Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SpaceX se pregătește să trimită pe orbită primul echipaj exclusiv civil

Ziarul de Vrancea
13 sep 2021 1120 vizualizări

Un alt antreprenor miliardar se pregătește să decoleze către spațiu săptămâna aceasta la bordul unei capsule SpaceX ca parte dintr-o misiune de turism spațial care ar putea deveni primul zbor cu echipaj alcătuit doar din civili lansat pe orbita Terrei, informează marți Reuters.

Americanul Jared Isaacman, fondatorul și directorul executiv al companiei din domeniul comerțului online Shift4 Payments, va fi liderul echipajului din care mai fac parte alți trei turiști spațiali în cadrul unei misiuni de trei zile, de la momentul lansării de la baza Cape Canaveral, Florida, și până la aterizarea în Oceanul Atlantic.

Mogulul din domeniul tehnologiei, în vârstă de 38 de ani, a achitat o sumă neprecizată, dar probabil exorbitantă, miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru a-l transporta pe orbită însoțit de trei coechipieri selectați în urma unor proceduri speciale la bordul unei capsule Crew Dragon a SpaceX .

Capsula, denumită Resilience, este programată a fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, propulsată de una dintre rachetele reutilizabile Falcon 9, în timpul unei ferestre cu durata de cinci ore, care se deschide miercuri la 8 p.m. EDT (00:00 GMT).

Potrivit previziunilor meteo de duminică, existau 70% șanse de condiții prielnice pentru lansarea acestui zbor dirijat integral de la sol, au precizat organizatorii.

Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spațial comercial, mai multe firme concurând să atragă clienți bogați, dispuși să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii supersonice, imponderabilitatea și spectacolul vizual al spațiului cosmic.

Misiunea Inspiration4 a fost concepută de Isaacman în principal pentru a atrage atenția și finanțări către una dintre acțiunile sale caritabile preferate, spitalul pentru copii St. Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite.

Miliardarul a promis o donație în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.

SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spațiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii și astronauți către Stația Spațială Internațională în urma unor contracte cu NASA.

Companii rivale precum Virgin Galactic și Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spațial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos.

Ambele lansări au fost însă suborbitale, trimițând echipajul în spațiu și aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute.

Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili și anume pe orbita Terrei.

Odată ajunși acolo, vor încercui Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare ca viteza sunetului. Altitudinea țintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Stației Spațiale Internaționale și chiar a telescopului Hubble.

Membrii echipajului Inspiration4 nu vor contribui la operarea capsulei, deși doi dintre aceștia, Isaacman și geoloaga Sian Proctor, sunt piloți acreditați.

Isaacman, care este calificat pentru a pilota avioane comerciale și militare, și-a asumat rolul de "comandant" al misiunii, în timp ce Proctor, în vârstă de 51 de ani, o fostă candidată la programul de pregătire a astronauților din cadrul NASA, a fost desemnată "pilotul" misiunii. Aceasta a fost selectată pentru a se alătura echipei în urma unui concurs online organizat de Shift4 Payments.

Echipa este completată de "responsabilul medical" al misiunii, Hayley Arceneaux, de 29 de ani, supraviețuitoare a cancerului osos, care lucrează ca asistentă medicală la spitalul St. Jude, și "specialistul" misiunii, Chris Sembroski, de 42 de ani, veteran din aviația americană și inginer aerospațial.

Sembroski a obținut un loc în echipă în urma unei trageri la sorți la care s-au înscris peste 72.000 de persoane și care a atras donații de peste 100 de milioane de dolari pentru spitalul St. Jude.

Cei patru membri ai echipajului au petrecut cinci luni de antrenamente riguroase, care au inclus fitness la altitudine, antrenamente de centrifugă, microgravitație și în simulator, proceduri de urgență, cursuri speciale și verificări medicale.

