Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Aproximativ 53% dintre republicani ar vota cu Trump

Ziarul de Vrancea
16 feb 2021 473 vizualizări

La nivelul întregului electorat, doar 34% dintre americani păstrează opinii pozitive despre miliardar

Aproximativ 53% dintre republicani ar vota din nou cu Donald Trump în alegeri primare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Morning Consult.

Senatorii americani nu au vrut să-l pedepsească pe miliardar, ci l-au achitat, sâmbătă, în al doilea proces de destituire, după ce a fost inculpat (“impeached”) de “instigare la insurecție” în violențele de la Capitoliu, la 6 ianuarie, soldate cucinci morți. Aparatul Partidului Republican încearcă să dea pagina unui mandat haotic și epilogului isteric al invaziei Capitoliului, însă, la fel ca electoratul fostului președinte, nu se desparte de acesta.

Scorul lui Trump în acest sondaj este și mai impresionant în comparație cu scorul eventualilor săi rivali. Cei mai bine plasați după miliardar în sondaj, cu 6%, sunt fosta sa ambasadoare la ONU Nikki Haley și Donald Trump Jr., fiul fostului locatar al Casei Albe. Toți ceilalți eventuali contracandidați - inclusiv Mitt Romney, Marco Rubio și Ted Cruz - sunt cotați cu 5%.

Însă acest taboul este mai puțin glorios, dacă este extins la întregul popor american. Doar 34% dintre americani au opinii pozitive cu privire la Trump.

Această nepopularitate în afara clanului său nu este de natură să-i înnoreze orizintul lui Donald Trump în rândul republicanilor. Astfel, 59% dintre republicani spun că vor ca Trump să joace un rol important în Partidul Republican în viitor. Miliardarul înregistrează astfel o creștere de 18 puncte procentuale față de un sondaj similar, realizat pentru partid, la 7 ianuarie, la o zi după ce suținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

„Un mercenar politic insipid, morocănos și ursuz”

Pe de altă parte, fostul președinte, care i-a atacat violent, marți, pe unii lideri ai Partidului Republican, a anunțat că va susține caniddații în alegeri primare care îi adoptă programul “Make America Great Again” (MAGA, “Să facem America măreață din nou”), relatează Reuters. “Partidul republican nu va putea niciodată să fie respectat atât timp cât va avea la conducerea sa lideri ca Mitch McConnell”, a denunțat într-un comunicat Trump.

“Mitch este un mercenar politic insipid, morocănos și ursuz, iar dacă senatorii republicani vor să rămână cu el, ei nu vor mai câștiga niciodată”, a apreciat fostul șef al statului.

McConnell declara sâmbătă, după achitarea lui Donald Trump de către Senat în al doilea proces în vederea destituirii, că fostul președinte este “moral și practic” vinovat de violențele comise de către susținătorii săi la Capitoliu la începutul lui ianuarie

UE: 450.000 de decese în plus în martie-noiembrie 2020, față de media perioadei 2016-2019

Țările Uniunii Europene (UE) au înregistrat cu 450.000 de decese mai mult în perioada martie-noiembrie 2020, comparativ cu media aceleiași perioade din 2016-2019, potrivit datelor UE difuzate marți. Cercetătorii au folosit statisticile lunare pentru a compara indicatorul numit “exces de mortalitate” din 2020 cu nivelul de referință privind media deceselor înregistrate în aceeași perioadă în 2016 și 2019. Oficiul european pentru statistici (Eurostat) a informat că datele “oferă o imagine generală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra mortalității, pentru că include toate decesele, indiferent de cauza lor”. Media de decese la nivelul UE a fost determinată folosind date de la toate țările-membre, exceptând Irlanda, care nu a oferit informații în acest sens.

Indicatorul “exces de mortalitate” a înregistrat un vârf în noiembrie, când a avut loc o creștere cu 40% a numărului mediu de decese. Cifrele din noiembrie au fost urmate de un vârf mult mai mic în aprilie, în timpul primului val al epidemiei, când s-a înregistrat o creștere cu circa 25% a numărului de decese comparativ cu nivelul mediu.

După luna aprilie, cifrele au scăzut, însă au început să crească din nou în august, la fel ca numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus.

Vârful de decese din noiembrie a fost cel mai mare în special în Bulgaria, Polonia și Slovenia, care toate au înregistrat o creștere de peste 90% după scăderea record a numărului de decese din aprilie.

