Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia

Ziarul de Vrancea
5 nov 2022 624 vizualizări

Kievul ar trebui să renunțe la refuzul de a dialoga cu Putin, susțin surse de la Washington

Administrația americană a președintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia și să renunțe la refuzul său de a dialoga cu această țară până când președintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post.

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuțiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se așeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie caută să se asigure că executivul ucrainean își păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor națiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflație și prețuri la energie în continuă creștere, potrivit The Washington Post. Oficiali americani și ucraineni au recunoscut că interdicția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Putin a generat preocupare în unele părți din Europa, Africa și America Latină, unde efectele războiului asupra costurilor la alimente și combustibil se resimt cel mai acut, scrie ziarul citat. “Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noștri”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

La 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept “imposibilă” perspectiva oricărui tip de negocieri între Ucraina și Putin, dar lăsa ușa deschisă discuțiilor cu Federația Rusă. Consiliul Național al Securității al Casei Albe nu a avut imediat un comentariu cu privire la acuratețea relatării.

“Am mai spus-o și o spunem și acum: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina. Kremlinul continuă să escaladeze acest război. Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri chiar înainte de lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina”, a răspuns pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a adus în discuție și remarcile făcute vineri de Zelenski, care a spus: “Suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace dreaptă și justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori”. În discursul său nocturn adresat vineri poporului ucrainean, Zelenski a adăugat: “Lumea știe care este poziția noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrității noastre teritoriale, respectarea poporului nostru”.

Întrebată de EFE, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat să comenteze informația publicată de The Washington Post.

Zelenski: 220 de milioane de dolari, donații pentru Ucraina prin platforma UNITED24

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-un nou discurs, că prin platforma UNITED24 s-au strâns 220 de milioane de dolari pentru Ucraina. El a precizat că va fi lansată o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone maritime. “O dovadă a puterii unității planetei este activitatea platformei noastre caritabile UNITED24. Au trecut exact șase luni de când a fost lansată. Au venit prin donații aproape 220 de milioane de dolari de la milioane de oameni din peste 100 de țări. Se cumpără pentru Ucraina drone, elicoptere, mașini de deminare, în special Armtrac, zeci de ambulanțe care se folosesc deja în zonele din prima linie a frontului. S-au alăturat proiectului ambasadori – staruri: Andrei Șevcenko, Elina Svitolina, Oleksandr Usyk, Demna, Liev Schreiber, Mark Hamill, Imagine Dragons, Barbra Streisand, Scott Kelly și Timothy Snyder. Le mulțumesc tuturor donatorilor și ambasadorilor UNITED24 și tuturor celor care ne ajută să ne apărăm împotriva terorii rusești”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a precizat că țara sa are nevoie de drone maritime pentru a-și proteja apele. “Vom lansa săptămâna viitoare o altă direcție de strângere de fonduri - vom strânge fonduri pentru o flotă de drone maritime. Cred că absolut toată lumea înțelege ce înseamnă și pentru ce sunt necesare și sunt sigur că milioane de oameni vor susține această direcție în apărarea noastră. Toată lumea a văzut deja cum funcționează. Și totul este doar pentru protejarea apelor noaastre, nu cerem nimic din ce nu ne aparține”, a adăugat el.

Viitorul șef al NATO, probabil, o șefă

Chrystia Freeland, ministru canandian de Finanțe, este candidatul principal în acest moment, potrivit New York Times

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, este programat să se încheie în toamna anului viitor, așa că lupta între aliați pentru cine ar trebui să îl înlocuiască a început cu adevărat, iar liniile de luptă în această competiție încep deja să se formeze, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu dezbaterea, scrie New York Times.

Publicația scrie că lupta din culise pentru desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg a început cu adevărat, cu accent pe femei. În timp ce oficialii au avertizat că acestea sunt zilele de început și că, de foarte multe ori, numele care apar primele nu supraviețuiesc negocierilor dintre cei 30 de membri ai NATO, aceștia au spus că un candidat principal a apărut la Washington: Chrystia Freeland, în vârstă de 54 de ani, viceprim-ministru canadian-ucrainean și ministru de finanțe al Canadei.

