Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Teroare în Utrecht

Ziarul de Vrancea
17 mar 2019 1176 vizualizări

Un bărbat, cel mai probabil de origină turcă, a deschis focul într-un tramvai din orașul olandez n cel puțin trei persoane și-au pierdut viața

Un bărbat a deschis focul luni într-un tramvai și “în mai multe locuri” la Utrecht, în Olanda, omorând cel puțin trei persoane și rănind mai multe altele, după care a fugit - o faptă “potențial teroristă”, potrivit poliției.  Autoritățile au anunțat imediat o consolidare a securității pe aeroporturi și în cădiri-cheie din țară și au recomandat școlilor din Utrecht să-și închidă porțile. Ele au evocat, în acest stadiu, doar un singur atacator, însă au anunțat că nu exclud posibilitatea să fie mai mulți. Poliția a anunțat că îl caută pe un bărbat născut în Turcia. “Este vorba despre un atac armat într-un tramvai. Mai multe elicoptere de traumatologie au fost desfășurate pentru a acorda ajutor”, a anunțat poliția.

Directorul Agenției naționale olandeze însărcinată cu securitatea și lupta împotriva terorismului (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg a precizat, ulterior, într-o conferință de presă, că “atacuri armate au avut loc în această dimineață în mai multe locuri”. “Nu putem să excludem un motiv terorist. O echipă de criză este activată”, a anunțat el pe Twitter. Nivelul amenințării teroriste a fost ridicat la 5, cel mai înalt, la Utrecht.

“O motivație potențial teroristă”

La locul atacului, în tramvai, în apropierea unui pod, în acest oraș, unul dintre cele mai mari din țară, o victimă era acoerită cu o pânză și zăcea pe șine, între două vagoane, a relatat un jurnalist de la agenția olandeză de presă ANP, aflat la fața locului. Împrejurimile au fost izolate de către forțele de ordine. “O anchetă cu privire la atacul armat din (Piața) 24 Octombrie, la Utrecht, este în curs. În aceasta, noi luăm de asemenea în calcul o motivație potențial teroristă”, a anunțat poliția într-un mesaj postat pe Twitter.

Olanda a fost relativ ocolită de valul de atentate care i-a vizat pe vecinii săi în ultimii ani, în pofida mai multor amenințări recente.

Un afgan în vârstă de 19 ani, rezident în Germania, a înjunghiat și rănit doi turiști americani, în august, în Gara centrală din Amsterdam, după care a fost rănit prin împușcare de către poliție. În septembrie, autoritățile au reținut șapte persoane, la Anhem și Weert, și a anunțat că a dejucat un “atentat major” în Olanda. Ele au descoperit grenade și o cantitate importantă de material care intră în compoziția unor explozivi, inclusiv 100 de kilograme de îngrășăminte. În iunie, doi suspecți au fost arestați cu puțin timp înainte să comită atacuri, vizând celebrul pod din Rotterdam și alt loc neprecizat, în Franța, potrivit unor procurori olandezi.

Moarte misterioasă a unui martor-cheie în procesul lui Berlusconi

n este posibil ca tânăra să fi fost otrăvită cu substanțe radioactive

O martoră în scandalul sexual “Rubygate” care-l vizează pe fostul premier italian Silvio Berlusconi, fostul manechin marocan Imane Fadil, a murit la vârsta de 33 de ani, la 1 martie, în urma unei posibile otrăviri cu substanțe radioactive, un deces învăluit în mister, relatează AFP. Decesul tinerei este învăluit în mister, iar tânăra ar fi pare că ar fi fost otrăvită cu substanțe radioactive, scria presa italină în weekend.

