Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA, China și Arabia Saudită, țările cu cele mai mari cheltuieli militare în 2017

Ziarul de Vrancea
1 mai 2018 1168 vizualizări

Cheltuielile militare mondiale au crescut în 2017 la cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece, iar Statele Unite, China și Arabia Saudită se află pe primele locuri în acest sens, a anunțat ieri Institutul Internațional de Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI), relatează DPA.

SIPRI estimează că investițiile militare mondiale au atins 1,73 trilioane de dolari în 2017, cu 1,1% mai mult ca în 2016. Asta înseamnă 230 dolari de persoană, subliniază Institutul în acest raport.

Statele Unite se află în continuare pe primul loc, cu cheltuieli în valoare de 610 miliarde de dolari, o sumă rămasă neschimbată în acești ultimi ani. Cheltuielile americane reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile la nivel mondial. ”Tendința scăderii cheltuielilor americane care a început în 2010 s-a încheiat”, a declarat Aude Fleurant, conducătorul programului SIPRI cu privire la înarmare și cheltuieli militare.

China se clasează pe locul al doilea și a cheltuit 228 de miliarde de dolari, iar Institutul afirmă că a înregistrat cea mai mare creștere absolută a chetuielilor militare - 12 miliarde de dolari, măsurată în prețuri constante din 2016.

Arabia Saudită a detronat Rusia de pe locul trei, cu chetuieli estimate la 69,4 miliarde de dolari anul trecut. Orientul Mijlociu este regiunea în care cheltuielile militare dețin cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut (PIB) - estimate la puțin peste 5% -, însă SIPRI precizează că deține date sumare din țări ca Siria, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar și Yemen.

Șapte țări din Orientul Mijlociu se află între primele zece țări cu cea mai mare pondere a cheltuielilor militare în PIB, inclusiv Omanul (12%) și Arabia Saudită (10%). Cheltuielile militare ale Rusiei au scăzut cu o cincime în termeni reali, în comparație cu nivelul din 2016, la  66,3 miliarde de dolari. Aceasta este prima scădere înregistrată de Rusia din 1998 încoace. SIPRI atribuie această scădere unor factori între care scăderea prețului petrolului este cel mai important.

Turcia: Partidele de opoziție se unesc împotriva lui Erdogan

Principalele partide de opoziție din Turcia vor anunța o alianță înaintea alegerilor naționale din iunie, un pas care ar putea însemna o provocare importantă pentru dominația partidului lui Recep Tayyip Erdogan, Justiție și Dezvoltare, scrie The Guardian. Acordul, la care participă și principalele partide laice și naționaliste de opoziție, va diminua controlul deținut de partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) asupra Parlamentului. Coaliția va fi anunțată oficial azi și va include Partidul Republicanilor (CHP), Iyi, partidul islamist Saadet (SP) și Partidul Democrat (DP). Partidul laic CHP este cea mai mare grupare de opoziție în parlament iar partidul Iyi este compus în principal din politicieni naționaliști. Liderul Iyi, Meral Aksener, a declarat că va candida la președinție.

Coaliția va candida la alegeri împotriva alianței formată din AKP și partidul Acțiunea Naționalistă (MHP). Erdogan a ordonat organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare pe 24 iunie, cu un an și jumătate înainte de data anunțată inițial. Noul președinte va avea puteri sporite care au fost aprobate printr-un referendum anul trecut.

Deși Erdogan este favorit clar pentru a câștiga, un bloc de opoziție mai mare ar putea să fie o provocare semnificativă.

Chicoteli după ce Macron a numit-o “delicioasă” pe soția premierului australian

Președintele francez Emmanuel Macron a provocat ieri câteva chicoteli și zâmbete atunci când a mulțumit soției “delicioase” a premierului australian Malcolm Turnbull pentru primirea călduroasă, informează DPA, conform Agerpres. ″Îți mulțumesc ție și delicioasei tale soții pentru primirea călduroasă în Australia”, a declarat președintele francez miercuri, în cea de-a doua zi a unei vizite de trei zile în această țară. “A fost o organizare perfectă a acestei vizite. Îți mulțumesc ție și lui Lucy”, a completat Macron în timpul unei conferințe de presă comune la Sydney. Potrivit DPA, în franceză, cuvântul “delicieux” înseamnă “delicios”, dar și ”încântător”.

Cu excepția acestui moment amuzant, Macron a schimbat cu lejeritate franceza cu engleza în timpul conferinței de presă la întrebările reporterilor din ambele țări. Incidentul a provocat însă comentarii pe rețelele de socializare. “Nu-ți poți lua ochii de pe francezii ăștia pentru o clipă”, a glumit un comentator pe Twitter. “Nu este o traducere greșită, este doar francez”, a scris un altul.

Macron a sosit singur în Australia marți seara și s-a întâlnit cu premierul acestei țări și cu soția sa pentru o cină la Opera din Sydney, care a fost luminată în culorile steagului francez cu ocazia acestei vizite.

