Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Stoltenberg: Rusia nu are niciun cuvânt de spus în privința aderării Ucrainei la NATO

Ziarul de Vrancea
2 dec 2021 1295 vizualizări

El a lansat un atac dur la adresa Moscovei

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a insistat miercuri seară că Rusia „nu are niciun drept de veto” în cazul în care se va decide ca Ucraina să devină parte a NATO. „Rusia nu are niciun drept de veto, nu are nimic de spus și nu are dreptul să stabilească o spirală de influență pentru a încerca să-și controleze vecinii”, a subliniat Stoltenberg în cursul unei conferințe de presă la finalul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din țările aliate, catalogând drept inacceptabil ca actori geopolitici majori în zilele noastre să pretindă să aibă dreptul la „sfere de influență” și de a controla politica vecinilor săi. „Noi am spus că Ucraina va deveni membră, dar depinde de noi, cei 30 de aliați în cadrul NATO, să decidem când Ucraina va fi pregătită să devină și să îndeplinească standardele NATO”, a adăugat el.

La această reuniune, șefii diplomațiilor din NATO și-au exprimat îngrijorarea față de concentrarea de forțe militare rusești în apropierea frontierei ucrainene, problemă pe care au abordat-o și cu miniștrii de externe din Ucraina și Georgia, prezenți la această întrunire. Stoltenberg a subliniat că aliații vor continua să utilizeze NATO drept o „platformă” pentru a coordona posibilitatea impunerii de sancțiuni economice împotriva Moscovei și a altor decizii în cazul unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei.

„Ucraina este o țară suverană”

Omul politic norvegian a indicat clar că Alianța ajută Kievul pe calea aderării prin reforme, sprijinind lupta împotriva corupției și edificarea instituțiilor de securitate. Stoltenberg a subliniat că NATO este o alianță defensivă și că Rusia trebuie „să respecte voința poporului ucrainean”.

El a insistat asupra faptului că Ucraina este „o țară independentă, suverană, cu frontiere recunoscute pe plan internațional, care cuprind peninsula Crimeea, anexată ilegal” de Rusia în 2014, și regiunea Donbas, dintre care o bună parte este controlată de separatiști proruși. „Nu vrem să ne întoarcem la o astfel de lume, unde actori geopolitici majori pot stabili restricții pentru ceea ce ar trebui să facă state independente suverane”, a mai declarat Stoltenberg. „Ideea că sprijinul NATO pentru o țară suverană este o “provocare” este pur și simplu greșită. Aceasta relevă lipsă de respect pentru suveranitatea și aspirațiile poporului ucrainean. Acest lucru spune mai multe despre Rusia decât despre NATO”, a punctat Jens Stoltenberg.

La 1 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește „acorduri concrete” pe hârtie cu SUA și alte țări NATO care să stipuleze că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

Un militar ucrainean, ucis în ciocniri cu separatiști proruși

Un militar ucrainean a fost ucis, pe linia frontului, în ciocniri cu separatiști proruși, în estul Ucrainei, a anunțat ieri armata ucraineană, în timpul unui vârf al unor tensiuni cu Rusia. Acesta este cel de-al 61-lea militar ucrainean ucis de la începutul anului în Donbas, unde forțele Kievului luptă, din 2014, cu separatiști proruși, într-un război civil soldat cu peste 13.000 de morți. Militarul ucrainean a fost ucis miercuri, declară AFP serviciul de presă al armate ucrainene, care precizează că șase militari au fost uciși în regiunea respectivă în noiembrie.

Armata ucraineană îi acuză, într-un comunicat, pe separatiști de faptul că au tras asupra unor poziții ucrainene cu lansatoare de grenade și mitralieră de mare calibru. Rusia este acuzată de faptul că-i susține financiar și militar pe separatiștii proruși în acest conflict, care a izbucnit imediat după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, care dezminte aceste acuzații..

SUA: Curtea Supremă pare tentată să îngrădească dreptul la avort

Președintele american Joe Biden dă asugurări că susține “în continuare” jurisprudența “Roe v. Wade”, care stă la baza dreptului la avort în Statele Unite, al cărei viitor este suspendat de o hotărâre a Curții Supreme. “Nu am văzut nimic din dezbaterea de azi (miercuri)”, a răspuns Biden, întrebat despre audierea care a avut loc mai devreme la Curte. “Eu susțin Roe v. Wade. Cred că este cea mai rațională poziție și continui să o susțin”, a subliniat el.

