Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Nu toți suntem egali la transmiterea virusurilor

Ziarul de Vrancea
1 mar 2020 1640 vizualizări

O cincime din populație transmite infecțiile la mult mai mulți oameni decât restul, au stabilit cercetătorii, dar nu e clar încă de ce

Oamenii nu sunt egali când vine vorba de răspândirea bolilor infecțioase, scrie Guardian într-un articol dedicat persoanelor considerate “super-spreader” (super-trasmițători) de virusuri, inclusiv în noua epidemie de coronavirus. Cercetătorii au stabilit cu peste două decenii în urmă că există o regulă 20/80, aceea că aproximativ o cincime din populație transmite infecțiile la mult mai mulți oameni decât restul.

Cum devine cineva “super-spreader”? Există mai multe ipoteze, nu și un răspuns definitiv. Unii speculează că are legătură cu sistemul imunitar al “super-transmițătorului”, care s-ar putea să nu fie destul de puternic pentru a suprima virusul. O altă teorie spune că, dimpotrivă sistemul imunitar este atât de puternic că nu au simptome, așa că transmit virusurile altora fără să își dea seama. Cel mai probabil este vorba de mai mulți factori, printre care s-ar putea număra doza mare de virusuri cu care a fost infectat inițial sau infectarea cu mai mult de un agent patogen. Un lucru este cert: este imposibil de știut dinainte cine o să devină un “super-spreader” și cine nu.

Există “super-transmițători” ai noului coronavirus?

Așa se pare. Al treilea caz britanic a fost un bărbat de aproximativ 50 de ani care s-a infectat cu coronavirus la o conferință din Singapore. El a mers apoi în Franța unde a stat cu familia într-o cabană de ski din Alpi. Cinci oameni care erau în cabană, inclusiv un băiat de 9 ani, au fost diagnosticați cu coronavirus în Franța după ce britanicul a plecat acasă, el fiind testat pozitiv în Brighton. Printre delegații din Singapore s-a numărat și un bărbat venit din Wuhan, probabil tot un “super-spreader”, ținând cont că mai multe persoane care au participat la respectiva conferință s-au îmbolnăvit după ce s-au întors în țările lor.

Se întâmplă și cu alte boli infecțioase? Da. Existența “super-transmițătorilor” a fost consemnată încă de la începutul secolului trecut, când o femeie a infectat 51 de oameni cu febră tifoidă, deși ea nu avea niciun simptom. Un alt caz, mai recent de data asta, s-a petrecut în Finalanda în 1998, când un elev de liceu a infectat 22 de colegi cu rujeolă, deși 8 dintre ei erau vaccinați. De asemenea, în 1995, doi oameni au infectat alți 50 cu Ebola în Congo. În epidemia de Sars din 2002-2003, cei mai mulți pacienți nu au fost foarte infecțioși, dar câțiva “super-transmițători” din Singapore ar fi infectat până la 10 persoane fiecare.

Coronavirusul are o transmitere limitată la copii

Ministrul australian al sănătății, Greg Hunt, a spus că o veste bună pentru familii este că dovezile de până acum arată că transmiterea virusului la copii este limitată, iar boala are un impact mic asupra acestora. Și medicul-șef din Australia, Brendan Murphy, a subliniat că datele la nivel global arată că “atunci când copiii sunt infectați, forma este incredibil de ușoară, atât de ușoară că aproape nu au simptome”.

“Singurul copil infectat din Australia este un astfel de caz. Nu știm absolut sigur cât de mult se infectează cu virusul, dar știm că boala cu simptome semnificative nu este caracteristică (copiilor) și există foarte puține informații privind probleme semnificative create la copii”, a declarat Murphy. “Este foarte diferit de gripă, în cazul cărei, adesea, copiii se îmbolnăvesc serios. Asta este un lucru bun, pozitiv”, a adăugat acesta. La rândul său, profesorul Robert Booy de la Centrul Național pentru Cercetarea și Supravegherea Imunizărilor a arătat că, la nivel global, copiii par să prezinte doar simptome ușoare. “La adulți, organismul răspunde violent pentru că, probabil, a mai avut infecții cu (alte) coronavirusuri și acest lucru face ca sistemul imunitar să reacționeze nepotrivit și excesiv”, a explicat expertul.

