Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Viața poate prospera și pe planetele cu atmosferă din hidrogen

Ziarul de Vrancea
5 mai 2020 1637 vizualizări

Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, exoplanetele gigantice și planetele din clasa mini-Neptun au toate atmosfere în care gazele predominante sunt hidrogenul și heliul, însă nimeni nu crede că ar putea exista viață acolo”, a explicat unul dintre autorii studiului

Viața poate prospera chiar și într-o atmosferă formată în proporție de 100% din hidrogen, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și publicat în revista Nature Astronomy. Această concluzie poate modifica radical locul și modul în care căutăm viață pe alte planete, informează Space.com.

În cadrul studiului, o echipă de cercetători coordonată de Sara Seager, astrofizician și planetolog la MIT, a realizat o serie de experimente în care a folosit bacteria Escherichia coli (E. Coli) și drojdie. Cele două microorganisme au fost plasate într-o atmosferă formată în proporție de 100% din hidrogen. În mod neașteptat, microorganismele au supraviețuit fără să întâmpine mari probleme într-o astfel de atmosferă complet diferită de cea terestră. Hidrogenul reprezintă mai puțin de 1 parte pe milion din atmosfera terestră, care este formată în cea mai mare parte din azot.

“Doresc să-i împing pe astronomi să se gândească mai bine pe ce tipuri de planete ar putea exista viață. Biologii, dacă s-au gândit vreodată la atmosfere bogate în hidrogen, vor spune că nu există nicio problemă pentru viață, pentru că hidrogenul nu este un gaz toxic pentru organisme”, a comentat Seager pentru Space.com. Însă, a adăugat ea, astronomii “nu știu că viața poate prospera în atmosfere formate preponderent din hidrogen, așa că studiul nostru le oferă o dovadă experimentală clară că acest lucru este posibil”.

Astfel, conform lui Seager, astronomii ar putea să se gândească să studieze unele exoplanete (planete din afara Sistemului Solar) cu atmosfere bogate în hidrogen, pe care altfel nu le-ar considera locuri în care poate exista viață. Microbii pe care Sara Seager și echipa ei i-au studiat în laborator se dezvoltă mai greu într-o atmosferă formată în proporție de 100% din hidrogen decât în atmosfera terestră. “De câteva ori mai încet pentru E. Coli și de câteva sute de ori mai lent pentru drojdie”. Însă, a precizat cercetătoarea, “acest lucru nu este prea surprinzător, pentru că în absența oxigenului, microbii își obțin hrana din procesul de fermentare, proces care nu asigură un nivel de energie la fel de ridicat”.

Deși acest experiment a demonstrat că viața poate supraviețui într-o atmosferă formată din hidrogen pur, oamenii de știință nu se așteaptă să descopere exoplanete cu astfel de atmosfere, ci mai degrabă planete cu atmosfere în care hidrogenul este gazul dominant.

Aceste descoperiri sunt în mod special importante pentru căutarea vieții extraterestre, pentru că astronomii sunt de părere că ar putea exista numeroase planete telurice cu atmosfere bogate în hidrogen, pe care ar putea exista viață. “Încă nu am găsit astfel de planete. Dar teoria ne spune că ele ar trebui să existe. Însă, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, exoplanetele gigantice și planetele din clasa mini-Neptun au toate atmosfere în care gazele predominante sunt hidrogenul și heliul, însă nimeni nu crede că ar putea exista viață acolo”, a mai comentat Sara Seager.

China respinge o anchetă internațională privind originea Covid-19 înaintea “victoriei finale”

China refuză o anchetă internațională cu privire la originea noului coronavirus, atât timp cât acuzațiile Statelor Unite vizând Beijingul continuă să se răspândească, a anunțat ieri ambasadorul chinez la ONU la Geneva. “Prima prioritate este concentrarea asupra luptei împotriva pandemiei până la victoria finală”, a declarat Chen Xu într-o viceoconferință de presă. Întrebat despre o invitație pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o așteaptă pentru a trimite experți la Wuhan - “leagănul” pandemiei -, Chen Xu a estimat că actualul context diplomatic nu permite acest lucru. Ambasadorul a denunțat declarații ale unor lideri americani portivit cărora virusul s-a răspândit dintr-un laborator de cercetare în virusologie de la Wuhan.

