Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Statele se unesc împotriva zidului visat de Trump

Ziarul de Vrancea
30 nov -1 3323 vizualizări

În total 16 state americane lansează o bătălie judiciară împotriva “urgenței” zidului lui Trump

Consecințele judiciare ale “urgenței naționale” decretate de către Donald Trump în vederea construirii unui zid la frontiera mexicană se conturează deja, iar ele s-au materializat prin depunerea unei plângeri de către 16 state americane, relatează AFP. Potrivit petiționarilor, președintele Statelor Unite a “aruncat țara într-o criză constituțională prin fapta sa”. În plângere - depusă luni la un tribunal federal în California - se arată că declararea urgenței contravine unui număr de două dispoziții constituționale, și anume celei care definește procedurile legislative și celei care atribuie Congresului ultimul cuvânt de spus în domeniul finanțării publice. Petiționarii pun la îndoială caracterul urgenței, pe baza unor date publicate de către departamente sau administrații federale, precum vămile (CBP), care scriu că “intrările ilegale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 45 de ani”. “Departamentul de Stat recunoaște că nicio probă credibilă nu stabilește că teroriști utilizează frontiera de sud pentru a pătrunde în Statele Unite. Datele federale confirmă că imigranții au tendința de a comite mai puțin infracțiuni decât americanii născuți în țară”, se arată în text. În plângere se arată, de asemenea, că Departamentul securității Interne a încălcat legea protecției mediului prin faptul că nu a evauat impactul asupra mediului al zidului în California și New Mexic. În recurs se formulează cererea de a se suspenda declararea urgenței atât timp cât continuă bătălia judiciară, potrivit cotidianului The Washington Post (WP). Încă de vineri, bastioanele democrate din New York și California au anunțat că urmează să sesiseze tribunale. Lor li s-au alăturat în această inițiativă alte 14 state - și anume Colorado, Connecticut, Delaware, Hawai, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oregon și Virginia. În Congres, puternica Comisie Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanților, aflată sub controlul democraților, a anunțat vineri deschiderea “imediată” a unei anchete parlamentare.

Și unii republicani critică decizia

Procurorul general al Californiei Xavier Becerra a declarat că statul său și altele au dreptul să depună această plângere, deoarece altfel riscă să piardă bani destinați unor proiecte militare și unor ajutoare de urgență în caz de catastrofă. Potrivit procurorului, construirea acestui zid frotalier nu are niciun caracter urgent, iar “cea mai bună dovadă se află probabil în spusele președintelui”. Într-adevăr, în conferința de presă organizată după ce a luat această hotărâre, Donald Trump a tunat el însuși: “aș putea să fac zidul într-un timp mai îndelungat. Nu aveam nevoie să fac asta, dar prefer ca asta să meargă repede”. În cazul în care nu va fi suspendată printr-o hotărțre a justiției, declararea urgenței naționale ar urma să-i permită lui Donald Trump să ocolească Congresul, în vederea deblocării fondurilor federale - destinate Pentagonului - și construirii zidului menit să oprească imigrația clandestină. În total - și numărând și cele 1,4 miliarde de dolari deblocate de Congres - el ar putea, potrivit Casei Albe, să dispună de aproximativ opt miliarde de dolari în vederea realizării uneia dintre principalele sale promisiuni de campanie. Dezacordul între tabăra lui Trump și democrați a antrenat un “shutdown” (o închidere parțială a administrației) record de 35 de zile. În afară de democrați, mai mulți senatori republicani au criticat declararea urgenței, apreciind că ea creează un precedent periculos și depășește puterile Executivului.

Comisia Europeană numește campania anti-Bruxelles a Ungariei „o teorie a conspirației ridicolă”

Comisia Europeană a condamnat o nouă campanie a guvernului ungar drept „știri false” și o „teorie a conspirației ridicolă”, scrie Politico.Guvernul lui Viktor Orban a lansat în această săptămână o campanie finanțată de stat acuzând Bruxelles de politici privind migrația care amenință securitatea Ungariei, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și omul de afaceri George Soros fiind prezenți pe afișul oficial al campaniei. „Comisia s-a angajat să se lupte cu dezinformarea și știrile false iar acest caz nu face excepție”, a declarat purtătorul de cuvânt a Comisiei, Margaritis Schinas. „Campania guvernului ungar este de necrezut. Este șocant că o asemenea teoriei a conspirației ridicolă a ajuns atât de cunoscută. Nu există nicio conspirație. Cetățenii unguri merită informații adevărate, nu ficțiune”, a adăugat el. Campania, distribuită de pagina oficială de Facebook a guvernului, acuză Uniunea Europeană că promovează politici care „amenință securitatea Ungariei”. „Doresc să introducă cote obligatorii de relocare. Doresc să slăbească drepturile statelor privind protecția granițelor. Vor face imigrația mai ușoară prin vize de migranți”, se arată în mesajul campaniei. Schinas a reacționat: „Nu este adevărat că Uniunea Europeană subminează protecția granițelor, chiar din contră. Și nu există planuri privind vize umanitare, statele membre decid la ce nivel doresc să accepte migrația legală”.

