Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj: Popularitatea lui Trump scade, Biden conduce cu 8%

Ziarul de Vrancea
11 mai 2020 1291 vizualizări

Cu o săptămâna în urmă diferența dintre cei doi era de 2%

Tot mai mulți americani sunt nemulțumiți de prestația președintelui Donald Trump în criza coronavirusului, iar ultimul sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că fostul vicepreședinte Joe Biden, care va fi candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie, este cu 8% mai bine cotat decât actualul lider de la Casa Albă.

Sondajul realizat luni și marți arată că 41% din adulții din SUA îl aprobă pe Trump, procentaj în scădere cu 4 puncte de la jumătatea lui aprilie, în timp ce 56% îl dezaprobă, față de 51% cu o lună în urmă.

Dintre alegătorii înregistrați, 46% declară că vor vota cu Biden în 3 noiembrie, iar 38% - cu Trump. Cu o săptămână în urmă, diferența dintre cei doi în sondajul similar era de numai 2%. În privința gestionării epidemiei de COVID-19, procentajul americanilor nemulțumiți de președinte este mai mare cu 13 puncte procentuale decât al celor satisfăcuți. Nivelul de dezaprobare față de Trump este cel mai ridicat de la începutul lui martie, când sondajele Reuters/Ipsos au pus întrebarea respectivă.

Biden a fost mai bine plasat decât Trump în multe sondaje realizate anul acesta în rândul alegătorilor înregistrați, dar avansul său s-a erodat continuu până săptămâna aceasta. Actualul președinte este considerat mai bun în privința creării de locuri de muncă, în timp ce contracandidatul său democrat este văzut ca un eventual lider mai bun pentru combaterea epidemiei. Trump a minimalizat inițial amenințarea coronavirusului care a provocat moartea a peste 80.000 de oameni în Statele Unite, cel mai mare număr din toate țările. Uneori, președintele i-a contrazis pe experții guvernamentali în materie, a promovat posibile tratamente a căror eficiență nu este dovedită și i-a acuzat pe guvernatorii democrați din unele state că renunță cu prea mare întârziere la restricții pentru a-i reduce șansele de a fi reales. El a susținut că administrația pe care o conduce a procedat corect și a acuzat China că nu a avertizat restul lumii despre gravitatea și amploarea epidemiei, afectând astfel economia.

Sondajul prezentat de Reuters a fost realizat online, în engleză, pe tot teritoriul SUA. Au răspuns 1112 americani adulți, din care 973 sunt înregistrați ca alegători. Marja de eroare este de plus/minus 4 puncte procentuale.

UNICEF: COVID-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în șase luni

Lupta împotriva coronavirusului ar putea avea efecte indirecte devastatoare în țările sărace, precum decesul a 6.000 de copii în fiecare zi în următoarele șase luni, a avertizat ieri Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) care a făcut apel la acțiuni urgente. Conform celui mai sumbru dintre cele trei scenarii cuprinse într-un studiu al universității americane Johns Hopkins, până la 1,2 milioane de copii cu vârste sub 5 ani din 118 țări ar putea muri în următoarele șase luni, victime ale sistemelor sanitare perturbate de lupta contra răspândirii bolii COVID-19, a explicat agenția ONU într-un comunicat. Aceste decese se adaugă celor 2,5 milioane de copii din această grupă de vârstă care mor în fiecare semestru în aceste state. În aceeași perioadă, până la 56.700 de femei ar putea deceda din cauza îngrijirilor medicale precare înainte și după naștere, pe lângă cele 144.000 care mor la ora actuală. Acest bilanț ar anihila “decenii de progres în reducerea deceselor ce pot fi prevenite la copii și mame”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. “Nu trebuie să lăsăm mamele și copiii să fie victimele colaterale ale luptei împotriva virusului”, care a făcut aproape 290.000 de morți în întreaga lume, a adăugat Fore într-un comunicat. În țările afectate de sisteme sanitare precare, COVID-19 perturbă lanțurile de aprovizionare cu medicamente și accesul la alimente și pune presiune pe resurselor umane și financiare, explică studiul publicat în jurnalul The Lancet Global Health. Măsurile de combatere a noului coronavirus - izolare, carantină, restricții de circulație - și temerile locuitorilor reduc numărul vizitelor în centrele medicale și al procedurilor medicale vitale. Studiul evocă îndeosebi planificarea familială, îngrijirea prenatală și postnatală, nașterile, vaccinările, precum și serviciile de prevenire și tratament. UNICEF subliniază că, până la jumătatea lunii aprilie, peste 117 milioane de copii din 37 de țări este posibil să nu fi fost vaccinați împotriva rujeolei după ce campaniile de vaccinare au fost întrerupte de pandemie. Asia de Sud ar fi cea mai afectată regiune, înaintea Africii subsahariene și a Americii de Sud, cu bilanțuri deosebit de ridicate în Bangladesh, India, Brazilia, Republica Democrată Congo și Etiopia.

