Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: STUDIU - Riscul de infectare cu coronavirus variază în funcție de înălțime

Ziarul de Vrancea
8 aug 2020 1654 vizualizări

Datele cercetării relevă, de exemplu, că persoanele care au peste 1,80 metri înălțime sunt de două ori mai expuse decât cei cu înălțimea medie n care sunt explicațiile? n

O echipă de cercetători, între care și experți de la Universitatea Manchester și Open University, a făcut un studiu pe 2.000 de persoane din Marea Britanie și SUA pentru a analiza dacă activitățile profesionale, obiceiurile și caracteristicile personale ar putea influența infectarea, relatează cotidianul briutanic Telegraph. Astfel, potrivit studiului, persoanele care au înălțimea de peste 1,80 metri sunt de două ori mai expuse riscului de a se infecta cu noul coronavirus. Așa s-a descoperit că persoanele mai înalte au un risc mai mare de a se îmbolnăvi, ceea ce sugerează că virusul se transmite mult prin aer, spun oamenii de știință. Altfel, dacă boala ar fi contractată doar prin picături de salivă, înălțimea nu ar trebui să fie un factor care face diferența în ceea ce privește riscul de infectare. Aerosolii se pot acumula în zone slab ventilate și sunt transportate de curenții de aer. Totuși, picăturile sunt mai mari decât aerosolii și se crede că acestea călătoresc pe distanțe relativ scurte și dispar rapid din aer, căzând la pământ în unul maxim doi metri.

Prof. Evan Kontopantelis, de la Universitatea din Manchester, a spus: „Rezultatele acestui sondaj în ceea ce privește asocierea dintre înălțime și diagnostic sugerează că transmiterea bolii prin picături nu este singura modalitate prin care te poți îmbolnăvi, iar transmiterea prin aer este posibilă. Acest lucru a fost sugerat de alte studii, dar metoda noastră de confirmare este nouă.

Deși distanțarea socială este încă importantă, deoarece transmiterea prin picături este posibilă, purtarea măștii este esențială și în prevenire”. Deși studiul este încă revizuit, și încă nu a fost publicat, autorii spun că ar putea ajuta oamenii să ia măsuri de precauție mai mari.

 

Foto: om inaltime.jpg

A fost găsit rusul proprietar al navei care a adus explozibilul in Liban

Un rus, Igor Greciușkin, interogat în Cipru cu privire la stocul de nitrat de amoniu care a explodat la Beirut

Un rus, Igor Greciușkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informații care leagă această persoană de vaporul moldovean Rhosus, închiriat de omul de afaceri rus și care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, a căror explozie a devastat Beirutul și a omorât 145 de persoane, a anunțat poliția cipriotă, relatează AFP. „Autoritățile libaneze ne-au ceut să-l localizăm pe acest individ și să-i punem întrebări, ceea ce am făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției cipriote pentru AFP. „Răspunsurile sale au fost trimise Libanului”, a anunțat el. Omul de afaceri rus Igor Greciușkin, în vârstă de 43 de ani, nu a fost arestat. El a fost doar interogat cu privire la încărcătura navei, la cererea Biroului Interpol din Liban. Deflagrațiile uriașe de marți seara, cele mai puternice care au avut loc vreodatăîn Liban, au fost declanșate de un incendiu la un depozit în care era stocat de șase ani nitrat de amoniu „fără măsuri de precauție”, potrivit autorităților. Cel puțin 145 de persoane au murit, alte 5.000 au fost rănite, iar aproximativ 300.000 de oameni au rămas fără locuință în urma exploziilor de marți seara în portul Beirut.

16 funcționari din port în detenție

Cel puțin 16 funcționari din portul Beirut și din cadrul autorităților vamale au fost plasate în detenție, în cadrul anchetei cu privire la explozia sângeroasă și devastatoare a depozitului în care se aflau mii de tone de nitrat de amoniu, a anunțat joi Procuratura Militară libaneză. Este vorba despre „responsabili din Consiliul de Administrație al portului Beirut și din Administrația Vămilor, dar și de responsabili cu lucrări de întreținere și (muncitori) care au efectuat lucrări în Hangarul numărul 12”, în care erau stocate tonele de nitrat de amoniu, a precizat într-un comunicat procurorul militar Fadi Akiki. Akiki a anunțat că autoritățile au interogat peste 18 persoane și conducători ai portului și Vămii, implicați în lucrări de mentenanță la depozitul în care au avut loc exploziile, scrie Reuters. Investigațiile continuă, a anunțat magistratul. Directorul general al portului Beirut, Hassan Koraytem, se află între persoanele arestate, potrivit unei surse judiciare și două posturi de radio. Autoritățile libaneze afirmă că depozitul a explodat în urma unui incendiu. Autoritățile portului, serviciile de vamă și anumite servicii de securitate erau toate la curent cu faptul că materiale chimice periculoase erau depozitate acolo, însă și-au pasat reciproc responsabilitatea.

