Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Teste pe hamsteri : Purtarea măștilor reduce transmiterea virusului

Ziarul de Vrancea
15 mai 2020 1648 vizualizări

Transmiterea virusului fără contact direct ar putea fi redusă cu peste 60% dacă este folosită masca, arată un studiu realizat la Hong Kong

Teste pe hamsteri au dezvăluit că purtarea la scară largă a măștilor reduce transmiterea noului coronavirus, potrivit unei echipe de experți din Hong Kong, informează AFP.

Cercetarea făcută la Universitatea din Hong Kong este printre primele dedicate investigării dacă măștile pot opri purtătorii simptomatici și asimptomatici de Covid-19 să transmită boala. Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, unul dintre cei mai buni experți mondiali în coronavirus, echipa a plasat hamsteri infectați artificial cu noul coronavirus alături de animale sănătoase. Între cele două cuști au fost puse măști chirugicale, iar aerul a circulat dinspre animalele infectate spre cele sănătoase. Cercetătorii au descoperit că transmiterea virusului fără contact direct ar putea fi redusă cu peste 60% dacă este folosită masca. Două treimi dintre hamsterii sănătoși au fost infectați în decurs de o săptămână dacă măștile nu au fost montate. Rata infectării a scăzut la 15% când măștile au fost puse pe cușca animalelor infectate și până la 35% când au fost puse pe cușca celor sănătoși.  „Este clar efectul purtării măștilor (...) Purtarea universală a măștii este importantă pentru că acum știm că un mulți dintre cei infectați nu au simptome”, a declarat Yuen duminică. Yuen este unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS, în 2003. În urma acelei epidemii, care a ucis 300 de oameni în Hong Kong, el i-a sfătuit pe locuitorii teritoriului - încă de la apariția noului coronavirus - să poarte măști, lucru respectat de cetățenii orașului. La acel moment, Organizația Mondială a Sănătății și mai multe autorități sanitare internaționale respingeau această idee și spuneau că măștile trebuie să fie purtate doar de lucrătorii medicali din prima linie. După patru luni de la depistarea primului caz de Covid-19, Hong Kong (care are 7,5 milioane de locuitori) a înregistrat puțin peste 1.000 de cazuri și 4 decese.

Mii de germani au ieșit în stradă pentru a protesta față de restricții

Mii de germani au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta față de restricțiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters. Bilanțul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor țări din regiune și unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuși, protestele față de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice și pentru al doilea weekend consecutiv manifestanții au ieșit pe străzi. Proteste au avut loc în special la Berlin și în landul care înconjoară capitala, Brandenburg. Pe social media, protestatarii sunt ironizați cu termenul “covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceștia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor.  Cei mai mulți protestatari sunt coordonați de unele grupuri noi. Unul dintre acestea este Rezistența 2020, condus de un avocat din Leipzig și un doctor din sud-vestul Germaniei, care pun sub semnul întrebării statisticile oficiale cu privire la coronavirus și văd principalele partide politice ca fiind creatoarele unei conduceri elitiste. Alt grup, COMPACT, se descrie ca fiind “o sabie ascuțită împotriva propagandei imperialiste”. “De ce nu ne spui adevărul, doamna Merkel? Cum ne pierdem libertatea, job-urile și sănătatea?”, întreabă grupul german. Presa din Germania a insinuat că în spatele campaniei de dezinformare care îi incită pe protestatari s-ar afla Rusia. Reuters notează că Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a școlilor, magazinelor și restaurantelor, dar și reluarea competițiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privința unui nou val de infectări. În Germania s-au înregistrat până acum 175.813 cazuri de infectare cu coronavirus și 8.001 decese cauzate de Covid-19.

Premierului neozeelandez i-a fost refuzat accesul într-o cafenea

Nimeni nu este scutit de la respectarea măsurile impuse pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus în Noua Zeelandă, nici măcar premierul țării, Jacinda Ardern, căreia i s-a refuzat accesul într-o cafenea din capitală ca urmare a regulilor de distanțare socială pe care Jacinda Ardern însăși le-a adoptat.Jacinda Ardern, logodnicul ei Clarke Gayford și un grup de prieteni s-au dus la o cafenea din Wellington, dar le-a fost refuzat accesul deoarece cafeneaua atinsese deja numărul maxim de clienți permis conform noilor reglementări. "Trebuie să-mi asum responsabilitatea, nu m-am organizat și nu am făcut nicio rezervare nicăieri", a scris pe Twitter Clarke Gayford ca răspuns la remarca unui alt consumator care remarcase că acești clienți VIP au fost respinși. Noua Zeelandă a început să ridice restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Joi, cafenelele au primit autorizația de a fi redeschise, dar cu respectarea păstrării distanței între clienți, care sunt obligați să stea la mese. Un client, care a observat că premierul Jacinda Ardern nu a putut intra în cafenea, a declarat pentru Stuff Media că un angajat a fost "nevoit să îi comunice, jenat, că locul era plin, că nu aveau mese libere și ei au plecat". Din fericire pentru premier și prietenii săi, la scurt timp câțiva clienți au părăsit localul, iar personalul cafenelei a alergat după ei pe stradă pentru a-i invita înapoi. "A fost foarte drăguț să alerge după noi pe stradă când s-a eliberat un loc", a scris pe Twitter logodnicul premierului neozeelandez.