Freeland, 54 de ani, fostă jurnalistă (care este căsătorită cu un reporter de la The New York Times), a fost și ministru de externe al Canadei. Avantajele sale sunt considerabile: vorbește engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă; a condus ministere complicate; se pricepe la conferințe de presă și alte apariții publice; și ar fi prima femeie și prima canadiancă care ar conduce NATO.

Statele Unite nu propun un candidat american, deoarece un general american este în mod tradițional comandantul suprem aliat al Europei, dar este de înțeles că au o voce puternică în această alegere. Uniunea Europeană, deloc surprinzător, ar dori ca următorul șef al NATO să provină dintr-o țară membră - 21 dintre cele 27 de state membre ale sale actuale aparțin alianței. Și presupunând că Suedia și Finlanda vor fi aprobate pentru aderarea la NATO, Uniunea Europeană ar avea 23 din 32 de membri.

Deși europenii încă nu s-au coalizat în jurul unui candidat unic, și ei au mai mulți candidați puternici care sunt femei, printre care Kaja Kallas, 45 de ani, prim-ministrul Estoniei, Zuzana Caputova, 49 de ani, președintele Slovaciei, și Kolinda Grabar-Kitarovic, 54 de ani, care a fost președinte al Croației în perioada 2015-2020, a fost ambasador al Croației la Washington și a lucrat la NATO ca secretar general adjunct pentru diplomație publică.

Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană, dar nu și NATO, are un candidat în persoana lui Ben Wallace, 52 de ani, secretarul său pentru Apărare. Unii oficiali au sugerat că el a rămas în această funcție în ciuda caruselului guvernamental britanic nu doar pentru a oferi stabilitate în sprijinul acordat Ucrainei, ci și pentru a-și spori șansele pentru postul din NATO, pe care Londra îl dorește cu ardoare ca un alt simbol al angajamentului său post-Brexit în lume.

Persoana care va obține postul va prelua, fără îndoială, postul într-unul dintre cele mai critice momente din istoria alianței. Războiul din Ucraina a însemnat mai multe trupe NATO la granițele Rusiei, potențiali noi membri în Suedia și Finlanda și noi cereri de bani și echipamente. Deși NATO funcționează prin consens, șeful său joacă un rol important în concilierea cererilor statelor membre și în articularea poziției Occidentului în fața unei audiențe globale.

Există probleme cu toți posibilii candidați și este, de asemenea, posibil, a sugerat un oficial NATO, ca statele membre să fie de acord să prelungească mandatul lui Stoltenberg cu încă un an. Jens Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ceruse o prelungire de doi ani din cauza războiului și i s-a acordat un an, sau până în septembrie anul viitor.  Alegerea ar putea fi, de asemenea, complicată de alegerile din primăvara anului 2024, care vor selecta o nouă conducere pentru Uniunea Europeană. Acest lucru dă startul unui proces profund competitiv între statele membre, pe măsură ce își împart posturile.

În general, a declarat un oficial NATO, Washingtonul dorește să evite posibilitatea ca următorul lider NATO să fie văzut ca primind un premiu de consolare pentru că nu a obținut un post important în UE, astfel că ar prefera ca alegerea să fie făcută înainte de acele alegeri. Atât Washingtonul, cât și Bruxellesul doresc o concluzie înainte de următoarele alegeri prezidențiale americane din noiembrie 2024. 

Ultimii doi șefi ai NATO, Stoltenberg din Norvegia și Anders Fogh Rasmussen din Danemarca, au fost amândoi șefi de guvern. Dar aceasta nu a fost neapărat o regulă.