Odată aflat pe orbită, echipajul va realiza experimente medicale cu "aplicații posibile pentru sănătatea umană pe Terra și pe durata zborurilor spațiale", a precizat echipajul în articole de presă.

Putin se izolează după depistarea unor cazuri de Covid în anturajul său

Președintele rus Vladimir Putin este necesar să se izoleze, după descoperirea unor cazuri de covid-19 în anturajul său, a anunțat marți Kremlinul, precizând că șeful statului este un caz de contact "perfect sănătos", relatează AFP. "Din cauza unor cazuri identificate de coronavirus în anturajul său, Vladimir Putin trebuie să respecte un regim de autoizolare pe o anumită perioadă de timp", a anunțat într-un comunicat președinția rusă. Astfel, Putin nu urmează să participe personal la un summit regional în Tadjikistan, precizează Kremlinul.

Cel mai mare studiu clinic din lume al unui test de sânge capabil să depisteze peste 50 de tipuri de cancer

Serviciul Național pentru Sănătate (NHS) din Marea Britanie a început luni cel mai mare studiu clinic din lume pentru testul de sânge Galleri al companiei Grail, care poate fi utilizat pentru a depista peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor, transmite Reuters.

Testul Galleri evaluează ADN-ul din sângele pacientului pentru a determina dacă o parte din acesta provine din celule canceroase. Diagnosticarea precoce a cancerelor conduce la rate de supraviețuire semnificativ mai mari.

NHS a arătat că a dorit să recruteze 140.000 de voluntari în Anglia, pentru a vedea eficacitatea testului, în cadrul unui studiu clinic de control randomizat. Jumătate dintre participanți vor avea sângele scanat cu testul Galleri imediat. "Trebuie să studiem cu atenție testul Galleri, pentru a vedea dacă poate reduce semnificativ numărul cancerelor diagnosticate în stadii târzii", a declarat Peter Sasieni, profesor specializat în prevenirea cancerului la King's College London. "Testul ar putea schimba jocul în depistarea precoce a cancerului și suntem nerăbdători să efectuăm această cercetare importantă", a spus Sasieni.

Cancerul pulomnar este de departe cea mai comună cauză de deces din cauza cancerului din Marea Britanie, reprezentând circa o cincime din decese provocate de această boală. Cancerele pulmonare, de colon, prostată și mamare reprezintă 45% din decesele provocate de afecțiunile oncologice din Marea Britanie, potrivit NHS.

Compania americană de știință a vieții Illumina a anunțat luna trecută că a finalizat preluarea Grail, pentru 7,1 miliarde de dolari. Potrivit Illumina, Grail își va desfășura activitatea separat de afacerile sale actuale.

Orașul francez Lyon reduce viteza în localitate la 30 km/h, începând din primăvara lui 2022

Primarul ecologist al orașului francez Lyon a anunțat marți o generalizare a limitării vitezei la 30 km/h în oraș, în primăvara lui 2022, o măsură menită să reducă numărul accidentelor rutiere, relatează AFP.

"În primăvara viitoare, vom trece, în oraș, la 30 (de kilometri pe oră). Toate drumurile sau aproape toate vor avea (viteza limitată la) 30 km/h, mai puțin anumite axe foarte circulate, care vor rămâne la (limita de viteză de) 50 km/h", a anunțat la France 3 Rhône-Alpes Grégory Doucet. Această decizie vizează "să liniștească orașul" și o "reducere a accidentelor", a precizat primarul Lyonului.

"În marile capitale europene, la Bruxelles, în Spania sau în Olanda, unde s-a trecut deja, în oraș, la (limitarea vitezei la) 30 km/h", s-au constatat cu "40% accidente mai puțin în oraș", a subliniat primarul. Această măsură, care făcea parte din programul candidatului ecologist, ales în martie 2020, are totodată ca obiectiv o reducere a "zgomotului circulației" care-in afectează pe cei peste 500.000 de locuitori ai Lyonului, a declarat AFP viceprimarul însărcinat cu mobilitatea, Valentin Lungenstrass.

