Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Suedia redeschide ancheta cu privire la viol împotriva lui Assange

Ziarul de Vrancea
12 mai 2019 1849 vizualizări

Redeschiderea anchetei reprezintă o șansă ca acesta să-și reabiliteze numele, a apreciat ieri WikiLeaks

Justiția suedeză a anunțat ieri că a redeschis ancheta cu privire la viol împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, exprimându-și speranța să-l vadă comparând într-un tribunal înaintea prescierii faptei, în 2020, relatează AFP. “Eu am decis astăzi (luni) să redeschid ancheta”, a anunțat viceprocurorul Eva-Marie Persson, într-o conferință de presă. “Domnul Assange fiind încarcerat în Marea Britanie, se întrunesc condițiile în vederea cererii predării sale (către Suedia) în virtutea unui mandat european de arestare, ceea ce nu era cazul până la 11 aprilie”, data arestării sale de către poliția britanică în Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012, a adăugat ea.

Redeschiderea anchetei cu privire la viol reprezintă o șansă ca Julian Assange să-și reabiliteze numele, a apreciat ieri WikiLeaks. “După arestarea lui Julian Assange la 11 aprilie, asupra Suediei s-a exercitat o presiune politică considerabilă să redeschidă ancheta, însă acest caz s-a aflat mereu în centrul unor presiuni politice”, a denunțat, într-un comunicat, redactorul-șef al WikiLeaks Kristinn Hrafnsson. “Redeschiderea (cazului) îi dă lui Julian șansa să-și reabiliteze numele”, apreciază el.

Ancheta a fost redeschisă la cererea avocatei presupusei victime, scrie BBC. Assange, care respinge acuzațiile, a evitat să fie extrădat în Suedia timp de șapte ani după ce a cerut azil în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2012. Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat luna trecută la 50 de săptămâni închisoare, după ce a fost găsit vinovat de încălcarea condițiilor eliberării sale pe cauțiune. În prezent, el este încarcerat la Închisoarea Belmarsh, la Londra.

Procuratura suedeză a decis să renunțe la ancheta cu privire la acest presupus viol în urmă cu doi ani, apreciind că nu este în măsură să continue cazul cât timp Assange rămâne în ambasada ecuadoriană.

După eliberarea sa din închisoarea britanică și în urma deciziei redeschiderii anchetei suedeze se pune întrebarea care cerere de extrădare va avea prioritate - a Suediei sau a Statelor Unite.

Washingtonul cere extrădarea lui Assange din Marea Britanie în legătură cu rolul pe care acesta l-a jucat în cea mai mare divulgare din istoria americană, a unor materiale aparținând armatei și diplomației în 2010. Australianul este acuzat de americani de conspirație în vederea piratării unor computere în Statele Unite.

Studiu: Cât timp suferă oamenii când pierd un prieten

Decesul unei persoane apropiate poate afecta până la patru ani sănătatea și starea de bine, iar femeile suferă mai mult în comparație cu bărbații, conform rezultatelor unui studiu citat luni de Press Association.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Stirling din Scoția și de la Universitatea Națională Australiană au analizat date prelevate timp de 14 ani de la 26.515 indivizi și au descoperit o gamă de consecințe negative trăite de cei cărora le-a murit o persoană apropiată.

Efecte adverse semnificative asupra stării de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani după un deces, nu doar la nivel fizic, ci și psihologic.

“În mare parte, cercetările anterioare pe tema suferinței și doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori soțul sau soția. Știm cu toții că atunci când moare un partener de viață, un copil sau un părinte, persoana îndoliată de cele mai multe ori va suferi și se va simți rău o perioadă de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu îi este acordat același interes”, a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

“Sănătatea și stare de bine a persoanelor cărora le-a murit un prieten suferă un declin accentuat timp de patru ani și totuși angajatorii, medicii de familie și comunitatea nu se concentrează pe a oferi susținere celor îndurerați”, a notat specialista.

