Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Tradiția alegerilor parțiale din SUA

Ziarul de Vrancea
29 oct 2018 1204 vizualizări

 în ultimii 80 de ani, partidul care a dat locatarul de la Casa Albă a pierdut mandate în scrutinul intermediar

Dacă la apropiatele alegeri parțiale din SUA democrații vor prelua controlul în Camera Reprezentanților sau poate chiar în Senat, republicanii președintelui Donald Trump se pot consola că există o regulă generală: partidul președintelui pierde aproape întotdeauna, relatează agenția dpa.

Din 1934 încoace, alegătorii americani tind să limiteze, la alegerile de la jumătatea mandatului, numărul celor care reprezintă partidul prezidențial în Congres. Uneori este un fel de auto-corecție, alegătorii dorind să se asigure că puterea executivă și cea legislativă nu sunt controlate de un singur partid și obligându-i pe politicieni să accepte compromisuri. Dar alteori e vorba de un protest împotriva președintelui și a politicilor sale. Așa încât, deși postul prezidențial nu este pus în joc la alegerile de la jumătatea mandatului, acest scrutin poate servi drept referendum cu privire la liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a îmbrățișat de altfel ideea că miza alegerilor din 6 noiembrie pentru posturi din Congres sau de guvernator de stat federal o reprezintă de fapt propria sa persoană. "Imaginați-vă că eu sunt pe buletinul de vot" este unul din refrenele preferate ale președintelui la mitingurile de campanie din diverse state din SUA.

Alegerile în zece cifre

Potrivit dpa, miza alegerilor de la 6 noiembrie din SUA poate fi rezumată în zece numere ilustrative:

- 435: este numărul de locuri din Camera reprezentanților, toate fiind puse în joc, cum se întâmplă la fiecare doi ani;

- 23: este numărul de mandate republicane pe care trebuie să le câștige democrații pentru a prelua controlul în Camera reprezentanților, evident pe lângă faptul că nu trebuie să piardă locurile pe care le dețin în prezent;

- 35: este numărul de posturi din Senat (având în total 100 de membri) puse în joc (aproximativ o treime din mandatele de senator sunt scoase la concurs la doi ani);

- 2: este numărul de mandate republicane pe care trebuie să le câștige democrații pentru a prelua controlul în Senat, evident pe lângă faptul că nu trebuie să piardă locurile pe care le dețin în prezent;

- 44%: cota de popularitate a președintelui Trump, potrivit Gallup, cifră care indică un scrutin tensionat pentru republicani;

- 40%: rata medie de participare la vot la alegerile de la jumătatea mandatului (față de circa 60% la cele prezidențiale);

- 260: numărul de femei care candidează atât în Cameră, cât și în Senat, ceea ce este un record (în momentul de față doar 20% din mandatele din Congres sunt ocupate de femei);

- 38,1 milioane de dolari: suma-record pe care candidatul democrat la Senat Beto O'Rourke a reușit să o strângă din iulie până în septembrie în cursa împotriva republicanului Ted Cruz;

- 36: numărul de state unde au loc alegeri pentru postul de guvernator (și dintre care 26 sunt deținute de republicani, nouă de democrați și unul de un independent);

- 244 milioane de dolari: suma totală colectată de guvernatorul republican în exercițiu din Illinois și de challenger-ul său democrat, cursa din Illinois devenind astfel una din cele mai scumpe de acest nivel din istoria SUA.

Sonda spațială Parker a doborât recordul de proximitate față de Soare

Sonda Parker, lansată în luna august de agenția spațială americană, a devenit dispozitivul care s-a apropiat cel mai mult de Soare în întreaga istorie a omenirii, au anunțat inginerii de la NASA. Sonda Parker a fost lansată pe 12 august și se îndreaptă de atunci cu mare viteză spre Soare.

Luni, ea se afla la o distanță de 42,73 milioane de kilometri față de astru, doborând precedentul record în domeniu, ce aparținea sondei americano-germane Helios 2 și care fusese stabilit în aprilie 1976, potrivit NASA. Periplul sondei Parker este însă departe de a se fi încheiat. Atunci când se va apropia cel mai mult de Soare, în 2024, sonda americană se va afla la o distanță de aproximativ 6 milioane de kilometri față de astru. "Au trecut 78 de zile de când sonda Parker a fost lansată și acum ne-am apropiat cel mai mult de steaua noastră decât în oricare alt moment al istoriei noastre", a declarat șeful de proiect Andy Driesman.

Aceeași sondă urma să doboare și recordul pentru cel mai rapid vehicul spațial din istoria omenirii, prin prisma vitezei relative în raport cu Soarele, potrivit calculelor efectuate de specialiștii de la NASA. Precedentul record, care era de 246.960 de kilometri pe oră, fusese stabilit de sonda Helios 2.

De mărimea unui mic automobil, cu un cost de producție de 1,5 miliarde de dolari și protejată de un scut solar foarte gros, sonda Parker va deveni primul obiect creat de om care va înfrunta condițiile infernale din coroana solară, o parte a atmosferei Soarelui, care este de 300 de ori mai fierbinte decât suprafața stelei. Sonda Parker va trebui să traverseze de 24 de ori coroana solară pe durata acestei misiuni ce va avea o durată de șapte ani.