O universitate propune studenților un curs care îi învață să nu facă nimic

Universitatea Lawrence din Appleton, statul Wisconsin, a oferit, la începutul anului universitar 2022, un curs ce poate părea ciudat: studenții sunt învățați să nu facă nimic și să se relaxeze. Deși surprinzătoare, ideea este cât se poate de serioasă, iar această disciplină neobișnuită a devenit cea mai populară din cadrul instituției, relatează revista „TIME”.

Participând la acest curs, studenții pot obține credite universitare care vor fi adăugate la nota de la examenul final. Cincizeci și doi de studenți urmează acest curs în acest semestru - mai mulți decât la orice alt curs de la această universitate privată, specializată în arte, care are aproximativ 1.500 de studenți.

 Cum arată aceste cursuri? În primul rând, telefoanele sunt interzise la ore, iar profesorii oferă cunoștințe axate pe „well-being”. De exemplu, se predau virtuțile mersului pe jos. Există, de asemenea, „cursuri de somn”, universitatea explicând că studenții care dorm cel puțin 8 ore pe noapte au, în medie, o rată de succes mai bună decât cei care pierd nopțile. De asemenea, studenții sunt încurajați să iasă din casă pentru 30 de minute fără telefon mobil. Sunt planificate și alte activități: va veni cineva să le predea tai chi, vor fi ore de meditație. Practic, cursul îi învață pe studenți cum să se relaxeze și să se deconecteze.

 Constance Kassor, profesor asociat de studii religioase, recunoaște că nu se aștepta ca „Doing Nothing” (Să nu faci nimic), cursul pe care îl propune, să aibă un asemenea succes. Ea crede însă că faptul că atât de mulți studenți au ales să urmeze acest curs arată că există o nevoie reală. Studenții caută să afle cum pot să combată stresul în fața provocărilor legate de sănătatea mintală și a unei presiuni tot mai mari de a fi eficienți.

Echipa didactică a universității a pornit de la o constatare: într-o societate din ce în ce mai conectată, este nevoie de tot mai multă atenție, datorată în special rețelelor sociale și supraexpunerii la diverse „ecrane”, iar să reușești să nu faci nimic chiar a devenit chiar ceva dificil.

Această suprasolicitare modernă are consecințe asupra psihicului studenților. Potrivit unui studiu recent publicat în „The Journal of Affective Disorders”, problemele de sănătate mintală sunt în creștere în campusurile universitare americane de mai mulți ani: peste 60% dintre studenți au prezentat semne ale uneia sau chiar mai multor probleme de sănătate mintală în 2020-2021, față de numai 10% în 2013. Think tank-ului american Pew Resarch Center atrage atenția asupra unei alte statistici importante: 46% dintre adolescenți spun că sunt conectați în permanență, față de 24% în 2014-2015, de unde și apariția unei nevoi vitale pentru deconectare, este o „foame de deconectare”, spune Constance Kassor.

Sute de elefanți, gnu și zebre au murit în Kenya pe fondul secetei prelungite

Sute de elefanți, gnu și zebre au murit în Kenya în mijlocul celei mai lungi secete din ultimele decenii, scrie CNN. “Serviciul pentru protecția vieții sălbatice din Kenya, cercetășii comunitari și echipele de cercetare au găsit morți 205 elefanți, 512 gnu, 381 zebre comune, 51 bivoli, 49 zebre Grevy și 12 girafe în ultimele nouă luni”, potrivit unui raport publicat vineri,a declarat Ministerul Turismului din țară.

“Seceta a avut un impact negativ asupra populațiilor de ierbivore și în special asupra celor de gnu și zebră”. Seceta prelungită din estul Africii de-a lungul ultimelor patru sezoane ploioase consecutive a afectat aproximativ 18 milioane de oameni de penuria de alimente în Somalia, Etiopia și Kenya, potrivit rapoartelor Programului Alimentar Mondial.