O majoritate a judecătorilor Curții Supreme a părut, miercuri, tentată să modifice cadrul legal care garantează, de aproape 50 de ani, dreptul americancelor la avort - fie printr-o restrângere a acestui drept, fie prin anularea pur și simplu a acestuia.

Cei nouă “înțelepți”, dintre care șase sunt conservatori, au examinat timp de două ore o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Potrvit președintelui democrat Joe Biden, “legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituționale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate și în deplină siguranță”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta este o “amenințare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a subliniat ea. Joe Biden “s-a angajat să coopereze cu Congresul pentru a codifica acest drept constituțional la un avort legal și sigur”, a anunțat Psaki.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundența, și anume o hotărâre istorică a Curții Supreme, “Roe v. Wade”, din 1973. Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Constituția americană garantează femeilor dreptul la avort și că statele nu pot să le priveze de acest drept. În 1992, Curtea preciza că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este “viabil”, adică în lunile 22-24 de sarcină.

Un polițist ucide prin împușcare, cu nouă gloanțe, un bărbat în fotoliu cu rotile

Un polițist din Tucson, în Arizona, a ucis prin împușcare - cu nouă gloanțe - un bărbat în vârstă de 60 de ani, suspectat de un furt dintr-un magazin și care se deplasa într-un scaun cu rotile, care a refuzat să se oprească și îi întorcea spatele.

Șeful Poliției din Tucson, care a difuzat înregistrări video ale dramei, a anunțat că a lansat proceduri de concediere a acestui polițist, Ryan Remington. Polițistul nu se afla în timpul serviciului la momentul faptelor, luni seara, ci era paznic într-un superamerket unde a avut loc presupusul furt. Șeful poliției, Chris Magnus, s-a declarat “profund tulburat” de faptele subordonatului său. “Folosirea mortală a forței în acest incident este o încălcare clară a regulamentului nostru de serviciu”, a denunțat Chris Magnus.

Un angajat al unui supermarket Walmart l-a avertizat luni seara pe polițistul Ryan Remington că un bărbat în scaun cu rotile a furat o cutie cu scule din magazn.

Angajatul a spus că i-a cerut o probă a cumpărării lui Richard Lee Richards, în vârstă de 61 de ani, dar acesta ar fi scos un cuțit și i-ar fi spus “uite-ți chitanța”, după care a plecat către ieșire. Ryan Remington i-a cerut în mai multe rânduri lui Richard Lee Richard să se oprească și să arunce cuțitul, însă acesta l-a ignorat, a ieșit din supermarket și a traversat parcarea către un magazin de bricolaj situat de cealaltă parte. Potrivit lui Magnus, Ryan Remington, căruia i s-a alăturat între timp alt polițist, chemat la fața locului, l-a somat pe suspect să nu intre în magazin.

“Richards nu s-a oprit, iar agentul Remington i-a tras nouă gloanțe, de aproape, în spate și într-o parte”, a precizat șeful poliției. Potrivit avocatului polițistului, Michael Storie, clientul său a încercat să calmeze situația, însă atitudinea victmei “nu i-a lăsat altă alegere” decât să facă uz de armă.

Alec Baldwin a spune că nu a tras cu arma pe platoul de filmare

Actorul și producătorul Alec Baldwin a declarat într-un interviu acordat ABC News că nu a tras cu arma pe platoul de filmare pentru „Rust”, unde a murit împușcată Halyna Hutchins, director de imagine, și a fost rănit regizorul Joel Souza. „Nu aș îndrepta vreodată arma spre cineva și să apăs pe trăgaci. Nicioodată”, a spus el.

Interviul a fost înregistrat marți și urma să fie difuzat în SUA joi seară.

Interviul a fost primul acordat de el în fața camerei legat de incident, cu excepția unei scurte declarații acordate TMZ în octombrie, în încercarea de a opri paparazzi să îi urmărească pe el și familia lui. Atunci, el a descris incidentul ca „un episod la un trilion” și a spus că accidente de acest fel au loc foarte rar pe platourile de filmare.