Nu este pentru prima dată când copiii sunt mai puțin expuși în timpul unei epidemii de coronavirus. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, informațiile privind SARS și MERS arată că infecțiile în rândul copiilor au fost destul de rare. Niciun copil sau adolescent nu a murit din cauza SARS și a fost consemnat doar un singur caz în care un minor a transmis SARS altei persoane.

Papa Francisc a fost testat negativ

Papa Francisc, care și-a anulat vizita la un eveniment religios în afara Romei din cauza unei răceli care îl făcea să tușească, a fost testat negativ pentru coronavirus, potrivit cotidianului italian Il Messagero.

Purtătorul de cuvânt de la Vatican, Matteo Bruni, nu a comentat imediat informația. Suveranul Pontif a anunțat duminică că nu va participa la tradiționala reculegere de Postul Paștelui de șase zile din sudul Romei, din cauza unei “răceli”. El a indicat că va face “exercițiile spirituale” la reședința de la Vatican. Adresându-se credincioșilor duminică, Papa Francisc, 83 de ani, a fost nevoit să-și întrerupă discursul de două ori din cauza unor reprize de tuse. Italia a înregistrat 52 de morți din cauza coronavirusului și peste 2.000 de cazuri de infectare.

Twitter și Google le-au recomandat angajaților să lucreze de acasă

Giganții tehnologiei Twitter și Google le-au cerut angajaților lor să lucreze de acasă cu scopul de a limita propagarea coronavirusului, din cauza căruia mai mult de 92.000 de persoane au fost contaminate în toată lumea, scrie AFP. “Îi încurajăm pe angajații noștri din toată lumea să lucreze de acasă dacă pot”, a anunțat, într-un comunicat postat pe blogul companiei, resposabilul cu resursele umane de la Twitter, Jennifer Christie. “Scopul nostru este de a reduce riscurile propagării epidemiei de Covid-19 la noi și în mediul nostru”, a adăugat ea. Twitter a precizat că angajații de la birourile din Coreea de Sud, Hong Kong și Japonia vor avea obligația de a face telemuncă, din cauza măsurilor de securitate locale. De cealaltă parte, Google le-a solicitat marți, preventiv, angajaților de la sediul său european din Dublin să lucreze de acasă pentru că unul dintre ei prezenta simptomele gripei. Ei se vor întoarce totuși la birou de miercuri. “Vom continua să fim prudenți pentru a proteja sănătatea și siguranța personalului nostru”, a anunțat un purtător de cuvânt de la Google într-un comunicat. De asemenea, cele două companii au anulat sau au amânat conferințe care erau programate în Statele Unite.

Epidemia de coronavirus a contaminat mai mult de 92.000 de persoane în totată lumea și a făcut 3.127 de morți, potrivit unui bilanț stabilit de AFP marți, la ora 11.00 GMT, plecând de la surse oficiale.

8% dintre membrii parlamentului iranian sunt infectați

23 din cei 290 de membri ai „Majlis”, Parlamentul din Iran, au rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit vicepreședintelui parlamentului iran Abdul Reza Misri. Asta înseamnă că aproximativ 8% din totalul membrilor parlamentului sunt infectați cu COVID-19.

Misri a făcut anunțul în timpul unei conferințe de presă susținută marți, la Teheran, citând o scrisoare deschisă adresată liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, de către președintele parlamentului, Ali Larijani. Prin aceeași scrisoare, parlamentarilor li s-a solicitat să stopeze orice legătură cu publicul, pentru a evita răspândirea virusului. De asemenea, Larijani a pledat pentru prelungirea suspendării ședințelor din parlament în scrisoarea sa deschisă adresată lui Khamenei, măsura fiind instituită săptămâna trecută, pe fondul creșterii numărului de cazuri din țară.

