Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Sultanatul” lui Erdogan scârție, dar rezistă

Ziarul de Vrancea
28 mai 2023 820 vizualizări

Președintele turc și-a asigurat, cu ceva emoții, un al treilea mandat n aderarea Turciei la Uniunea Europeană pare un capitol închis

Președintele turc în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcție, în turul doi al alegerilor prezidențiale, a aunțat duminică seară președintele Consiliului Electoral Suprem (YSK). Erdogan a fost reales cu 52.14% dintre voturile exprimate, suficiente pentru un nou mandat, dar un scor mai mic decât cel așteptat de susținătorii regimului său. ”Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost introduse în sistem se duc la un singur candidat, rezultatul (alegerilor) nu se va schimba”, a precizat Ahmet Yener.

Erdogan a obținut 27.513.587 voturile exprimate. El l-a înfrânt în turul doi al alegerilor prezidențiale pe Kemal Kilicdaroglu, care a obținut 25.260.109 dintre voturile exprimate, reprezentând 47.86%.

Salutat de clasa politică internațională

Recep Tayyip Erdogan a fost felicitat pentru rămânerea sa la putere lideri străini.

”Franța și Turcia au provocări importante de înfruntat împreună. Întoarcerea păcii în Europa, viitorul Alianței noastre euro-atlantice, Marea Mediterană. Împreună cu președintele Erdogan, pe care-l felicit pentru realegerea sa, vom continua să avansăm”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Vladimir Putin l-a felicitat pentru un ”rezultat logic”. El apreciază, potrivit Kremlinului, că victoria omologului său turc este ”dovada evidentă a susținerii poporului turc a eforturilor (sale) de consolidare a suveranității statului și purtării unei politici externe independente”. Volodimir Zelenski speră la o ”consolidare” a relațiilor Ucrainei cu Turcia. ”Sperăm la o consolidare suplimentară a parteneriatului strategic al țărilor noastre și la o consolidare a cooperării noastre în favoarea securității și stabilității Europei”, a scris Zelenski pe Twitter.

Olaf Scholz l-a felicitat pe Erdogan, a catalogat Turcia și Germania ”aliați apropiați”, ale căror ”popoare și economii sunt profund legate”. ”Felicitări președintelui Erdogan. Împreună vrem să ne avansăm agenda comună cu un nou impuls”, a scrie el pe Twitter.

De asemenea, Viktor Orban a salutat ”victoria electorală incontestabilă” a președintelui turc în exercițiu, iar emirul Qatarului Tamim bin Hamad Al Thani l-a catalogat drept ”frate” și a evocat ”relațiile solide” ale țărilor lor.

Liderul PPE cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii președintelui Recep Tayyip Erdogan. "Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu dorește ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană", a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicații aparținând Funke Media Group. "Trebuie să renunțăm la acest proces pentru că mai mult blochează relații mai bune decât le sprijină", a apreciat liderul PPE în acest interviu.

Așteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. "În special, în ceea ce privește obiectivul instaurării păcii între Ucraina și Rusia, politica privind migrația, modernizarea economică și problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO", a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia și unei intervenții militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăși divizarea au eșuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislația și reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului grec.

Ultimul colaborator al lui Hawking dezvăluie teoria finală a celebrului astrofizician

Hawking a înțeles în cele din urmă că volumul său fundamental, "A Brief History of Time", a fost scris "dintr-un punct de vedere greșit", spune Thomas Hertog

Atunci când Thomas Hertog a intrat pentru prima oară în biroul lui Stephen Hawking, acum 25 de ani, legătura dintre tânărul cercetător belgian și legendarul astrofizician britanic s-a creat imediat. Întâlnirea lor a marcat începutul unei lungi colaborări cu privire la originea Universului, scrie AFP. Era anul 1998, la Universitatea din Cambridge. Stephen Hawking, deja celebru la nivel mondial, l-a convocat pe tânărul cercetător care avea să-i devină doctorand.

