Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Studiu: Izolarea a salvat 59.000 de vieți în 11 țări europene

Ziarul de Vrancea
30 mar 2020 1646 vizualizări

În aceste 11 țări din Europa Occidentală, un total de 7 până la 43 de milioane de persoane ar fi fost deja infectat cu noul coronavirus, arată studiul cercetătorilor de la Imperial College din Londra

Izolarea și alte măsuri luate pentru a frâna propagarea epidemiei de COVID-19 au salvat viața a circa 59.000 de persoane în 11 țări europene, între care 2.500 în Franța, afirmă cercetători britanici, citați de AFP. “Cu măsurile actuale instituite, cel puțin, până la sfârșitul lunii martie, estimăm că aceste măsuri ar fi evitat moartea a 59.000 de persoane în 11 țări până la 31 martie”, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Imperial College din Londra, universitate reputată în domeniul medical. Acești universitari specialiști în epidemologie și în matematică au realizat modele pentru dinamica epidemiei în Europa și au estimat frânarea contagiunii cu SARS-CoV-2 datorată diferitelor măsuri luate în țările studiate la date diferite unele de altele. Măsurile luate în calcul sunt carantina pentru bolnavi, închiderea școlilor și universităților, interzicerea adunărilor, măsurile de distanțare socială și izolarea generală. Metoda folosită este cea a modelelor teoretice care presupun în special ca o aceeași măsură să aibă un impact comparabil în cele 11 țări europene studiate, subliniază cercetătorii.

În Italia, prima țară care a instituit măsuri stricte și unde epidemia este totodată cea mai avansată, impactul este cel mai puternic: studiul evaluează la 38.000 numărul vieților salvate prin decizia de carantină totală. Urmează apoi Spania, unde cercetătorii britanici evaluează la 16.000 numărul vieților salvate, apoi Franța (2.500), Belgia (560), Germania (550), Regatul Unit (370), Elveția (340), Austria (140), Suedia (82), Danemarca (69) și Norvegia (10). Cercetătorii subliniază că “mult mai multe decese vor fi evitate dacă se asigură că măsurile vor rămâne valabile până când transmiterea bolii va scădea la niveluri mici”.

În aceste 11 țări ale Europei Occidentale, un total, evaluat între 7 și 43 de milioane de persoane, a fost infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, dintre care aproximativ 5,9 milioane de italieni și doar 600.000 de germani, unde nivelul de contagiune este cel mai scăzut, notează studiul. Diferența între numărul cazurilor oficial înregistrate în aceste țări și estimările cercetătorilor britanici se explică “fără îndoială în special” prin faptul că, în multe cazuri infecțiile erau “benigne sau fără simptome”, iar “capacitățile de depistare” sunt “limitate”, astfel încât nu toate cazurile suspecte de COVID-19 au fost depistate.

Primul studiu de amploare privind coronavirusul

Primul studiu amplu privind spitalizările și decesele provocate de coronavirus în China, studiu realizat de britanici, dezvăluie în amănunt riscul la care sunt supuși pacienții de vârstă mijlocie sau mai mare, scrie Guardian. Analiza arată că, deși rata medie a mortalității la cazurile confirmate este de 1,38%, ea crește abrupt odată cu vârsta, de la 0,0016% la cei mai mici de 10 ani la 7,8% în cazul celor peste 80 de ani. Studiul arată că doar 0,04% dintre cei cu vârste între 10 și 19 ani au avut nevoie de internare în spital, comparativ cu 18% la cei cu peste opt decenii de viață. Aceeași tendință poate fi observată și în ceea ce privește procentele persoanelor care necesită spitalizare: doar 3,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani au nevoie de spitalizare, în timp ce procentul în cazul segmentului de vârstă între 50 și 59 de ani crește la 8,2%. Procentaje periculoase sunt consemnate și în cazul grupelor de vârstă mijlocie, 4% dintre cei de 40-50 de ani și 8% dintre cei de 50-60 de ani având nevoie de spitalizare.

Autorii studiului au estimat că între 50% și 80% din populația globului s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2, dar au insistat că “majoritatea oamenilor se vindecă, inclusiv cei care au simptome grave”.

Timpul mediu între apariția primelor simptome și decesul unui pacient este de 17,8 zile, în timp ce media de vindecare este de 22,6 zile.

Estimările, prezentate în prestigioasa publicație medicală Lancet Infectious Disease, se bazează pe analiza a peste 70.000 de cazuri confirmate și diagnosticate clinic în China, plus a 689 de cazuri de persoane evacuate din Wuhan cu zboruri de repatriere. “Estimările noastre pot fi aplicate oricărei țări pentru a lua decizii privind politicile de limitare a răspândirii Covid-19”, a spus profesorul Azra Ghani, co-autor al studiului.

