Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Summitul Trump - Kim Jong Un rămâne o incertitudine

Ziarul de Vrancea
20 mai 2018 1213 vizualizări

Întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un este pusă din ce în ce mai mult sub semnul întrebării din cauza ultimelor declarații făcute de regimul de la Phenian și a îngrijorărilor legate de agenda summitului, susțin oficialii care iau parte la negocieri, citați de CNN.

Deși reprezentanții celor două state au verificat inclusiv hotelul din Singapore unde ar urma să aibă loc întâlnirea din 12 iunie, unii dintre consilierii președintelui Trump spun că șansele ca aceștia să se vadă față în față au scăzut simțitor, după ce Coreea de Nord a avut un ton dur la adresa Casei Albe pe tema denuclearizării impuse, astfel că Kim Jong Un s-ar putea să nu își respecte promisiunea.  Însă Trump își dorește în continuare această întrevedere, potrivit acelorași surse, dar evoluțiile diplomatice recente nu ami sunt atât de optimiste ca la început.  "Nu cred că președintele are emoții", a spus secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, într-o discuție cu reporterii acreditați la Casa Albă, când a fost întrebat dacă Trump își menține intenția de a se întâlni cu liderul de la Phenian. "Președintele este hotărât. Întrevederea este încă valabilă. Dacă ceva se va schimba, veți afla", le-a răspuns el jurnaliștilor. Însă vicepreședintele Mike Pence a arătat că Trump s-ar putea răzgândi. "Ar fi o mare greșeală ca Kim Jong Un să se gândească să se joace cu Donald Trump", a declarat el, luni, pentru Fox News. Întrebat dacă Trump s-ar putea răzgândi în cazul în care termenii stabiliți pentru summit nu sunt îndepliniți, Pence a afirmat "nici nu încape îndoială".  Temerile legate de summit țin și de președintele Coreii de Sud Moon Jae-in, despre care oficiali americani spun că ar fi supralicitat dorința liderului de la Phenian în privința programului său nuclear. În martie, el le-a spus reporterilor de la Casa Albă că Kim Jong Un este "hotărât să renunțe la programul nuclear" și că a înțeles că exercițiile militare SUA-Coreea de Sud "trebuie să continue".  Dar declarațiile de la Phenian de săptămâna trecută au un alt sens, Nordul a amenințat că nu va participa la întâlnirea cu Trump dacă aceste exerciții militare continuă sau dacă SUA insistă în stoparea programului nuclear.

HRW cheamă la boicotarea ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal

 

Organizația neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a lansat ieri un apel către liderii lumii să boicoteze ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal 2018, prevăzută să aibă loc la Moscova, în 14 iunie, în cazul în care Rusia - principalul aliat al regimului președintelui sirian Bashar al-Assad - nu ia măsuri pentru a proteja civilii în Siria. “Găzduind unul din evenimentele cele mai mediatizate din lume, Rusia face curte opiniei publice mondiale în căutarea respectabilității”, a apreciat Kenneth Roth, directorul executiv al HRW, într-o declarație intitulată “Cupa Mondială nu trebuie să facă să fie uitat abuzul din Siria”. “Liderii mondiali ar trebui să-l facă pe președintele (Vladimir) Putin să înțeleagă că dacă nu schimbă cursul și nu pune capăt atrocităților comise de forțele siriene și ruse în Siria, ei nu vor împărți cu el loja VIP în seara în care se va da startul” Campionatului Mondial, a recomandat organizația cu sediul la New York. Rusia, țară gazdă a actualei ediții a Cupei Mondiale, este principalul aliat militar al regimului sirian. Din septembrie 2015, autoritățile ruse s-au angajat militar în conflictul sângeros de partea forțelor guvernamentale siriene. Moscova este principalul furnizor de arme către Siria și, împreună cu forțele aeriene siriene, efectuează raiduri aeriene în zonele controlate de grupările antiguvernamentale, în special de la baza sa aeriană Hmeimim, în apropiere de Latakia. “În cadrul acestei alianțe militare comune, Rusia poartă responsabilitatea nu numai pentru încălcările comise direct de forțele sale, ci și pentru cele comise de aliatul său. Operațiunile comune ruso-siriene au făcut mii de victime civile, în special în Ghouta orientală”, în apropiere de Damasc, și “în orașul Alep” (nord), subliniază HRW. Cupa Mondială este principalul eveniment sportiv la nivel internațional, la fel ca Jocurile Olimpice. Miliarde de persoane vor urmări această competiție între cele 32 de echipe calificate, în 11 orașe ruse. “Liderii lumii nu ar trebui să permită ca un eveniment sportiv să facă să treacă sub tăcere un ciclu de atrocități care amenință în prezent mai mult de două milioane de civili în Siria”, îndeamnă această organizație neguvernamentală.

