Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj: Românii au cea mai mare încredere în Merkel

Ziarul de Vrancea
23 iun 2021 1294 vizualizări

Cei mai mulți dintre conaționali nu „înghit” valorile tradiționale promovate de Rusia, fiind atașați de drepturile și libertățile occidentale

Peste 80% dintre subiecții unui sondaj INSCOP au fost de părere că românii sunt priviți ca fiind “cetățeni de mâna a doua” în Europa, iar 68,1% au apreciat că lucrurile în țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită. Sondajul de opinie “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” - Partea a II-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield.

Potrivit studiului, în prezent, 68,1% dintre respondenți apreciază că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 25% apreciază că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. În urmă cu două luni, în martie, procentul celor nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă lucrurile în România era cu două puncte procentuale mai mare (70,3%).

Întrebați în ce țară ar prefera să lucreze sau să studieze o perioadă mai îndelungată, 42% au optat pentru o țară din Vest (UE, SUA, Canada), 3,9% pentru o țară din Est (Rusia, China), în timp ce 47,9% au declarat că nu ar pleca în altă țară. 66,6% au spus că preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia, în timp 16,2% au precizat că preferă valorile tradiționale pe care le promovează Rusia, în locul drepturilor și libertăților de tip occidental.56,2% dintre subiecții sondajului au apreciat că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 35,1% au văzut mai degrabă dezavantaje.

81,3% au fost de părere că românii sunt priviți ca fiind “cetățeni de mâna a doua” în Europa, în timp ce 14,8% nu au fost de acord cu o astfel de idee. Întrebați care este motivul principal pentru care românii sunt priviți în acest fel, 70,2% au indicat comportamentul nepotrivit al unor români care au trăit sau trăiesc în străinătate, în timp ce 27,6% au dat vina pe atitudinea de superioritate a cetățenilor altor state europene.

65,8% dintre cei chestionați au declarat că preferă ca România să fie membră NATO, pentru că astfel va fi apărată bine din punct de vedere militar. 28,6% preferă ca țara noastră să fie neutră, deoarece astfel nu va fi atacată de nimeni.

73,8% consideră că existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe, în timp ce 20,3% nu au fost de acord cu o astfel de afirmație. China este considerată țara cu cea mai puternică economie de către 41,5% dintre subiecți, urmată de SUA (24,1% dintre respondenți), Japonia (14%) și Germania (14,1%). Subiecții au opinat că drepturile și libertățile oamenilor sunt cel mai bine respectate în SUA (38,4%), UE (37,5%), Rusia (4,3%) și China (4,1%).Țările sau organizațiile care au întrunit cea mai mare încredere sunt: NATO (59,3%), UE (55%), Germania (49,2%), SUA (47,8%), Rusia (17,9%) și China (16,8%).Liderii internaționali care au întrunit încredere multă și foarte multă sunt: Angela Merkel (44,1%), Joe Biden (36,4%) și Vladimir Putin (23,9%).Datele au fost culese în perioada 1-15 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de plus minus 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Povestea cu femeia care a născut 10 copii este falsă

O anchetă oficială a stabilit că informația potrivit căreia Gosiame Sithole, o femeie din Africa de Sud, a născut 10 copii mai devreme în cursul lunii iunie nu este adevărată, relatează BBC. Niciun spital din provincia Gauteng unde ar fi născut femeia nu a înregistrat vreo naștere de decupleți, a anunțat guvernul regional, analizele medicale arătând că femeia în vârstă de 37 de ani nici măcar nu a fost însărcinată recent. Aceasta este în prezent ținută sub observație psihiatrică și îi va fi acordat sprijinul de care are nevoie, potrivit unui comunicat al autorităților locale. Comunicatul nu a oferit informații cu privire la motivele inventării poveștii. Independent Online (IOL), grupul media care deține Pretoria News - site-ul care a publicat știrea, a respins concluziile anchetei oficiale și susține în continuarea validitatea informațiilor pe care le-a publicat. Pretoria News a adăugat de asemenea că personalul medical de la spitalul din Pretoria unde a relatat că a născut femeia ar fi fost nepregătit și că încearcă să își acopere neglijența. Sithole, care are gemeni în vârstă de 6 ani, și partenerul ei Teboho Tsotetsi locuiau în Thembisa, o comună din provincia Gauteng aflată în apropierea Johannesburg-ului. Potrivit IOL, cei doi au făcut cunoștință cu Rampedi, redactorul-șef al Pretoria News, în luna decembrie a anului trecut la biserica pe care cei 3 o frecventau. Grupul media susține că în luna mai Rampedi i-a intervievat pe cei 2 care i-au spus că așteaptă 8 bebeluși și redactorul Pretoria News a organizat o ședință foto ale cărei fotografii o arătau pe Sithole ca fiind într-un stadiu avansat al sarcinii.