Organizația Meteorologică Mondială a ONU a declarat că această secetă este cea mai lungă din regiune din ultimele patru decenii. În Kenya, sezoanele consecutive de precipitații sub medie au făcut ca albiile râurilor să sece și au distrus pajiștile din rezervațiile de vânat, potrivit ministerului Turismului.

“Ecosistemele cel mai grav afectate găzduiesc unele dintre cele mai vizitate parcuri naționale, rezervații și conservații din Kenya, inclusiv zonele Amboseli, Tsavo și Laikipia-Samburu”, se arată în raportul său. Într-un interviu acordat BBC în iulie, Najib Balal, fost secretar de cabinet pentru fauna sălbatică și turism, a spus că schimbările climatice ucid acum de 20 de ori mai mulți elefanți decât braconajul.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Lacul Victoria din Tanzania

Un avion de pasageri s-a prăbușit, duminică, în Lacul Victoria din Tanzania, în timp ce încerca să aterizeze pe un aeroport din Bukoba, a anunțat compania de stat Tanzania Broadcasting Corporation (TBC).

TBC a precizat că 15 persoane au fost salvate în prima oră după incident. Aeronava, care plecase din capitala Dar es Salaam, “a căzut în Lacul Victoria în această dimineață din cauza furtunii și a ploilor abundente”, a relatat TBC.

Înregistrările video și imaginile care au circulat pe rețelele de socializare au arătat avionul aproape complet scufundat, doar coada sa de culoare verde și maro fiind vizibilă deasupra liniei apei. Au fost desfășurate bărci de salvare, iar lucrătorii de urgență continuau să salveze alți pasageri blocați în avion, a adăugat TBC.

Aeroportul Bukoba se află pe malul lacului Victoria, cel mai mare lac din Africa. Precision Air este cea mai mare companie aeriană privată din Tanzania.

Opoziția rusă și-a dat întâlnire în Polonia

Un grup de lideri ai opoziției prodemocratice ruse se reunește în Congres, între 5 și 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varșovia, cu scopul de a crea alternativa la regimul președintelui rus Vladimir Putin și de a stabili democrația în Rusia. Reuniunea a fost inaugurată de Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), care trăiește în prezent în exil la Kiev.

În 2014, Ponomarev a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării ilegale a provinciei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă, după ocuparea acestui teritoriu. “Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puțin un deceniu deputați care la vremea lor au fost aleși democratic se reunesc. Vedem că este democratic și dinamic. Oamenii discută și argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase”, a declarat Ponomarev pentru EFE.

La congres, care se va încheia luni, participă 51 de delegați care au ocupat anterior funcții elective în administrația Rusiei la diferite niveluri. Alți delegați vor fi prezenți online. “Vom avea mai multe discuții și anunțuri la Congres care vor crea cadrul viitoarelor reuniuni”, a menționat Ponomarev.

Anterior, într-un interviu pentru EFE, Ponomarev a explicat că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi rușilor alternativa democratică la regimul lui Putin.

Opozantul și activistul pentru drepturile omului Andrei Sidelnikov, care asistă și participă la organizarea Congresului, a calificat reuniunea drept un prim pas către o nouă republică parlamentară în Rusia. “Încercăm să facem un mare pas înainte spre viitor. Deocamdată, nu știu ce se va întâmpla după aceea, pentru că toți delegații care participă la Congres în persoană sau online se află sub presiunea serviciului de securitate rus. Totuși, ne-ar plăcea să trimitem un mesaj rușilor care au scăpat de Putin și milioanelor care mai trăiesc încă în Rusia”, a declarat Sidelnikov pentru agenția de presă spaniolă.

