Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Statul Islamic deține peste 11.000 de pașapoarte siriene în alb

Ziarul de Vrancea
11 sep 2017 452 vizualizări

Autoritățile germane estimează că gruparea Statul Islamic deține peste 11.000 de pașapoarte în alb, care pot fi utilizate, dezvăluie săptămânalul german Bild am Sonntag.

Anchetatori au stabilit o listă cu numerele de serie ale acestor pașapoarte în alb și cu autoritățile care le-au emis, preciează săptânalul, citând documente condifențiale aparținând poliției federale și Ministerului de Interne. Aceste pașapoarte furate sunt documente autentice, pe care nu au fost încă inscripționate numele deținătorilor, ceea ce le transformă în instumente ale unor eventuali falsificatori. În total, serviciile de securitate germane apreciază că 18.002 pașapoarte siriene în alb au fost furate din instalații guvernamentale siriene, dintre care mii s-ar afla în posesia altor grupări decât Statul Islamic. ”Evoluția legată de situația refugiaților a arătat că organizațiile teroriste exploatează această ocazie cu scopul de a trece potențiali atacatori sau simpatizanți în Europa și în Germania, fără ca ei să poată fi descoperiți”, a declarat pentru Bild am Sonntag o purtătoare de cuvânt a Poliției federale criminale BKA.

Membri ai comandoului jihadist care a comis atentatele de la Paris soldate cu 130 de morți în 2015 erau deținători ai unor false pașaporte siriene.

Cu toate acestea, ”pașapoartele false sau modificate sunt cel mai adesea folosite în vederea unor intrări ilegale (în Europa), fără motivul ulterior al comiterii unor atacuri teroriste”, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt.

ONU cere o anchetă cu privire la posibile crime împotriva umanității în Venezuela

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut ieri o anchetă internațională cu privire la folosirea excesivă a forței de către autoritățile din Venezuela, apreciind că ar putea să fie vorba despre crime împotriva umanității. ”Ancheta mea sugerează posibilitatea să fie fost comise crime împotriva umanității. Îndemn Consiliul (Dreptruilor Omului al ONU) să lanseze o anchetă internațională cu privire la încălcări ale drepturilor omului în Venezuela”, a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein. ”Există un risc real ca aceste tensiuni să crească și mai mult, Guvernul zdrobind instituții democratice și vocile critice”, a adăugat el, denunțând proceduri penale angajate împotriva unor lideri ai opoziției, arestări arbitrare, utilizarea excesivă a forței și rele tratamente aplicate deținuților.

Zeid a subliniat totodată că Venezuela este în prezent unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Drepturilor Omului, iar în această calitate are datoria să apere și să promoveze drepturile omului. Aceasta nu este prima oară când Înaltul Comisar ONU atacă Venezuela. La sfârșitul lui augus, el a apreciat, cu ocazia publicării la Geneva a unui raport copleșitor cu privire la situația drepturilor omului, că democrația se află în pericol de moarte în această țară. El a recunoscut atunci că a observat în Venezuela ”o eroziune a vieții democratice” care ”trebuie să fie abia în viață, dacă mai este în viață”.

Autoritățile venezuele au refuzat accesul în țară anchetatorilor ONU.

Zeid a însărcinat o echipă de specialiști în dreturile omului să intervieveze la distanță aproximativ 135 de victime și familiile acestora, dar și martori, jurnaliști, avocați, medici și membri ai Biroului procurorului general.

Venezuela, o țară producătoare de petrol, devastată de o gravă criză economică - marcată de penurii de produse de primă necesitate, este teatrul unor manifestații, începând din aprilie, împotriva președintelui socialist Nicoas Maduro, soldate cu aproape 130 de morți

ONU vrea ca Washingtonul să le ofere un statut legal durabil ”visătorilor”

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului și-a exprimat îngrijorarea față de decizia Washingtonului de a puna capăt DACA, programul care le permite câtorva sute de mii de tineri imigranți fără acte să rămână în Statele Unite. Președintele american Donald Trump a abrogat recent un program lansat de către predecesorul său, Barack Obama, care proteja 800.000 de tineri migranți fără acte, numiți ”visători” (”Dreamers” în americană), acordându-le un statut legal temporar. ”Sunt îngrijorat după decizia Guvernului de a pune capăt” programului, vizând să-i scoată din umbră pe copiii ajunși ilegal în Statele Unite împreună cu părinții lor, a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein ieri, la Geneva, în dechiderea lucrărilor celei de-a 36-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului al ONU. Înaltul Comisar a subliniat ”impactul pozitiv al programului asupra vieților a sute de mii de tineri imigranți și asupra economiei și societății americane”.

El și-a exprimat speranța ca ”Congresul să legifereze în prezent pentru a le oferi beneficiarilor programului DACA un statut legal durabil”. Zeid Ra'ad Al Hussein și-a exprimat totodată emoția față de creșterea recentă a ”încarcerărilor și expulzărilor unor imigranți bine integrați și ireproșabili” în Statele Unite

Kievul denunță un ”atac” la adresa statului după ce Saakașvili a intrat ilegal în Ucraina

Autoritățile ucrainene au amenințat ieri că vor chema în fața justiției persoanele care l-au ajutat să se întoarcă în Ucraina pe fostul președinte georgian Miahial Saakașvili prin forțarea unui post de frontieră, denunțând un ”atac” la adresa Guvernului. ”Aceasta nu este o simplă încălcare a legii (...) Este începutul unui atac împotriva statului ucrainean, o tentativă de destabilizare a situației” în țară, devastată de un conflct armat în est cu rebeli propruși, a apreciat pe pagina sa de facebook premierul Volodimir Groisman. ”Fiecare persoană care a participat la trecerea în forță a forntierei și la atacarea grănicerilor va fi identificată și pedepsită prin lege”, a subliniat, pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne Arsen Avakov, denunțând o ”umilire” a țării. Poliția a deschis o ”anchetă penală” cu privire la ”traversarea ilegală a frontierei”, o infracțiune pasibilă de cinci ani de închisoare, a adăugat Avakov.

Devenit un opozant față de Guvernul de la Kiev, după ce l-a susținut inițial, Mihai Saakașvili, un fost președinte al Georgiei, a intrat cu forța, duminică, în Ucraina, unde intenționează să participe la viitoarele alegeri, sfidând astfel decizia șefului statului ucrainean Petro Porolenko de a-i retrage cetățenia ucraineană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.