Timp de 20 de ani cei doi au colaborat strâns împreună și au construit o nouă viziune care a perturbat modul în care știința înțelege cosmosul. Aceasta a fost "ultima teorie" a lui Stephen Hawking, care a murit în 2018, la vârsta de 76 de ani.

Thomas Hertog a expus pentru prima oară în întregime această teorie, în cartea sa, "On the Origin of Time", publicată în primăvara lui 2023 în Regatul Unit și în Franța. Într-un interviu acordat pentru AFP, autorul a povestit despre colaborarea sa cu mentorul și prietenul său. El a descris cum Hawking a înțeles în cele din urmă că volumul său fundamental, "A Brief History of Time", vândut în peste 10 milioane de exemplare, a fost scris "dintr-un punct de vedere greșit".

Universul răspunde unui "design"

De la bun început Hawking a adresat întrebarea care-l frământa: "Universul pe care-l observăm pare să răspundă unui design". "Legile fizicii se dovedesc a fi perfecte pentru ca Universul să fie locuibil", a dezvoltat Thomas Hertog.

Acest lanț remarcabil de circumstanțe favorabile se extinde de la echilibrul delicat care permite atomilor să formeze moleculele necesare chimiei, până la expansiunea universului însuși, care permite apariția unor structuri vaste precum galaxiile. "De la nașterea sa violentă, Universul a apărut într-o configurație spectaculos de potrivită pentru apariția vieții - chiar dacă aceasta a apărut abia miliarde de mai mai târziu", scrie omul de știință.

Un răspuns la modă pentru această enigmă este "multiversul", o ideea devenită recent populară și în filme. Această teorie încearcă să explice natura aparent modelată a Universului, considerându-l unul dintre nenumăratele alte universuri care sunt "neinteresante, lipsite de viață", potrivit cosmologului în vârstă de 47 de ani. Dar Hawking și-a dat seama de "marea mlaștină de paradoxuri în care ne trage multiversul". Multiversul și chiar cartea "A Brief History of Time" au fost "încercări de a descrie creația și evoluția Universului nostru din ceea ce Stephen ar numi o perspectivă divină", a continuat Hertog. Timp de 15 ani, cei doi oameni de știință au făcut apel la ciudățenia teoriei cuantice pentru a propune o nouă teorie, pornind dintr-un alt punct de vedere.

Am crezut că s-a terminat

În 2008 Hawking și-a pierdut capacitatea de a folosi sintetizatorul de voce, izolându-se și mai mult. "Am crezut că acela era sfârșitul", mărturisește Hertog. Însă cei doi au reușit să dezvolte o comunicare nonverbală "un pic magică" și au continuat să lucreze împreună.

Teoria lor s-a concentrate apoi asupra celor întâmplate în primele momente de după Big Bang. Mai degrabă decât o explozie consecință a unui set de reguli preexistente, cei doi sugerează că însuși legile fizicii au evoluat în același timp cu Universul. Deci, dacă te întorci suficient de mult în timp, "legile fizicii încep să devină mai simple și să dispară", spune Hertog. "În cele din urmă, până și dimensiunea timpului se evaporă". Astfel, legile fizicii și ale timpului ar fi evoluat într-un mod similar cu evoluția biologică.

Alegeri locale în Spania: Înfrângere dură pentru Pedro Sanchez

Cu șase luni înainte de alegerile legislative, partidul socialist al premierului Pedro Sanchez a suferit o înfrângere dură la alegerile municipale și regionale de duminică, din Spania. Partidul Popular (de dreapta) a câștigat alegerile în cel puțin șase din cele zece regiuni care până acum erau controlate de Partidul Socialist Spaniol. Președintele Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo, a anunțat “un nou ciclu politic”. PP a făcut duminică “un pas uriaș” către postul de premier pentru Feijoo la sfârșitul anuluui, a afirmat președintele guvernului Andaluziei, Juan Manuel Moreno Bonilla, conducător al partidului.

Însă în afară de PP, alt mare câștigător este partidul de extremă dreapta Vox, deja a treia forță politică în parlament. Acesta a obținut peste 1,5 milioane de voturi la alegerile municipale (7,19 la sută), dublându-și scorul în patru ani.