“Nu putem tolera ca acest tip de virus politic să se răspândească în mod liber, în timp ce toate eforturile trebuie să vizeze lupta împotriva adevătratului virus”, a subliniat Chen Xu. “Noi nu suntem alergici în principiu oricărei forme de anchetă sau evaluare”, pentru că acestea permit “pregătirea urgențelor sanitare viitoare”, însă “nu avem timp de pierdut în salvarea de vieți”, a subliniat ambasadorul. “Cu privire la dacă și cum o invitație (adresată OMS) poate interveni, trebuie, pentru moment, pe de o parte, să definim prioritățile bune și, pe de altă parte, avem nevoie de o atmosferă bună”, a adăugat el.

Ambasadorul chinez la ONU l-a acuzat pe președintele Statelor Unite Donald Trump și pe secretarul de Stat al acestuia Mike Pompeo - care susțin că dețin probe cuprivire la faptul că noul coronavirus provine dintr-un laborator de cercetare în virusologie de la Wuhan - de faptul că “pun în dificultate lupta împotriva pandemiei” prin faptul că “încearcă să deturneze atenția de la propria lor responsabilitate în răspândirea virusului în Statele Unite”.

Invitat să demonteze acuzațiile americane, Chen Xu a subliniat că nu este în poziția de a se pronunța. “Dacă președintele Trump sau domnul Pompeo au probe, atunci să le prezinte întregii lumi în loc să arate cu degetul. Oamenii de știință sunt cei care pot răspunde acestor probleme”, a subliniat el.

Secretul pentru tratarea Covid-19 s-ar putea afla în sângele de lama

Winter, un mascul de lamă, s-ar putea dovedi util în cercetările ce vizează descoperirea unui tratament pentru COVID-19, potrivit unor oameni de știință din Belgia și din Statele Unite, care au identificat o microparticulă în sângele acestui animal ce pare să blocheze răspândirea noului coronavirus, au anunțat ieri jurnaliștii de la Reuters. Cercetătorii implicați în acest proiect lucrează la Centrul de biotehnologie medicală VIB-UGent din Belgia și la Universitatea Texas din orașul american Austin. Studiul lor, publicat marți în revista Cell, este centrat pe un mascul de lama care trăiește în Belgia.

Cercetătorii au început acest studiu în urmă cu patru ani, căutând anticorpi ce ar putea să blocheze virusul SARS, care s-a răspândit în 2003, și apoi virusul MERS, care a cauzat o epidemie în 2012. “Cercetarea noastră era un proiect secundar în 2016. Credeam că ar putea fi ceva interesant”, a declarat Xavier Saelens, unul dintre coordonatorii echipei belgiene care participă la această colaborare. “Apoi a apărut noul virus, iar cercetarea noastră a devenit potențial crucială, mai importantă”, a adăugat expertul belgian. Winter, masculul de lamă implicat în cercetare, a primit doze sigure de virusuri SARS și MERS, iar oamenii de știință au recoltat apoi probe din sângele său. Lamele și alți membri din familia camelidelor sunt considerate animale speciale, deoarece organismele lor creează anticorpi standard și anticorpi mai mici, cu care oamenii de știință pot să lucreze mai ușor. Echipa belgiană, coordonată și de Bert Schepens, a identificat fragmente din acei anticorpi mai mici, denumiți “nanobodies”, cu scopul de a îi depista pe aceia dintre ei care se atașează mai puternic de virusul inoculat.

Xavier Saelens afirmă că noul coronavirus, SARS-CoV-2, este un “verișor” al virusului SARS. Ambii au o coroană, formată din proteine dispuse sub forma unor țepi, de care anticorpii pot să se atașeze.

Autorii studiului intenționează să înceapă în curând testele pe animale, în timp ce testele pe pacienți umani ar putea fi autorizate spre sfârșitul acestui an. Xavier Saelens a dezvăluit că echipa sa negociază în prezent cu mai multe companii farmaceutice în vederea dezvoltării unui tratament.

