Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tinerii salvați din grota thailandeză povestesc ”miracolul” salvării lor

Ziarul de Vrancea
18 iul 2018 891 vizualizări

Cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal - salvați în urma unei periculoase operațiuni internaționale dintr-o grotă din Thailanda - au evocat, miercuri, într-o conferință de presă fără precedent, ”miracolul” de a fi găsiți după nouă zile, relatează AFP

”Am auzit dintr-o dată oameni vorbind”, a declarat Adul Sam-On, în vârstă de 14 ani, copilul care le-a răspuns, în engleză, scafandrilor britanici care i-au descoperit după nouă zile fără vreun contact cu exteriorul. ”Creierul meu nu funcționa prea bine” după atâtea zile fără hrană, a spus el, evocând un ”miracol”. Salvații nu au mâncat nimic, au băut doar apă de ploaie timp de nouă zile și s-au rugat. ”Beam apa care curgea pe stânci”, a povestit Pornchai Khamluan, în vârstă de 15 ani. Pentru a ieși, ”am încercat să săpăm, crezând că nu puteam doar să așteptăm autoritățile”, dar în zadar, a adăugat Ekkapol Chantawong, antrenorul în vârstăde 25 de ani, singurul adult din grup, care a petrecut mai mulți ani într-o mănăstire budistă. Echipa ”Mistreții sălbatici” a rămas blocată, începând din 23 iunie, iar în cazul unora până pe 10 iulie, în grota Tham Luang, una dintre cele mai mari din Thailanda. Ei au fost găsiți de către scafandri britanici, după nouă zile, la patru kilometri de intrare, pe un promontoriu de stâncă, prozonieri ai apelor care au crescut brusc, din cauza ploilor musonice.

Teren de fotbal improvizat

Într-un registru mai lejer, purtând toți tricouri cu un mistreț, o trimitere la numele clubului lor de fotbal ”Mistreții sălbatici”, ei au schimbat câteva pase cu mingea, pe un teren de fotbal improvizat în sala presei. Ei au spus că s-au uitat la finala Cupei Mondiale duminică seara, la spital, iar mai mulți au dat asigurări că vor deveni jucători profesioniști de fotbal. Un purtător de cuvânt al Guvernului thailandez, Sunsern Kaewkumnerd, a spus că speră ca această conferință de presă ”să le permită apoi întoarcerea la o viață normală, fără ca presa să-i deranjeze”. Copiii au fost externați cu o zi înainte față de cea anunțată inițial din spitalul în care au petrecut mai bine de o săptămână, purtând la început ochelari de soare pentru a se reobișnui cu lumina zilei, după ce unii dintre ei au petrecut două săptămâni în subteran. Ei au fost protejați până acum de imensul interes mediatic provocat de povstea lor - peste 1.000 de jurnaliști din întreaga lume au venit la fața locului, iar Donald trump și staruri din lumea fotbalului au scris pe Twitter despre subiect. După evacuarea lor spectaculoasă - adormiți pe tărgi trase timp de ore de scafandri profesioniști - , autoritățile sanitare au publicat ”cu pipeta” forografii și videocluipuri cu copiii la spital. Autoritățile thailandeze au preferat să organizeze o conferință de presă cu scopul de a evita solicitări vizând copiii, care este necesar să revină la o viață normală cât mai rapid. Psihiatri au trecut în revistă întrebările, pentru a se asigura de caracterul lor netraumatizant. Copiii au dat asigurări că știau cu toții să înoate și - fără a explica motivele pentru care s-au dus în grotă - au dat asigurări că nu s-au dus să sărbătorească ziua de naștere a unuia dintre ei - Pheeraphat, supranumit "Night", care a împlinit 16 ani pe 23 iunie.

În direct la televiziune

Conferința de presă - intitulată oficial ”Trimiterea Mistreților sălbatici acasă” - a fost difuzată în direct la televiziune. Ei au plecat acasă după aceea. Recomandări ale medicilor de a ține copiii la distanță de orice contact cu presa timp de cel puțin o lună riscă să fie dificil de respectat, având în vedere interesul provocat de povestea lor până la societăți de producție hollywoodiene care au găsit deja scenariul. Saga a fost marcată de isprava miliardarului Elon Musk, care a adus personal un prototip al unui submarin menit să permită evacuarea copiilor. Unul dintre speologii britanici aflați în centrul operațiunii de salvare, Vernon Unsworth, a denunțat ”o lovitură de publicitate”, ceea ce l-a făcut pe Musk să-l catalogheze pedofil. Musk și-a cerut scuze miercuri.

