Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Noi detalii în cazul Khashoggi: Șeful comandoului ar fi sunat la biroul lui MBS după „asasinat”

Ziarul de Vrancea
21 oct 2018 1006 vizualizări

Șeful celor 15 agenți saudiți ar fi dat patru telefoane la biroul lui Mohammed bin Salman și o dată la Washington, unde se afla fratele acestuia, dezvăluie presa n Riadul insistă că regele și prințul moștenitor nu au știut despre asasinat n Trump începe să vorbească despre “minciuni” ale aliaților saudiți

Presa turcă a publicat ieri noi informații care par să îl implice direct pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în uciderea ziaristului Jamal Khashoggi, la Istanbul, cu puțin timp înainte de dezvăluirile promise de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit cotidianului turc Yeni Safak, bărbatul prezentat drept șeful comandoului saudit de 15 agenți trimis la Istanbul pentru a-l ucide pe ziarist a fost în contact direct cu biroului lui MBS după "asasinat" și a sunat și la un număr din Statele Unite, care ar putea fi cel al lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS și ambasadorul regatului la Washington. Bărbatul în chestiune este Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al gărzii apropiat de "MBS", care poate fi văzut în imaginile camerelor de supraveghere difuzate de presa turcă sosind la consulatul saudit și apoi la reședința consulului în ziua dispariției Khashoggi, în 2 octombrie.

În cotidianul Hurriyet, un editorialist apropiat puterii turce, Abdulkadir Selvi, afirmă că ziaristul a fost condus imediat după sosire spre biroul consulului, unde a fost "strangulat" de agenții saudiți. "A durat între 7 și 8 minute". Cadavrul a fost apoi "tăiat în 15 bucăți" de un doctor legist care făcea parte din comandoul saudit, a adăugat Selvi, care susține că corpul dezmembrat a fost scos din consulat dar se află în continuare într-un loc necunoscut din Istanbul. "Dacă prințul moștenitor nu dă socoteală și nu este demis din acest post, nu trebuie să închidem dosarul", a continuat influentul editorialist.

Sub titlul "plasa se strânge în jurul prințului moștenitor", Yeni Safak afirmă că șeful comandoului l-a sunat "de patru ori pe directorul biroului prințului moștenitor, Bader Al-Asaker" după uciderea lui Khashoggi. "Cel puțin unul dintre aceste apeluri a fost efectuat din biroului consulului general", a adăugat ziarul, care nu precizează nicio sursă.

Turcia va dezvălui ”întregul adevăr”

Cinci angajați ai consulatului saudit din Istanbul dau declarații din postura de martori în investigația privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, conform televiziunii turce, NTV. Douăzeci de angajați ai consulatului, printre care și șoferul consulului, au fost audiați de procurori săptămâna trecută, conform unor informații NTV. Procurorii vor să obțină declarații de la 45 de angajați, conform CNN Turk. Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a catalogat duminică drept o ”operațiune scăpată de sub control” și o ”aberație” uciderea jurnalistului saudit. Riadul a recunoscut că agenți saudiți l-au ucis pe Khashoggi, după ce acesta a intrat în consulat, însă a negat că prințul mișteritor sau regele ar fi implicați.

Președintele american Donald Trump evocă de-acum ”minciuni” ale Riadului, după ce a catalogat inițial drept ”credibilă” versiunea Arabiei Saudite cu privire la moartea jurnalistului. ”A fost, evident, vorba de o înșelăciune și minciuni”, a declarat el sâmbătă seara, într-un interviu acordat The Washington Post (WP), cotidianul la care colabora Khashoggi după ce a căzut în dizgrația puterii saudite.

Turcia va dezvălui ”întregul adevăr” despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, a promis duminică președintele țării, Recep Tayyip Erdogan.

Germania cere UE să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită

Germania cere celorlalte state ale Uniunii Europene să îi urmeze exemplul și să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită, atâta timp cât vor exista incertitudini legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat ieri ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.

În acest an, guvernul german a aprobat exporturi de arme în valoare de peste 400 de milioane de euro în Arabia Saudită, care este al doilea mare beneficiar de armament german după Algeria. Întrebat dacă Germania va renunța la acordurile convenite cu Arabia Saudită în domeniul armamentului, ministrul a spus că decizia va fi luată în curând. Altmaier a spus că statele UE ar trebui să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită, pentru a spori presiunile asupra acesteia în cazul Khashoggi.

Oficiali germani de rang înalt au cerut directorului general al Siemens, Joe Kaeser, să se retragă de la o conferință pentru investiții care va avea loc în Arabia Saudită în această săptămână.

Conservatorii câștigă alegerile locale în Polonia, dar pierd marile orașe

Partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS), care se află la putere de trei ani în Polonia, a câștigat alegerile locale de duminică cu 32, 3% conform exit-pollurilor, însă rezultatul a fost dezamăgitor, care a crescut optimismul în opoziție, scrie Politico.