Sondajele anunțat o victorie a dreptei în dublul scrutin municipal și regional, dar nimeni nu se aștepta ca Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol al lui Sanches să sufere o înfrângere atât de dură. PP, care a făcut din alegerile de duminică un referendum cu privire la politica lui Pedro Sanchez, și-a atins practic toate obiectivele. A obținut cel mai mare număr de voturi la municipale – peste 7 milioane (31,5 la sută), cu aproximativ două milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Partidul Socialist a obținut mai puțin de 6,3 milioane de voturi (28,1 la sută).

Pentru PP, reversul medaliei este reprezentat de faptul că va avea nevoie de susținerea Vox pentru a guverna, iar acest partid de extremă dreapta se anunță a fi un partener dificil.

Controverse după ce apa dintr-un canal al Veneției a căpătat culoarea verde fosforescent

Locuitorii Veneției au avut duminică dimineața surpriza de a se trezi un un peisaj neobișnuit: o porțiune a apei din canalul central al orașului căpătase culoarea verde fosforescent, relatează bbc.com. Autoritățile locale au deschis o anchetă și au luat eșantioane pentru a fi analizate.

Au apărut numeroaase speculații cu privire la cauza schimbării culorii apei în zona celebrului pod Rialto. Teoriile includ și vărsarea în apă a unei vopsele și un protest al activiștilor de mediu, în semn de protest. Presa locală scrie că poliția analizează imaginile surprinse de camerele de supraveghere pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Mulți utilizatori de social media scriu că imaginile amintesc de o acțiune din 1968 a artistului argentinian Nicolas Garcia Uriburu, care a colorat atunci verde apa din Canal Grande pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.

Lukașenko anunță vesel “arme nucleare pentru toți”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că dacă o altă țară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista "arme nucleare pentru toți". Rusia a avansat săptămâna trecută în ceea ce privește planul său de desfășurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima desfășurare de către Kremlin a unor astfel dispozitive în afara Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, suscitând îngrijorări în Occident.

Într-un interviu transmis duminică seară de televiziunea de stat rusă, Lukașenko, cel mai fidel aliat dintre vecinii Rusiei al președintelui Vladimir Putin, a declarat că trebuie "înțeles din punct de vedere strategic" că Minskul și Moscova au o ocazie unică de a se unifica. "Nimeni nu este împotriva Kazahstanului și altor țări care au aceleași relații strânse ca și noi cu Federația Rusă", a spus Lukașenko.

"Dacă cineva este îngrijorat, atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus și Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a afirmat președintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.

Rusia a utilizat teritoriul Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina, vecinul lor comun, în februarie 2022, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciții comune de antrenament pe teritoriul belarus. Ministerul Apărării belarus a declarat duminică că o altă unitate de sisteme de rachete sol-aer S-400 a sosit de la Moscova, urmând ca în scurt timp să fie în stare operațională.

Declarațiile lui Lukașenko intervin după ce președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a exprimat obiecții față de nivelul de integrare între Rusia și Belarus în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice la un forum al acesteia săptămâna trecută la Moscova. Această organizație de cooperare regională reunește Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâstan. "Kazahstanul nu are nicio intenție de a crea sau de a se alătura unei uniuni statale, oricare ar fi ea", a scris vineri purtătorul de cuvânt al președintelui kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

Tokaev a atras atenția săptămâna trecută asupra decalajul în ceea ce privește "gradul de integrare" între Rusia și Belarus, în comparație cu alte foste republici sovietice aliate Moscovei, inclusiv Kazahstan.

