Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA, China și Arabia Saudită, țările cu cele mai mari cheltuieli militare în 2017

Ziarul de Vrancea
20 mai 2018 1268 vizualizări

Nord-irlandezii ar vota în proporție covârșitoare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum asupra acordului final privind Brexit-ul, potrivit unui sondaj de opinie citat ieri de cotidianul britanic The Guardian.

La referendumul din 2016, în Irlanda de Nord 56% dintre votanți s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 44% pentru ieșirea din Uniune. Între timp, sprijinul față de ieșirea din blocul comunitar a scăzut cu 13% procente, ajungând la 31%, o situație ce subminează poziția fermă a Partidului Democratic Unionist în favoarea Brexit-ului. De altfel, la doi ani de la referendum, sprijinul față de rămânerea în UE a crescut la 69%. ''Proporția celor care vor rămânerea (în UE) a crescut de la referendumul din 2016 pentru că mai mulți oameni au devenit conștienți de posibilele costuri și inconveniente ale ieșirii din UE, în calitate de cetățeni și ca angajați sau angajatori'', a comentat Brendan O'Leary, profesor de științe politice la Queen's University din Belfast. Sondajul a indicat, de asemenea, un nivel semnificativ de sprijin pentru proteste împotriva oricăror controale la granița dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, mai ales în rândul catolicilor, majoritari în comunitățile de la frontieră.

Descoperire în premieră: Un corp permanent al sistemului solar originar din afara acestuia

Oamenii de știință au descoperit că un asteroid, membru permanent al sistemului nostru solar, provine din afara acestuia. Cercetătorii au numit acest asteroid „un imigrant interstelar”, descoperirea acestuia oferind noi indicii în legătură cu formarea vieții pe Pământ, scrie The Guardian.

Deși este crezut că prin coliziunile pe Pământ ale cometelor și asteroizilor din sistemul nostru solar au fost aduse material organic și apa necesară apariției vieții, experții spun că această nouă descoperire sugerează că în dezvoltarea vieții pe Terra au contribuit și corpuri din afara sistemului nostru solar.  „Ar fi foarte interesant să mergem să o observăm mai bine și să îi înțelegem compoziția”, a spus doctorul Fathi Namouni, autor principal al descoperirii, de la Observatoire de la Côte d’Azur. „Înainte de descoperirea acestui asteroid, am putut lucra pentru explicarea fenomenului sistemlui solar doar cu obiecte care există în acesta și despre care am crezut că fac parte din acesta dintotdeauna”, a spus el. „Acum avem un material nou care a influențat sistemul solar – așa că sistemul solar nu s-a dezvoltat fiind izolat”, a adăugat Fathi Namouni. În acest an, a mai fost observat un asteroid format în afara sistemului nostru solar – Oumuamua. Însă, acesta s-a aflat doar temporar în sistemul nostru solar.

Cunoscut drept „Asteroidul 2015 BZ509”, vizitatorul permanent măsoară aproximativ 3 kilometri în lungime și a fost observat pentru prima dată la sfârșitul anului 2014 în cadrul proiectului Pan-Starrs, la Observatorul Haleakala din Hawaii. Experții au observat că asteroidul orbitează în jurul soarelui în sensul opus planetelor, având o orbită retrogradă. 

Asteroizii care orbitează în jurul soarelui pe căi ce îi duc între planetele uriașe – Jupiter, Saturn, Urans și Neptun – sunt cunoscuți drept „centauri” și se crede că mulți dintre aceștia provin din zone îndepărtate ale sistemului solar, precum Discul împrăștiat sau Norul lui Oort. Câțiva dintre acești asteroizi, ca BZ509, au orbite retrograde, deși nu este clar cum au ajuns aceștia pe asemenea orbite. Totuși, orbitele asteroizilor „centauri” sunt greu de descris cu exactitate și se crede că nu sunt stabile.