Ea a fost spitalizată la 29 ianuarie în apropiere de Milano și a murit la 1 martie în aceeași instituție, a anunțat procurorul din Milano Francesco Greco, care a precizat că a fost deschisă o anchetă. Potrivit Corriere della Sera, spitalul în care se afla tânăra a efectuat examene pentru a înțelege care este cauza deteriorării stării sale de sănătate și, după ce nu a găsit nimic, a trimis eșantioane la un laborator specializat, la Pavia, în nordul țării. Citând surse neidentificate, cotidianul scrie că rezultatele au fost trimise la 6 martie, la cinci zile după decesul tinerei, și evocă “prezența unui amestec de substanțe radioactive pe care nu este posibil să le găsești normal în comerț”. Potrivit lui Paolo Sevesi, avocatul lui Imane Fadil, aceasta i-ar fi mărturisit că se temea că ar fi fost otrăvită, scrie agenția Agi.

Berlusconi: “Îmi pare rău când moare cineva tânăr”

Potrivit unor surse citate de presa italiană, poliția judiciară a fost alertată încă de la mărturisirea tinerei, adică cu mai multe zile înainte să moară. Această problemă legată de timp face obiectul multor zvonuri, iar procurorul Francesco Greco a declarat că a “auzit vorbindu-se despre moartea lui Imane Fadil o săptămână mai târziu”. La 15 martie a anunțat magistratul că a deschis o anchetă.

Corriera Della Serra dezvăluia sâmbătă prezența unor “substanțe radioactive” și a revenit duminică asupra raportului expertizei, pe care scrie că l-a putut consulta. Nivelurile cobaltului, cromului, molibdenului, nichelului, cadmiumului ar fi “sub nivelul toxicității”, însă surse judiciare ar susține că “nivelul a cinci metale grele nu trebuie subestimat, pentru că este egal celor ale cuiva care a lucrat ani de zile într-o topitorie”. Anchetatorii estimează că este posibil ca simpla radiere a acestor substanțe să fi antrenat moartea tinerei.

Imane Fadil a devenit cunoscută marelui public italian când a depus mărturie, în 2012, în cadrul scandalului sexul și procesului “Rubygate” cu privire la petrecerilibertine “bunga-bunga” pe care fostul premier Silvio Berlusconi le organiza, cu femei, la vila sa de la Arcore, în apropiere de Milano. Ea a spus atunci că în seara primei sale vizite la Arcore, Silvio Berlusconi i-a dat un plic cu suma de 2.000 de euro, spunându-i “să nu fiți ofensată”. Tânăra a descris “o performanță” a două femei deghizate în călugărițe, un “balet sexy” și striptease. “Îmi pare rău când moare cineva tânăr. Eu n-am cunoscut această persoană și nu am vorbit vreodată cu ea”, a declarat Silvio Berlusconi la o reuniune electorală în regiunea Basilicate, în care au avut loc alegeri regionale duminică. “Ceea ce am citit cu privire la declarațiile sale m-a făcut mereu să cred că era vorba despre lucruri inventate și absurde”, a adăugat el. În ultimul proces din seria “Ruby” - în care Berlusconi este acuzat de intimidarea martorului și care este în curs - tribunalul a respins, în ianuarie cerearea lui Imane Fadil de a se constitui ca parte civilă. Fostul manechin a anunțat că pregătea o carte în care să povestească petrecerile organizate seara în vila fostului șef al Guvernului italian, scrie Euronews. Magistrați italieni și-au procurat o copie a manuscrisului, iar o anchetă a fost deschisă cu privire la o crimă cu premeditare.

Brenton Tarrant intenționează să se apare singur

n el este o persoană “rațională” a dezvăluit avocatul său din oficiu

Extremistul australian inculpat în ancheta cu privire la carnagiul la două moschei de la Christchurch, în Noua Zeelandă, Brenton Tarrant, “nu vrea avocat”, intenționează să se apere singur și pare o persoană “rațională”, a declarat ieri avocatul său din oficiu. Brenton Tarrant a fost inculpat sâmbătă de către tribunalul distructului Christchurch, într-o scurtă compariție, în care a făcut cu mâna semnul recunoștinței al adepților supremației albilor. Avocatul Richard Peters, care a fost desemnat din oficiu la audierea preliminară, a precizat că australianul, în vârstă de 28 de ani, vrea “să-și asigure singur apărarea în această anchetă”. Avocatul apreciază că problema responsabilității penale nu se pune în cazul lui Brenton Tarrant. “El a părut rațional, ca o persoană care nu suferă de un handicap mental. Așa a părut. Părea să înțeleagă ceea ce se petrecea”, a declarat Richard Peters.