Hutchins a fost împușcată și ucisă în timp ce Baldwin repeta cu ceea ce credea că este un pistol sigur, fără muniție reală, pe platourile de filmare la „Rust”, în New Mexico. Este considerat că s-a descărcat atunci când el l-a scos din toc în timpul repetiției pentru o scenă. Hutchins, dusă la spital cu un elicopter, a murit din cauza rănilor. Regizorul Joel Souza, în vârstă de 48 de ani, a fost rănit.

Potrivit informațiilor primite de poliție, Baldwin a primit arma din partea asistentului de regie, Dave Halls, care a spus că nu știa că exista muniție reală și a precizat atunci că este neîncărcat, anunțând „cold gun”. Halls a primit arma de la Hannah Gutierrez-Reed, armurierul în vârstă de 24 de ani al producției.

Întrebat cum a ajuns un glonț adevărat pe platoul de filmare, Baldwin a răspuns: „Nu am idee. Cineva a pus un glonț real în armă. Un glonț care nici nu trebuia să fie pe proprietate”. Avocații lui Gutierrez-Reed au spus că ea nu știa de unde au apărut gloanțele. Acest fapt reprezintă centrul anchetei poliției.

Filantroapa Jackie Avant, împușcată mortal în casa ei din Beverly Hills

Filantroapa Jackie Avant, soția antreprenorului Clarence Avant, unul dintre cei mai importanți directori din industria muzicală, a fost împușcată mortal în casa lor din Beverly Hills. Fiica soților Avant, Nicole Avant, este căsătorită cu Ted Sarandos, CCO și co-CEO Netflix. Un purtător de cuvânt al Netflix a confirmat că Clarence Avant nu a fost rănit.

Atacul în care a murit Jackie Avant, în vârstă de 81 de ani, a avut loc noaptea de marți spre miercuri. „Nu cred că este un atac la întâmplare”, a spus șeful poliției din Beverly Hills, Mark G. Steinbrook. El a afirmat că investigația este „foarte fluidă” și a încurajat oamenii care au orice informație relevantă să se adreseze autorităților.

Clarence Avant, în vârstă de 90 de ani, cunoscut drept „Godfather of Black Music”, este negociator și director premiat cu Grammy, a fost mentor și a ajutat la lansarea carierei multor artiști în muzică și divertisment, inclusiv Little Willie John, Bill Withers, Michael Jackson, Jimmy Jam, Terry Lewis, L.A. Reid și Babyface.

Manager, director de casă de discuri, organizator de concerte și producător de evenimnte, el a creat primul post de radio deținut de un afro-american în Los Angeles, în anii 1970, și a pus bazele Sussex Records în 1969 și Tabu Records în 1976, înainte de a deveni președinte al Motown Records, în 1993.

Căsătoriți în 1967, Jackie și Clarence au avut doi copii, fostul ambasador SUA în Bahamas, Nicole, în vârstă de 53 de ani, și Alexander Du Bois Avant, în vârstă de 50.

Austria: Decizie istorică a ecologiștilor de a renunța la extinderea rețelei de autostrăzi

Austria va renunța, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a rețelei de autostrăzi pentru a combate încălzirea globală, informează AFP.

“Mai multe șosele înseamnă mai multe mașini și mai mult trafic”, a declarat miercuri ministrul pentru protecția climei, Leonore Gewessler, responsabilă și cu transportul. “Nu vreau să transmit un viitor betonat generațiilor viitoare”, a adăugat reprezentanta partidului ecologist pentru a explica această alegere contestată cu virulență de celelalte trei mari formațiuni politice ale țării.

Potrivit acesteia, decizia este una “istorică” deoarece este prima dată când un guvern austriac abandonează proiecte de infrastructură pentru a-și îndeplini angajamentele de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2040. “Îmi asum responsabilitatea”, a spus ea, promițând că va ajuta la implementarea unor soluții alternative pentru îmbunătățirea mobilității.

La începutul anului 2020, ecologiștii au convenit să se alăture pentru prima dată unui guvern dominat de conservatori, cu condiția de a putea influența politica de mediu. Leonore Gewessler se află din acel moment în fruntea acestui mare minister, care deține control asupra proiectelor de infrastructură. Ea a redus deja semnificativ prețurile la transportul feroviar. Printre proiectele a căror încetare a fost dispusă miercuri se numără un tunel de autostradă de opt kilometri contestat de mai mulți ani de către ONG-uri, ce urma să fie săpat sub un parc național din Viena. Proiectul a fost susținut de municipalitatea social-democrată, dar și de extrema dreaptă din opoziție și de conservatorii de la nivel federal, care au considerat că va contribui la decongestionarea capitalei și la crearea de locuri de muncă.