Acest experiment nu este primul studiu ce vizează acei “nanobodies” derivați din sânge prelevat de la cămile și de la lame. Grupul francez Sanofi a plătit 3,9 miliarde de euro în 2018 pentru a cumpăra Ablynx, o companie specializată în “nanobodies”, cu sediul în orașul belgian Gent.

Studiu UCL: Coronavirusul s-a răspândit puternic în lume încă din 2019

O analiză genetică efectuată pe mostre prelevate de la peste 7.500 de persoane care au contractat COVID-19 sugerează că noul coronavirus s-a răspândit rapid în lume la finalul anului trecut și se adaptează la gazdele sale umane, au anunțat miercuri oamenii de știință, citați de Reuters. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul de Genetică de la University College London (UCL) a descoperit aproape 200 de mutații genetice recurente ale noului coronavirus - SARS-CoV-2 - care, potrivit oamenilor de știință, demonstrează că acesta poate evolua pe măsură ce se răspândește în rândul oamenilor. Francois Balloux, profesor la UCL și cosemnatar al studiului, a declarat că rezultatele demonstrează că o mare proporție a diversității genetice la nivel mondial a SARS-CoV-2 este prezentă în toate țările cele mai afectate. Acest lucru sugerează că virusul a fost transmis pe scară largă în jurul lumii de la începutul acestei epidemii.

“Toate virusurile suferă mutații în mod natural. Mutațiile în sine nu sunt un lucru rău și nu există nimic care să sugereze că SARS-CoV-2 suferă mutații mai rapid sau mai lent decât era de așteptat”, a explicat Balloux. “Deocamdată nu putem spune dacă SARS-CoV-2 devine mai mult sau mai puțin letal și contagios”, a adăugat specialistul.

Concluziile echipei de la UCL, publicate miercuri în jurnalul Infection, Genetics and Evolution, confirmă că virusul a apărut la sfârșitul anului 2019, potrivit lui Balloux, înainte de a se răspândi rapid pe tot globul.

Studiul nu a putut confirma punctul de plecare exact al epidemiei.

Echipa condusă de Balloux a analizat genomurile a peste 7.500 de mostre de virus de la pacienți infectați la nivel mondial. Rezultatele se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora virusurile SARS-CoV-2 au un strămoș comun de la sfârșitul anului 2019, sugerând că acesta a fost momentul în care virusul a trecut de la o gazdă animală la om. Acest lucru înseamnă că este foarte puțin probabil ca virusul care cauzează COVID-19 să fi circulat în rândul oamenilor cu mult timp înainte de a fi detectat pentru prima oară, a spus Balloux. Un studiu efectuat de cercetători francezi și publicat la începutul acestei săptămâni a descoperit că un pacient din această țară a fost diagnosticat cu COVID-19 într-un spital din regiunea Paris la 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca Franța să confirme primele cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat marți că “nu este surprinzătoare” descoperirea în Franța a unui caz de COVID-19 datând din decembrie, mai devreme decât se credea inițial că s-ar fi răspândit pe teritoriul acestei țări, și a încurajat și alte țări să verifice arhivele medicale în căutarea unor cazuri datând de la sfârșitul anului 2019, adăugând că acest lucru va oferi “o perspectivă nouă și mai clară” asupra epidemiei. Balloux a declarat că cele 198 de mici modificări genetice, sau mutații, identificate de studiu, par să se fi produs în mod independent mai mult de o dată. Acestea pot oferi indicii despre modul în care virusul se adaptează și pot ajuta în cadrul demersurilor de dezvoltare a medicamentelor și vaccinurilor.

“O provocare majoră pentru înfrângerea virusurilor este aceea că un vaccin sau un medicament ar putea să nu mai fie eficiente dacă virusul a suferit mutații”, a precizat Balloux. “Dacă ne concentrăm eforturile pe părți ale virusului care sunt mai puțin susceptibile la mutații, avem o șansă mai bună de a dezvolta medicamente care vor fi eficiente pe termen lung”, a adăugat cercetătorul.