Un tânăr abuzat de prietena lui descrie calvarul la care a fost supus de fată

“Am stat cu ea de teamă să nu mă omoare”, spune britanicul

Un tânăr care a supraviețuit violenței domestice spune că a fost “la 10 zile distanță de moarte” după ce a fost abuzat fizic și psihic de către prietena lui, care a fost condamnată la șapte ani de închisoare după ce a pledat vinovată de vătămare corporală gravă cu intenție. Povestea tânărului a fost recent subiectul unui documentar la BBC, ceea ce a făcut ca subiectul să redevină viral la doi ani de când poliția l-a salvat din mâinile agresoarei sale. Alex Skeel a fost bătut, înjunghiat, ars, înfometat, forțat să doarmă pe podea și ținut departe de familia sa de către Jordan Worth înainte de a fi salvat în cele din urmă de către poliție în 2017. Tânărul de 22 de ani le transmite acum victimelor să vorbească despre ce li se întâmplă, după ce Worth, tot de 22 de ani, a fost încarcerată. Acesta spune pentru BBC că a rămas cu prietena lui, deși era abuzat, pentru că îi era teamă să nu îl ucidă și că nu va uita niciodată prima dată când fata a turnat apă opărită pe el. Poliția a spus că este prima condamnare de acest gen din Marea Britanie în care agresorul este o femeie.

Cei doi s-au cunoscut când aveau 16 ani, dar în timpul ultimelor nouă luni a relației, Skeel a spus că Worth l-a supus la o campanie “susținută” de abuz. “Am crezut că membrele mi-au fost amputate”, a spus el pentru DailyMail.“Aveam răni deschise cauzate de arsuri. Am pierdut în greutate. De la 63 de kilograme am ajuns la 44. A fost îngrozitor. Au fost trei ani de abuz psihic și apoi s-a transformat în fizic”, a mai spus tânărul, care a adăugat că avea infecții de la arsuri, scria The Independent în aprilie 2018.

Tensiuni între Gibraltar și Madrid în urma unui incident maritim

Autoritățile de la Madrid și din Gibraltar au prezentat versiuni diferite despre un incident care a implicat în weekend o navă de război din cadrul Marinei spaniole, ceea ce ilustrează tensiunile în centrul cărora se află teritoriul britanic, odată cu apropierea Brexitului, relatează Reuters. Într-un comunicat dur, Gibraltarul a anunțat luni că un bastiment spaniol a ordonat unor nave comerciale să ridice ancora înainte ca o navă britanică să ajungă în zina respectivă. Navele comerciale au rămas ancorate acolo. “Toți cei care cred în ordinea juridică internațională fondată pe reguli au fost șocați de actele cavalerești și capricuoase ale acestei nave a Marinei spaniole în acest weekend”, a denunțat Fabian Picardo, șeful Guvernului autonom al Gibraltarului, care a evocat de asemenea un “comportament pueril”. “Locuitorii Gibraltarului nu se vor lăsa jigniți nici acum și nici după 29 martie”, a adăugat el, referindu-se la data Brexitului. Guvernul spaniol a dat la rândul său asigurări că navele se aflau în ape spaniole și că au ridicat ancora în urma intervenției Tornado, o navă militară aparținând Marinei spaniole. La Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că regatul Unit își va apăra întotdeauna interesele suverane în Gibraltar, o posesiune britanică din 1713. Statutul viitor al “Rocii” și celor aproximativ 30.000 de locuitori ai acesteia, inclusiv libertatea circulației terestre și maritime de o parte și de alta a frontierei spaniole ar putea să ridice probleme, în cazul în care regatul părăsește Uniunea Europeană (UE) fără acord (“no deal”).