Nașterea-surpriză a celor 10 bebeluși a fost anunțată de Pretoria News pe 8 iunie, ziarul citându-l pe Tsoetetsi ca sursă. Bărbatul a declarat ulterior că a primit mesaje text de la partenera sa care l-a informat despre naștere dar că nu a putut merge la spital din cauza restricțiilor legate de pandemie. Rampedia s-a bazat de asemenea pe mesaje de pe Whatsapp și nu a cerut o confirmare independentă a informației de la spital. Primarul local a confirmat apoi nașterea, moment în care numeroase alte ziare internaționale au publicat povestea.

Însă un purtător de cuvânt al guvernului local a declarat ulterior că primarul și-a bazat anunțul doar pe cuvântul familiei și că nimeni nu a văzut deocamdată bebelușii. Însă povestea a început să atragă suspiciuni după ce Pretoria News nu a dezvăluit inițial spitalul în care s-au născut bebelușii și mai multe spitale din Gauteng au negat că acestea ar fi avut loc la ele.

China vrea să trimită primii oameni pe Marte în 2033 și apoi să creeze o colonie

​China a anunțat că vrea ca în 2033 să trimită primul echipaj uman către Marte, urmând ca apoi să trimită în mod regulat astronauți pentru a crea o colonie care să ajungă să exploateze resursele acolo. Tot în jurul anului 2033 vrea și NASA să ducă primii oameni pe Planeta Roșie.

China plănuiește misiuni dese către Marte cu oameni la bord: 2033, 2035, 2037, 2041 și tot așa în continuare, a spus Wang Xiaojun, unul dintre cei mai importanți oameni ce conduc programul spațial chinez. Declarațiile au fost făcut la o conferință în Rusia.

Până la prima misiune cu echipaj uman, China va trimite roboți și diverse rovere pentru a găsi cele mai potrivite locuri unde să fie construită prima bază și unde să fie instalate sistemele de extragere a resurselor.

Pentru a putea trăi acolo, oamenii trebuie să poată să utilizeze resursele planetei: să extragă apă din subteran, să genereze oxigen și să producă electricitate. China va lucra să dezvolte și tehnologii pentru ca astronauții să poată reveni în siguranță pe Terra.

China ar vrea ca pe viitor flote de nave spațiale să facă des drumurile Terra - Marte și să poată începe exploatarea resurselor. Pentru asta va fi nevoie să fie dezvoltate și alte tipuri de propulsie și să fie utilizată energia eliberată din reacții nucleare, sub formă de căldură și electricitate, în afară de propulsia chimică convențională. În prezent o sondă face 7-9 luni către Marte, dar China vrea să scurteze timpul în care aceste călătorii de sute de milioane km să fie efectuate. China vrea să întemeieze o bază lângă polul sudic al Lunii și să trimită sonde către asteroizi și către Jupiter în jurul anilor 2030. Reamintim că în luna mai China a pus cu succes primul său rover pe suprafața marțiană.

Universitatea Oxford testează medicamentul ivermectină ca tratament împotriva COVID-19

Universitatea Oxford a anunțat miercuri că testează medicamentul antiparazitar ivermectină ca posibil tratament împotriva COVID-19, în cadrul unui studiu susținut de guvernul britanic care are drept obiectiv vindecarea pacienților fără a necesita spitalizare.

