Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: SUA expulzează 60 de diplomați ruși în cazul Skripal

Ziarul de Vrancea
25 mar 2018 894 vizualizări

Printre rușii trimiși acasă se află și 12 spioni

Statele Unite expulzează 60 de diplomați ruși în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal și fiicei sale pe 4 martie la Salisbury, în Anglia, relatează The Associated Press. Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administrației Trump, între rușii expulzați se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acționează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU.Potrivit Reuters, administrația Trump a dispus de asemenea închiderea Consulatului Rusiei de la Seatlle. Consulatul rus din Seattle reprezintă, afirmă sursele citate, o îngrijorare în domeniul contraspionajului, din cauza apropierii acestuia de o bază aparținând Marinei americane (US Navy).Aceste măsuri vizează să semnaleze faptul că în Statele Unite acționează un număr ”inacceptabil de mare” de spioni ruși și reprezintă o măsură de retorsiune în otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Regatul Unit.Oficialii citați au solicitat protecția anonimatului, întrucât nu au fost autorizați să facă declarații cu privire la acest subiect.Rușii expulzați au la dispoziție șapte zile să părăsească Statele Unite.Pe de altă parte Germania și Franța au anunțat, la rândul lor, că expulzează câte patru diplomați ruși, scrie BBC News.

Facebook a colectat istoricul convorbirilor de pe telefoanele cu Android ani la rând

Modul superficial în care, până nu de mult, Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele utilizatorilor a permis Facebook să strângă date despre apelurile și mesajele trimise și primite.

Scandalul Cambridge Analytica pare să fi convins utilizatorii aplicațiilor deținute de Facebook să fie mai atenți cu privire la drepturile de acces pe care le acordă acestora. Astfel, s-a confirmat, încă o dată, în ce măsură încalcă Facebook intimitatea utilizatorilor săi. În pagina de setări a versiunii web de desktop, Facebook oferă utilizatorilor săi opțiunea de a descărca o arhivă cu toate datele personale colectate de companie. În această arhivă, s-au găsit acum date despre apelurile și SMS-urile înregistrate timp de mai mulți ani.

Istoricul apelurilor și al mesajelor de pe smartphone-urile cu Android a fost folosit de Facebook în cadrul algoritmului de recomandare al prietenilor. Aplicația a început colectarea datelor cu una din primele versiuni, când utilizatorii au acceptat să sincronizeze agenda telefonică cu lista de prieteni de pe Facebook. Colectarea datelor a fost facilitată de modul în care Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele personale stocate pe telefon. Chiar dacă sistemul de operare al celor de la Google a îmbunătățit acest aspect în ultimele versiuni, API-ul vechi, care le permitea aplicațiilor colectarea facilă a datelor a rămas activ și a putut fi folosit de către dezvoltatori până în octombrie 2017. În altă ordine de idei, chiar dacă ultimele versiuni de Android au informat mai transparent utilizatorii cu privire la datele accesate de aplicații și chiar dacă utilizatorii au respins accesul, permisiunile pe care le-au acordat cu ani în urmă, pe baza vechiul API, au permis Facebook (și probabil și altor aplicații) să aibă în continuare acces la datele personale respective. Ca urmare a acestor acuze, Facebook a emis un comunicat prin care specifică faptul că nu a colectat și conținutul convorbirilor sau al mesajelor, ci doar istoricul acestora.

Televiziunea Netflix, criticată pentru numărul mare de personaje care fumează

Televiziunea prin internet Netflix a fost criticată de un grup de activiști împotriva consumului de tutun, pentru că în programele sale originale există cele mai multe scene cu personaje care fumează, scrie nme.com. Organizația nonprofit americană The Truth Initiative, care luptă împotriva consumului de tutun, a făcut un studiu al serialelor originale ale Netflix și a aflat, astfel, că această televiziune difuzează cele mai multe scene în care apar personaje fumând. The Truth Initiative au vizionat cele 14 cele mai populare show-uri pentru spectatorii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, dintre care șapte aparțin Netflix, iar alte șapte provin de la televiziuni tradiționale, din perioada 2015 – 2016.

Netflix a difuzat 319 scene în care a fost utilizat tutun, de două ori mai multe decât la televiziuni tradiționale. „Stranger Things” a avut cele mai multe astfel de „incidente” – cu un total de 182. „The Walking Dead”, show difuzat de AMC, s-a situat pe cel de-al doilea loc în clasament, cu 94 de scene.

Alte patru seriale Netflix au apărut în top, înainte ca în clasament să figureze și un show difuzat de o televiziune tradițională. Acestea au fost „Orange Is The New Black” (cu 45 de scene în care apare consum de tutun), „House Of Cards” (41), „Fuller House” (22) și „Making A Murderer” (20).

Potrivit președintelui și directorului executiv al organizației The Truth Initiative, Robin Koval, dezvoltarea serviciilor de TV la cerere a însemnat „reapariția fumatului pe ecrane, promovând un obicei fatal pentru milioane de tineri ușor de influențat”. Netflix și alte servicii de streaming nu sunt obligate să respecte aceleași restricții în privința conținutului ca televiziunile prin satelit și cablu.

