Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Majoritatea persoanelor au anticorpi și la șase luni după infectare

Ziarul de Vrancea
19 dec 2020 1179 vizualizări

În acest moment, durata protecției nu este cunoscută în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna

Un studiu finlandez publicat vineri sugerează că marea majoritate a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 au anticorpi în organism chiar și la șase luni după infectare, nivelul în anticorpi fiind cu atât mai ridicat cu cât forma bolii COVID-19 este mai gravă. Cercetarea, elaborată de Institutul național de sănătate și asistență socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare - THL), a investigat 867 de adulți testați pozitiv pentru COVID-19 în primăvară și relevă că 792 dintre ei (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanți în sânge la cel puțin șase luni după infectare. Potrivit institutului finlandez, rezultatele acestui studiu concordă cu alte investigații recente în urma cărora s-au descoperit de asemenea anticorpi neutralizanți la persoanele infectate, deși cantitatea totală de anticorpi s-a diminuat treptat în lunile ulterioare infectării. Cu toate că încă nu se știe cu certitudine, experții cred că anticorpii neutralizanți sunt cei care dau imunitate împotriva COVID-19, dar deocamdată nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare și nici cât timp durează această protecție. Durata protecției nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna. Conform concluziilor preliminare ale studiului institutului finlandez prezentate în octombrie, aproape toate persoanele investigate aveau anticorpi împotriva COVID-19 la patru luni după infectare.

Peste 75 de milioane de cazuri la nivel mondial

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depășit sâmbătă pragul de 75 de milioane, potrivit datelor analizate de Reuters, în timp ce mai multe țări au început vaccinările împotriva virusului.

Marea Britanie a devenit luna aceasta prima țară occidentală care a început imunizarea cu vaccinul Covid-19 dezvoltat de Pfizer și partenera sa germană BioNtech, urmată de Statele Unite, care au aprobat și un vaccin produs de compania Moderna. În ultima luni au existat 18,65 milioane de cazuri noi, cel mai mare număr raportat pentru o perioadă de 30 de zile de când a început pandemia. Europa rămâne regiunea cu cele mai multe cazuri, 21,6 milioane, urmată de America de Nord cu 17,9 milioane, America Latină cu 14,5 milioane și Asia cu 13 milioane.

În Europa, un milion de cazuri noi au fost înregistrate în doar cinci zile, Rusia și Franța raportând peste 2 milioane de cazuri de când a început epidemia de coronavirus. Marea Britanie și Italia au ambele aproximativ 1,9 milioane de cazuri fiecare.

Statele Unite au devenit luni prima țară din lume care a înregistrat peste 300.000 de decese. Țara raportează zilnic peste 2.500 de decese, potrivit unei analize Reuters a datelor din ultimele șapte zile. Spitalele din Statele Unite au început să efectueze primele vaccinuri ale Pfizer-BioNtech. Statele Unite rămân țara cu cele mai multe cazuri, peste 17 milioane de la declanșarea epidemiei, urmate de India și Brazilia.

Cu doar 4% din populația lumii, Statele Unite au aproximativ 23% din toate cazurile globale. Brazilia a înregistrat miercuri un record de 70.000 de cazuri noi într-o singură zi, alăturându-se Statelor Unite și Indiei, ca singurele țări care au raportat un total de peste 7 milioane de infecții. Cu aproape 180.000 de decese confirmate, națiunea sud-americană are al doilea număr de morți din lume. Sâmbătă, India a depășit 10 milioane de infecții cu coronavirus. India s-a pregătit să livreze 600 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 celor mai vulnerabili oameni, în următoarele șase până la opt luni.

Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie se răspândește mai rapid

O nouă tulpină de COVID-19 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută și se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, a declarat sâmbătă Chris Whitty, șeful serviciilor medicale din Anglia. “Așa cum s-a anunțat luni, Marea Britanie a identificat o nouă variantă a COVID-19”, a spus Whitty într-un comunicat. El a afirmat că deși nu există dovezi actuale că noua variantă a coronavirusului provoacă o rată mai mare a mortalității sau că ar afecta eficiența vaccinurilor, autoritățile britanice lucrează în regim de urgență pentru a confirma aceste lucruri. “Am alertat Organizația Mondială a Sănătății și continuăm să analizăm datele disponibile pentru a ne îmbunătăți modul de înțelegere”, a mai spus oficialul britanic în comunicat.

Belgia și Olanda au anunțat ieri că interzic, din precauție, zborurile care vin din Marea Britanie.

Astăzi este cea mai scurtă zi din an

Planetele Jupiter și Saturn se vor apropia aparent una de alta, fiind vizibile ca un astru dublu

Solstițiul de iarnă va avea loc anul acesta astăzi, la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). În aceeași seară, planetele Jupiter și Saturn se vor apropia și vor putea fi văzute ca un astru dublu, anunță Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”. Momentul Solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând din această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă” - ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° - la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Tot pe 21 decembrie, planetele Jupiter și Saturn se vor apropia aparent una de alta seara, fiind vizibile ca un astru dublu. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic, la București, Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19.00, când apun. Recomandarea experților pentru observarea fenomenului este ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

O conjuncție nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Capricornus.