”Cea mai frumoasă zi din viața mea”

Familiile copiilor încearcă, la rândul lor, să țină presa la distanță și să se concentreze asupra fericitului eveniment. ”Aceasta este cea mai frumoasă zi din viața mea”, a declarat miercuri entusiasmat Khameuy Promthep, bunicul lui Duangphet, mai cunoscut ca "Dom", căpitanul echipei de fotbal, în vârstă de 13 ani. Evacuarea lor, extrem de dificilă, prin canale extrem de strâmte invadate de apă cu noroi, a durat trei zile și s-a încheiat pe 10 iulie. Copiii au prezentat miercuri condoleanțe familiei scafandrului thailandez Saman Gunan, care a murit în timpul operațiunii de salvare, adunându-se cu toții în jurul pozei sale. La finalul conferinței de presă, ei au îngenunchiat cu toții în fața portretului regelui Thailandei, Rama al X-lea.

Premieră: Cinci români, expulzați din Germania pentru că n-au putut demonstra că au o ocupație legală

În premieră, cinci persoane din România și-au pierdut dreptul la liberă circulație în Germania, deși este vorba de cetățeni europeni. Familia care locuise în Gelsenkirchen, oraș din bazinul Ruhr, a fost expulzată de pe teritoriul Germaniei și trimisă înapoi în țară. Marți, purtătorul de cuvânt al primăriei orașului a precizat: „Familia se află deja în România. Expulzarea a avut loc luni și s-a derulat liniștit, fără probleme”. În principiu, cetățenii Uniunii au dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană, de a intra și de a rămâne în orice alt stat membru al UE. Cu toate acestea, acest drept la liberă circulație ar putea fi pierdut, în cazul în care nu sunt îndeplinite anumite condiții.

“De exemplu, trebuie să demonstreze un loc de muncă, o activitate independentă sau că dispun de resurse suficiente și de asigurare de sănătate”, a explicat administrația locală din Gelsenkirchen.  Acesta nu a fost cazul celor cinci români în cauză. Aceștia n-au putut demonstra că au o ocupație legală „ pe parcursul unei lungi perioade de timp, până la dată expulzarii“. Au existat și indicii întemeiate de practicare a unor activități ilegale. În plus, unul dintre membrii familiei primise „condamnări definitive pentru încălcarea legii dreptului la marcă și fraudă comercială“.

Prin urmare, autoritățile din orașul german au constatat că dreptul la liberă circulație a fost pierdut. În urmă acestei decizii, persoanele erau obligate a se conforma și a părăsi teritoriul Germaniei. În cazul de față, acest lucru nu s-a întâmplat de bunăvoie, așa că românii au fost expulzați.

Problema expulzării unor cetățeni europeni din statele UE este destul de spinoasă, ajunge adesea la tribunal. În luna aprile a acestui an, de exemplu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că cetățenii UE condamnați pentru infracțiuni nu pot fi expulzați automat din țara unde locuiau în ultimii cinci ani.  La trecerea acestui interval de timp, aceștia au drept de rezidență pe termen lung și nu pot fi expulzați, decât dacă „există motive întemeiate de periclitare a siguranței și ordinii publice”. Și mai multă protecție există la trecerea a zece ani de rezidență a cetățenilor Uniunii pe teritoriul altui stat membru, decât cel de origine. Această decizie a CEDO a fost luată în cazul unui grec, care locuiește, de la vârsta de trei ani, în Germania. În anul 2013, el a participat la tâlhărirea unei săli de jocuri de noroc. Bărbatul, care avea atunci 24 de ani, a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare.

Tribunalul din Karlsruhe a decis și expulzarea lui, cu motivația că, prin arestul preventiv, continuitatea de zece ani a rezidenței s-ar fi suspendat. CEDO nu a fost de acord cu această suspendare, iar pentru expulzare a stabilit că trebuie să existe “motive stringente, care privesc siguranța publică”.

Româncă de 11 ani, reținută în SUA într-un dosar privind carduri clonate

Un român în vârstă de 18 ani și o fetiță de 11 ani din România au fost prinși de poliție în orașul american Friendswood, din statul Texas, și sunt suspectați că ar face parte dintr-o organizație criminală de amploare, relatează marți chron.com. Fabrizio Victor Slatineo a fost arestat luni după o oprire în trafic, efectuată de poliție în baza unei sesizări a unor angajați ai unei bănci, potrivit cărora persoanele din mașină au făcut mai multe tranzacții suspecte la un ATM, a precizat poliția într-un comunicat. Pasagerul minor a fost condus la o secție de poliție, unde a fost chemată mama fetiței și s-a făcut o percheziție.