Expert: Varianta Omicron ar putea fi mai ușoară

Directorul medical și principalul consultant de sănătate al guvernului australian, Paul Kelly, a declarat ieri că noua variantă a coronavirusului, Omicron, ar putea fi mai ușoară decât cele anterioare, deși a admis că încă nu există date concludente. “Cele aproximativ 300 de cazuri care au fost până acum diagnosticate în multe țări sunt toate ușoare sau chiar asimptomatice”, notează Kelly într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Ministerului Sănătății australian. “Suntem toți în așteptare. Majoritatea cazurilor din afara Africii de Sud au fost detectate la turiști tineri cu sănătate bună”, a admis expertul, care a reiterat că gravitatea noii variante continuă să fie un semn de întrebare până când vor exista mai multe date clinice.

Australia, unde deocamdată au fost depistate șapte cazuri cu varianta Omicron, este una dintre țările mai puțin afectate de COVID-19, cu 210.000 de contagieri în total și 2.000 de decese, datorită unei politici de prevenire și de închidere timpurie a frontierelor.

Luni, autoritățile australiene au amânat până la 15 decembrie deschiderea parțială a frontierelor pentru muncitorii calificați și studenții străini vaccinați cu schema completă, după detectarea primelor cazuri cu noua variantă Omicron.

Taplou de Adrian Ghenie, vândut cu peste 7 milioane de dolari

Pictura „Charles Darwin at the Age of 75” a lui Adrian Ghenie s-a clasat între primele zece loturi vândute cel mai scump la Christie’s Asia, după ce a fost adjudecată miercuri seară contra sumei de 57.850.000 HK$, aproximativ 7.423.750 de dolari americani. Ulei pe pânză, datat 2014, tabloul a fost expus anterior la galeria Pace din Londra și la Centro de arte contemporáneo de Málaga. El a fost estimat inițial la 38 - 42 de milioane HK$.

Licitația lucrărilor de secol 20 - 21 a avut un total de adjudecare de 1.495.002.500 HK$ (192.646.769 de dolari americani), fiind a doua cea mai profitabilă seară de vânzare a Christie’s Asia. Lucrări de artă semnate de Gerhard Richter, Jean-Michel Basquiat și Sanyu au fost vândute pentru mai mult de 100 de milioane HK$.

La licitație au fost făcute oferte din 14 țări de pe 4 continente, iar mai mult de 1,7 milioane de oameni au urmărit-o online.

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz se retrage din viața politică

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz - vizat de o anchetă cu privire la corupție - își va anunța ieșirea din viața politică. “Nașterea fiicei sale” în weekend “i-a dat declicul”, scrie pe site cotidianul Kronen Zeitung, care citează “cercul apropiat” al tânărului conservator.

Sebastian Kurz a demisionat din funcția de cancelar în octombrie, după lansarea unei anchete împotriva sa cu prvire la corupție, însă el a rămas la conducerea OeVP, în cadrul căruia este președintele grupului parlamentar al formațiunii. El a fost înlocuit la șefia Cancelariei cu fostul său ministru de Externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiații săi. Parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Kurz la jumătatea lui noiembrie.

Scandalul a izbucnit în octombrie, când instituții ale statului, inclusiv Cancelaria și Ministerul austriac de Finanțe, au fost percheziționate în cadrul unei anchete cu prvire la presupuse deturnări de foncuri publice în perioada 2016-2018. Această presupusă deturnare avea scopul să finanțeze publicarea unor sondaje falsificate și o acoperire mediatică elogioasă față de Sebastian Kurz în publicațiile unui influent grup de presă austriac, Österreich. În schimb, grupul era recompensat prin spații publicitare profitabile, acuză parchetul.

Sebastian Kurz respinge toate acuzațiile. El a fost cel mai tânăr șef de Guvern din lume atunci când a ajuns la putere, la vârsta de 31 de ani.

Coaliția pe care a format-o cu extrema dreaptă s-a prăbușit în 2019, când aliatul său a ajuns în centrul unui scandal de corupție, “Ibiza gate”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.