Atac cu mașină-capcană la Kabul: opt oameni au murit

Explozia unei mașini-capcană s-a soldat, ieri, la Kabul, cu opt decese și cel puțin 15 răniți, au anunțat autăritățile afgane, potrivit AFP. De câteva luni, capitala Afganistanului se confruntă cu o recrudescență a violențelor, în ciuda negocierilor de pace dintre talibani și guvern, care au loc la Doha, din luna septembrie. Tariq Arian, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că responsabil de atac sunt “teroriștii”. Printre victime se numără femei și copii, a precizat el. O sursă din domeniul siguranței a precizat că mașina-capcană a explodat în vestul orașului. “A fost o explozie puternică pentru că a cauzat pagube semnificative locuințelor situate în apropiere”, a afirmat și un responsabil din Ministerul Sănătății. În social media au apărut imagini cu flăcările de după explozie. Atacul încă nu a fost revendicat.

Mexic: Un fost guvernator a fost asasinat

Aristoteles Sandoval, fost guvernator al statului mexican Jalisco, a fost asasinat, vineri, în toaleta unui restaurant din stațiunea Puerto Vallarta, informează Reuters. Sandoval a fost împușcat mortal în spate de un atacator neidentificat, în timp ce gărzile sale de corp se aflau în afara încăperii. Procurorul general Gerardo Octavio Solis a declarat că Sandoval, care avea 46 de ani, se afla la restaurant împreună cu trei persoane și a fost împușcat noaptea, la ora 01.30, când s-a dus la toaletă. Fostul guvernator avea 15 gărzi de corp, iar potrivit presei în momentul crimei la datorie erau aproximativ jumătate din gărzi. Între atacatori și gărzi a avut loc o ciocnire, iar o gardă a fost rănită grav. Pentru “a scăpa de justiție”, restaurantul a “manipulat” locul crimei, curățând amprentele și luând camerele de luat vederi, a menționat procurorul general. Solis a precizat că există suspiciunea că 8-10 persoane au fost implicate în atac, însă nu a precizat cine este responsabil. Mandatul de guvernator al lui Sandoval, din perioada 2013-2018, a fost umbrit de cartelul Jalisco New Generation, care a devenit, dintr-un cartel obscur, unul dintre cele mai puternice din Mexic. Anchetatorii suspectează implicarea cartelului Jalisco New Generation în asasinat. Mexicul se confruntă cu violențe în întreaga țară, Jalisco fiind însă unul dintre epicentrele războiului dintre cartelurile de droguri.

Președintele chilian, amendat cu 3.500 de dolari pentru un selfie fără mască

Președintele chilian Sebastian Pinera a primit vineri o amendă de 3.500 de dolari după ce a pozat pentru un selfie pe plajă cu o trecătoare fără a purta mască, conform reglementărilor impuse de pandemia noului coronavirus. Chile a impus măsuri stricte privind purtarea măștii în toate locurile publice, iar nerespectarea lor se pedepsește cu sancțiuni care merg de la amenzi până la pedepse cu închisoarea. Pinera și-a cerut scuze și și-a recunoscut greșeala la scurt timp după ce selfie-ul a apărut pe rețelele sociale la începutul lunii decembrie. Președintele chilian a explicat că mergea singur de-a lungul plajei din apropierea casei sale, în elegantul oraș chilian Cachagua, când o femeie l-a recunoscut și i-a cerut să facă o fotografie împreună. În selfie, președintele Sebastian Pinera și femeia stau foarte aproape unul de celălalt, într-o zi însorită, fără a purta măști. Președintele Pinera, care este predispus la gafe, a fost fotografiat la o petrecere cu pizza anul trecut, în noaptea în care la Santiago izbucneau protestele împotriva inegalităților sociale. Mai târziu, el a fost văzut pozând în piața care fusese centrul manifestațiilor după ce pandemia i-a obligat pe protestatari să rămână acasă. Pandemia de COVID-19 a atins apogeul în Chile în lunile mai și iunie, în timpul iernii în emisfera sudică. Epidemia s-a domolit în noiembrie, dar în prezent numărul contaminărilor este în creștere, ceea ce a determinat autoritățile să impună noi măsuri restrictive. Chile a raportat un total de 581.135 de cazuri de contaminare de la debutul epidemiei noului coronavirus în luna martie, precum și 16.051 de decese cauzate de COVID-19.

O aeronavă militară a preluat un pacient cu arsuri de la Iași pentru a-l transporta la Munchen

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a realizat duminică o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași - München, pentru transportul, în regim de urgență, al unui pacient care a suferit arsuri. Conform MAN, echipa medicală care monitorizează pacientul pe timpul zborului este formată din specialiști din cadrul SMURD și Ministerului Apărării Naționale. Misiunea a fost aprobată de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în urma solicitării Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 10.00.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.