Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Statul de drept a început să-și revină în SUA după perioada Trump

Ziarul de Vrancea
26 oct 2022 852 vizualizări

În acest clasament mondial, România se află pe locul 38, mult înaintea Bulgariei (poziția 60) și Ungariei (poziția 73)

Aderarea la principiile statului de drept în SUA a început să-și revină în 2022, după ani de declin în timpul administrației Donald Trump (2017-2021), potrivit indicelui anual al statului de drept, publicat miercuri de organizația World Justice Project (WJP). “În timpul acestei perioade, declinul Statelor Unite a fost deosebit de evident în sfera limitării puterii executive, care a scăzut cu 16%”, a explicat directoarea executivă a WJP, Elizabeth Andersen, într-o discuție prin telefon cu jurnaliști cu care a discutat despre concluziile raportului.

Experta a subliniat că, inclusiv după ameliorarea care s-a înregistrat în acest an, SUA continuă să fie cu 15% sub nivelul la care se afla în 2016 în acest domeniu, care măsoară în principal responsabilitatea în fața legii a actorilor guvernamentali.

În pofida faptului că SUA înregistrează niveluri relativ înalte de aderare la principiile statului de drept prin comparație cu alte state, la mai mulți indicatori pe care îi măsoară WJP țara se află la coada clasamentului. Este vorba, între altele, de discriminare (poziția 103 din 140 de țări), accesul la justiția civilă (115 din 140) sau discriminarea în sistemul de justiție (121 din 140). Comparativ, Canada ocupă postul 46, 68 și respectiv 80 în cele trei categorii menționate. “În plus, Statele Unite înregistrează niveluri constant scăzute în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și imparțialitatea sistemului de justiție”, a explicat Andersen. În indicele global privind aderarea la principiile statului de drept, SUA ocupă locul 26 din 140 de țări, în timp ce Canada se află pe locul 12.

În fruntea clasamentului se află nouă țări europene - Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Luxemburg, Estonia și Irlanda - și Noua Zeelandă.

Tot în Europa, România se situează pe poziția 38 la indicele global privind aderarea la principiile statului de drept, după Slovacia (poziția 35) și Polonia (poziția 36), dar mult înaintea Bulgariei (poziția 60) sau Ungariei (poziția 73). Republica Moldova ocupă poziția 68, iar Ucraina se clasează pe locul 76 în acest clasament, înaintea Serbiei (poziția 83).

Belarus se situează pe poziția 99, înaintea Federației Ruse, clasată pe locul 107 din 140 de țări.

La coada clasamentului se găsesc țări precum Mauritania, Myanmar, Nicaragua, Camerun, Egipt, Haiti, Republica Democratică Congo, Afganistan, Cambodgia și Venezuela.

Zelenski: “Lupte extrem de dure se dau în apropiere de Bahmut”

n Moscova folosește o fotografie slovenă pentru a acuza Kievul de pregătirea unei bombe murdare

“Lupte extrem de dure” au loc “în apropiere de Bahmut”, oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, care de mai multe luni este țintă prioritară a armatei ruse, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

“Situația pe linia frontului nu cunoaște schimbări semnificative. Lupte extrem de dure se derulează în regiunea Donețk, în apropiere de Bahmut și Avdiivka”, a indicat el în alocuțiunea zilnică, publicată pe rețelele de socializare. Marți, șapte civili au fost uciși și alți trei răniți la Bahmut, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko. Luptele între armatele ucrainene și ruse sunt dezlănțuite aici, trupele de la Moscova dorind să obțină cu orice preț un succes după eșecuri de la începutul lui septembrie.  “Ocupanții ruși au pierdut deja atât de mult echipament - aviație și altele - încât majoritatea armatelor lumii pur și simplu nu au și nu vor avea niciodată în serviciu”, a dat asigurări președintele Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, “Rusia nu va fi în măsură să compenseze aceste pierderi”.  El a denunțat din nou “nebunia comandamentului rus”, în special pentru că “trimite oameni la moarte zi după zi” în estul țării.

Imagini cu bombe “furate” de pe internet

Rusia a folosit o imagine provenind din Slovenia - și care datează din 2010 - pentru a-și susține acuzațiile cu privire la o “bombă murdară” pe care ar pregăti-o în prezent Ucraina, acuză Guvernul sloven, relatează AFP.

Folosirea acestei fotografii “a fost făcută abuziv și fără ca autoritățile slovene să știe”, a declarat AFP un consilier de la biroul premierului Robert Golob, Dragan Barbutovski.

Guvernul sloven a publicat anterior o serie de tweeturi în engleză, în care a denunțat faptul că “forografia folosită de către Ministerul rus al Afacerilor Externe pe Twitter” este “o fotografie a Agenției Slovene de Dedeșeuri Radioactive (ARAO)”.

Ministerul rus de Externe a publicat luni acest mesaj pe Twitter: “Ministerul rus al Apărării: potrivit informațiilor pe care le avem la dispoziție, două organisme ucrainene au primit ordinul de a crea #bombamurdară”.

Acest text era ilustrat cu fotografii reprezentând o centrală nucleară, o instalație de depozitare de deșeuri radioactive, reactoare de cercetare științifică și saci de plastic care conțineau uraniu și plutoniu uzat. Pe saci era scris cuvântul “radioaktivno” - care înseamnă “radioactiv” în slovenă.