Rată a mortalității de 0,66% la cazurile nedescoperite

Pentru că fiecare națiune a abordat diferit testarea pentru coronavirus, iar unele au schimbat strategia de la o săptămână la alta, până acum experții au avut probleme în compararea ratei mortalității în diferite țări. O altă dificultate a fost calcularea proporției celor care mor după ce sunt infectați, în condițiile în care multe cazuri nu sunt descoperite niciodată. Acest ultim studiu estimează că rata mortalității în rândul cazurilor nedescoperite este de 0,66%.

Pandemia este “departe de a se fi terminat” în Asia

Pandemia noului coronavirus este “departe de a se fi terminat” în regiunea Asia-Pacific, iar măsurile actuale în vederea opririi răspândirii virusului permit țărilor să câștige timp pentru a se pregăti în vederea transmiterii locale de mare amploare, a avertizat ieri un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În pofida tuturor măsurilor luate în lupta împotriva noului coronavirus, riscul transmiterii în regiune nu va dispărea atâta timp cât pandemia nu se încheie, a subliniat directorul OMS în regiunea Asia-Pacific Takeshi Kasai. “Este o bătălie de lungă durată și nu putem lăsa garda jos”, a îndemnat el într-o conferință de presă virtuală. “Trebuie ca fiecare țară să continue să se pregătească în vederea unei transmiteri locale de mare amploare”, a subliniat el. Kasai a avertizat că o scădere a numărului cazurilor de contaminare nu permite o relaxare. Alt reprezentant OMS a anunțat că organizația se așteaptă ca nicio țară să nu fie cruțată de noul coronavirus. “Focare continuă să apară în locuri noi, iar «importul» rămâne o îngrijorare”, a avertizat în această conferință de presă un consilier tehnic al OMS, Matthew Griffith.

El a citat cazuri “importate” în Singapore și Coreea de Sud de către călători care au venit din străinătate.

Caz rar: O adolescentă de 12 ani răpusă de coronavirus

O adolescentă în vârstă de 12 ani a murit în Belgia din cauza noului coronavirus - un caz foarte rar -, au anunțat ieri autoritățile sanitare din țară prezentând bilanțul cotidian al pandemiei. “Este un eveniment foarte rar, dar care ne bulversează”, a declarat un purtător de cuvânt, dr. Emmanuel André. Este vorba despre primul deces al unui copil în Belgia din cauza covid-19. În total, 705 oameni au murit din cauza noului coronavirus, potrivit datelor oficiale.

Apelul unor lideri italieni către Germania: Ajutați-ne, așa cum ați fost voi ajutați după război

Primari și guvernatori regionali italieni au cumpărat ieri o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în fața epidemiei generate de noul coronavirus, amintindu-i că alte state au acceptat să-i reducă datoria după cel de-al Doilea Război Mondial. Italia înregistrează un număr de decese mai mare decât orice altă țară din cauza epidemiei de coronavirus și peste 100.000 de cazuri de contaminare confirmate.

Inițiativa subliniază resentimentul crescând al italienilor împotriva a ceea ce este considerat drept indiferență a Germaniei față de situația lor critică în contextul în care Berlinul refuză să răspundă apelurilor din partea altor țări privind mutualizarea datoriilor pentru a ajuta economiile lor în dificultate. “Dragi prieteni germani, memoria ajută la luarea deciziilor corecte”, se afirmă în scrisoare, care evocă un acord din 1953 vizând reducerea datoriei Germaniei cu scopul de a o ajuta să-și refacă economia după război. Scrisoarea este semnată de primari de stânga și de dreapta reprezentând orașe din nordul Italiei cele mai afectate de epidemia de coronavirus, inclusiv Bergamo și Milano, și de guvernatorul regiunii Emilia-Romagna. Mesajul vizează deopotrivă Olanda, văzută în Italia ca un fel de paradis fiscal pentru companiile multinaționale, afirmând că aceasta a “instituit un regim fiscal favorabil care de mulți ani sustrage resurse din toate țările mari europene”.

Nouă țări din Uniunea Europeană, între care Italia, Franța și Spania, au cerut săptămâna trecută emiterea comună de “obligațiuni-corona” pentru finanțarea redresării economice după epidemia virală care pare să împingă zona euro spre o profundă recesiune. Germania, Olanda, Finlanda și Austria s-au opus propunerii de a emite așa-numite “corona-bonds”, menținându-și tradiționala lor reticență în a împărți datoria economiilor mai puțin competitive. “Obligațiunile emise pentru a combate coronavirusul nu vor șterge sau mutualiza datoriile anterioare”, se poate citi în traducerea italiană a scrisorii publicate pe Twitter de către europarlamentarul Carlo Calenda, unul dintre semnatari. Liderii UE nu au reușit până în prezent să se înțeleagă asupra nivelului sprijinului pentru economiile care au încetinit din cauza măsurilor restrictive luate în efortul de a stopa propagarea noului coronavirus.