Lavrov: Rusia nu va opri lupta din Idlib ca să rezolve problema pe care Europa o are cu migranții

Rusia nu va opri lupta contra terorismului din regiunea siriană idlib pentru a rezolva problema pe care Europa o are din cauza migranților, a spus, ieri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Declarația reprezentantului Kremlinului au fost făcute în timpul unei conferințe comune cu omologul său finlandez, în Helsinki.

Poziția înaltului oficial rus vine după ce, săptămâna trecută, Turcia a spus că nu îi va mai opri pe refugiații sirieni alungați de luptele din Idlib să plece în Europa pe uscat și pe mare.

Un milion de oameni au fost dislocați în apropierea graniței de sud a Turciei din decembrie și până acum, cauzând ceea ce ONU a calificat drept cea mai gravă criză umanitară din cei nouă ani de război.

Netanyahu, bine plasat să conducă guvernul

Premierul israelian în exercițiu Benjamin Netanyahu se îndrepta ieri - în pofida unei inculpări de corupție - către o victorie convingătoare în alegerile legislative, plasându-se într-o poziție de forță în vederea formării viitorului Guvern și prezentării în procesul său, relatează AFP.

La numărarea a 90% din voturi, marți, de către Comisia Electorală, Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a obținut 29,3% din voturile exprimate, iar Partidul “Albastru-Alb” (centru) al principalului său rival, Benny Gantz, a obținut 26,3%. În sistemul israelian, acest scor înseamnă aproximativ 36 de mandate pentru Likud și 32 pentru fostul general Gantz. Împreună cu aliații săi din drepta radicală și din partide ultraortodoxe, Likudul ar putea miza, în urma acestui al treilea scrutin legislativ în mai puțin de un an, pe un total de 59 de mandate, cu două mai puține decât majoritatea parlamentară, potrivit acestor calcule. “În curând vom găsi în celălalt bloc voturile lipsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Likudului, Jonathan Urich, la postul de radio al armatei. “Suntem deja în contact cu un anumit număr de deputați din cealaltă tabără”, a dat el asigurări.

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, aflat de 14 ani de putere, s-a felicitat în noaptea de luni spre marți pentru obținerea “celei mai importante victorii din viața sa”, în fața unei mulțimi de susținători adunați la Tel Aviv, care l-au primit cu urale și strigăte de “Bibi, regele Israelului”. În cazul în care scorul Likudului rămâne la peste 35 de mandate, acesta va fi cel mai bun rezultat al partidului în timpul lui Netanyahu, care contează de asemenea pe performanțe bune ale dreptei în general. “Aceasta este o victorie împotriva tuturor așteptărilor” și în pofida celor care au preconizat “sfârșitul lui Netanyahu”, a adăugat Netanyahu, incupat de corupție și al cărui proces urmează să înceapă la 17 martie.

Putin propune menționarea lui Dumnezeu în Constituție

Președintele rus Vladimir Putin a trimis Parlamentului noi amendamente constituționale, care introduc meționarea lui Dumnezeu în Constituție și stabileasc principiul potrivit căruia o căsătorie este posibilă doar între un bărbat și o femeie, relatează AFP. Putin a anunțat în ianuarie că Rusia va amenda Constituția din 1993, o inițiativă considerată larg ca vizând organizarea perioadei de după 2024, anul în care își încheie al patrulea și ultimul mandat prezidențial. Aceste amendamente constituționale au fost adoptate cu unanimitate de deputați, în prima lectură, însă Putin a trimis încă 24 de pagini de amendamente înaintea celei de a doua lecturi, cea mai importantă, prevăzută la 10 martie. Aceste amendamente prevăd ca menționarea “credinței în Dumnezeu” a rușilor să fie introdusă în Constituție și prevăd că o căsătorie este uniunea între un bărbat și o femeie, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Piotr Tolstoi.

Un “vot popular” - al cărui contur este încă vag - urmează să fie organizat la 22 aprilie în vederea adoptării acestor modificări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.