Ecstasy ar putea trata soldații care suferă de stres post-traumatic

Substanța MDMA prezentă în tabletele de ecstasy, administrată în mod controlat și împreună cu o formă de psihoterapie, ar putea avea o anumită eficacitate în tratarea soldaților care se luptă cu stresul post-traumatic, sugerează cercetătorii într-un studiu apărut ieri și preluat de AFP. Publicat în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, studiul are limitările sale, recunosc autorii: la cercetare a participat un număr scăzut de persoane - 26, dintre care 22 sunt foști soldați, trei pompieri și un polițist -, iar rezultatele nu au fost comparate cu un grup căruia să-i fie administrat un tratament placebo. Cu toate acestea, studiul sugerează că tratamentul cu MDMA este “sigur și poate consolida beneficiile psihoterapiei”, a precizat revista într-un comunicat.

Participanții la studiu au urmat un protocol foarte strict. După trei ședințe de psihoterapie de o oră și jumătate fiecare, subiecților le-au fost administrate aleatoriu doze mai mult sau mai puțin puternice de MDMA (30 mg, 75 mg sau 125 mg) în timpul a două ședințe de câte opt ore fiecare.

Potrivit cercetătorilor, pacienților care au luat dozele cele mai mari li s-au redus simptomele de stres post-traumatic. Eșantionul redus pe care a fost realizat studiul însă este recunoscut de cercetători ca fiind o deficiență statistică.

Americanii deținuți de Phenian ar fi fost mutați înaintea unei eventuale eliberări

Trei americani deținuți în Coreea de Nord ar fi fost mutați în alt loc de detenție, înaintea unei eventuale eliberări, cu ocazia summitului între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, au declarat mai multe surse pentru AFP. Statele Unite cer de mult timp eliberarea lui Kim Hak-song, Kim Sang-duk și Kim Dong-chul, iar presa scrie că Washingtonul și Phenianul s-ar apropia de un acord pe această temă. ”Ei se află la un hotel la periferia Phenianului”, a declarat pentru AFP Choi Sung-ryong, un activist sud-coreean care are contacte în nord. Cei trei americani sunt deținuți separat, a adăugat el, însă nord-coreenii le organizează ”ieșiri, primesc îngrijiri medicale și mănâncă mâncare bună”.

Surse diplomatice de la Phenian afirmă că sunt la curent cu zvonuri despre mutarea celor trei. Însă nu au confirmat nimic cu privire la locul în care se află.

The Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit că dosarul lor a fost discutat între lideri nord-coreeni și secretarul de Stat american Mike Pompeo, în cursul vizitei acestuia la Phenian, luna trecută. Trump a subliniat că întoarcerea celor trei este o prioritate a administrației sale. ”Am vorbit despre ei. Suntem în curs de negociere”, a declarat președintele american într-o conferință de presă comună cu premierul japonez Shinzo Abe.

Nouă din zece oameni respiră aer poluat

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că nouă din zece oameni din lume respiră aer poluat, însă precizează că mai multe țări iau măsuri în acest sens. Estimările actualizate arată că 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza aerului poluat.

„Poluarea aerului ne amenință pe toți, însă cei mai săraci și marginalizați oameni duc greul”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni - cei mai mulți femei și copii - încă respiră zilnic fum ucigător pentru că folosesc sobe și combustibil în casele lor. Dacă nu luăm măsuri urgente privind poluarea, nu ne vom apropia niciodată de dezvoltarea sustenabilă”.

Poluarea aerului a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării - ca urmare a gătitului cu combustibili poluanți și a folosirii de tehnologii - a cauzat, estimativ, 3,8 milioane de decese în aceeași perioadă. Peste 90% dintre decesele cauzate de aerul poluat sunt înregistrate în țările cu nivel de trai scăzut și mediu, în special din Asia și Africa, urmate de cele din regiunea est-mediteraneană, Europa și continentele Americane.

Sondaj: Francezii, dezamăgiți de Macron

Aproape două treimi (64%) dintre francezi se declară “dezamăgiți” de activitatea președintelui Emmanuel Macron la un an de la alegerea sa în funcția de președinte al Republicii, potrivit unui sondaj Ipsos/Sopra Steria pentru France Télévisions, publicat ieri. Mai exact, 36% dintre cei chestionați au declarat că sunt “mai degrabă dezamăgiți” și 28% “foarte dezamăgiți”. Un total de 36% au spus că sunt “mulțumiți” (32% “mai degrabă” și 4% “foarte”). De asemenea, francezii au opinii împărțite când vine vorba de evaluarea evoluției Franței în ultimul an. Pentru 37% dintre ei, “Franța nu stă nici mai bine, nici mai rău” și “nimic nu s-a schimbat” de la alegerea lui Emmanuel Macron. Un procent de 36% consideră că “Franța stă mai rău” (29% cred că “aceasta este parțial din cauza politicii lui Emmanuel Macron și a guvernului”, în timp ce 7% consideră că “nu este legat de politica lor”).

Pe de altă parte, 27% cred că “Franța stă mai bine” (17% datorită politicii duse, 10% - fără legătură cu această politică). În cele din urmă, “având în vedere personalitatea și activitatea” lui Emmanuel Macron, 46% dintre francezi consideră că el nu este “nici la stânga, nici la dreapta și nici la centru”, în timp ce 35% îl plasează pe partea “dreaptă” a spectrului politic, 15% - la “centru” - și 4% - la “stânga”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.