La sfârșitul videoconferinței de săptămâna trecută, Germania și Olanda au declarat că cei care au nevoie ar putea accede la Fondul de salvare al zonei euro (Mecanism European de Stabilitate/MES) pentru a obține linii de credit. Italia s-a opus acestui mecanism, care implică condiționalități.

Antarctica a înregistrat primul val de căldură în timpul sezonului de vară din emisfera sudică

Antarctica a cunoscut primul val de căldură, spun cercetătorii, care se tem de o degradare pe termen lung, un astfel de fenomen putând afecta animalele, plantele și ecosistemele. Cercetătorii care se ocupă de programul Australian Antarctic au înregistrat primul val de căldură la stația de cercetare Casey, din estul Antarcticii, în timpul sezonului de vară din emisfera sudică. Temperaturi ridicate au fost înregistrate și în Peninsula Antarctică. În perioada 23-26 ianuarie, cele mai ridicate și cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în Casey.

Un val de căldură înseamnă o creștere a temperaturii pentru trei zile consecutiv, când sunt înregistrate cele mai mari și cele mai scăzute grade. În această perioadă, temperatura minimă a fost peste 0 grade Celsius, în timp ce maxima a depășit 7,5 grade Celsius.

La 24 ianuarie, a fost înregistrată o temperatură de 9,2 grade Celsius la Casey, cu 6,9 grade Celsius mai mare decât a fost vreodată.

A doua zi dimineață, termometrele arătau 2,5 grade Celsius - un record.

Cercetătorii susțin că, pe baza datelor pe care le au în prezent, se așteaptă la “un impact biologic major în următorii ani, dovedind modul în care schimbările climatice au efect asupra celor mai izolate zone ale planetei”. “În timp ce omenirea se concentrează pe pandemia de Covid-19, planeta se încălzește”, spun ei.

Studiul precizează că deși topirea gheții asigură apă pentru ecosistemele uscate, ducând la dezvoltarea și reproducerea multor organisme, precum mușchi, microbi și nevertebrate, o abundență de apă poate duce la distrugerea multor astfel de zone. Temperaturile mari ar putea dăuna unor plante și animale care sunt obișnuite cu frigul din Antarctica.

Sute de polițiști americani au contractat coronavirusul

Departamentele de poliție din Statele Unite au confirmat 1.012 cazuri de COVID-19 în rândul ofițerilor și personalului lor civil, în lipsa echipamentelor de protecție, potrivit unui sondaj și a unei analize a Reuters bazată pe comunicatele publice ale departamentelor, transmite Reuters.

Până duminică, 818 membri ai poliției din New York au fost testați pozitiv cu coronavirus, dintre care 730 de ofițeri și 88 de angajați civili. Potrivit NYPD, aproximativ 5.000 dintr-un total de 55.000 de angajați sunt în concediu medical.

Departamentele de poliție din orașe americane importante, cum ar fi Houston și Detroit, sunt nevoite să se lipsească de ofițeri, în condițiile creșterii numărului de cazuri de infectare, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul celor mai mari 20 de agenții de poliție din Statele Unite, în perioada 25-20 martie. Pandemia descompletează forțele de poliție care aveau deja un deficit de personal. Multe departamente au spus ofițerilor să își limiteze interacțiunile cu publicul și să păstreze distanțarea socială. Unele agenții își redistribuie detectivii și personalul administrativ pentru a ajuta să răspundă la urgențe, pe măsură ce tot mai mulți ofițeri din patrule se îmbolnăvesc, ceea ce face ca investigatorii să fie transferați de la cazuri majore.

NYPD ar putea să aibă cele mai mari probleme din cauza gravității epidemiei din New York: dintre cele 2.477 de decese raportate până luni la nivel național, 678 au avut loc în New York City.

Ofițerii intervievați de Reuters au spus că deficitul de echipamente îi face vulnerabili și că se tem că vor transmite virusul familiilor și publicului. “Suntem primii peste tot și suntem complet neprotejați”, a spus un ofițer din secția 33.

Toți ofițerii din New York nu au dorit ca numele lor să fie făcute publice, pentru că departamentul le interzice să vorbească cu reporterii. Sergentul Jessica McRorie, purtător de cuvânt al NYPD, a spus că departamentul răspunde la o criză “fără precedent” și a oferit ofițerilor recomandări detaliate despre modul în care trebuie să se protejeze.