Conform exit-pollurilor, PiS a obținut 32,3% din voturi, față de 37,6% la alegerile parlamentare din 2015. Acesta este, însă, un rezultat mai bun decât cel obținut la alegerile locale din 2014, atunci când au obținut 26,9%. Platforma Civică, principalul partid de opoziție, a câștigat 24,7% din voturi, aproape același rezultat ca în 2015. Fostul partener de coaliție al Platformei, Partidul Poporului Polonez, a obținut 16,6%.

Cea mai mare înfrângere pentru PiS a fost în Varșovia. Rafal Trzaskowski, candidatul Platformei Civice, a câștigat alegerile cu 54,1% din voturi, învingându-l pe ministrul adjunct al Justiției, Patryk Jaki. Mai mult, PiS nu a câștigat alegerile în niciunul dintre orașele importante ale Poloniei. Activiștii din opoziție portretizează rezultatele ca fiind unele pozitive, susținând că la nivel național, cele două partide anti-PiS au obținut 41% dintre voturi, cu aproape 10% mai mult decât partidul aflat la putere.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a numit rezultatul o victorie și a subliniat că este cel mai bun rezultat din istoria partidului său la alegerile locale. Mesajul transmis susținătorilor partidului a fost, însă, mai precaut. „Trebuie să muncim și iar să muncim. Este începutul unei campanii electorale care se va încheia în mai 2020. Avem mult de muncă în față, dar ne vom descurca”, a afirmat Kaczynski.

Rezultatul alegerilor subliniază divizările din Polonia privind programul de guvernare al PiS, care a stârnit îngrijorări din partea Uniunii Europene, care a acuzat Polonia că nu își respectă angajamentele democratice.

Tensiunile cu Bruxellesul au ieșit la iveală vineri, Curtea Europeană de Justiție cerând Poloniei să suspende reformele aduse Curții Supreme până când Curtea va putea analiza dacă aceste schimbări încalcă standardele europene. PiS beneficiază de susținerea polonezilor din orașele mici și a conservatorilor sociali, cei care se regăsesc în mesajul anti-imigranți, susținut de o mândrie națională, promovat de partidul aflat la putere. De asemenea, votanții cu situații financiare precare au fost convinși de ajutoarele sociale generoase acordate de PiS.

Kremlin: Rusia nu va ataca niciodată prima în cazul unui război nuclear

UE și China roagă Washingtonul să păstreze acordul nuclear cu Moscova

Rusia ”nu va ataca niciodată prima pe nimeni” în cazul unui război nuclear, a spus ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, în timp ce Washington a spus că vrea să se retragă dintr-un tratat nuclear cu Rusia.  ”Nu vom ataca primii niciodată pe nimeni”, a spus Peskov presei, notând că Rusia ”nu se consideră ca având dreptul să atace prima” și ”nu își rezervă dreptul la un atac preventiv”.

Retragerea SUA dintr-un tratat nuclear major semnat în timpul Războiului Rece ”va face lumea mai periculoasă”, a mai spus Peskov, spunând că așteaptă explicații de la Washington. Cu toate acestea, Peskov a spus că Rusia va fi forțată să acționeze pentru a restaura balanța puterii militare dacă Washington va începe să dezvolte noi rachete, potrivit Reuters.

Donald Trump a anunțat sâmbătă seara că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

UE îndeamnă Washingtonul și Moscova să ”păstreze” Tratatul INF

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat ieri Statele Unite și Rusia să ”continue” dialogul, pentru a ”păstra” tratatul cu privire la armamentul nuclear cu rază intermediară. ”Statele Unite și Federația rusă este necesar să continue un dialog constructiv, pentru a păstra acest tratat și a se asigura că este aplicat în mod complet și verificabil”, a declarat o purtătoare de cuvânt a șefei diplomației europene Federica Mogherini.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat, într-o convorbire la telefon cu Donald Trump, ”importanța” tratatului cu privire la armamentul nuclear cu rază intermediară, a anunțat luni Palatul Élysée.

Statele Unite fac o greșeală prin retragerea din acordul nuclear cu Rusia, afirmă și oficialii de la Beijing. Hua Chungying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China, a declarat într-o conferință de presă că statul chinez se opune retragerii SUA.

Sindromul Clădirii Bolnave, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătații

Sindromul Clădirii Bolnave este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătații (OMS) ca fiind un grup de simptome, fără o cauză clară, asociată cu calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri, a anunțat ieri ONG-ul EFdeN. ”Deși cauzele nu sunt clare, numeroasele cercetări care s-au făcut în acest sens au depistat o serie de factori de risc, majoritatea subsumându-se calității deficitare a aerului, dar nu numai”, se arată în comunicat.

EFdeN a lansat o noua ediție a Ghidului Condițiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuințe (BCR BpL) document ce are ca unic scop îmbunătațirea calității locuirii în România.

”Casele românilor sunt permanent încercate de trecerea anilor și de costurile de întreținere în condițiile în care avem probabil cel mai învechit stoc de locuințe la nivelul UE. Conform unui sondaj IRSOP la nivelul populației urbane cu venituri stabile și vârstă cuprinsă între 20-65 ani, 3 din 4 români au cel puțin o urgență locativă iar una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient”, a afirmat Lucian Anghel, președinte BCR Banca pentru Locuințe.

