Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Tabloide britanice: Patronul clubului Colectiv ar fi dispărut în Insulă

Ziarul de Vrancea
24 oct 2017 3014 vizualizări

Presa de scandal din Regat se teme că după valul de eliberări din penitenciarele românești, tot mai mulți infractori vor lua calea Occidentului

Tabloidele din Marea Britanie continuă atacurile la adresa României, după intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, care va duce la eliberarea a mii de condamnați din penitenciare. The Sun și Daily Mail menționează mai multe cazuri ale unor români certați cu legea, care au profitat de ocazie pentru a dispărea în străinătate, printre care un traficant de droguri care ar fi mers la un eveniment dedicat porumbeilor și nu s-a mai întors în România. Însă un alt nume menționat de cele două publicații este cel al patronului clubului Colectiv, Alin Anastasescu, căruia i s-a permis să părăsească țara, cu toate că este trimis în judecată în dosarul privind incendiul din 2015, în care 64 de oameni au murit și alte zeci au fost răniți. „Infractorii români se folosesc de o hibă legislativă pentru a scăpa de închisoare, a fugi în Marea Britanie și a evita apoi extrădarea, invocând dimensiunile celulelor de detenție. Unul dintre cei mai căutați bărbați din România ar fi dispărut în Marea Britanie. Lui Anastasescu George Alin i-a fost permisă intrarea în Marea Britanie, cu toate că este pus sub acuzare în legătură cu moartea a 64 de persoane, într-un club de noapte din București. Incendiul din 2015 de la Clubul Colectiv din capitala României a fost unul dintre cele mai grave din istoria țării”, scrie Daily Mail.

Alin Anastasescu este acuzat că nu a obținut avizul ISU și a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, pentru că “a încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii)”.

Studiu: Plânsul bebelușului activează zone specifice din creierul mamei

Plânsul bebelușului activează în creierul mamei zone specifice legate de mișcare și de vorbire, potrivit unui amplu studiu dat publicității luni, care confirmă realitatea biologică a instinctului matern, potrivit Agerpres. Potrivit cercetării, realizate în 11 țări și publicate în revista Academiei americane de științe (PNAS), o mamă care își aude copilul plângând va avea tendința să urmeze mereu același tip de comportament: să-l ia în brațe și să-i vorbească pentru a-l liniști. Înțelegerea mecanismului acestor reacții la nivel cerebral ar putea permite identificarea factorilor de risc în cazurile de abuz față de copii, potrivit cercetătorilor din cadrul Institutului național american de sănătate (NIH), realizatorii acestui studiu. Autorii studiului au analizat, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), legătura dintre comportamentul maternal și creier, la un grup de 684 de femei devenite mame pentru prima oară în Argentina, Belgia, Brazilia, Camerun, Franța, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Coreea de Sud și Statele Unite. Interacțiunile dintre mame și copiii lor de cinci luni au fost observate și înregistrate pentru a vedea dacă acestea răspund plânsetelor copiilor prin afecțiune, distrându-i, hrănindu-i, schimbându-le scutecele, luându-i în brațe sau vorbindu-le. Comparând rezultatele imagistice cu cele ale altor grupuri de femei, cercetătorii au constatat, în plus, că tinerelor mame și celor care au mai mulți copii li se activează regiuni similare din creier atunci când copilul plânge. Studiul constată că plânsetele activează, la cea mai mare parte dintre femei, o regiune cerebrală care guvernează mersul și vorbirea, precum și zonele frontale din creier dedicate limbajului și interpretării sunetelor. ''Aceste rezultate sugerează că gesturile mamelor, ca răspuns la plânsetele bebelușilor sunt bine programate în creier și comune tuturor culturilor'', este concluzia autorilor studiului. Studiul de față vine în completarea altor cercetări care demonstrează că femeile și bărbații răspund diferit la plânsetele bebelușilor. Astfel, în timpul nopții, bărbații au tendința să audă mai puțin plânsetele copiilor, în comparație cu femeile care se ridică pentru a-i împăca. Chiar dacă rolurile parentale au evoluat în ultimele decenii, studii recente spun că tot mamele sunt cele care, cel mai adesea, realizează muncile casnice și activitățile legate de copii.

Madridul va numi un reprezentat unic să conducă regiunea Catalonia

Un reprezentant unic ar putea să fie numit temporar de Madrid să guverneze Catalonia, după ce declanșarea articolului 155 al Constituției spaniole, care va permite instaurarea unei administrări directe de către Guvernul central, va fi adoptată de Senatul spaniol, relatează Reuters.