 

Primele viori, concepute să cânte precum vocea umană

Muzicologii au bănuit mult timp că inventatorii viorii au vrut să imite vocea umană. Un nou studiu face dovada cu ajutorul modelelor concepute de lutierii italieni din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea, între care mai multe fabricate de celebra familie Stradivarius, potrivit site-ului culturebox.francetvinfo.fr. Cercetătorii de la Universitatea din Taïwan au solicitat unui violonist profesionist să cânte la 15 viori vechi, între care un model conceput în 1570 de părintele viorii, Andrea Armati. În același timp, au fost testate șase viori fabricate de familia Stradivarius, pe numele lui Antonio Stradivari, discipol al nepotului lui Andrea Armati, și șapte viori fabricate la Cremona și Brescia, orașe italiene unde s-a născut vioara modernă.  Oamenii de știință au comparat, cu ajutorul unui program de analiză fonetică, sunetele emise de viori cu cele ale unui grup de opt femei și opt bărbați cântând vocalele din limba engleză.

Rezultatul a fost că viorile Stradivarius exprimă caracteristicile acustice apropiate vocilor de tenor și alto. Și cele mai vechi viori se apropie de vocea de bas sau bariton. "Aceste proprietăți ar putea explica strălucirea caracteristicii viorilor Stradivari", explică cercetătorii în studiul lor publicat luni în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences. "Sunetul ideal pentru o vioară în epoca barocă era cea care imita vocea umană", afirmă ei, fiind interesați în special de "formanților" -  zonele de frecvență în care vocea atinge rezonanța maximă. "Am arătat că viorile de la Cremona erau capabile să producă formanți cu aceleași caracteristici ca cele ale cântăreților".  Ceea ce explică, potrivit cercetătorilor, că modelele de vioară fabricate de Antonio Stradivari până la sfârșitul vieții sale, între 1700 și 1720, rămân fără egal până în prezent.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019

 

Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019, a decis, ieri, Consiliul Uniunii Europene, după consultarea Parlamentului European. ”Consiliul a adoptat astăzi o decizie care stabilește perioada 23-26 mai 2019 ca date pentru următoarele alegeri pentru Parlamentul European. Datele au fost convenite în unanimitate de Consiliu după consultarea Parlamentului European”, informează un comunicat al Consiliului. Conform Legii Electorale din 1976, alegerile parlamentare europene au loc în perioada de joi până duminică, în prima săptămână completă a lunii iunie. Cu toate acestea, dacă se dovedește imposibilă desfășurarea alegerilor în această săptămână, legea permite Consiliului, după consultarea Parlamentului European, să decidă în unanimitate alte date, cu condiția ca acestea să nu fie mai lungi de două luni înainte sau o lună după față de perioada prevăzută prin Legea electorală. În 2019, alegerile europarlamentare ar fi trebuit să aibă loc în săptămâna Rusaliilor și de aceea s-a căzut de acord asupra altei date.

