Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Incidența bolii Parkinson explodează

Ziarul de Vrancea
10 apr 2021 485 vizualizări

O substanță chimică obișnuită ar putea fi de vină, susțin medicii

​​Lumea se află în pragul unei epidemii de Parkinson, tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere, susțin medicii. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, crede că numărul persoanelor afectate se va dubla în următorii 25 de ani, în condițiile în care în SUA, în ultimul deceniu, creșterea a fost de 35%.

Potrivit The Guardian, în majoritatea cazurilor de Parkinson nu poate fi identificată o cauză clară, însă cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresarea industrială, curățarea chimică, dar care se găsește și în produse de uz casnic, cum cele de lustruit pantofi sau curățat covoare. Până în prezent, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru sănătatea umană a fost evidențiată în cazul celor care sunt expuși substanței chimice la locul de muncă. Un studiu din 2008, publicat în Annals of Neurology, a notat că TCE este „un factor de risc”, iar o cercetare din 2011 a relevat „o creștere de șase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă”. TCE este legat de cancerele renale, de col uterin, ale ficatului, căilor biliare, sistemului limfatic și țesutului mamar. Substanța este interzisă în UE.

Boala Parkinson este o boală degenerativă, care se pare că este derivată dintr-o combinație de factori genetici și de mediu ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmițător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricității. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală. Principalele semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradichinezia, adică încetinirea generală a ritmului activității motrice. Simptomele sunt imprevizibile și pot varia pe o scară de timp foarte scurtă, uneori doar de un minut. Instabilitatea posturală survine tardiv, de obicei după aproximativ opt ani de evoluție a bolii.

Majoritatea celor afectați au peste 60 de ani, dar în “stadiu incipient” poate afecta și persoane mai tinere, cum este cazul actorului Michael J Fox, care a fost diagnosticat la 29 de ani. Boxerul Muhammad Ali, comediantul Billy Connolly și cântărețul Ozzy Osborne se numără printre persoanele care au fost diagnosticate cu această boală.

Peste 6 milioane de persoane sunt diagnosticate cu boala Parkinson pe plan mondial, maladie care cauzează aproape 120 de mii de decese anual. În Uniunea Europeană, aproximativ 1,2 milioane de oameni au viața afectată de această boală. La nivelul anului 2013, în România erau tratați peste 70.000 de pacienți cu Parkinson, însă numărul real al cazurilor ar putea fi mult mai mare, potrivit arpim.ro, site-ul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă legată de vârstă, după boala Alzheimer. Bărbații au o probabilitatea de 1,5 ori mai mare să facă Parkinson.

Deși, în prezent, nu există niciun remediu pentru boala Parkinson, eforturile oamenilor de știință oferă motive pentru un optimism rezervat în acest sens.

La 10 februarie 2021, o echipă de cercetători a Universității Cambridge din Anglia a anunțat, în jurnalul Nature Communications, descoperirea unei “noi informații cruciale” ce ar putea marca un “pas vital” către înțelegerea bolii Parkinson. Giuliana Fusco, cercetătoare la St John”s College din cadrul universității citate, a declarat că “dacă vrem să vindecăm (boala) Parkinson, mai întâi trebuie să înțelegem funcția alfa-sinucleinei, o proteină prezentă în creierele tuturor”. “Până când funcția acestei proteine misterioase este confirmată cu mai multe cercetări, nu se poate începe dezvoltarea terapiilor medicamentoase pentru a aborda originile bolii Parkinson”, a completat coautorul studiului, Alfonso de Simone, de la Imperial College London.

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecția vaccinului Pfizer

studiul a fost realizat pe un număr redus de pacienți

Varianta coronavirusului descoperită în Africa de Sud poate anula protecția vaccinului de la Pfizer/ BioNTech până la un punct, a arătat un studiu recent israelian, conform Reuters.

Studiul, publicat sâmbătă, a comparat starea de sănătate a 400 de persoane testate pozitiv cu COVID-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze ale serului, față de același număr de pacienți nevaccinați care aveau boala. Cele două grupe aveau aceeași vârstă și sex. Varianta sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% din toți cei bolnavi studiați, potrivit Universității Tel Aviv, care a colaborat cu cel mai mare furnizor de servicii medicale din țară, Clalit. Dar printre pacienții care au primit două doze de vaccin s-a constatat că rata infecției era de opt ori mai mare decât a celor neimunizați - 5.4% față de 0.7%. Una dintre concluzii este că acest vaccin este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima formă a virusului și cu cea identificată în Marea Britanie, care este foarte răspândită în Israel, potrivit cercetătorilor.

“Am descoperit o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinați. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecția vaccinului”, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetătorii au avertizat cu privire la rezultatele cercetării, întrucât au studiat un număr redus de persoane, pentru că în Israel nu sunt multe cazuri cu această variantă. Ei au mai spus că studiul nu și-a propus inițial să arate efectul unui vaccin împotriva oricăror forme de coronavirus, fiind vizați pacienți deja testați pozitiv cu COVID-19, nu rata generală a infecțiilor. Pfizer și BioNTech nu au dat un răspuns.