Bernie Sanders își anunță candidatura Casa Albă

Senatorul independent american Bernie Sanders și-a anunțat ieri candidatura la învestitura Partidului Democrat în vederea alegerilor prezidențiale din 2020 în Statele Unite, relatează Reuters. Bernie Sanders, în vârstă de 77 de ani, a fost înfrânt în cursa pentru învestitura democrată în 2016 de către Hillary Clinton. El și-a anunțat decizia de a candida la postul public de radio din Vermont, statul pe care-l reprezintă în Camera superioară a Congresului. “Voiam să-i informez mai întâi pe locuitorii Vermontului”, a declarat el postului de radio din acest stat, situat în nord-estul Statelor Unite, după care a acordat un interviu exclusiv postului CBS, scrie The Huffington Post. Fostul rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate din 2016 era considerat atunci un outsider, însă a luptat puternic împotriva fostului secretar de Stat. Clinton a obținut învestitura democrată, după care a fost înfrântă de Donald Trump. Întrebat care este diferența față de campania din 2016, senatorul independent apropiat democraților a răspuns la CBS că “vom câștiga. Vom lansa totodată ceea ce consider o mișcare populară fără precedent în istoria americană”. Aproximativ zece democrați - între care Kamala Harris, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren și Cory Booker - s-au lansat deja în cursa internă, iar candidatura lui Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, se lasă așteptată. Principala atracție a celor doi septuagenrai constă într-o calitate crucială, și anume amenințarea pe care o reprezintă la adresa președintelui republican, atât prin capacitatea lor de a atrage alegători, cât și prin discurs, care le permite să răspundă fără probleme atacurilor persoanale ale lui Donald Trump, scrie site-ul. În această campanie a alegerilor primare, Bernie Sanders, care se prezintă drept un “democrat socialist” a apărat ideea unei asigurări de sănătate universale, a unei universități publice gratuite și a unui salariu minim orar de 15 dolari (13,3 euro).

Creatorul de modă Karl Lagerfeld a murit

Karl Lagerfeld, 85 de ani, omul care a revitalizat casa Chanel, creator de geniu, personaj enigmatic și designer exigent, a murit ieri, a anunțat casa Chanel, al cărei director artistic era de 36 de ani. El s-a simțit rău de mai multe săptămâni și a lipsit de la numeroase prezentări de modă. A refuzat întotdeauna să își dezvăluie data nașterii. S-a născut Karl Otto Lagerfeldt în 1933, la Hamburg, în Germania, înainte de Război. Lagerfeld și-a schimbat numele original din Lagerfeldt, pentru că era de părere că este “mai comercial”.  Potrivit presei franceze, Karl Lagerfeld, creatorul de modă cel mai expus la nivel mondial și-a cultivat întotdeauna misterul, întreținând legenda sa vie. Vocația sa s-a născut în 1949, pe vremea când își însoțea mama la prima sa prezentare de modă, cea a lui Christian Dior.  Pasionat de desen, el a început să schițeze modele. În 1952, Karl și mama sa ajung la Paris, pe atunci capitala modei. Era elev al unei școli private, apoi a urmat Liceul Montaigne. După ce a lucrat ca ilustrator de modă, a câștigat în 1954 primul premiu la concursul Secretariatului internațional al lânii, organizat de marca Woolmark, împreună cu Yves Saint-Laurent.  A fost director de creație al casei Fendi din 1965 și a colaborat ocazional cu brandurile de modă Chloe (1963 - 1978, 1992 - 1997), Jean Patou (1958 - 1963), H&M (2004), Hogan (2011) și Macy”s (2011).Designerul Pierre Balmain, care făcea parte din juriu, l-a remarcat și l-a recrutat ca asistent din 1955 până în 1962. Foarte repede, el a ales că continue o carieră de stilist independent și să creeze colecții de modă, atât pentru Franța, cât și pentru Italia, Anglia și Germania. În 1983, Karl Lagerfeld a sosit la Chanel în calitate de director artistic. De atunci, creatorul a investit totul în această marcă, alegând să păstreze stilul și spiritul lui Coco Chanel. În anii 1980 el și-a oferit serviciile exclusiv uneia dintre cele mai frumoase manechine din anii aceia, Inès de la Fressange, pentru promovarea etichetei. Top-modelul, devenită muza lui, va fi mult timp imaginea Chanel.

