putea crește prezența de chimicale cu efect inflamator în plămâni, dezactivând în același timp capacitatea celulară de apărare față de infecții, potrivit unui nou studiu citat de Reuters. Într-o serie de experimente de laborator, cercetătorii au constat că vaporii țigărilor electronice reduc activitatea unor celule numite macrofage, care în mod normal elimină alergenii, bacteriile și alte particule care ua intrat în plămâni, potrivit studiului publicat în revista Thorax. Expunerea unor celule de cultură la vapori de țigară electronică a indus multe dintre modificările constatate la celulele macrofage observate la fumătorii de țigări și la pacienți cu boală pulmonară cronică obstructivă. În aceste condiții, există îngrijorarea că utilizarea țigărilor electronice o lungă perioadă de timp poate conduce la probleme de respirație.”Țigările electronice sunt mai sigure în privința riscului de cancer, dar, dacă le folosești 20-30 de ani, iar acest lucru poate provoca boală pulmonară obstructivă cronică, atunci trebuie să cunoaștem acest lucru”, potrivit unei declarații a autorului principal al studiului, David Thickett.

Studiile anterioare au analizat doar efectul celulelor al lichidului care intră în țigara electronică, nu și al chimicalelor din vapori.

Incidentul de la Londra: Niciunul dintre răniți nu este în pericol de moarte

Niciunul dintre pietonii răniți în urma incidentului de ieri dimineață, când un autoturism a lovit bariera de securitate din fața parlamentului britanic la Londra, nu a suferit răni grave care să-i pună în pericol viața. În același timp, ancheta atacului asupra parlamentului a fost încredințată Diviziei antiteroriste a Scotland Yard-ului, potrivit AFP.“Astăzi la ora locală 07:37 (06:37GMT), o mașină a lovit barierele din fața parlamentului. Șoferul a fost arestat de către polițiștii aflați la fața locului. Mai mulți pietoni au fost răniți”, anunțase anterior poliția. Șeful diviziei antiteroriste a Scotland Yard, Neil Basu, a declarat că anchetatorii cred că șoferul a comis acest act în mod deliberat și că suspectul nu cooperează cu poliția, relatează Reuters și dpa. "Prioritatea noastră este acum să stabilim în mod oficial identitatea suspectului și să stabilim motivul pentru care a făcut acest gest. El nu cooperează în prezent" cu anchetatorii, a declarat Neil Basu pentru jurnaliști. "Având în vedere că pare a fi un act deliberat, modul de acțiune și faptul că este vorba despre o locație emblematică, poliția tratează incidentul drept unul terorist", a mai spus oficialul britanic.El a declarat că o femeie, care a fost lovită de mașină, are răni grave, care însă nu îi pun viața în pericol. Serviciul de ambulanță din Londra a afirmat că cele două persoane rănite au fost transportate la spital, în timp ce o a treia persoană a primit îngrijiri medicale pentru răni minore la locul incidentului.

Experiment” pe un condamnat care își așteaptă excuția de patru decenii

Marți era așteptată în SUA prima execuție a unui condamnat la moarte prin folosirea opioidului Fentanil, după ce Curtea federală de Apel a respins tentativa producătorului german de medicamente Fresenius Kabi de a opri folosirea medicamentului în injectarea letală, relatează The Guardian. Curtea a permis injectarea letală a lui Carey Dean Moore motivând că este ”voința poporului”. Moore a fost condamnat la moarte timp de patru decenii pentru uciderea a doi șoferi de taxi  din Omaha în 1979. Nebraska a inclus Fentanilul - o substanță produsă pe cale sintetică din grupa analgezicelor opioide care a cauzat peste 20.000 de decese prin supradoză numai în 2016 - în cocktailul de medicamente care va fi folosit pentru prima execuție în 21 de ani, după ce s-a zbătut să cumpere medicamentele în pofida opoziției producătorilor și distribuitorilor. Moore, care spune că își dorește să moară, este printre prizonierii care au stat cei ai mulți ani înainte de a-și primi pedeapsa cu moartea. Producătorul german de medicamente Fresenius Kabi a intentat un proces pentru a bloca vânzările către Nebraska, spunând că statul american a achiziționat în mod ilegal diverse medicamente pentru a le utiliza în injectarea letală. În schimb, Biroul procurorului general din Nebraska, Doug Peterson, a transmis într-un comunicat că: "Medicamentele au fost cumpărate în mod legal și în conformitate cu legislația statului Nebraska". Fentanilul nu a mai fost folosit până acum la execuțiile din SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.