Alegeri la Chișinău: Un socialist și un proeuropean, în turul 2

Ioan Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), din care provine președintele Igor Dodon, și Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr" (PPDA), la postul de primar al Chișinăului intră în turul al doilea al alegerilor locale. Comisia Electorală Centrală a anunțat, după centralizarea tuturor buletinelor de vot, că Ion Ceban a fost votat de 40,97% dintre alegători, iar Andrei Năstase de 32,12%. Actualul primar interimar al Chișinăului, Silvia Radu, s-a clasat pe locul al treilea, cu 17,65% din voturi, fiind urmată de candiatul PUN, Constantin Codreanu, cu 4,55%. Prezența la alegerile organizate duminică la Chișinău a fost una scăzută - s-au prezentat la vot 225.587 de cetățeni, adică 35,53% din numărul total de alegători. Al doilea tur al alegerilor locale anticipate va avea loc la Chișinău în 3 iunie. Peste 630.000 de locuitori din municipiul Chișinău au fost așteptați la vot duminică să își aleagă primarul, pentru Primăria Chișinău fiind înscrise unsprezece candidaturi. Alegerile locale anticipate au loc în condițiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017 a fost organizat și un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenței scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum și trafic de influență în dosarul parcărilor plătite de la Chișinău.

Venezuela: Nicolas Maduro ales președinte

n scrutinul nu este recunoscut nici de opoziție, nici de majoritatea actorilor internaționali

Nicolas Maduro a fost reales duminică președinte al Venezuelei. Procesul electoral a fost contestat atât în țară, cât și pe plan extern, transmit agențiile de presă internaționale. Potrivit comisiei electorale naționale, prezența la urne a fost de 46,1%, față de 80% la precedentele alegeri prezidențiale, din 2015. De data aceasta, principalele forțe de opoziție au făcut apel la boicot. Datele oficiale anunțate de comisie arată că Maduro a obținut 5,8 milioane de voturi, iar cel mai bine plasat adversar, Henri Falcon, 1,8 milioane; pe liste erau înscriși aproximativ 20,5 milioane de alegători. Atât Falcon, cât și un alt candidat, pastorul Javier Bertucci, au afirmat că nu recunosc rezultatele, deoarece au avut loc numeroase nereguli. Printre altele, în apropierea unor secții de votare au fost amplasate circa 13.000 de standuri pro-guvernamentale. Cu scopul de a crește participarea la vot - și implicit legitimitatea alegerii lui Maduro - multe secții și-au prelungit programul după ora oficială de închidere. Președinta Consiliului Electoral Național, Tibisay Lucena, a susținut că nu au existat decât reclamații sporadice privind unele nereguli, iar Maduro a declarat presei că autoritatea electorală a fost în măsură să țină sub control astfel de incidente. Nicolas Maduro a ajuns președinte în 2013, fără a fi ales, după moartea predecesorului său, Hugo Chavez, și se proclamă continuator al doctrinei socialist-populiste cunoscute sub numele de "chavism". A fost ales printr-un scrutin extraordinar în 2015, iar în urma scrutinului de duminică, va dispune de un nou mandat prezidențial, de data aceasta de 6 ani, începând din ianuarie 2019. Pe plan internațional, Statele Unite și grupul de la Lima - o alianță de 14 state din America Latină și Caraibe - au anunțat dinainte că nu recunosc scrutinul, deoarece este nedemocratic; opoziția venezueleană nu a avut posibilitatea de a înscrie un candidat unic cu șanse reale, din cauza termenului prea scurt în care au fost organizate alegerile anticipate. Vineri, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva unor oficiali ai regimului de la Caracas, iar duminică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, și adjunctul acestuia, John Sullivan, au respins din nou legitimitatea procesului electoral. Pompeo a scris în rețeaua Twitter că "alegerile frauduloase nu rezolvă nimic", iar Sullivan a declarat la Buenos Aires, înaintea unei reuniuni a G20, că se vor discuta și alte sancțiuni, posibil în domeniul petrolier, însă acestea trebuie să afecteze doar oficialii, nu și poporul venezuelean.

Peste 29 de milioane de americani au urmărit nunta prințului Harry cu Meghan Markle

Peste 29 de milioane de telespectatori americani au urmărit, sâmbătă, nunta prințului Harry al Marii Britanii cu fosta actriță americană Meghan Markle, potrivit AFP care citează datele oferite de Nielsen.