Companiile au spus la 1 aprilie că vaccinul lor are o eficacitate de 91% pentru prevenirea COVID-19, citând studii proprii recente în care au fost implicați voluntari timp de aproape șase luni.

Unele studii anterioare au indicat faptul că injecția Pfizer/BioNTech este mai puțin efecientă împotriva formei B.1.351 în comparație cu alte variante ale coronavirusului, oferind totuși o protecție consistentă. În timp ce rezultatele studiului pot îngrijora, prevalența scăzută a tulpinii sud-africane este încurajatoare, spune Stern. “Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populației”, a precizat Stern, adăugând că varianta britanică poate “bloca” răspândirea tulpinii sud-africane.

Aproape 53% din populația de 9,3 milioane a Israelului a primit ambele doze de vaccin Pfizer. Israelul și-a redeschis recent economia, în contextul în care rata îmbolnăvirilor, cazurile grave și numărul celor spitalizați au scăzut foarte mult. O treime dintre israelieni au sub 16 ani, ceea ce înseamnă că nu sunt încă eligibili pentru vaccinare.

Om afaceri, opozant al lui Putin, strangulat în 2018

Omul de afaceri rus Nikolai Glușkov, un critic al Kremlinului care avea azil politic în Marea Britanie și care a fost găsit mort în 2018, la domiciliul său din Londra, a fost strangulat de către o persoană neidentificată, a decis un legist britanic, citat de BBC. Glușkov a fugit din Rusia după ce a fost acuzat de fraudă, în timp ce era director adjunct al companiei aeriene Aeroflot, iar în 2010 a primit azil politic în Marea Britane. Medicul legist Chinyere Inyama a stabilit că Glușkov a fost ucis.

Un rezumat al raportului patologic destinat instanței afirmă că rănile “ar putea să fi fost provocate de presarea gâtului, din spate, agresorul fiind în spatele victimei”, a relatat BBC. Poliția britanică a apelat la informații ca parte a unei anchete de crimă și a declarat că încearcă să urmărească o mașină neagră care a fost văzută în jurul casei victimei, dar care nu a fost niciodată urmărită. “Aceasta a fost o investigație extrem de complexă și dificilă de la început”, a spus comandantul Richard Smith, șeful Comandamentului de combatere a terorismului al poliției din Londra. “Polițiștii au luat sute de declarații și au colectat o cantitate mare de materiale probatorii, dar până acum nu au fost făcute arestări”, a spus acesta vineri, într-un comunicat al poliției. Ancheta este condusă de poliția anti-terorism.

Moartea omului de afaceri Glușkov a avut loc la scurt timp după tentativa de asasinare a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale, în orașul englez Salisbury, deși detectivii au spus că nu există nimic care să lege evenimentele.

Glușkov a fost, de asemenea, un asociat al regretatului magnat rus Boris Berezovski, care a fost găsit mort în martie 2013, cu o eșarfă legată la gât, în ​​baia unui conac de lux aflat la vest de Londra. Familia lui Berezovski se temea că acesta ar fi putut fi ucis de dușmani din Rusia.

„Genocid” la protestele din Myanmar

Forțele de securitate din Myanmar au tras, vineri, cu aruncătoare de grenade în protestatari, ucigând peste 80 de oameni într-un oraș aflat în apropiere de Yangon, dar informația nu a fost disponibilă imediat pentru că zona a fost izolată de autorități, au anunțat, sâmbătă, Asociația de Asistență a Prizonierilor Politici (AAPP) și rețeaua de presă Myanmar Now. Evenimentul s-a produs în orașul Bago, aflat la 90 de kilometri de Yangon. Trupurile victimelor au fost duse în complexul de pagode Zeyar Muni, care a fost izolat cu cordoane, potrivit martorilor și rețelelor locale de media.

AAPP și Myanmar Now au afirmat, sâmbătă, că 82 de persoane au fost ucise în timpul unui protest față de puciul militar care a avut loc pe 1 februarie. Tirul a început vineri înainte de răsărit și a continuat până după-amiază, potrivit Myanmar Now. “Este ca un genocid. Trag în orice umbră”, a afirmat un organizator al protestului, Ye Htut. Mulți locuitori din oraș au fugit, potrivit presei.

Un purtător de cuvînt al juntei militare nu a putut fi contactat sâmbătă. AAPP, care a ținut evidența protestatarilor uciși și arestați de forțele de securitate, anunțase anteripr că 618 de oameni au murit de la puciul militar. Numărul este contestat de armată, care afirmă că a declanșat puciul pentru că alegerile din noiembrie anul trecut, cîștigate de partidul lui Aung San Suu Kyi, au fost fraudate. Comisia electorală a respins această afirmație.

Purtătorul de cuvânt al juntei, generalul maior Zaw Min Tun, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că armata a numărat 248 de civili morți și 16 polițiști decedați, afirmând că forțele de securitate nu au folosit arme automate.