Venezuela: Amerindieni atacă un post al armatei cu arcuri și săgeți

Un grup de amerindieni a atacat cu arcuri și săgeți, fără să se înregistreze răniți, un post militar situat în jungla amazoniană din sudul Venezuelei, a anunțat duminică un înalt responsabil militar venezuelean, transmite AFP. Atacul a avut loc în "represalii" la confiscarea unor "materiale de contrabandă" destinate "taberelor miniere ilegale și structurilor criminale din Parcul național Yapacana", a scris pe Twitter generalul Domingo Hernandez Larez, șeful comandamentului operațional strategic al forțelor armate, numărul doi al armatei venezuelene. Parcul național Yapacana se află în statul Amazonas (sud), la frontiera cu Columbia și Brazilia. Exploatațiile miniere ilegale, controlate de grupuri criminale, proliferează în acest stat, precum și în Bolivar, bogat în aur și alte minereuri. Potrivit generalului Hernandez Larez, autorii atacului "nu au avut nimic de-a face cu cazul" și "au fost angajați de grupuri criminale columbiene" în această zonă foarte instabilă.

Atacul a avut loc vineri, potrivit unei surse din rândul apărătorilor drepturilor indigenilor. Într-o înregistrare video a incidentului, postată sâmbătă pe rețelele de socializare de un fotoreporter, Jesus Medina Ezaine, se aud focuri de armă. Potrivit jurnalistului, militarii au tras în aer pentru a respinge atacatorii. Armata a confiscat în ultimele zile aproximativ cinci tone de alimente și diverse provizii în cursul unor operațiuni militare împotriva exploatațiilor ilegale.

Zeci de mercenari Wagner ar fi dezertat în Bahmut furând echipament militar

Aproximativ 80 de soldați ruși au dezertat în zona ocupată Lisiceansk, regiunea Lugansk, iar aproximativ 30 de mercenari Wagner au fugit în zona Bahmut, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Statul Major a spus că cei 30 membri ai Grupului Wagner care au dezertat în zona Bahmut au furat și echipament militar de la pozițiile lor.

Statul Major informează, de asemenea, că în districtul Nîjni Sirohozî, din regiunea Herson, ocupat temporar, rușii pun presiuni pe cetățenii ucraineni să își facă pașapoarte ruse, amenințând cu deportarea și confiscarea proprietăților. „Da, cetățenii locali cu pașaport ucrainean, permis de conducere și pașaport tehnic pentru un vehicul sunt amenințați cu confiscarea în cazul refuzului de a obține documente rusești”, se arată în raport.

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 20 mai că forțele ruse controlează în întregime orașul Bahmut din estul Ucrainei. El a adăugat că mercenarii din subordinea sa urmau să se retragă de pe pozițiile de la Bahmut joi, pentru refacere și odihnă.

Apel public inedit la televiziunea rusă: „Trebuie să alegem pe altcineva, nu pe Putin”

Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri, relatează Newsweek. În cadrul unei discuției, Nadejdin, care s-a opus invaziei Ucrainei de către Putin, a spus că sub actualul regim politic din Rusia, „nu avem nicio cale să ne întoarcem în Europa”. „Trebuie pur și simplu să alegem un guvern diferit care încheie această poveste cu Ucraina și să să construiască o relație normală cu țările europene”, a spus el la emisiunea de la NTV, unul dintre cele trei canale principale de stat.

Ivan Trușkin, unul dintre prezentatori, a încercat să-l întrerupă. „Mă așteptam să spui toate acestea, cuvânt cu cuvânt”, adăugând că părerile lui sunt „plictisitoare”. Nedescurajat, Nadejdin a spus că în 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia și că „trebuie să alegem pe altcineva, și nu pe Putin. Totul va fi bine atunci”.

Clipul a fost postat pe Twitter de consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gherașcenko, care a scris: „Pentru prima dată la TV rusă, propagandiștii au spus că Putin și conducerea țării trebuie să demisioneze, iar alții trebuie să fie aleși”.

Deși nu este clar că acesta este primul apel de la televiziunea de stat pentru ca Putin să părăsească puterea, iar criticile la adresa Kremlinului sunt rare, Nadejdin este un invitat obișnuit al programului, iar poziția sa față de război ar fi fost bine cunoscută producătorilor. De altfel, Boris Nadejdin spunea în septembrie 2022 că Putin a fost indus în eroare de consilieri, făcându-l să creadă că Ucraina se va preda rapid și a cerut negocieri de pace pentru încheierea rapidă a conflictului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.