Cifra estimată la 29,2 milioane de telespectatori înregistrată de transmisiunile nunții de sâmbătă de la Castelul Windsor a depășit-o pe cea înregistrată de nunta prințului William, fratele lui Harry, cu Kate Middleton, în 2011, care a fost urmărită de 22,8 milioane de americani. Prințul Harry și Meghan Markle, deveniți duci de Sussex, au fost felicitați de aproximativ 100.000 de oameni care s-au adunat pe străzile orașului Windsor. Cuplul a participat la două recepții organizate în cinstea evenimentului - prima, dată după-amiază de regina Elizabeth, unde a cântat Elton John, iar a doua, de prințul Charles, unde actorul Idris Elba ar fi jucat rolul de DJ. Între cei 600 de invitați s-au numărat jucătoarea de tenis Serena Williams, actorul George Clooney, soții David și Victoria Beckham, cântăreața Joss Stone și vedeta de televiziune și actrița Oprah Winfrey. Clooney și Williams au fost invitați și la a doua recepție - la care au participat doar 200 de persoane - de la Frogmore House. Ducele și Ducesa de Sussex nu au plecat în luna de miere imediat după nuntă, deoarece marți ei trebuie să fie prezenți la un eveniment caritabil organizat de prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, la Palatul Buckingham.

Exercițiile fizice regulate previn bolile de inimă

Exercițiile fizice efectuate de patru-cinci ori pe săptămână au un efect pozitiv în stoparea procesului de rigidizare a arterelor și pot contribui la inversarea îmbătrânirii inimii și a vaselor de sânge, se arată în concluziile unui studiu efectuat în Statele Unite, citat ieri de BBC.

Potrivit cercetătorilor, orice fel de exercițiu fizic reduce riscul de dezvoltare a unor probleme la nivelul inimii. Însă, studiul efectuat pe o sută de persoane de circa 60 de ani a relevat că două sau trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână nu sunt suficiente pentru menținerea sănătății tuturor arterelor. Arterele, vase de sânge ce transportă sângele oxigenat de la inimă în alte regiuni ale corpului, sunt predispuse la rigidizare și îngroșare odată cu înaintarea în vârstă și ca urmare a unui stil de viață nesănătos, astfel reducându-se alimentarea cu oxigen și sânge. Potrivit concluziilor, în cazul persoanelor care au efectuat pe parcursul vieții sesiuni de sport de câte 30 de minute de două-trei ori pe săptămână arterele de dimensiuni medii - care transportă sângele în zona gâtului și la cap - erau mai ''tinere''. Însă, cei care au făcut sport de patru-cinci ori pe săptămână aveau o sănătate mai bună a arterelor, atât a celor mari cât și a celor medii. Arterele mari sunt cele care transportă sângele către piept și abdomen, precizează sursa citată.Cercetarea nu a luat în calcul factori precum alimentația, contextul social și nivelul de educație al participanților.

Doi vârstnici au murit la distanță de nouă ore, după 61 de ani de căsnicie

Doi vârstnici din Noua Zeelandă au murit la distanță de nouă ore unul de celălalt, după 61 de ani de căsnicie, informează DPA. Peter Bedford, în vârstă de 86 de ani, și soția sa, Ruth, în vârstă de 83 de ani, au decedat la 14 mai, potrivit unui necrolog publicat sâmbătă de publicația New Zealand Herald. "Este bine că au plecat împreună. Ar fi fost complet pierduți unul fără celălalt", a declarat fiica lor, Caroline Bedford, pentru site-ul de știri Stuff.

Peter Bedford a fost internat sâmbătă seara la spital. "Cred că mama și-a dat seama că nu se va mai întoarce", a povestit Caroline. Ruth Bedford a murit la domiciliul cuplului din Kaitoke (Insula de Nord), la 10 a.m. pe 14 mai (22:00 GMT 13 mai), fiind urmată de soțul său la câteva ore, după ce acesta aflase de moartea sa. Peter Bedford a emigrat după Al Doilea Război Mondial din Marea Britanie, unde a cunoscut-o pe Ruth, cu care s-a căsătorit pe 30 decembrie 1957.

Deși decesul membrilor unui cuplu de lungă durată la câteva ore distanță este un fenomen relativ rar, moartea "de inimă rea" a fost subiectul mai multor studii. O cercetare realizată la Harvard în 2013 a constatat ca probabilitatea ca o persoană să moară crește cu 30% în primele trei luni după decesul partenerului. Durerea se manifestă extrem de puternic în special la persoanele în vârstă - sindromul inimii frânte, numit și cardiomiopatie indusă de stres, fiind capabil să afecteze și un adult anterior sănătos.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.