O cercetătoare franco-iraniană, condamnată de Teheran la 6 ani de închisoare

O curte de justiție din Iran a condamnat-o pe Fariba Adelkhah, cercetătoare franco-iraniană, la 6 ani de închisoare sub acuzații de subminare a securității naționale, relatează Reuters. Potrivit avocatului ei, Saeid Dehghan, „Curtea Revoluționară din Teheran a condamnat-o la cinci ani de închisoare pentru adunări și conspirație împotriva securității naționale a Iranului. Ea a mai primit un an de închisoare pentru propagandă împotriva republicii islamice”. Dehghan a mai afirmat că va face apel împotriva sentinței. Iranul a renunțat la acuzațiile de spionaj aduse lui Adelkhah, dar ea a rămas în închisoare sub alte acuzații privind securitatea națională, a spus avocatul în luna martie. În plus, Iranul a respins apelul Franței de a o elibera pe Adelkhah, antropolog în vârstă de 60 de ani, care a fost reținută în iunie 2019, spunând că cererea reprezintă o intervenție în problemele interne ale Teheranului. Iranul nu recunoaște dubla cetățenie. În luna martie, partenerul lui Adelkhah, profesorul Roland Marchal, care fusese reținut odată cu ea, a fost eliberat. Marchal a fost eliberat după ce Franța l-a eliberat pe inginerul iranian Jalal Ruhollahnejad, arestat pentru că ar fi încălcat sancțiunile SUA aplicate Teheranului. În mai 2019, o curte franceză de justiție a aprobat extrădarea lui Ruhollahnejad în Statele Unite, ca să fie judecat pentru încercarea de a importa ilegal tehnologie militară americană pentru o companie iraniană. În ultimii ani, armata iraniană a arestat zeci de cetățeni cu dublă naționalitate, cei mai mulți fiind acuzați de spionaj.

Qatar: Trei ani de închisoare pentru cei care nu poartă mască

Qatarul a început de ieri să aplice sancțiunile cele mai severe din lume împotriva persoanelor care nu poartă mască de protecție în public, pedepsele putând ajunge până la 3 ani de închisoare, transmite AFP. Guvernul a decis că este obligatorie purtarea de măști de protecție în public, începând de duminică și „până la noi ordine”. Contravenienții pot fi sancționați cu până la 3 ani de închisoare și 200.000 de riali (aproape 51.000 de euro) amendă. Micul stat din Golf a raportat până acum aproape 30.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, adică 1,1% din totalul de 2,75 milioane de locuitori, și 15 decese. Potrivit autorităților, adunările de familie din timpul lunii Ramadanului ar putea favoriza transmiterea virusului.În Qatar, restaurantele, sălile de cinema, centrele comerciale au fost închise, dar șantierele de construcții - mai ales cele având legătură cu Cupa Mondială la fotbal din 2022 - au fost menținute în activitate, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și purtarea obligatorie a măștii din 26 aprilie. Purtarea măștilor a devenit obligatorie acum în aproximativ 50 de țări. În Maroc, persoanele care nu respectă această obligație riscă până la 3 luni de închisoare și 120 de euro amendă, iar în Ciad, până la 15 zile de detenție.

Coronavirus în Spania: Mai puțin de 100 de decese

Spania a raportat, pentru prima dată în ultimele două luni, mai puțin de 100 de decese cauzate de noul coronavirus în 24 de ore. În același interval, peste 2.700 de persoane au fost declarate vindecate. Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunțat ieri, în timpul teleconferinței cu liderii regionali, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate pe teritoriul Spaniei 87 de decese cauzate de Covid-19. În aceeași perioadă, au fost detectate alte 421 de contaminări, iar 2.719 pacienți au fost declarați vindecați. Peste 320 de oameni au fost spitalizați în ultima zi, iar 28 se află în unitățile de terapie intensivă. De la începutul epidemiei în Spania au fost înregistrate 231.350 de contaminări confirmate prin teste PCR și 27.650 de decese. Din totalul bolnavilor, 149.576 au fost declarați vindecați. Guvernul spaniol a anunțat sâmbătă că va cere Parlamentului a cincea și ultima prelungire a stării de urgență, de această dată pentru o perioadă de o lună (până în iulie). Partidele din opoziție au spus că nu vor vota această prelungire, motivând criza economică ce se accentuează, iar în mai multe orașe din țară au avut loc proteste prin care oamenii au reclamat acțiunile Executivului.

Ambasadorul Chinei în Israel, găsit mort în apartamentul său

Ambasadorul Chinei în Israel, Du Wei, a fost găsit fără viață în apartamentul său din suburbiile Tel Aviv, raportează presa locală citată de BBC. Du Wei, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit mort în patul său. Până aseară, nu era cunoscută cauza decesului. El a fost numit ambasador în Israel în luna februarie a acestui an, iar înainte de asta a fost trimisul Chinei în Ucraina. Ambasadorul era căsătorit și avea un fiu, dar nu este cunoscut dacă familia lui se afla în țară.

Covid-19: Brazilia, pe locul patru între cele mai afectate țări din lume

Brazilia a devenit a patra cea mai afectată țară din lume de Covid-19, după ce, sâmbătă, a raportat aproximativ 15.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cel mai populat stat sud-american a depășit Spania (peste 230.000 de cazuri) și Italia (peste 224.000 de cazuri), ca număr total de contaminări. Ministerul Sănătății a raportat 14.919 noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, iar totalul a ajuns la 233.142, plasând Brazilia în urma Statelor Unite (1,46 milioane de cazuri), Rusiei (peste 272.000 de cazuri) și Marii Britanii (peste 241.000 de cazuri). Numărul testărilor efectuate în Brazilia, țară cu 210 milioane de locuitori, este însă mult mai mic decât în aceste țări. Au fost făcute până la începutul săptămânii aproximativ 338.000 de teste în laboratoarele oficiale, iar în prezent, potrivit ministerului brazilian al Sănătății, sunt lucrate 145.000 de teste. Italia și Spania au efectuate fiecare câte 1,9 milioane de teste. Până în prezent, în Brazilia au fost înregistrate 15.662 de decese cauzate de noul coronavirus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.