Femeile sunt mai afectate de decesul unei persoane apropiate în comparație cu bărbații, în cazul lor observându-se un declin mai pronunțat al vitalității. Oamenii de știință au descoperit că persoanele de sex feminin suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătății mintale.

“Decesul unui prieten este o formă de suferință lipsită de drepturi, una care nu este luată în serios sau căreia nu i se acordă o importanță prea mare. Acest lucru înseamnă că suferința lor ar putea să nu fie recunoscută în mod deschis sau exprimată, iar impactul este banalizat. Această cercetare dovedește că decesul unui prieten contează și, ținând cont că este o experiență umană universală, concluziile sunt aplicabile la nivel internațional”, a subliniat Forbat.

“Studiul nostru sugerează importanța asigurării serviciilor de asistență persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta să dezvolte rețelele de sprijin necesare”, notează coautoarea cercetării publicată în “Plos One”.

Ucraina: Fetiță de 2 ani găsită înfometată lângă cadavrele părinților ei

O fetiță în vârstă de doi ani a fost găsită în Ucraina, lângă trupurile părinților ei, care se pare că erau morți de nouă zile, relatează Daily Mirror.

Fetița pe nume Alexandra, a fost descoperită emaciată când personalul de intervenție a intrat în apartamentul din Kiev, după ce vecinii s-au plâns de un miros urât. Copilul era la cel de-al șaptelea etaj, de o săptămână sau mai mult, cu părinții ei morți.

Părinții ei au fost văzuți ultima dată în viață pe 2 mai, când au fost auziți, de asemenea, certându-se.

Copilul a fost găsit cu cadavrul mamei sale de 27 de ani, Viktoriya Devyatkina, și cel al tatălui de 34 de ani al cărui nume nu a fost dat publicității. Era prea slabă ca să stea în picioare și a fost transportat de medici la cel mai apropiat spital.

Ea era “grav deshidratată și subnutrită”, dar viața ei nu era în pericol, spun rapoarte care citează organele legii.

Cauza deceselor părinților nu a fost imediat clară și nu este clar nici dacă au murit aproximativ în același timp sau nu. Au fost găsite seringi în apartament și se credea că cuplul era utilizator de droguri.

“Nu au existat semne vizibile de deteriorare a corpurilor bărbatului născut în 1985 și al soției sale născute în 1991”, se arată într-o declarație a poliției. “Analiza criminalistică va determina cauza morții cuplului.”

În ciuda acestui fapt, a fost deschis un dosar de crimă în așteptarea rezultatelor testelor criminalistice.

Cinci zile după ce au fost văzuți ultima oară, pe 8 mai, un prieten a postat un apel pe social media care exprima îngrijorarea lui pentru Viktoriya și fiica sa. Trei zile mai târziu, față avea să fie găsită împreună cu trupurile părinților ei.

Nu se știe dacă copilul a avut acces la hrană și apă după ce părinții ei au murit.

Iraniană, condamnată la zece ani de închisoare pentru spionaj

O iraniană a fost condamnată la zece ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Marii Britanii, a anunțat ieri Teheranul. “O iraniană însărcinată cu biroul iranian al British Council, care coopera cu agenția britanică de informații, a fost condamnată la zece ani de închisoare, după ce a mărturisit fără ambiguitate”, a anunțat un purtător de cuvânt al sistemului judiciar, Gholamhossein Esmaili. Potrivit lui Esmaili, aceată femeie era însărcinată cu proiecte de “infiltrare culturală” în Iran. El nu i-a dezvăluit identitatea, dar a precizat că a fost sudentă în Marea Britanie înainte să fie recrutată. British Council este agenția culturală a Marii Britanii în străinătate.

Această femeie, a mai precizat el, se află în detenție preventivă de peste un an. El nu a precizat dacă ea are și naționalitatea britanică.

Numărul arestărilor unor iranieni acuzați de spionaj a crescut, după ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a denunțat anul trevut “infiltrarea” unor agenți occidentali în țară.