Terra a pierdut 60% dintre animalele sălbatice în 44 de ani

Populațiile planetei de animale vertebrate sălbatice - mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni - au scăzut cu 60% din 1970 în 2014, a anunțat ieri, în raportul său anual, ”Planeta vie”, Fondul Mondial al Naturii (WWF). Declinul faunei vizează întreaga planetă, însă unele regiuni au fost deosebit de afectate, mai ales Tropicele, se arată în cea de a 12-a ediție a acestui raport, publicat împreună cu Societatea Zoologică de la Londra, și care are la bază urmărirea a 16.700 de populații - 4.000 de specii.

Activitățile umane - inclusiv distrugerea și degradarea habitatelor -, dar și pescuitul și vânătoarea excesive, alături de alte forme de exploatare excesivă sunt principalele cauze ale acestui declin, se arată în raport. ”Noi am putea să fim ultima (generație) care ar putea să acționeze pentru a inversa această tendință”, iar ”până în 2020 va fi un moment decisiv în istorie”, se avertizează în document.

Cel mai ridicat nivel al declinului s-a înregistrat în America centrală și de Sud - unde au dispărut 89% din vertebrate. Speciile de pește de apă dulce au fost, de asemenea, grav afectate, înregistrând un declin de 83%. ”Oamenii nu pot avea un viitor sănătos, fericit și prosper pe planetă într-o climă destabilizată, cu oceane și râuri epuizate, pământuri degradate și păduri goale, golite toate de biodiversitate, țesutul vieții care ne susține pe toți”, avertizează, în raport, directorul general al WWF Marco Lambertini.

Bilanțul victimelor intemperiilor din Italia a ajuns la nouă morți

Intemperiile care afectează Italia de duminică s-au soldat cu nouă morți, a anunțat Protecția Civilă, iar numeroase școli erau închise în întreaga țară. Un bilanț anterior anunța cinci morți. În afară de cele cinci victime înregistrate luni, un bărbat a fost ucis la Veneția, în nord-est, de un copac care a căzut peste el, iar un pompier a murit la fel, în Alto Adige (nord), în timp ce participa la operațiuni de salvare. O femeie a fost ucisă de un torent de noroi și de roci, în locuința sa, la Trentino, au precizat autoritățile. Alt bărbat a fost ucis în timp ce făcea kitesurf luni, în apropiere de Cattolica, la coasta Mării Adriatice, după ce o rafală de vânt l-a aruncat pe niște roci, potrivit presei locale.

Potrivit presei italiene, aproximativ 170 de persoane - turiști și angajați ai unor hoteluri - erau blocate în Pasul Stelvio (nord), la frontiera dintre Italia și Elveția., la peste 2.700 demetri altitudine, din cauza ninsorilor abundente, după ce zăpada a atins 1,5 metri înălțime. În Friuli-Venezia Giulia, în nord-est, 23.000 de persoane au rămas fără electricitate, iar numeroase drumuri erau impracticabile.

Ploile puternice și rafalele de vânt, care au atins până la 180 de kilometri pe oră în anumite regiuni ale țării, au perturbat puternic traficul rutier.

Moscova anunță teste de rachetă în vestul Norvegiei, în timpul manevrelor NATO

Alianța Nord-Atlantică și Rusia ”vor acționa în mod respectabil”, în contextul în care efectuează exerciții în aceeași zonă, în largul coastelor norvegiene, și-a exprimat marți speranța secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ”Aceasta nu este o situație de Război Rece”, a apreciat Stoltenberg ieri, în Norvegia, țara sa natală, unde asista la manevrele militare NATO Trident Juncture, subliniind asupra caracterului lor ”pur defensiv, nu provocator”. Autoriitățile ruse au fost informate de NATO cu privire la aceste exerciții și au fost invitate să trimită observatori, însă aceste ”jocuri de război” le-au înfuriat.

Moscova a avertizat că ar putea fi nevoită să reacționeze față de activitățile militare tot mai intense ale NATO și a anunțat că Marina rusă intenționează să testeze rachete în apele internaționale, în apropiere de regiunea în care Alianța desfășoară cele mai vaste exerciții militare de la Războiul Rece. Testele de rachete ruse urmează să aibă loc în perioada 1-3 noiembrie, în largul coastei de vest a Norvegiei. Exercițiile NATO se desfășoară până la 7 noiembrie, în centrul și estul Norvegiei, la Atlanticul de Nord și la Marea Baltică.

Aceste manevre au loc în contextul unor tensiuni puternice între NATO și Rusia, iar Moscova consideră că Alianța se comportă în mod provocator în apropierea frontierelor sale.

Un fost asistent german recunoaște că a ucis 100 de pacienți

Un fost asistent german, Niels Hogel, a recunoscut că a ucis 100 de pacienți în prima zi a procesului său în orașul Oldenburg, scrie BBC.