Băiețelul lui Elon Musk se va numi “X Æ A-12”

Fondatorul Tesla și SpaceX Elon Musk și cântăreața Grimes l-au prezentat marți pe rețelele de socializare fiul lor nou-născut care se va numi “X Æ A-12 Musk”, un nume care a suscitat uimirea useri-lor, în primul rând din cauza dificultății de pronunție, relatează EFE.

După ce omul de afaceri a confirmat marți nașterea băiețelului prin mesajul “mama și bebelușul, amândoi bine” un utilizator de Twitter l-a întrebat cum se va numi copilul, iar tatăl a răspuns “X Æ A-12 Musk” precizând că este de sex masculin. Un prenume atât de neobișnuit a suscitat un val de mesaje ale utilizatorilor de Twitter, care s-au întrebat cum se pronunță această combinație de litere și nume.

Unii useri au spus în glumă că porecla copilului va fi “Tesla Junior”, care se pronunță mai ușor, în timp ce alții au speculat pe ton ironic că este vorba de un cyborg sau de o entitate care nu este umană.

Adevărul este că Musk a publicat de-a lungul zilei mai multe poze ale bebelușului său ce nu are un aspect ieșit din comun, în afară de o imagine în care asupra nou-născutului a fost aplicat un filtru care îl face să pară că are fața tatuată. Dincolo de glumele useri-lor care și-au imaginat cum se va prezenta copilul în prima lui zi de școală, unele mass-media au precizat că legile din California ar putea să-l împiedice pe Musk să-și înregistreze copilul cu această succesiune de litere și numere. “Arhangel” sau “'Xavier” sunt câteva dintre transcrierile pe care unii le-au dat numelui bebelușului, fără ca Elon Musk să fi confirmat vreunul. X Æ A-12 Musk este primul copil al cuplului Grimes și Musk, care mai are alți cinci copii cu fosta soție Justine Wilson.

Afganistan: Un bărbat și-a decapitat sora pentru că voia să se căsătorească cu un tânăr mai sărac

Un bărbat și-a decapitat sora mai mică în provincia Badakhshan, din nord-estul Afganistanului, după ce aceasta fugise cu iubitul ei, au informat ieri oficiali locali. Tânăra, care avea în jur de 20 de ani, mersese anterior la poliție pentru a solicita protecție.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor de ordine din Badakhshan, Sanaullah Ruhani, aceasta se prezentase sâmbătă la poliția din districtul Baharak alături de prietenul ei. Poliția a precizat că tânărul cuplu dorea să se căsătorească, însă nu primise aprobarea familiei fetei, deoarece bărbatul provenea dintr-o familie mai săracă. Fratele ei a luat-o de la poliție luni și a dat asigurări oamenilor legii că acesteia nu i se va întâmpla nimic. Tânăra a fost ucisă în noaptea următoare, a precizat Ruhani. Potrivit acestuia, membrii familiei au depus mărturie la poliție, precizând că fratele și-a ucis sora și a fugit. Prietenul tinerei a fost plasat sub protecția poliției. Ruhani a adăugat că surse locale au indicat că fratele fetei ucise s-a refugiat în teritoriul controlat de talibani din districtul Baharak, la vreo trei ore de mers pe jos de casa familiei sale.

Rusia, peste 10.000 de contaminări pentru a patra zi la rând

Peste 10.500 de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Rusia în utimele 24 de ore, iar bilanțul a crescut la 165.929 de cazuri, a anunțat ieri celula rusă de criză. Rusia înregistrează astfel - a patra zi la rând - peste 10.000 de cazuri. Autoritățile sanitare ruse au anunțat, în afară de cele 10.559 de contaminări, 86 de morți din cauza covid-19. Bilanțul morților din cauza noului coronavirus crește astfel la 1.537 de decese de la începutul epidemiei.