Cântăreți de operă din Anglia învață pacienții cu COVID-19 să respire din nou

Cântăreți de operă din Anglia îi învață să respire din nou pe cei care au avut COVID-19 și au rămas cu sechele în urma bolii. Activitățile au loc în cadrul unui program de șase săptămâni dezvoltat de English National Opera și un spital din Londra.

Lecțiile personalizate pentru a-i ajuta pe pacienți să se recupereze în urma bolii au loc prin platforma Zoom. Profesoara de canto Suzi Zumpe, de la Royal Academy of Music și Garsington Opera, face mai multe exerciții pentru musculatura feței, înainte de a activa vocea. Ea lucrează cu fiecare persoană în parte, dar și cu grupuri. Sesiunile sunt prescrise de medici ca parte a planului de recuperare după COVID-19.

Denumit „E.N.O. Breathe”, programul de șase săptămâni oferă pacienților lecții personalizare, cu exerciții de recuperare demonstrate clinic, însă modificate de profesori și livrate online. Având în vedere că instituțiile de spectacole de peste tot din lume au fost afectate grav de pandemie, fiind în cea mai mare parte din ultimul an închise, English National Opera, una dintre principalele companii de gen din Anglia, a încercat să își redirecționeze energia.

În ultimele luni, printre altele, a decis să se alăture acestui program. „Opera își are rădăcinile în respirație”, a spus Jenny Mollica, care coordonează proiectele de comunicare și asistență ale instituției. „Aceasta este expertiza noastră. M-am gândit «poate că EON are ceva de oferit»“. Ea a explicat că ideea a apărut vara trecută, când au apărut informații că tot mai mulți oameni care au fost vindecați după forme grave de COVID-19 încă se confruntă cu efecte ale bolii - de la dureri la nivelul pieptului, oboseală, stări de confuzie și dificultăți de respirație.

Obiectivul este să îi încurajeze pe bolnavi să își folosească la maxim capacitatea pulmonară, afectată de boală, în anumite cazuri, și să îi învețe să respire calm din nou și să gestioneze anxietatea, o chestiune cu care mulți dintre pacienții cu sechele se confruntă.

Contaminările cu noul coronavirus au scăzut cu aproape jumătate din ianuarie

Numărul cazurilor de COVID-19 semnalat în lume a scăzut cu 16% a cincea săptămână consecutiv, la 2,7 milioane, reprezentând aproape jumătate din cele cinci milioane înregistrate la 4 ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a sănătății. Numărul morților din cauza COVID-19 a scăzut, de asemenea, cu 10% față de săptămâna precedentă, la 81.000, potrivit actualizării bilanțului epidemiologic săptămânal al OMS, care include date până duminică. Cinci din cele șase regiuni ale lumii OMS au semnalat o scădere - de două cifre - a numărului cazurilor noi. Numai estul Mediteranei afișează o creștere de 7%.

Numărul noilor contaminări a scăzut cu 20% săptămâna trecută în Africa și vestul Pacificului, cu 18% în Europa, cu 16% pe continentul american și cu 13% în Asia de Sud-Est.

Varianta britanică a noului coronavirus a fost semnalată în 94 de țări săptrămâna trecută, potrivit actualizării epidemiologice OMS - cu opt țări în plus într-o săptămână.

Soția liderului nord-coreean a apărut public după mai mult de un an

Ri Sol-ju, soția liderului nord-coreean Kim Jong-un, a apărut public pentru prima dată în mai mult de un an, potrivit presei de stat. Marți, Ri Sol-ju a participat împreună cu soțul ei la un concert prin care a fost marcată ziua nașterii tatălui lui, King Jong-il, fostul lider. În trecut, Ri l-a însoțit deseori pe Kim la evenimente importante, însă cel mai recent, în ianuarie 2020. Absența ei a fost pusă fie pe seama stării sale de sănătate sau a unei posibile sarcini. Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud ar fi transmis marți că Ri a evitat să apară public din cauza temerii de COVID-19 și că probabil a petrecut timpul cu copiii ei. Coreea de Nord nu a raportat oficial niciun caz de COVID-19, deși experții sanitari spun că este puțin probabil ca în țară să nu fi fost contaminări. Potrivit Rodong Sinmun, cuplul a ajuns marți la Mansudae Art Theatre în „urale furtunoase”. Fotografii realizate de Reuters îi arată pe cei doi zâmbitori într-o sală în care nu a fost menținută distanța fizică și cei prezenți nu au purtat măști.