Spania: 32 de tone de canabis capturate, un record mondial

Poliția spaniolă a anunțat sâmbătă capturarea a 32 de tone de muguri de canabis, “cea mai mare captură din această substanță la nivel internațional”, la finalul unei anchete care a dus la arestarea a 20 de persoane, informează AFP. Operațiunea amplă botezată “Jardines” (“grădini”) s-a derulat în ultimele săptămâni în mai multe orașe din Spania, printre care Toledo (centru) și Valencia (est), unde persoanele bănuite de trafic depozitau cea mai mare parte a mărfii, a precizat Garda Civilă. S-a “finalizat prin capturarea a 32 de tone de muguri de marijuana”, echivalentul producției a “1,1 milioane” de plante de canabis, adică “cea mai mare captură din această substanță nu doar în Spania, ci și la nivel internațional”, a mai precizat instituția într-un comunicat.

Potrivit Gărzii Civile, mugurii de canabis erau ambalați în vid pentru a putea fie expediați în diferite regiuni spaniole, dar și în alte țări europene, “în principal în Elveția, Țările de Jos, Germania și Belgia”. În total, 20 de persone cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani - nouă bărbați și 11 femei - au fost arestate în timpul operațiunii. Organizația de care aceștia aparțineau “controla ansamblul procesului de producție și de distribuție a drogului”, a mai precizat Garda Civilă.

 

Cel puțin nouă persoane au fost împușcate în Philadelphia

Cel puțin nouă persoane au fost împușcate în Philadelphia sâmbătă seara, două fiind în stare critică, a anunțat poliția. Mai mulți atacatori au ieșit dintr-un vehicul în zona Kensington din orașul Pennsylvania și au început să tragă de aproximativ 40 de ori, a declarat prim-adjunctul comisarului de poliție din Philadelphia, John Stanford, într-un briefing de presă televizat. Răniții se aflau la spital, șapte dintre ei fiind în stare stabilă, a spus el. Ținta trăgătorilor, care s-au întors la vehicul și au plecat, a rămas necunoscută, a spus Stanford, adăugând că poliția investighează.

Cântărețul american Aaron Carter a murit la vârsta de 34 de ani

Cântărețul american Aaron Carter, devenit celebru la începutul mileniului cu albumul “Aaron's Party (Come Get It)”, a murit sâmbătă, la vârsta de 34 de ani.

Potrivit TMZ, Aaron Carter, care era fratele mai mic al lui Nick Carter de la Backstreet Boy, a fost găsit mort în baia sa din Lancaster, în California.

Un purtător de cuvânt al Poliției, contactat de AFP, a declarat că o persoană decedată a fost descoperită la domiciliul cântărețului sâmbătă dimineață, dar a refuzat să confirme identitatea acestei persoane. Agentul lui Aaron Carter nu a răspuns solicitărilor AFP.

Născut la 7 decembrie, la Tampa, în Florida, Carter și-a început cariera muzicală la vârsta de 7 ani. Avea 9 ani când a lansat primul album, “Crush on You”, în 1997. Lansat în septembrie 2000, “Aaron's Party (Come Get It)” s-a vândut în 3 milioane de exemplare în Statele Unite, devenind preferatul adolescenților. Aaron Carter a participat la turnee cu The Backstreet Boys și Britney Spears, cântând în deschiderea concertelor lor. În 2001, albumul lui “Oh Aaron”, unde cântă cu fratele său Mick, i-a adus un disc de platină. Chiar dacă popularitatea sa s-a estompat cu vârsta, Carter a continuat să apară regulat în emisiuni televizate și să lanseze cântece online. Dar viața sa privată tulbure, în special certurile pe bani între cei cinci frați, l-au transformat într-o pradă pentru tabloide, iar în 2011 a început o cură de dezintoxicare.

În 2013, având multe datorii fiscale, și-a declarat falimentul. De asemenea, avusese multe probleme cu autoritățile, mai ales pentru deținere de stupefiante și conducere periculoasă. La începutul acestui an, el a declarat pentru Daily Mail că vrea să nu mai fie văzut ca o “epavă”. “Nu sunt ceea ce unii încearcă să înfățișeze”, a rugat el. “Dacă cineva vrea să mă numească epavă, atunci sunt un tren care a avut multe accidente și a deraiat din mai multe motive”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.