Ivermectina a avut ca efect reducerea multiplicării virale în studii pe laborator, conform Universității Oxford care amintește că un mic studiu pilot a arătat că dacă acest medicament este administrat din stadiile incipiente ale bolii poate reduce încărcătura virală și durata simptomelor la pacienții cu forme moderate de COVID-19. Denumit “PRINCIPLE”, acest studiu susținut de guvernul britanic a arătat în luna ianuarie că antibioticele azitromicină și doxiciclină sunt în general ineficiente împotriva primelor stadii ale bolii COVID-19. Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și autoritățile de reglementare europene și americane s-au arătat împotriva folosirii ivermectinei în tratarea pacienților cu COVID-19, acest medicament este folosit de unele țări în acest scop, printre care și India. “Prin includerea ivermectinei într-un studiu de dimensiuni mari, așa cum este PRINCIPLE, sperăm să obținem dovezi clare cu privire la cât de eficient este acest tratament împotriva COVID-19, precum și dacă există beneficii sau pericole asociate folosirii sale”, a declarat Chris Butler, unul dintre coordonatorii acestui studiu. Persoanele ca suferă de boli grave ale ficatului, care primesc medicamentul anticoagulant warfarin sau care urmează alte tratamente despre care se știe că interferează cu ivermectina vor fi excluși din procesul de testare, conform reprezentanților Universității Oxford. Ivermectina este cel de-al șaptelea tratament care este testat în cadrul acestui studiu și care este evaluat alături de medicamentul antiviral favipiravir, conform Universității Oxford.

Cea mai îndelungată infecție cu COVID-19: 305 zile

Un britanic în vârstă de 72 de ani a fost diagnosticat cu COVID-19 timp de peste 10 luni, caz considerat de specialiști cea mai îndelungată infecție persistentă cu noul coronavirus. Oamenii de știință au descris modul în care bărbatul - un fost instructor auto din Bristol, pe nume Dave Smith, potrivit The Guardian - a fost testat pozitiv timp de 305 zile. Smith, care prezenta afecțiuni ce i-au fragilizat sistemul imunitar, este în prezent sănătos și are rezultate negative la testul pentru coronavirus. El a declarat pentru The Guardian: “Ori de câte ori mi-a fost rău, m-am simțit la un pas de moarte. Soția mea a început de cinci ori să-mi organizeze înmormântarea”. “Mi-am chemat toți membrii familiei să fac pace cu ei. Acum mi-aș fi dorit să-mi țin gura”, a adăugat britanicul glumind.

John McAfee, creatorul celebrului antivirus, s-a sinucis în închisoare

John McAfee, creatorul software-ului antivirus care îi poartă numele, s-a sinucis miercuri seară într-o închisoare din Spania unde se afla în detenție în așteptarea extrădării în Statele Unite pentru acuzații legate de evitarea impozitelor, potrivit Insider. McAfee, în vârstă de 75 de ani, a fost găsit mort miercuri într-o celulă din închisoarea din Barcelona, potrivit publicației spaniole El Pais. Departamentul de justiție catalan a confirmat moartea lui McAfee pentru Reuters. La începutul zilei, Curtea Națională a Spaniei a aprobat extrădarea lui McAfee pentru a răspunde acuzațiilor din SUA.

McAfee, care și-a făcut averea vânzând software antivirus, a fost arestat pe aeroportul Barcelonei în octombrie trecut și ținut în închisoare în așteptarea rezultatului audierilor de extrădare. McAfee era vizat de zece capete de acuzare.  Cinci acuzații sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte cinci sunt pentru că nu a depus declarațiile fiscale. McAfee a devenit cunoscut după 1987 când a înființat compania care-i poartă numele. Este creditat ca fiind creatorul primului software antivirus care a fost un succes comercial, într-o vreme în care web-ul era la început.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.