Ri Sol-ju provine dintr-o familie din clasa superioară, tatăl ei fiind profesor și mama, obstetrician. Presa a scris că Ri, despre care se spune că are vârsta de 31 de ani, a fost interpretă în Orchestra Unhasu, pentru care membrii sunt aleși de stat. Analistul Cheong Seong-chang a spus că este considerat că cei doi s-au căsătorit în 2009, un aranjament făcut de Kim Jong-il după ce a suferit un atac cerebral în 2008. Potrivit Serviciul de informații sud-coreean, cuplul are trei copii.

Presa de stat a folosit din nou, referitor la Kim, titulatura de „președinte” și nu de „lider”. Titul de președinte a fost folosit prima dată de agenția de presă de stat din Coreea de Nord săptămâna trecută. În mod obișnuit, titlul de președinte este rezervat în Coreea de Nord pentru Kim Il-sung, fondatorul statului și bunicul lui Kim Jong-un.

Bill Gates: Spre deosebire de Elon Musk, nu sunt interesat de Marte

Spre deosebire de directorul general al Tesla, Elon Musk, și de șeful Amazon, Jeff Bezos, Bill Gates afirmă că nu este interesat să trimită oameni în spațiu. “Este important de spus că ceea ce a făcut Elon cu Tesla este una dintre cele mai mari contribuții făcute vreodată în legătură cu schimbările climatice. Știți, nu este o idee bună ca Elon să fie subestimat”, a declarat Gates pentru podcastul “Sway” al Karei Swisher, adăugâbd însă că el nu este o persoană “interesată de Marte” și că nu crede că “rachetele sunt o soluție”. Co-fondatorul Microsoft, care are în prezent o avere de peste 130 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, a afirmat în interviu că trebuie să ne concentrăm pe unele dintre cele mai mari probleme de schimbare a climei, aici, pe Pământ. Gates a spus că unele companii cum este Tesla fac o muncă extraordinară “cu lucrurile ușoare, cum sunt vehiculele de pasageri”, dar că trebuie să abordăm alte industrii pentru a face o diferență mai mare în schimbările climatice. “Nu facem suficient de mult în privința lucrurilor grele: oțel, ciment, carne. Și, din păcate, lucrurile la care se gândesc oamenii – electricitatea, vehiculele de pasageri – sunt o treime din problemă. Trebuie să ne ocupăm de două treimi. Dacă toți dăm atenție datelor pe termen scurt.....vom pierde ceea ce contează pe termen lung, problemele grele”, a arătat acesta.

Gates a mai spus că ar cheltui mai degrabă bani pentru vacinuri împotriva pojarului decât pentru a călători în spațiu cu o rachetă. “Nu voi plăti o mulțime de bani pentru că fundația mea poate cumpăra vaccinuri pentru pojar și să salveze o viață pentru 1.000 de dolari. Așa că, orice aș face, mă gândesc întodeauna, OK, aș putea cheltui acea 1.000 de dolari cumpărând vaccinuri pentru pojar”, a explicat acesta.

Prima naștere în Franța după un transplant de uter

Un copil s-a născut în Franța în urma unui transplant de uter de care a beneficiat mama sa, o premieră în această țară, a anunțat miercuri Spitalul Foch din Suresnes. Bebelușul, o fetiță cu greutatea de 1,845 kg, s-a născut vineri, 12 februarie. “Mama și copilul sunt bine”, a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie și medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franța.

Mama, Deborah, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat în martie 2019 de primul transplant de uter realizat în Franța, efectuat de aceeași echipă. Uterul provenea de la o donatoare vie, care era de fapt mama sa, în vârstă de 57 de ani. Născută fără uter, pacienta care a beneficiat de transplant suferă de sindromul Rokitansky (MRKH), care afectează una din 4.500 de femei la naștere.

Această sarcină oferă o speranță pacientelor născute fără uter sau celor cărora a trebuit să le fie îndepărtat acest organ. Reprezintă o alternativă experimentală la maternitatea de substituție gestațională, interzisă în Franța, sau la adopție.

Prima naștere din lume după un transplant de uter a avut loc în Suedia, în 2014. Nașterea, survenită la un an de la transplant, a fost anunțată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa condusă de profesorul Mats Brännström de la Universitatea din Göteborg. Donatoarea vie avea 61 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.