Ultimul studiu facut public al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) arată că accesul la ferestre cu vedere către exterior îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria cu 10-25%, iar în spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%. În plus, lumina naturală, la locul de muncă, crește productivitatea lucrătorilor cu 18%, la școală – îmbunătățește performanțele elevilor cu 5-14%, iar în magazine – cresc vânzările cu 15-40%.

Un nou dispozitiv creează apă potabilă din aer

O echipă compusă din mai mulți experți și oameni de știință, numită, Skysource/Skywater Alliance, a creat un dispozitiv care produce apă din aer prin generarea unui nor artificial în interiorul unui container.

Tehnologia numită WEDEW (Wood to Energy Deployed Water) creează un nor artificial în interiorul unui container prin răcirea aerului cald și colectarea condensului. În acest fel, se pot crea cel puțin 2.000 de litri de apă potabilă pe zi. WEDEW este motorizat de un gazificator de biomasă care generează energie prin vaporizarea materiei organice, precum vegetația moartă din regiunile secetoase. Gazificatorul creează un mediu cald și umed, ideal pentru producerea apei. Același gazificator creează în urma procesării materiei organice un fel de cărbune care protejează fauna și stochează carbon.

Ca alternativă la gazificator, WEDEW poate funcționa și cu baterii ori energie solară, caz în care producția unui litru de apă costă de 2 cenți. Oamenii de știință care l-au creat consideră că WEDEW poate face diferența dintre viață și moarte dacă este folosit în zone în care apa este foarte puțină și/sau foarte scumpă. Același dispozitiv ar putea fi folosit în cazul unui dezastru, după producerea căruia apa potabilă poate fi foarte greu de găsit.

Pentru crearea WEDEW, Skysource/Skywater Alliance a câștigat primul loc în cadrul competiției  Water Abundance XPrize și a primit 1,5 milioane de dolari. Echipa de cercetători va încerca să colaboreze cu organizații non-profit pentru producerea câtor mai multe dispozitive de acest gen.

Oligarhul Plahotniuc la promite moldovenilor a “patra cale”

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, a anunțat în timpul unui miting organizat de formațiunea sa în centrul Chișinăului - în perspectiva alegerilor legislative din februarie - că PDM (de guvernare) va merge în campanie cu o nouă “doctrină de stat” intitulată “Pentru Moldova”. Viziunea pro-Moldova este cea “de-a patra cale” pentru republică, după opțiunile de până acum: pro-UE, pro-Est și Unirea cu România, a spus el, în discursul susținut în fața a zeci de mii de simpatizanți democrați. Aceasta este viziunea pe care o va îmbrățișa în campanie PDM și în baza căreia își va construi viitorul program de guvernare, a afirmat Plahotniuc, menționând că Republica Moldova “nu mai poate tolera să fie obiect al geopoliticii așa cum a fost în ultimele decenii, când toți cui nu-i era lene ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm, ce să visăm”. “Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate”, a afirmat el. “Calea UE, cea asiatică sau unirea cu România. Fiecare din aceste viziuni a avut o oarecare susținere. Prea mult a așteptat (Republica) Moldova ca altcineva să-i construiască viitorul. Noi suntem siguri că moldovenii pot să-și făurească viitorul, dar au nevoie de politicieni. Ne-am adunat aici ca să mergem împreună pe a patra calea - pe calea pro-Moldova”, a spus liderul PDM.

Viitoarele alegeri legislative în Republica Moldova sunt preconizate pentru 24 februarie 2019. Conform unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în luna septembrie, patru partide ar intra în parlament: Partidul Socialiștilor (prorus, de stânga), creditat cu 36% din opțiunile de vot, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, centru-dreapta), creditat cu 11,9% din opțiuni, Partidul Democrat (PDM, centru-stânga), cu 11,2% din preferințe și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA, centru-dreapta) al lui Andrei Năstase, cu 10,6%.

Sudiu: Lipsa de mișcare, mai dăunătoare decât fumatul sau diabetul

Toți am auzit că exercițiile fizice te ajută să trăiești mai mult. Un nou studiu merge și mai departe, arătând că un stil de viață sedentar este mai dăunător pentru sănătatea ta decât fumatul, diabetul sau bolile de inimă, notează CNN.

Dr. Wael Jaber, cardiolog la Cleveland Clinic și autor principal al studiului, afirmă că rezultatele acestuia sunt ”extrem de surpinzătoare”.

”Când se vede pe o bandă de alergat sau la un exercițiu de stres fizic că nu ești în bună formă, ai o perspectivă mai rea, din punct de vedere al riscului de deces, decât să fii diabetic sau fumător”, a declarat Jaber.

”N-am văzut niciodată ceva atât de clar și de obiectiv ca acest studiu”, a adăugat el. ” Lipsa mișcării ar trebui tratată aproape ca o boală care are un leac, acesta fiind exercițiile fizice”, a explicat Jaber. 

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au studiat retroactiv 122.000 de pacienti care au fost testați fizic pe banda de alergat la Clinica Cleveland între 1 ianuarie 1991 și 31 decembrie 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.