India organizează un festival al vaccinării

India a lansat ieri programul “Tika Utsav”, sau festivalul vaccinării, pentru a inocula un număr cât mai mare de persoane în patru zile, tocmai când țara înregistrează în premieră peste 152.000 de cazuri de coronavirus într-o singură zi, un record absolut. Planul anunțat de guvernul condus de premierul Narendra Modi intenționează să accelereze și mai mult eforturile autorităților pentru vaccinarea persoanelor de peste 45 de ani, a lucrătorilor din domeniul sanitar și din prima linie. Urgența de a crește viteza de vaccinare survine în plin val al doilea de contagieri, mult mai rapid, în această țară cu 1,35 miliarde de locuitori.

“Tika Utsav”, anunțat de Modi într-o reuniune cu șefii de guvern local, se va desfășura până pe 14 aprilie în toată țara și va include doar persoanele din grupurile considerate prioritare. India folosește vaccinuri aprobate în țară și care sunt fabricate pe teritoriul său: Covishield, al laboratorului britanico-suedez AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, și Covaxin, de la laboratorul indian Bharat Biotech. Peste 100 de milioane de doze au fost administrate până în prezent persoanelor din grupurile prioritare.

Charles Michel nu mai doarme bine noaptea după incidentul “sofagate”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, nu mai doarme bine noaptea după incidentul de la Ankara de săptămâna aceasta, botezat “sofagate”, în care colegei sale Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, nu i-a fost alocat un scaun alături de el la întâlnirea cu președintele turc, Tayyip Erdogan. Ursula Von der Leyen, prima femeie președintă a Comisiei Europene, și-a exprimat surprinderea și a ridicat o mână într-un gest de neîncredere când a constatat că Michel ocupase singurul scaun disponibil lângă președintele turc la discuții. În acest incident filmat, ea este nevoită să se așeze pe o canapea, mai departe.

“Nu ascund faptul că de atunci nu am dormit bine noaptea, deoarece scenele nu încetează să se repete în capul meu”, a declarat Michel pentru ziarul german Handelsblatt, adăugând că, dacă ar fi posibil, s-ar întoarce pentru a remedia situația.

Doi bărbați au fost arestați după furturi cu ajutorul maimuțelor

Poliția indiană a anunțat sâmbătă că a arestat doi bărbați acuzați că se foloseau de maimuțe pentru a fura bani pe străzile capitalei New Delhi. Cei doi au fost reținuți după ce un bărbat, de profesie avocat, a depus o plângere la poliție că trei bărbați cu maimuțe l-au înconjurat și i-au furat 6.000 de rupii (aproape 68 de euro), a declarat o oficialitate indiană pentru France Presse.

Aproape în întreaga țară autoritățile se confruntă cu amenințarea reprezentată de maimuțe în principalele orașe, care nu ezită să intre în locuințe în căutare de hrană. Însă capturarea lor este interzisă, în virtutea unei legi din 1972. “Victima se afla într-o ricșă motorizată, bărbații s-au urcat și ei și i-au cerut unei maimuțe să se așeze pe locul din față, iar alteia, pe locul din spate”, a explicat responsabilul indian, care a adăugat că bărbații “au luat banii pe care avocatul îi avea în portofel și au fugit împreună cu maimuțele”.

Poliția bănuia că o bandă s-ar afla în spatele altor atacuri cu același mod de operare, iar o echipă a fost creată special pentru a-i găsi pe vinovați, arestați în cele din urmă joi. Al treilea suspect a reușit însă să fugă, iar maimuțele au fost transportate într-un adăpost pentru animale.

Proteste pentru înăsprirea restricțiilor în Germania

Sute de persoane au ieșit sâmbătă în stradă în Germania ca parte a așa-numitei mișcări Zero COVID, cerând reguli mai stricte pentru a reduce pandemia noului coronavirus. În Bremen și Hanovra au protestat peste 200 de cetățeni, în timp ce în jur de 50 de persoane au manifestat la Goettingen, în jur de 20 la Berlin și aproximativ 70 la Dusseldorf, a declarat un purtător de cuvânt al poliției germane.

Demonstrații erau planificate în aproximativ 30 de orașe din Germania și Austria. Organizatorii au declarat că la demonstrații au participat, în total, câteva mii de persoane. Protestatarii au cerut o pauză plătită de trei săptămâni de la locul de muncă și au declarat că birourile și alte locuri de muncă sunt “centre de infectare”.”Foamea de profit” a companiilor nu ar trebui să prevaleze în defavoarea sănătății oamenilor, au susținut organizatorii.

La Hanovra s-au cerut politici de pandemie bazate pe știință și care să pună oamenii înaintea intereselor economice.”Nu este posibil ca viața privată să fie total redusă în timp ce încă nu există aplicarea dreptului de a lucra de acasă”, conform solicitărilor protestatarilor. Sonja Radde, unul din organizatori, a declarat pentru RBB că mișcarea este în favoarea unui lockdown limitat dar consecvent, pentru a reduce contaminările și a putea ridica în final restricțiile mai repede.

La Hamburg, un convoi de mașini care protesta împotriva restricțiilor a fost atacat cu ouă și roșii de către aproximativ 300 de contra-manifestanți pe biciclete, a spus un purtător de cuvânt al poliției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.