Un purtător de cuvânt al Netflix a spus pentru Variety că reprezentanții televiziunii sunt „interesați să afle mai multe despre studiu” și că „sunt fericiți că show-urile de divertisment prin streaming sunt mai populare ca oricând și că nu poate fi spus același lucru despre fumat”.

O stea a trecut prin apropierea sistemului solar în urmă cu 70.000 de ani

Oamenii preistorici au asistat în urmă cu 70.000 de ani la un fenomen cosmic unic: o altă stea a trecut prin apropierea sistemului solar la o distanță mai mică de 1 an lumină de Soare, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Complutense din Madrid, informează Space.com. În 2015 o echipă de cercetători a anunțat că o pitică roșie denumită "steaua lui Scholz" s-ar fi apropiat până la mai puțin de 1 an lumină de Soare în urmă cu 70.000 de ani. În termeni astronomici, raportat la stele, această distanță este infimă. Cea mai apropiată stea de Soare în prezent este Proxima Centauri, aflată la aproximativ 4,2 ani lumină distanță. Astronomii au ajuns în 2015 la această concluzie măsurând viteza și traiectoria stelei lui Scholz, care se deplasează prin spațiu însoțită de un companion, o pitică brună (clasă de obiecte cosmice care sunt de fapt "stele ratate"). Steaua lui Scholz a trecut pe la marginea sistemului solar într-o perioadă în care primii oameni moderni încă împărțeau planeta cu oamenii de Neanderthal. Strămoșii noștri care se uitau pe cer acum 70.000 de ani au văzut o stea care dădea o lumină roșie, difuză. Noul studiu confirmă concluziile anunțate de cercetători în 2015, aducând noi dovezi ale trecerii stelei lui Scholz. Echipa coordonată de Carlos de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid, a analizat 339 corpuri din Sistemul Solar care au orbite hiperbolice - orbite în forma literei V și nu circulare sau eliptice.

Google susține că tehnologia sa ar fi evitat accidentul comis de mașina Uber

Directorul Waymo, filiala Google specializată în dezvoltarea vehiculelor autonome, dă asigurări că tehnologia folosită de compania sa ar fi putut evita accidentul mortal în care a fost implicată recent o mașină Uber. ''Aici la Waymo suntem siguri că tehnologia noastră ar fi fost capabilă să gestioneze o astfel de situație'', a declarat John Krafcik, cu ocazia unei conferințe a companiilor din domeniul auto, care a avut loc sâmbătă la Las Vegas (Nevada).

Pentru a veni în sprijinul afirmațiilor sale preluate de presa americană, Krafcik a subliniat că vehiculele autonome Google au parcurs, începând cu anul 2009, peste 8 milioane de kilometri pe drumuri circulate și de pietoni, fără să fi fost implicate într-un accident mortal. Directorul Waymo a mai spus că a fost tulburat de accidentul Uber întrucât ''această mașină era echipată cu tehnologii care reprezintă ansamblul sectorului de conducere autonomă''.

În data de 18 martie, un vehicul autonom aparținând companiei Uber a accidentat o femeie pe o șosea din Arizona (sud-vest). Victima a decedat ulterior la spital. După acest accident, compania americană a suspendat testele cu vehicule autonome care aveau loc în Statele Unite la Tempe (Arizona), San Francisco (California), Pittsburgh (Pennsylvania) și în Canada, la Toronto. Autoritățile locale au deschis, de asemenea, o anchetă.

Tragicul incident a readus în actualitate temerile legate de tehnologia mașinilor autonome care ar trebui, potrivit susținătorilor, să reducă numărul de accidente rutiere.

Fișă de radicalizare pe numele partenerei atacatorului din Aude

Partenera atacatorului jihadist Radouane Lakdim, reținută după atacul de vineri, soldat cu patru morți în Aude, are o fișă de radicalizare pe numele ei, au declarat ieri surse concordante pentru AFP. Pe numele acestei tinere, în vârstă de 18 ani, există o ”fișă S” ("Sûreté de l'Etat"), au declarat o sursă apropiată anchetei și o sursă judiciară. Potrivit surselor citate, ea era urmărită de serviciile de informații.

Pe numele lui Radouane Lakdim, ucis de forțele de ordine în urma unor atacuri sângeroase la Carcassonne și Trèbes, exista de asemenea o fișă ”S” și era urmărit din 2014 de către serviciile de informații. Niciun ”semn precursor care să sugereze o trecere la o faptă teroristă” nu a fost însă descoperit, potrivit procurorului Republicii din Paris François Molins.

Partenera acestui francez de origine marocană, în vârstă de 25 de ani, a fost reținută vineri seara, iar un prieten al atacatorului, un tânăr în vârstă de 17 ani, a fost reținut în noaptea de vineri spre sâmbătă. Reținerile lor au fost prelungite.

O sursă judiciară a declarat duminică pentru AFP că cei doi erau interogați în cursul reținerilor. Această sursă a precizat că tânăra ”prezintă semne de radicalizare”. Anchetatorii caută să stabilească motivele trecerii la fapte a atacatorului jihadist și eventuale complicități.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.