Premierul ungar a refuzat invitația la dezbatere a Parlamentului European

Premierul ungar Viktor Orban a refuzat miercuri o invitație din partea președintelui Parlamentului European de a participa la o dezbatere cu privire la starea de urgență instaurată în țara sa în contextul pandemiei de COVID-19 și a repercusiunilor acesteia asupra drepturilor și libertăților fundamentale, informează AFP. “La ora actuală, lupta împotriva epidemiei îmi consumă întreaga energie și forță”, a declarat premierul ungar ca răspuns la invitația președintelui Parlamentului European, italianul David Sassoli, potrivit agenției de presă ungare MTI. Problema stării de urgență instaurate în Ungaria și a consecințelor acesteia asupra statului de drept va constitui joi subiectul unei dezbateri în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European. Potrivit regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, “nivelul de participare este cel al șefilor de stat sau de guvern”, a precizat David Sassoli într-o scrisoare adresată lui Viktor Orban, cerându-i liderului ungar un răspuns. Budapesta preconizează să fie reprezentată de ministrul justiției Judit Varga.La sfârșitul lui martie, Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care îi permite premierului naționalist să guverneze până la noi ordine prin decret, în cadrul unei stări de urgență votate pentru combaterea epidemiei. Aceste puteri sporite care i-au fost acordate lui Viktor Orban au suscitat îngrijorarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și atenționări din partea a 16 state membre ale UE. Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a calificat audierea de joi drept “o nouă vânătoare de vrăjitoare” și drept “un proces-spectacol”. “Stângiștii și liberalii sunt cei care fac politică într-un moment în care continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize sanitare și economice din ultimul secol”, a notat într-un tweet, miercuri, acest purtător de cuvânt, Zoltan Kovacs, un apropiat al lui Viktor Orban.

Coreea de Sud crește vârsta consimțământului sexual de la 13 la 16 ani

Coreea de Sud a crescut vârsta consimțământului sexual de la 13 la 16 ani pentru a-i proteja mai bine pe minori, în contextul în care legea asupra delictelor sexuale care era până acum în vigoare era considerată insuficientă. Potrivit acestei noi dispoziții, adulții care vor avea o relație sexuală cu un minor sub 16 ani vor fi urmăriți în justiție pentru abuz sexual sau violare a unui copil, indiferent de orice presupus consimțământ. Până în prezent, adolescenții cu vârste peste 13 ani erau considerați din punct de vedere legal capabili să aibă o relație sexuală consimțită. Acest lucru a generat controverse și mai multe voci au denunțat faptul că delincvenții sexuali au putut scăpa în acest fel de justiție. Astfel, în 2017, un bărbat de 42 de ani a fost declarat nevinovat de violarea unei adolescente de 15 ani, sub pretextul că fata a consimțit. Acest caz a suscitat indignare și a fost cerută o creștere a limitei de vârstă a consimțământului sexual. În pofida performanțelor sale economice și în domeniul noilor tehnologii, Coreea de Sud rămâne o societate conservatoare și patriarhală. Adesea, victimelor agresiunilor sexuale le este rușine să denunțe faptele. Vârsta consimțământului sexual a fost majorată la 16 ani pentru “a-i proteja în mod fundamental pe adolescenți de agresiunile sexuale”, a anunțat marți Ministerul Justiției sud-coreean într-un comunicat. Legea astfel modificată suprimă de asemenea prescrierea infracțiunilor de natură sexuală comise împotriva minorilor sub 13 ani.