“Una dintre fotografiile folosite în tweetul rus pentru a face trimitere la capacități ucrainene ale unei bombe murdare datează din 2010 și a fost folosită la o conferință și pe fluturași”, precizează Guvernul Sloveniei, un stat membru al Uniunii Europene (UE) și NATO. Această fotografie a fost “publicată fără știrea ARAO”, precizează Guvernul sloven.

“Deșeurile radioactive sunt stocate în deplină securitate și sub supraveghere în Slovenia. Ele nu sunt folosite la fabricarea unor bombe murdare”, subliniază Executivul de la Ljubljana. Rusia acuză Ucraina, începând de duminică, de faptul că pregătește o armă alcătuită din explozivi convenționali și materii radioactive, care să fie răspândite la momentul exploziei. Ea și-a reiterat miercuri acester acuzații pe lângă China și India.

Ucraina și Occidentul denunță acuzații “absurde” și “periculoase” și contraatacă acuzând Rusia că se pregătește, de fapt, de o escaladare pe câmpul de luptă, unde trupele ruse au suferit o serie de înfrângeri, începând din septembrie.

SUA sancționează doi oligarhi din Moldova, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc

Statele Unite au sancționat doi ologarhi din Republica Moldova și mai multe alte persoane pe care le suspectează de amestec din partea Rusiei sau de corupție în această țară vecină cu România și Ucraina. Aceste sancțiuni vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Șor, un om de afaceri născut în Israel și devenit politician în R.Moldova, de unde a fugit în 2019, a anunțat miercuri ambasadorul american la Chișinău Kent D. Logsdon. Șor, căsătorit cu o cântăreață decorată de către președintele rus Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de deturnarea unui miliard de dolari din bănci moldovenești, celebrul “furt al secolului” din 2014. Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, el a acționat împreună cu Rusia pentru a înființa o alianță înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susținerea Moscovei, să submineze eforturi ale R.Molodova de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Aceste sancțiuni îl vizează și pe alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R.Moldova în 2020, în urma unor acuzații de corupție. Statele Unite i-au refuzat lui Vladimir Plahotniuc intrarea pe teritoriul american.

Secretarul de Stat american Antony Blinken anunță într-un comunicat că Statele Unite vor continua “să ceară socoteală” tutror celor care “vor să submineze instituțiile democratice moldovenești și alegerile”.

Departamentul Trezoreriei a sancționat de asemenea alte șapte persoane și 12 entități, pe care le acuză de amestec în Republica Moldova din partea Rusiei.

Iran: Cel puțin 15 morți într-un atentat revendicat de gruparea Stat Islamic

Cel puțin 15 persoane au fost ucise, miercuri, în orașul Shiraz în urma unui atentat comis în principalul sanctuar musulman șiit din sudul Iranului și revendicat de gruparea juhadistă Stat Islamic (SI), anunță AFP.

Președintele Ebrahim Radssi i-a acuzat, într-un comunicat, “pe dușmanii Iranului” care încearcă să divizeze rândurile unite ale națiunii prin violență și teroare, și a promis un răspuns sever al forțelor de securitate.

Atacul, printre cele mai mortale din ultimii ani în Iran, a avut loc “în timpul rugăciunii de seara” în moscheea Shah Cheragh, a indicat guvernatorul local, Mohammad-Hadi Imanieh.  Potrivit acestuia, agresorul “a tras orbește în credincoși”, în cel mai important lăcaș din sudul Iranului, care adăpostește mormântul lui Ahmad, fratele uneia dintre cele mai venerate figuri ale șiismului, imamul Reza, mort în 818.  “Un singur terorist a fost implicat în acest atac”, a declarat la televiziune șeful Autorității judiciare locale, Kazem Moussavi, care a anunțat “cel puțin 15 morți și 19 răniți”.

Autorul “afiliat la grupările takfiriste, a fost arestat”, a adăugat televiziunea referitor la grupările jihadiste sau islamiste radicale sunnite.

Potrivit organului de propagandă al grupării Stat Islamic, un membru al grupării jihadiste sunnite a deschis focul asupra credincioșilor din Shah Cheragh, “ucigând cel puțin 20 de șiiți și rănind alți zeci”.

Femeie înghițită cu totul de un piton, în Indonezia

O femeie din provincia Jambi din Indonezia a fost ucisă și înghițită cu totul de un piton, scrie BBC, citând presa locală. Jahrah, în vârstă de 50 de ani, se ocupa cu colectarea cauciucului, iar duminică dimineață a plecat la muncă. Ea a fost dată dispărută după ce nu s-a întors în acea noapte, fiind mobilizate echipe de căutare. O zi mai târziu, sătenii au descoperit un piton cu un abdomen foarte mare. Localnicii au ucis șarpele, care avea cel puțin cinci metri lungime, și au găsit înăuntru cadavrul femeii. „După ce au tăiat burta, au descoperit că înăuntru era Jahrah”, a declarat pentru CNN șeful poliției din Betara Jambi, AKP S Harefa, adăugând că trupul femeii părea să fie în mare parte intact.

Deși astfel de incidente sunt rare, nu este prima dată în Indonezia când un om este ucis și mâncat de un piton. Două decese similare au fost raportate în țară între 2017 și 2018.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.