Talibanii salută un ajutor în valoare de 1,2 miliarde de dolari promis de comunitatea internațională

Talibanii au salutat marți un ajutor în valoare de 1,2 miliarde de dolari - promis de către comunitatea internațională Afganistanului - și îndeamnă Statele Unite să dea dovadă de și mai multă generozitate, relatează AFP. "Emiratul Islamic va face tot ceea ce va putea pentru a da acest ajutor persoanelor aflate la nevoie, în mod total transparent", a anunțat ministrul de Externe Amir Khan Muttaqi.

"America este o țară mare. Ei trebuie să dea dovadă de generozitate", a îndemnat ministrul taliban într-o conferință de presă.

Statele Unite au promis luni, în cadrul unei inițiative ONU în acest sens, aproximativ 64 de milioane de dolari, fonduri destinate unor organizații umanitare care acționează în Afganistan. Washingtonul a cheltuit 2.000 de miliarde de dolari în cei 20 de ani ai Războiului din Afganistan.

"Emiratul Islamic", numele dat de talibani Afganistanului, "a ajutat Statele Unite prin facilitarea evacuărilor lor. Însă, în loc de mulțumiri, ei vorbesc despre impunerea unor sancțiuni poporului nostru", a comentat Amir Khan Muttaqi.

Șeful diplomației afgane se referă astfel la cele peste 123.000 de persoane evacuate din Afganistan la sfârșitul lui august, cu ajutorul unui pod aerian uriaș.

După preluarea puterii de către talibani, la 15 august, Afganistanul se confruntă cu probleme grave, inclusiv o întrerupere a fluxurilor financiare din străinătate, care reprezentau o adevărată perfuzie a unei economii distruse de peste 40 de ani de război.

Aproape 1.400 de deținuți palestinieni intră de vineri în greva foamei în închisori israeliene

Aproape 1.400 de deținuți palestinieni se pregătesc să intre în greva foamei, în semn de protest față de o deteriorare a condițiilor în care sunt încarcerați în Israel, după evadarea unor deținuți palestinieni, săptămâna trecută, dintre care unii au fost prinși între timp, a anunțat marți Autoritatea Palesatiniană, aflată la putere în Cisiordania, relatează AFP.

Închisoarile israeliene - în care sunt încarcerați peste 4.000 de deținuți palestinieni - s-au confruntat cu o creștere a tensiunilor, săptămâna trecută, după evadarea a șase palestinieni, membri ai unor grupări armate, de la Închisoarea de Maximă Securitate Gilboa (nord), printr-un tunel săpat sub o chiuvetă.

Aceste tensiuni au început după ce câteva sute de persoane au fost transferate din această închisoare, un transfer în cursul căruia s-au efectuat percheziții și s-au confiscat obiecte personale, potrivit Clubului Deținuților Palestinieni. Incendii au fost declanșate de către deținuți în unele închisori. "Situația din închisori este foarte rea, ceea ce a determinat deținuți să intre în greva foamei", a declarat AFP președintele Comisiei însărcinate cu deținuții, un organ al Autorității Palestiniene, Qadri Abu Bakr.

El a precizat că 1.380 de deținuți urmează să intre în greva foamei - de vineri -, iar alții urmează să intre și ei în greva foamei de săptămâna viitoare.

Semiluna Roșie a anunțat marți că, în urma unei decizii israeliene în acest sens, vizitele la deținuți urmează să fie posibile din nou, după ce au fost anulate săptămâna trecută. Patru dintre cei șase fugari palestinieni, încarcerați cu privire la atacuri antiisraeliene, au fost prinși la sfârțitul săptămânii trecute, în nordul Israelului. Qadri Abu Bakr și-a exprimat marți îngrijorarea față de soarta lor. Nici avocații acestor deținuți și nici Semiluna Roșie nu au dreptul să-i viziteze, a denunțat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.