Poliția a găsit mii de dolari cash și carduri de credit false ascunse într-o borsetă pe care fetița o ținea sub fusta lungă până la pământ. Toate cardurile de credit aveau programate PIN-uri pe ele. Se crede că cei doi suspecți făceau parte dintr-o organizație mai mare care fura PIN-uri pentru carduri de credit și de debit, iar apoi clona cardurile și mergeau de la o bancă la alta pentru a retrage mii de dolari zilnic, a menționat poliția. Slatineo, care este dat în căutare prin Interpol, avea o carte de identitate românească falsă. El este acuzat de deținere a unor carduri false și cauțiunea sa a fost stabilită la 60.000 de dolari.

Serviciul de protecție a copilului a discutat cu mama fetiței, iar apoi a decis să ia minora în custodie, a precizat poliția. În condițiile în care Slatineo este pus sub acuzare în comitatul Galveston, poliția din Houston și din comitatul Harris investighează activități criminale similare în zona Houston.

În iunie 2018, trei bărbați din România au fost încarcerați pentru că clonau carduri și pentru că instalaseră camere pe ATM-uri pentru a fura bani din conturile bancare ale victimelor. Cristian Viorel Ciobanu, de 31 de ani, Daniel Marius Murărețu, 40 de ani, și Bogdan Mirel Constantin, de 34 de ani, făceau parte dintr-un grup care s-a deplasat prin mai multe state americane, printre care Pennsylvania, Virginia și Texas, pentru a fura bani din conturile bancare ale victimelor.

Ei au folosit carduri false și PIN-uri furate pentru a scoate cel puțin 390.495 de dolari din conturile bancare ale păgubiților.AGERPRES

Elon Musk îi prezintă scuze scafandrului britanic pe care l-a numit „pedofil”

CEO-ul Tesla, Elon Musk, i-a prezentat scuze scafandrului britanic pe care l-a numit „pedofil”, scrie BBC. Musk a afirmat că „a vorbit la nervi” după ce scafandrul Vaern Unsworth a numit oferta lui Musk de a ajuta operațiunea de salvare a copiilor blocați într-o peșteră din Thailanda „o acțiune de PR”. „Acțiunile lui împotriva mea nu justifică acțiunile mele împotriva lui și pentru acest lucru, îi cer scuze”, a declarat Musk. Anterior, investitorii Tesla i-au cerut lui Musk să prezinte scuze scafandrului.

Loup Ventures a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Musk, în numele investitorilor, în care se precizează că afirmațiile sale despre Unsworth “au întrecut măsura” și i se cere lui Musk să prezinte scuze.

“În ultimele șase luni, au fost prea multe exemple legate de un comportament îngrijorător care a afectat încrederea investitorilor”, se arată în scrisoare.

Trump vorbește despre Muntenegru și al treilea război mondial

Președintele american, Donald Trump, a criticat din nou NATO marți seară, sugerând că trimiterea trupelor NATO pentru a apăra un aliat de mici dimensiuni ca Muntenegru s-ar putea încheia cu un dezastru, scrie Politico.

Întrebat într-un interviu difuzat la Fox News de ce SUA ar trebui să trimită soldați pentru a apăra o țară mică precum Muntenegru în cazul unui atac, Trump a răspuns: „Înțeleg ce spui. Am întrebat același lucru. Muntenegru este o țară mică cu oameni foarte puternici. Sunt persoane foarte agresive, care ar putea deveni agresive și felicitări, ați declanșat al Treilea Război Mondial. Dar așa funcționează regulile”.

Comentariile lui Trump vin după ce președintele american a amenințat că SUA s-ar putea retrage din NATO dacă celelalte state membre nu își măresc cheltuielile cu apărarea.

Muntenegru, care are o populație de aproximativ 620.000 de persoane, a aderat la NATO în iunie 2017. Articolul 5 din Tratatul NATO obligă statele membre să ajute un alt membru în cazul în care este atacat.

Ungaria se va retrage din pactul ONU pentru migrație

Ungaria se va retrage din pactul ONU pentru migrație înainte de aprobarea finală, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, adăugând că acordul reprezintă o ”amenințare la adresa întregii lumi”, potrivit Reuters.  ”Documentul este total împotriva intereselor de securitate ale Ungariei”, a spus Szijjarto într-o conferință de presă.  Acordul urmează să fie adoptat formal în decembrie, dar Ungaria nu va lua parte la reuniunea ce va avea loc în Maroc, a declarat înaltul oficial de la Budapesta.  Szijjarto a adăugat că țara sa se va opune pactului pentru migrație și dacă acesta va ajunge la votul din Adunarea Generală a ONU.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.