 

Primele ipoteze. De ce s-ar fi prăbușit avionul din Cuba

Bilanțul celui mai grav accident aviatic din Cuba ultimilor 30 de ani a ajuns la 111 morți, după ce una dintre supraviețuitoare a murit la spital, luni dimineața. Tot luni, autoritatea aviației civile din Mexic a suspendat operațiunile companiei aeriene care deținea avionul prăbușit, un Boeing 737 vechi de 39 de ani, scrie BBC News. Oficialii au declarat că Aerolineas Damojh se află acum în fața unor „verificări extraordinare”. Compania de tip charter împrumutase avionul companiei cubaneze de stat Cubana de Aviacion. Avionul fusese construit în 1979, iar un căpitan care pilotase aeronava în trecut spune că aceasta mai dispărea uneori de pe radar, în timp ce un alt pilot susține că inspecțiile de securitate erau făcute cu superficialitate și că avionul avea grave defecțiuni la sistemul electric, dar și la motoare.Directoratul General al Aviației Civile din Mexic a comunicat că autoritățile vor investiga acum dacă Aerolineas Damojh respecta normele internaționale de securitate a zborurilor și a dezvăluit că aceeași companie a mai fost supusă unor investigații în 2010, din cauza unui avion prăbușit în Puerto Vallarta, dar și în 2013, în urma unei plângeri depuse de un pilot. De altfel, compania era supusă anual unor controale, tocmai din cauza îngrijorărilor privind securitatea aeronavelor sale. Cel mai recent control a avut loc în noiembrie 2017. Șeful aviației civile din Guyana a declarat că avionul care s-a prăbușit avea intrarea interzisă în spațiul aerian al țării, după ce anul trecut autoritățile au descoperit că membrii echipajului supraîncărcau aeronava. Astfel, într-un caz, autoritățile au descoperit anul trecut bagaje înghesuite inclusiv în toaleta avionului.

Atacatorul de la Santa Fe este într-o “totală confuzie” mintală

Autorul atacului armat care a făcut zece morți și 13 răniți într-un liceu din Texas (sudul SUA) se află într-o stare de confuzie mintală, a afirmat avocatul său. Dimitrios Pagourtzis, elev de 17 ani la Santa Fe High School unde a comis atacul, a fost inculpat, printre altele, pentru crimă, capăt de acuzare pasibil de pedeapsa cu moartea pentru un adult. El s-a folosit de o pușcă și un pistol deținute legal de tatăl său. "Cred că există ceva în antecedente în termeni de sănătate mintală", a declarat avocatul Nicholas Poehl. "Cred că este în continuare într-o totală confuzie în ce privește incidentul", a mai spus apărătorul. Seriful Henry Trochesset din comitatul Galveston, unde se găsește orașul Santa Fe, a făcut cunoscut într-o conferință de presă că adolescentul a fost plasat sub supraveghere specială de teamă că se va sinucide în detenție. Trochesset a oferit noi detalii asupra tragediei: doi polițiști staționați în liceu au intrat în confruntare cu trăgătorul la patru minute după debutul atacului armat. "Ei l-au blocat într-o zonă, izolându-l, pentru a evita să facă mai multe pagube în alte clase", a explicat șeriful. Un minut de tăcere a fost păstrat luni în întreg statul ca omagiu adus celor opt elevi și doi profesori împușcați. Cel puțin doi răniți erau în continuare luni în spital, inclusiv unul dintre polițiștii staționați în liceu care se află în stare critică, a informat spitalul universitar al statului Texas (UMTB). Semn că situația este tensionată în regiune: trei școli au semnalat luni amenințări legate de arme de foc. Un elev a adus o armă neîncărcată într-un campus, în timp ce altul a venit cu o armă pentru a o îndrepta se pare asupra lui, iar un al treilea elev a trimis un SMS cuiva pentru a cere să i se aducă o armă, au făcut cunoscut media locale. Cei trei tineri au fost arestați. Mai multe școli din Texas au anunțat întărirea măsurilor de securitate, unele preferând să sporească vizibilitatea polițiștilor, altele interzicând sacii de spate sau schimbându-și codul vestimentar pentru a elimina hainele ample similare pardesiului purtat de Dimitrios Pagourtzis. Trenton Beazely, unul dintre supraviețuitorii masacrului de vineri, a povestit la postul ABC că atacatorul "cânta, făcea glume și repeta sloganuri și versuri". "De fiecare dată când omora pe cineva, spunea “another one bites the dust” (încă unul mușcă din țărână)", titlul unui celebru cântec al grupului Queen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.