Două locuințe percheziționate în Australia

Atacul la două moschei de la Christchurch, pe care inculpatul l-a filmat și difuzat în direct pe rețele de socialiazare, s-a soldat cu 50 de morți și zeci de răniți. Poliția antiteroristă australiană a anunțat că a percheziționat, luni dimineața, două locuințe în legătură cu atentatul.

Aceste locuințe se află în statul New South Wales, în orașele Sandy Beach și Lawrence. Ele se află în apropiere de Grafton, unde a crescut Brenton Tarrant, în pofida faptului că el a locuit în ultimii ani în Noua Zeelandă, la Dunedin, la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Christchurch. “Obiectivul principal este să se obțină în mod oficial probe care să ajute poliția neozeelandeză în ancheta sa”, a anunțat într-un comunicat poliția australiană. Ea nu a făcut alte precizări cu privire la ceea ce a condus-o acolo și nici cu privire la ceea ce spera să găsească acolo. Potrivit poliției australiene, familia lui Brenton Tarrant “continuă să ajute poliția în investigații” și nimic nu sugerează “o amenințare actuală sau iminentă”. Ministrul australian de Interne Peter Dutton a declarat luni că suspectul a petrecut doar 45 de zile în Australia, în ultimii trei ani, și că nu apare pe vreo listă de supraveghere antiteroristă. El a deplâns critici “rușinoase”, potrivit cărora contraterorismul a neglijat amenințarea extremei drepte și s-a concentrat asupra celei jihadiste.

Când fac femeile din UE primul copil

Vârsta medie a femeilor din Uniunea Europeană care dau naștere primului lor copil a crescut de la 28,7 ani în 2013 la 29,1 ani în 2017, iar singurele state membre unde vârsta medie este sub 27 de ani sunt Bulgaria, România și Letonia, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cea mai mare schimbare s-a înregistrat în Estonia, unde vârsta medie a crescut cu 1,2 ani, de la 26,5 ani în 2013 la 27,7 ani în 2017. În aceeași perioadă au existat ușoare modificări în Cehia (în creștere cu 0,1 ani), Slovacia și Suedia (ambele în creștere cu 0,2 ani). În statele membre, cea mai ridicată vârstă medie a femeilor care dau naștere primului lor copil s-a înregistrat în 2017 în Italia (31,1 ani), Spania (30,9) și Luxemburg (30,8) iar singurele state membre unde vârsta medie este sub 27 de ani sunt Bulgaria (26,1), România (26,5) și Letonia (26,9).

NATO și UE condamnă anexarea în 2014 a Crimeei de către Rusia

NATO și Uniunea Europeană (UE) condamnă anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, la cinci ani după ce Rusia a declarat-o oficial teritoriu rus, relatează The Associated Press. “Condamnăm puternic acest act, pe care nu-l recunoaștem și nu-l vom recunoaște”, declară Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat. NATO denunță totodată o consolidare a forțelor militare ruse în Crimeea și presupuse încălcări ale drepturlor omului, inclusiv “arestări și detenții arbitrare și torturarea” unor membri ai minorității tătare din preninsulă. Miniștrii de Externe ai statlor membre UE denunță sărbătorirea a cinci ani de la anexare. “Susținem deplin Ucraina, suveranitatea și integritatea sa teritorială”, subliniază Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă și de Securitate Federica Mogherini. NATO și UE îndeamnă, de asemenea, la eliberarea marinarilor ucraineni luați prizonieri în noiembrie, în largul Crimeei, de către Marina și Paza de Coastă rusă într-un incident armat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.