Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Theresa May: Europenii care vor veni post-Brexit nu pot avea drepturi depline

Ziarul de Vrancea
1 feb 2018 745 vizualizări

Premierul britanic Theresa May i-a avertizat pe cetățenii europeni care vor sosi în Regatul Unit după Brexit-ul de anul viitor că ar putea să nu beneficieze de unele drepturi, o poziție care anunță o confruntare cu Uniunea Europeană cu privire la tratamentul acordat europenilor în perioada de tranziție, transmite Reuters.

Uniunea Europeană a avertizat Londra că cetățenilor statelor membre ar trebui să li se garanteze drepturi depline de rezidență în Marea Britanie în cei doi ani ai perioadei de tranziție post-Brexit.

Theresa May a indicat însă că cetățenii europeni care vor sosi în Marea Britanie după martie viitor vor fi tratați în mod diferit de cei stabiliți deja în această țară.

''Persoanele care au venit în Regatul Unit atunci când eram membri ai UE și-au stabilit anumite așteptări - au făcut o alegere de viață și și-au stabilit anumite așteptări'', le-a declarat ea reporterilor înaintea vizitei în China.

''Sunt foarte clară că există o diferență între acei oameni care au sosit înainte ca noi să ieșim (din UE) și cei care vor veni când știu deja că Regatul Unit nu mai este membru al UE'', a adăugat ea. Acesta este un potențial obstacol pe care Marea Britanie și UE vor trebuie să-l depășească pentru a ajunge la un acord de tranziție, care le vor da celor două părți timpul de a se pregăti pentru impactul pe termen lung al Brexit-ului. Mulți susținători ai Brexit-ului se arată îngrijorați că rezultatul referendumului din 2016 ar putea fi deturnat prin planul de a aduce puține modificări relației actuale imediat după ce Marea Britanie va ieși oficial din Uniune, la 29 martie 2019. Theresa May a respins însă aceste îngrijorări. ''Ei nu au votat pentru ca nimic să nu se schimbe atunci când vom ieși din UE. Ceea ce facem acum este ceea ce poporul britanic i-a cerut guvernului să facă, și anume să livreze Brexit-ul'', a subliniat premierul britanic.

În replică, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat că ''drepturile cetățenilor în timpul perioadei de tranziție nu sunt negociabile''. ''Pentru ca tranziția să funcționeze'', nu pot exista ''două seturi de drepturi pentru cetățenii UE'', a declarat Verhofstadt pentru cotidianul The Guardian, citat de BBC News.

Popularitatea lui Trump a crescut până la 42%

Cota de popularitate a președintelui american, Donald Trump, este în creștere, ajungând la peste 40% pentru prima dată din septembrie 2017 și cu 10 procente mai mare decât în decembrie, conform unui sondaj, notează Politico. 42% dintre respondenți consideră că Trump are o prestație bună ca președinte, conform sondajului efectuat de Monmouth University, o creștere semnificativă față de cel mai jos punct al său, 32% luna trecută. Deși majoritatea americanilor nu apreciază prestația lui Trump, procentul acestora a scăzut de la 56% în decembrie la 50% în ianuarie. Rezultatele oferă cel mai bun punctaj al lui Trump după cele dintr-un sondaj Monmouth din a treia lună a mandatului, atunci când avea 43% din încrederea publicului. Cota de popularitate a președintelui a rămas în jurul valorii de 40% timp de luni bune înainte să se prăbușească la sfârșitul lui 2017. Locul în care Trump a crescut cel mai semnificativ este viziunea americanilor în capacitățile sale de a influența membrii Congresului. 55% dintre respondenți consideră că președintele a reușit într-o oarecare măsură să își impună agenda legislativă, o creștere de 13% față de luna decembrie. Americanii au păreri mai bune și despre noua lege a taxelor propusă de republicani, 44% fiind de acord cu ea și 44% aflându-se în dezacord. Doar 26% susțineau măsura în decembrie.

Sondajul, efectuat cu câteva zile înainte de discursul lui Trump despre Starea Națiunii, arată că majoritatea americanilor, 55%, sunt mulțumiți de situația actuală a țării iar 38% dintre ei au spus că nu văd situația ca fiind nici „prea bună” nici „rea”.

Majoritatea celor chestionați au spus că simt că țara „merge în direcția greșită”, dar rezultatele arată o creștere a procentului față de lunile trecute: 37% se declară de acord cu direcția în care merge țara față de 24% în decembrie 2017.

În ianuarie a fost lansat un experiment clinic pentru testa efectele acestui tratament pentru pacienții cu limfoma.

Tânăr acuzat pe nedrept de viol. Cum și-au dat seama polițiștii, după doi ani, că au greșit

Poliția Metropolitană și Procuratura Generală și-au cerut scuze față de Liam Allan, un tânăr de 22 de ani, din Londra, acuzat pe nedrept de viol, după ce investigatorii au comis erori grave. Anchetatorii nu au descoperit printre cele 57.000 de mesaje din telefonul presupusei victime dovada cheie în acest caz, adică acele texte din care rezultă că raportul sexual cu Liam Allan a fost unul consimțit, relatează BBC News. Liam Allan a fost acuzat de 12 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, dar procesul lui a fost suspendat după 3 zile, când pe un hard disk ce conține 40.000 de mesaje s-au descoperit dovezi că presupusa victimă l-a încurajat de multe ori să facă sex. Tânărul a fost anchetat timp de 2 ani pentru presupusele fapte. Acum se declară eliberat de coșmarul prin care a trecut, dar spune că este foarte dezamăgit de felul în care a decurs ancheta.

Cei care au coordonat ancheta în acest caz vor fi demisi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.