Ungaria respinge o convenție europeană care apără femeile de violențele domestice

Parlamentul ungar a respins ratificarea unui tratat internațional adoptat în 2011 de Consiliul Europei (CoE) și care vizează o mai bună protejare a femeilor de violențe sexiste, dar care promovează, consideră Guvernul suveranistului Viktor Orban, “ideologia distrugătoare a genului” și “migrația ilegală”. Acest text - adoptat în 2011 de CoE și cunoscut sub numele de “Convenția de la Istabul” - este primul instrument supranațional care stabilește norme juridice cu caracter constrângător în vederea prevenirii violenței sexiste.

Șapte state membre ale Uniunii Europene (UE) care l-au semnat nu l-au ratificat încă, și anume Ungaria, Bulgaria, Letonia, Slovia, Cehia, dar și Regatul Unit. “Abordarea ideologică (a tratatului) este contrară dreptului ungar și convingerilor Guverului”, a argumentat în Parlament deputatul creștin-democrat Lorinc Nacsa, din cadrul coaliției cu Partidul Fidesz al lui Orban și cel care a depus amendamentul.

Parlamentul și Guvernul ungare fac parte dintre legislativele și executivele în care femeile sunt cel mai slab reprezentate în UE.

Fidesz consideră că toate garanțiile securității femeilor sunt deja prevăzute de legiuitor la nivel național. Ungaria consideră că o ratificare a acestei convenții - pe care a semnat-o în 2014 - ar obliga-o să acorde azil unor refugiați persecutați în țara lor de origine din cauza genului sau orientării lor sexuale. După ce a revenit la putere, în urmă cu zece ani, Viktor Orban a înscris în Constituție căsătoria drept o uniune exclusiv a “unui bărbat cu o femeie”.

Viktor Orban a postat o imagine cu Transilvania, parte a Ungariei Mari

​Premierul ungar Viktor Orban a postat pe Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari în care este inclusă și Transilvania, în contextul examenelor la istorie ale elevilor din țara vecină. Postarea premierului de la Budapesta vine la o săptămână după atacul președintelui Klaus Iohannis privind proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de deputați și respins ulterior de Senat.

Premierul ungar Viktor Orban a reacționat vineri la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea “să dea Ardealul ungurilor”. Orban spune că nu a auzit din România astfel de fraze “nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”. “Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a afirmat atunci premierul Ungariei.

Șeful antitero din Belgia: ISIS împarte săpun în taberele de refugiați

Șeful antitero din Belgia, Paul Van Tichelt, a avertizat într-un interviu pentru publicația “De Standaard” că așa-zisul Stat Islamic continuă să fie o amenințare, transmite EUObserver. “ISIS împarte săpun în taberele de refugiați, spunând că coronavirusul este o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru necredincioși”, a declarat șeful antitero. Tichelt a adăugat că “ei le spun refugiaților că aceia care respectă sharia nu vor fi infectați”. De asemenea, șeful antitero a mai adăugat că gruparea teroristă ISIS continuă atacurile în Siria și Irak.

A fost descoperită cea mai apropiată gaură neagră

Astronomii de la Observatorul European (ESO) au descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de sistemul nostru solar detectată vreodată, situată la 1.000 de ani-lumină, într-un sistem stelar vizibil cu ochiul liber, potrivit unui studiu publicat ieri. Gaura neagră este mai aproape de sistemul nostru solar decât oricare alta descoperită până în prezent și face parte dintr-un sistem triplu, cu două stele, care poate fi văzut cu ochiul liber. Echipa a găsit dovezi urmărind cele două stele din apropierea sa folosind telescopul MPG / ESO de la Observatorul La Silla din ESO din Chile. Ei spun că acest sistem ar putea fi doar vârful aisbergului, întrucât mai multe găuri negre similare ar putea fi găsite în viitor. “Am fost total surprinși când ne-am dat seama că acesta este primul sistem stelar cu o gaură neagră care poate fi văzut cu ochiul liber”, spune Petr Hadrava, de la Academia de Științe a Cehiei din Praga. „Acest sistem conține cea mai apropiată gaură neagră de Pământ despre care știm până în prezent “, spune și omul de știință al ESO, Thomas Rivinius, care a condus studiul publicat astăzi în Astronomy & Astrophysics.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.