Austria și Germania își redeschid frontiera comună

Austria și Germania vor să restabilească - începând de la 15 mai - libera circulație la frontiera comună, închisă de la jumătatea lui martie din cauza epidemiei covid-19, a anunțat ieri Guvernul austriac. “Începând de la 15 iunie, deschiderea frontierei între Germania și Austria va fi posibilă”, a anunțat la postul public de radio Ö1 ministrul Turismului și Agriculturii Elisabeth Köstinger. Această decizie a fost luată “în urma unor discuții” între liderii celor două țări, iar înaintea măsurii va avea loc o relaxare a condițiilor de trecere a frontierei începând de la 15 mai. Cancelarii austriac Sebastian Kurz și german Angela Merkel au ajuns la un acord asupra unui plan în două etape în vederea relaxării restricțiilor de deplasare, a precizat ea. Unele dintre măsurile aflate în vigoare la frontieră urmează să fie relaxate vineri, iar controalele vamale urmează să înceteze complet începând de la 15 iunie, a precizat ministrul.

O grupare afiliată Statului Islamic revendică atentatul din Afganistan

O mișcare jihadistă afgană afiliată grupării Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul sinucigaș din provincia Nangarhar (est) soldat marți cu 24 de morți și 68 de răniți, a anunțat grupul american SITE care monitorizează activitatea jihadistă. Reuters scrie că nu a putut să verifice imediat informațiile dezvăluite de SITE. Atacul a fost comis în timpul funeraliilor unui comandant al poliției la care asistau oficiali de la nivel național și un deputat, a anunțat un purtătorde cuvânt al Guvernului provinciei, care și-a exprimat temerea că bilanțul ar putea crește. Bărbați armați au atacat tot marți un spital din Kabul, în cadrul căruia ONG-ul umanitar Médecins Sans Frontières (MSF) se ocupă de o maternitate, omorând 18 persoane, inclusiv doi nou-născuți.

Un fotbalist turc și-a ucis băiețelul de 5 ani: “Pur și simplu nu-l iubeam”

Fotbalistul turc al echipei Bursa Yildirim Spor, Cevher Toktaș, a mărturisit că și-a sufocat până la moarte băiețelul de 5 ani, deoarece pur și simplu nu-l iubea. El îl dusese pe copil la spital cu simptome de coronavirus. La 23 aprilie, micuțul Kasim a fost dus la spital de tatăl său cu febră mare și probleme de respirație, cei doi fiind internați de teama contractării coronavirusului. La două ore de la internarea în spital, Kasim s-a stins din viață. Însă, după câteva zile, Cevher Toktaș s-a predat la poliție și a dezvăluit ce s-a întâmplat în spital. “I-am pus o pernă peste față și am apăsat 15 minute fără să mă opresc. Fiul meu a rezistat un timp. Dar când a încetat să se miște, am chemat medicii, care nu au bănuit nimic”, a mărturisit Toktaș. El nu a recurs la acest gest deoarece se temea de coronavirus, ci pentru că pur și simplu nu-și iubea copilul. “Niciodată nu l-am iubit, de când s-a născut. Nu știu de ce. Singurul motiv pentru care l-am omorât este acesta, pur și simplu nu-l iubeam și nu l-am vrut. Nu am nicio problemă psihică”, le-a spus fotalistul de 32 de ani polițiștilor. Cevher Toktaș riscă închisoarea pe viață, iar trupul micuțului Kasim va fi exhumat pentru autopsie.