Președintele Cataloniei Carles Puigdemont își va pierde toate puterile și va înceta să fie remunerat după votul Senatului, a avertizat vicepreședinta Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria. Senatul urmează să aprobe prin vot aceste măsuri vineri.

Un purtător de cuvânt al Cataloniei, însărcinat cu Afacerile Externe, Raul Romeva, intervievat la Londra de BBC, a declarat că numai poporul catalan are dreptul să schimbe instituțiile regionale și că Uniunea Europeană (UE) își va pierde credibilitatea dacă va lăsa Madridul să administreze în mod direct Catalonia.”Cum va putea Uniunea Europeană să trăiască cu această situație, dacă ea se va produce?”, a declarat Raul Romeva, întrebat despre modul în care Guvernul regional al Cataloniei intenționează să acționeze cu scopul de a împiedica Guvernul spaniol să instaureze administrarea directă. ”Cum poate să fie credibilă dacă lasă să se întâmple asta? pentru că, ceea ce vreau eu să vă spun este că poporul și instituțiile în catalonia nu vor lăsa acest lucru (...) să se întâmple”, a avertizat el. Instituțiile catalane, inclusiv poliția, trebuie să dea curs instrucțiunilor instituțiilor catalane alese democratic, a subliniat el.

Caz medical inexplicabil. O tânără transpiră sânge

Medicii italieni au publicat în revista Canadian Medical Association Journal (CMAJ) straniul caz al unei paciente, în vârstă de 21 de ani, care transpiră cu sânge prin porii feței și ai mâinilor. Medicii Roberto Maglie și Marzia Caproni au descris într-un articol al revistei canadiene cazul acestei tinere care de trei ani transpiră cu sânge prin aceste părți ale corpului fără să sufere vreo leziune, notează Agerpres. Potrivit lor, este vorba de hemoragii care se produc fără niciun fel de motiv și care intervin când pacienta doarme, sau în timpul practicării de exerciții fizice. Hemoragiile durează între 1 și 5 minute, au explicat experții. Episoadele de transpirație cu picături de sânge au făcut ca tânăra să se "izoleze social" și să dezvolte simptome "depresive și de panică". Deși au fost tratate aceste probleme de anxietate cu medicamente, hemoragiile au continuat. Medicii au diagnosticat-o pe tânără cu o boală rară denumită hematohidroză, ce constă în "eliminarea spontană de transpirație sanguină prin pielea intactă". Totuși, experții nu cunosc cauzele acestei hematohidroze, deși ar putea avea la bază boli sistemice, sau tulburări psihomatice. Potrivit istoriei medicale, o posibilă explicație a transpirației cu sânge este afectarea rețelei de vase foarte mici (capilare) aflate împrejurul glandelor sudoripare. Atunci când acestea se dilată din cauza anxietății, ele se pot rupe, iar sângele poate ajunge în glandele sudoripare. Tinerei i-a fost administrat propanolol, un medicamente folosit în tratarea hipertensiunii, care a redus, dar nu a eliminat, hemoragiile prin porii pielii.

Studiu: De ce unele femei au un risc mai mare de apariție a cancerului de sân

Un studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, printre care s-au numărat și cercetători australieni, a condus la descoperirea a 72 de mutații genetice care determină creșterea riscului de apariție a cancerului de sân, informează Agerpres. În cadrul cercetării au fost colectate și analizate date prelevate de la 275.000 de femei din toată lumea, a anunțat Institutul pentru Cercetări Medicale QIMR Berghofer din Brisbane într-un comunicat de presă emis marți. ''Această lucrare ne ajută să înțelegem de ce unele femei au un risc mai mare de a dezvolta cancer față de altele și care sunt markerii genetici pe care ar trebui să îi luăm în calcul pentru evaluarea acestui risc'', a declarat profesoara Georgia Chenevix-Trench, coordonatoarea departamentului de genetică și biologie computațională din cadrul institutului menționat. ''Cancerul de sân este cauzat de interacțiuni complexe între aceste mutații genetice și mediu, însă acești markeri proaspăt descoperiți aduc numărul mutațiilor cunoscute asociate cu tumorile mamare la circa 180'', a adăugat aceasta. ''Sperăm ca în viitor să putem testa aceste variante genetice pentru a furniza informații pentru abordări preventive și tratamente acordate femeilor care ar putea avea un risc crescut de cancer de sân'', mai susține în comunicat Chenevix-Trench. Concluziile studiului au fost publicate în jurnalele științifice ''Nature'' și ''Nature Genetics''. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor, această boală afectând peste 1,5 milioane de femei în fiecare an. De asemenea, afecțiunea cauzează cel mai mare număr de decese asociate cancerului în rândul acestora, conform Organizației Mondiale a Sănătății.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.