O nouă hartă a Universului dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii

O nouă hartă a Universului dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiționale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com. Harta publicată ieri a fost realizată de o echipă de peste 200 de astronomi din 18 țări. Specialiștii spun că harta aduce noi informații despre cele mai întunecate secrete ale Universului, inclusiv despre găuri negre și modul în care au evoluat roiurile de galaxii. Cercetătorii au folosit radioastronomia pentru a analiza un “segment” de cer din emisfera nordică și au descoperit aproximativ 300.000 de noi surse de lumină despre care s-a crezut că sunt galaxii îndepărtate. Radioastronomia le permite cercetătorilor să detecteze radiația produsă în momentul unei interacțiuni uriașe între două obiecte cosmice. Cercetătorii au folosit telescopul LOFAR (Low Frequency Array) din Olanda pentru a detecta urme de vechi radiații produse în momentul în care s-au unit galaxii. Aceste urme, anterior nedetectate, se pot întinde pe milioane de ani lumină. Descoperirea noilor surse de lumină i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă mai bine și comportamentul unuia dintre cele mai enigmatice fenomene spațiale, găurile negre. Mai precis, noile observații le vor permite astronomilor să compare găurile negre de-a lungul timpului, pentru a descoperi modul în care s-au format și s-au dezvoltat. Telescopul spațial Hubble a transmis anterior imagini care i-au determinat pe specialiști să creadă că există peste 100 de miliarde de galaxii în Univers, însă multe sunt prea vechi și prea îndepărtate pentru a fi observate cu ajutorul tehnicilor tradiționale. Harta creată cu ajutorul observațiilor realizate prin intermediul telescopului LOFAR, publicată parțial, marți, în Astronomy & Astrophysics, conține date echivalente pentru conținutul a zece milioane de DVD-uri, dar nu reprezintă decât 2% din cer, spun specialiștii. Telescopul LOFAR este format dintr-o rețea de antene radio instalate în șapte țări europene, echivalentul unei antene parabolice cu un diametru de 1.300 de kilometri. Cercetătorii vor să obțină imagini de înaltă rezoluție pentru întregul cer din emisfera nordică, care vor dezvălui aproximativ 15 milioane de surse radio noi. Cele mai vechi obiecte din Univers au în jur de 11-12 miliarde de ani lumină, spun specialiștii, care adaugă că speră că vor detecta mult mai multe astfel de corpuri.

ISIS ține captive 200 de familii în ultima sa enclavă din Siria, informează ONU

ONU și-a exprimat îngrijorarea privind soarta a 200 de familii care sunt captive în ultima enclavă a ISIS din Siria, scrie BBC.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, a declarat că multe femei și copii din Baghuz nu sunt lăsați să părăsească zona de militanții ISIS. Astfel, ei sunt în permanent în pericol din cauza bombardamentelor coaliției conduse de SUA. Bachelet a cerut ca cei care doresc să plece să aibă la dispoziție o modalitate sigură de a face acest lucru. „Cei care doresc să rămână trebuie de asemenea să fie protejați pe cât de mult posibil. Nu ar trebui să fie sacrificați pentru o ideologie sau pentru oportunități militare”, a afirmat ea. „Dacă protejarea vieților civililor înseamnă o amânare de câteva zile pentru capturarea teritoriului controlat de ISIS, atunci așa va fi”, a afirmat ea. Acum cinci ani, ISIS controla 88.000 de kilometri pătrați din vestul Siriei până în estul Irakului, creând astfel așa numitul „califat” și impunându-și regimul totalitar asupra opt milioane de cetățeni. Acum, în jur de 300 de militanți ISIS și alte câteva sute de civili sunt înconjurați într-un teritoriu de 0,5 kilometri pătrați în Baghuz, un sat de mici dimensiuni în apropierea graniței cu Irakul. Deși niciun civil nu a ieșit din Baghuz în ultimele trei zile, în jur de 20.000 de persoane au fost transportate de Forțele Democrate Siriene într-o tabără improvizată în provincia Hassakeh în ultimele săptămâni. Printre ei se află și soțiile și copiii unor militanți ISIS și alți cetățeni străini, printre care și adolescenta britanică Shamima Begum, care a plecat la vârsta de 15 ani din Londra pentru a se alătura ISIS și acum dorește să se întoarcă după ce a născut. Comitetul Internațional de Salvare a informat luni că cel puțin 62 de persoane au murit în drum spre tabără, două treimi dintre aceștia fiind copii sub vârsta de un an. Principalele cauze au fost oboseala și malnutriția. Bachelet a declarat că este îngrijorată și de o creștere a atacurilor și a deceselor în rândurile populației civile în provincia Idlib. Acolo, armistițiul negociat de Turcia și Rusia a fost pus în pericol de o grupare care are legături cu al-Qaeda și încearcă să preia controlul asupra zonei. Bombardamentul guvernului sirian asupra unei zone demilitarizată, care se întinde pe granița Idlibului și în zone din nordul și vestul provinciilor Hama și Aleppo, a început în decembrie și s-a intensificat în ultimele zile, a avertizat ONU.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.