Conservatorii lui May, pe locul cinci în intențiile de vot

Conservatorii premierului britanic Theresa May au ajuns pe poziția cincea în intențiile de vot în vederea alegerilor europene, în timp ce Partidul Brexitului al lui Nigel Farage se află pe primul loc, potrivit unui sondaj realizat de YouGov, publicat în ediția de ieri de The Times. Partidul Brexitului, înființat în aprilie de fostul lider al Ukip este creditat cu 34% din intențiile de vot în acest scrutin, prevăzut la 23 mai în Regatul Unit. El este urmat de Partidul Laburist (Labour, opoziție, centru-stânga), care pierde cinci procentuale față de precedentul sondaj al institutului și obține 16% din intențiile vot.

Pe locul trei se află Partidul Liberal-Democrat (Lib Dem) cu 15% din intențiile de vot, urmat de Verzi (11%). Partidul Conservator (Tories), care ar obține doar 10% din sufragii potrivit acestei anchete, se clasează al cincilea. O asemenea prăbușire a votului Partidului Conservator ar spori presiunile ca Theresa May să anunțe data la care pleacă de la putere.

Un bărbat riscă 140 de ani de închisoare, în urma unor amenințări cu moartea

Un bărbat din statul american Connecticut a fost inculpat, acuzat de procuratură că l-a amenințat cu moartea pe președintele Donald Trump și că a trimis alte amenințări cu bombă și scrisori conținând un praf alb suspect, potrivit unor documente judiciare. Gary Gravelle, în vârstă de 51 de ani, a fost inculpat de 16 capete de acuzare, inclusiv de amenințarea cu moartea a șefului statului, în septembrie 2018, printr-o scrisoare care conținea un praf alb și mesajul “mori”, scris de mână. El a trimis plicuri similare unei sinagogi, unei moschei și unei filiale a National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), potrivit rechizitoriului. În mesaj se arăta că praful putea fi o biotoxină, însă s-a stabilit că acesta era inofensiv, potrivit unor oficiali.

Gravelle a trimis e-mailuri și a dat telefoane în care a amenințat că detonează bombe în Vermont, în Washington și în diverse locuri în Connecticut, inclusiv la sedii guvernamentale și la o instituție psihiatrică. În cazul în care este găsit vinovat de toate cele 16 capete de acuzare, el riscă să fie condamnat la o pedeapsă de până la 140 de ani de închisoare.

Gravelle a fost condamnat în 2013 după ce a fost găsit vinovat de trimiterea unor mesaje de amenințare. El a fost eliberat sub supraveghere federală, până când a fost arestat în baza noilor acuzații, anul trecut, potrivit procurorului federal John Durham.

Era neclar imediat dacă Gravelle este reprezentat de un avocat.

Un politician danez își face campanie electorală pe Pornhub

Joachim B. Olsen, un politician danez care face parte din Alianța Liberală, a găsit o modalitate unică de a atrage noi votanți – postând o reclamă de campanie pe un site pornografic, relatează Politico.

Olsen speră ca reclama de pe site-ul Pornhub să îl ajute să fie reales în parlamentul danez la alegerile parlamentare de pe 5 iunie.

Sloganul său este: „Când terminați să vă masturbați, votați pentru Jokke”, aceasta fiind porecla dată persoanelor cu numele de Joachim.

Olsen, care a câștigat o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Atena în 2004, a declarat: „Trebuie să faci campanie peste tot, așa că am crezut că ar fi amuzant să postăm o reclamă pe Pornhub. Jumătate din tot ce este pe internet este pornografie și trebuie să fii acolo unde sunt votanții, inclusiv pe un site pornografic”, conform Copenhagen Post.

El a declarat că nu s-a consultat cu partidul său înainte să posteze reclama.

„Știu că unii oameni vor fi revoltați. Nu poți să spui nimic în ziua de azi fără ca cineva să se supere. Nu iau asta foarte în serios. Cei care mă știu ca politician știu că sunt serios, însă am simțul umorului și cred că este ceva amuzant”, a afirmat Olsen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.