Test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer

Un test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte ca pacienții să prezinte vreun simptom a fost creat de oamenii de știință, a scris ieri Press Association. Testul este bazat pe identificarea unui tip de ADN produs în tumorile cancerigene și apoi eliberat în fluxul sanguin sub forma de ADN acelular (cell-free DNA - cfDNA). Cercetătorii, printre care și oameni de știință de la Institutul Francis Crick și de la University College London, susțin că această metodă va putea indica dacă cineva urmează să se îmbolnăvească de cancer și care va fi tipul respectivei îmbolnăviri oncologice. Ei consideră că această descoperire, publicată în ultimul număr al jurnalului Annals of Oncology, va putea, în viitor, să ofere diagnostice timpurii și noi metode de tratament oncologic. Deocamdată însă, acest test trebuie perfecționat, susțin oamenii de știință. “Deși acest test este la început, rezultatele preliminare obținute sunt promițătoare”, a comentat Dr. David Crosby, șeful programului de detecție timpurie din cadrul organizației Cancer Research UK, care nu a fost implicat în noul studiu. “Dacă testul poate fi reglat fin să fie mai eficient în depistarea cancerelor, ar putea deveni un instrument pentru detectarea lor timpurie. Dar este nevoie de mai multe studii pentru depistarea cancerelor în stadiile de început și trebuie să explorăm și cum va funcționa într-un scenariu real de screening oncologic”, a mai adăugat el.

Cercetătorii au folosit această metodă experimental pe 4.316 mostre - unele oncologice, altele sănătoase. Peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, pulmonar sau ovarian au fost incluse în studiu.

Testul a putut identifica țesutul în care a apărut cancerul în 96% dintre mostre, cu o acuratețe de 93%, conform cercetătorilor.

Număr record de decese în Spania în ultimele ore

Bilanțul covid-19 în Spania crește cu 849 de morți la 8.189 de decese, iar al contaminărilor cu 11% la 94.417 de cazuri

Spania a înregistrat alte 849 de decese în ultimele 24 de ore, iar bilanțul deceselor din cauza covid-19 a crescut de la 7.340 la 8.189, a anunțat ieri Ministerul spaniol al Sănătății. Spania nu a mai înregistrat, până în prezent, un număr atât de mare de decese. Însă ministerul subliniază că această creștere - cu 11,6% - a deceselor de la o zi la alta este mai mică decât cea înregistrată luni. În total, în Spania s-au confirmat 94.417 de contaminări cu SARS-CoV-2 - o creștere de aproape 11%. Spania este, după Italia, a doua țară din lume cu cel mai mare număr de morți din cauza covid-19.

China: „Prea multe urne cu cenușă comparativ cu numărul morților”

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale, se arată într-un articol care colectează în mod anonim și declarații ale cetățenilor. Știrea a fost preluată și de Radio Free Asia, care a adăugat informațiile diseminate de revista Caixin.com, conform căruia o mare companie de servicii funerare din Wuhan livra 5000 de urne într-o singură zi, potrivit Rainews și Rador. Sub acuzație datele oficiale lansate de autoritățile de la Beijing, care confirmă 3304 de decese cauzate de coronavirus Covid-19, dintre care, 2535, la Wuhan.

Numai că media menționată mai sus speculează alte numere. În opinia lor, “numărul real al morților” ar putea ajunge la 42.000: un calcul numeric care rezultă din procesul de returnare al urnelor membrilor familiei. Practic, 3.500 de urne funerare livrate în fiecare zi între 23 martie, data începerii procedurii și până la tradiționalul festival QingMing (Ziua Strămoșilor sau Ziua Curățării Mormintelor) programat pentru 4 aprilie. Prin urmare, douăsprezece zile (înmulțite cu 3500 de urne, dau 42.000). Se pare că sărbătorile de QingMing au fost interzise printr-o prevedere semnată de guvernul local pe 26 martie, fapt care ar demonta această teză. Cu toate acestea, multe din persoanele intervievate consideră că estimarea este subestimată. “Nu poate fi corect... pentru că incineratorii au lucrat toată ziua, deci cum să fi murit așa de puțini oameni?”, spune un rezident din Wuhan. Au mai fost și alte „calcule populare” care ar duce la o cifră de peste 46.000 de incinerări efectuate în cele 84 de cuptoare ale crematoriului, active chiar și 24 de ore în zilele de vârf. La acestea, ar trebui adăugat și numărul mare al persoanelor nediagnosticate cu Covid-19 și care au murit în casă. Chen Yaohui, un rezident din Wuhan, intervievat de Radio Free Asia (RFA), susține că „oficialii locali ar fi cumpărat tăcerea familiilor decedaților cu 3.000 de yuani”. Iar printre persoanele intervievate se numără și cele care apără autoritățile, care „ar fi pe cale să dezvăluie adevărul și care au tăcut până acum, cu scopul de a nu provoca un șoc populației”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.