Detectivii susțin că Hogel, în vârstă de 41 de ani, a administrat doze fatale ale unor medicamente pacienților din grija sa de la două spitale din nordul țării. El a făcut acest lucru pentru a-și impresiona colegii atunci când resuscita pacienții pe care îi atacase. Hogel este deja condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unor pacienți aflați grija sa. Hogel ar fi ucis 36 de pacienți în Oldenburg și 64 în orașul vecin Delmenhorst între 1999 și 2005. Când a fost întrebat de judecător dacă acuzațiile împotriva sa sunt adevărate, Hogel a recunoscut că sunt adevărate „majoritatea”. Procesul, care este așteptat să dureze până în mai, a început după ce autoritățile au efectuat teste toxicologice pe rămășițele pacienților.

Rudele celor decedați au acuzat autoritățile germane că au ignorat activitățile criminale ale lui Hogel. Investigatorii susțin că numărul celor uciși ar putea fi mai mare, însă multe dintre posibile victime au fost incinerate.

Hogel a fost prins în 2005 când injecta un medicament neprescris unui pacient în Delmenhorst. În 2008 el a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru tentativă de omor. În 2014-2015, un al doilea proces l-a găsit vinovat de două crime și două tentative de omor și a primit închisoare pe viață. El a declarat că îi pare rău și că speră ca familiile să își găsească pacea. Hogel a adăugat că deciziile de a comite crimele au fost „relativ spontane”. Totuși, în timpul procesului a recunoscut în fața unui psihiatru că a ucis până la 30 de persoane.

Investigatorii au extins atunci ancheta, exhumând 130 de foști pacienți și căutând dovezi pentru substanțe care ar fi putut declanșa un stop cardiac.

Cehoslovacia comunistă l-a spionat pe Donald Trump din anii '70

Poliția politică din Cehoslovacia comunistă (StB) a început să colecteze informații despre actualul președinte al SUA, Donald Trump, după căsătoria acestuia, în 1977, cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, născută la Zlin, în Cehoslovacia. StB a strâns informații cu caracter privat despre Trump, despre copiii săi, bolile de care suferă, călătoriile efectuate de cuplu, ambițiile politice ale milionarului american, dar și despre cercurile politice înalte de la Washington la care avea acces acesta, a consemnat revista cehă Respekt.

Publicația îl citează pe Vlastimil Danek, fost responsabil al StB la Zlin, și date obținute din arhivele temutului organ represiv care a funcționat în Cehoslovacia în timpul dictaturii comuniste (1948-1989), în cooperare strânsă cu KGB-ul sovietic. "Documentele de arhivă arată un interes crescând din partea KGB față de Trump", afirmă Respekt.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, care publică aceste informații împreună cu Respekt, însuși tatăl Ivanei, Milos Zelnicek, a fost informator al StB, căruia îi raporta cu regularitate despre vizitele fiicei sale în SUA și cariera ginerelui său de la New York. StB a folosit cu trecerea timpului alți patru informatori, cunoscuți sau apropiați ai cuplului.

Interesul față de Trump a crescut în anii 80, când au început să circule zvonuri despre o posibilă candidatură a acestui la președinția SUA. "Da, ne-am ocupat de Trump. Știam că este influent. A declarat că vrea să ajungă președinte și eram interesați să aflăm mai multe despre el", a spus Danek.

Singurul portavion al Rusiei, avariat în cursul lucrărilor de reparații

Singurul portavion al Marinei ruse a fost avariat atunci când un imens doc plutitor (considerat cel mai mare din lume) la care fusese amarat pentru lucrări de mentenanță s-a scufundat, iar în urma accidentului un muncitor a fost dat dispărut, au indicat autoritățile ruse ieri.

Accidentul a avut loc în noaptea de luni spre marți în apropiere de Murmansk (nord), unde portavionul ''Amiral Kuznețov'' - nava amiral a flotei ruse - se află de la începutul anului 2017 pentru lucrări de mentenanță și modernizare planificate să dureze până în 2021.

''Doi răniți au primit îngrijiri ambulatoriu, iar două persoane au fost spitalizate. Din păcate, o alta nu a fost încă găsită'', a declarat într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Instagram guvernatoarea regiunii Murmansk, Marina Kovtun. Conform Interfax, care citează o sursă din serviciile de urgență din regiune, 60 de persoane au putut să părăsească docul în timpul incidentului, cinci însă nu au reușit să o facă. Patru au fost găsiți, iar a cincea este dată dispărută. ''Evaluăm amploarea pagubelor. O macara de 15 metri a căzut peste doc, este clar că au fost produse prejudicii la nivelul cocăi și a punții'' navei, a comentat Aleksei Rahmanov, directorul întreprinderii publice ruse United Shipbuilding Corporation (USC), căreia i-a fost încredințată renovarea portavionului. ''Din fericire, aceasta nu s-a întâmplat într-o zonă vitală pentru exploatarea navei'', a afirmat în continuare Rahmanov, citat de agenția de presă TASS.

Intrată în serviciu în 1990, nava ''Amiral Kuznețov'' a fost desfășurată în ultimii ani în Marea Mediterană în cadrul intervenției ruse în Siria. Nava nu a beneficiat de reparații majore din 1997.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.