Lucrări, cauza dramei?

În iunie 2019, Siguranța Statului a lansat o anchetă cu privirela această încărcătură, în urma unor plângeri repetate cu privire la mirosul urât din hangar. Ea a semnalat că în depozit se aflau „materiale periculoase care este necesar să fie mutate”, anunța că pereții depozitului erau crăpați și recomanda ca depozitul să fie reparat. Conducerea portului, care era la curent cu caracterul periculos al produselor, a trimis, într-un final, în urmă cu câteva zile, muncitori să colmateze crăpăturile în depozit. Aceste lucrări, afirmă surse din domeniul securității, s-ar afla la originea dramei, potrivit autorităților. De asemenea, un oficial apropiat dosarului a declarat pentru AFP că Banca centrală a Libanului a ordonat blocarea averilor a șapte oficiali din port și vamali - inclusiv directorului Vămii Badri Daher. Oficialul citat a făcut aceste declarații sub protecția anonimatului din cauza subiectului sensibil. O sursă bancară a confirmat că băncile comerciale au primit circulara Băncii centrale, care a hotărât, de asemenea, să ridice secretul bancar cu privirela toate conturile acestor șapte persoane și ale rudelor acestora.

Rusia și Siria vor să facă o copie a Hagiei Sfânta Sofia

Pe 10 iulie 2020, președintele turc i-a redat bazilicii Sfânta Sofia statutul de moschee care era muzeu istoric din 1934. Cu ajutorul unor fonduri private, rușii și sirienii au propus reconstrucția edificiului religios în provincia occidentală Hama din Siria, potrivit Le Figaro. Potrivit publicației libaneze Al Modon, pregătirile pentru sit ar trebui să înceapă în august. Ideea a fost a sirianului Nabeul Al-Abdullah, un șef de miliție pro-regim care a obținut acordul de la episcopul Bisericii ortodoxe din Hama. Proiectul a fost supus în Duma, parlamentul rus, care a fost de acord să susțină proiectul. Vitaly Milonov, unul dintre reprezentanții săi a declarat pentru RIA Novosti că el „consideră Siria un loc corespunzător pentru a construi o copie în miniatură a Sfintei Sofia” și că „aici creștinii ortodocși ar putea să ajute la contrucție”. Acest sprijin a fost de altfel confirmat de o vizită a unei delegații militare ruse în orașul sirian Al-Suqaylabiyah unde ar trebui să fie ridicată. Proiectul este un răspuns indirect al Rusiei prin care își exprimă dezacordul în fața deciziei controversate a președintelui turc de a transforma Sfânta Sofia în moschee. n

Senatul SUA interzicere folosirii aplicației chineze TikTok pe dispozitivele de la guvern

Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate un proiect de lege care prevede interzicerea folosirii aplicației video TikTok pe dispozitivele primite de la guvern de către angajații federali, pe fondul avertismentelor date de Casa Albă că va interzice activitatea companiei în Statele Unite, transmite Reuters. Aplicația a devenit ținta parlamentarilor și a administrației Trump din cauza riscurilor implicate pentru securitatea națională de faptul că aplicația este deținută de compania chineză ByteDance. Potrivit unei legi adoptate în China în 2017, companiile au obligația să susțină și să coopereze cu rețeaua națională de spionaj a țării. „Sunt încurajat de sprijinul bipartizan pe care l-am observat în acest organism de a trage la răspundere Partidul Comunist Chinez, iar asta include...a trage la răspundere acele companii care fac jocul Chinei”, a afirmat inițiatorul proiectului, senatorul Josh Hawley, într-un comunicat. „Și dacă avem un cuvânt de spus în acest sens, nu ne vom opri aici”, a adăugat senatorul republican.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.