Facebook a eliminat 9,6 milioane de postări care instigau la ură în primul trimestru

Facebook a dat publicității noi informații privind modul în care face moderarea conținutului și cum folosește inteligența artificială în acest sens. Un număr de9,6 milioane de postări din categoria hate speech a eliminat Facebook în perioada ianuarie - martie 2020. Este o creștere semnificativă în comparație cu cele 3,6 milioane de postări din perioada anterioară. Gigantul american, deși recunoaște că mai este mult loc pentru progrese, spune că AI-ul depistează acum în mod proactiv 88,8% din postările de acest gen. În urmă cu un trimestru, acest procent era de 80,2%. În aprilie, Facebook a aplicat etichete de avertizare la aproximativ 50 de milioane de postări care conțineau informații false sau nedovedite științific despre COVID-19. În 95% din cazuri, cei care observă postări cu astfel de label-uri decid să nu mai acceseze conținutul respectiv. De la 1 martie, au fost șterse peste 2,5 milioane de postări legate de măști, mănuși, dezinfectat și alte produse legate de noul coronavirus. O problemă aparte pentru sistemele de moderare a conținutului folosite de Facebook o reprezintă meme-urile și recunoașterea tuturor copiilor și formelor sub care o imagine cu text se propagă în vasta rețea socială. În acest sens, Facebook folosește un instrument numit SimSearchNet. Acesta apelează la învățarea mecanică pentru a încerca să descopere toate copiile unui meme care trebuie eliminat.Facebook tocmai a acceptat să plătească 52 milioane de dolari în urma unui proces intentat de foștii moderatorii ai companiei, care au contractat afecțiuni precum stresul post-traumatic. Fiecare dintre aceștia va fi compensat cu cel puțin 1.000 de dolari, suma maximă putând ajunge până la 50.000 dolari.

“Cea mai bătrână femeie din Spania” s-a vindecat de COVID-19 la vârsta de 113 ani

Maria Branyas, considerată “cea mai bătrână femeie din Spania”, s-a vindecat de COVID-19 la vârsta de 113 ani, au anunțat autoritățile spaniole, citate de BBC. Ea a fost diagnosticată cu această maladie respiratorie după ce Spania a impus măsuri de izolare a populației la domiciliu în luna martie. După câteva săptămâni petrecute în izolare, Maria Branyas, care a prezentat doar simptome ușoare, s-a vindecat de această maladie infecțioasă. Astfel, ea a reușit să supraviețuiască pe parcursul vieții sale îndelungate pandemiei de gripă din 1918-1919, Războiului Civil din Spania (1936-1939) și pandemiei de COVID-19. “Acum, când se simte bine, e minunată. Vrea să vorbească, să explice, să își exprime părerile. A redevenit ea însăși”, a dezvăluit fiica ei pe Twitter. Născută în Mexic în 1907, Maria Branyas s-a mutat după doi ani la San Francisco și apoi în provincia catalană Girona în timpul Primului Război Mondial alături de tatăl ei, care era jurnalist. Ea are trei copii - unul dintre ei a împlinit recent vârsta de 86 de ani -, 11 nepoți - cel mai vârstnic are 60 de ani - și 13 strănepoți. A locuit în ultimele două decenii într-un azil pentru bătrâni din orașul Olot. “Nu am făcut nimic altceva decât să îmi trăiesc viața”, declara super-centenara spaniolă într-un interviu acordat în 2019 pentru cotidianul La Vanguardia

Comisia Europeană amenință cu justiția statele care vor să forțeze cetățenii să accepte vouchere în locul banilor

Comisia Europeană a avertizat miercuri că va demara acțiuni în justiție împotriva statelor membre care încalcă legislația UE, prin aceea că vor să își forțeze cetățenii să accepte vouchere în locul returnării banilor pentru zborurile sau vacanțele anulate. La finele lunii aprilie, un grup de 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare. Executivul comunitar trimite scrisori de “încurajare” către toate cele 27 de state membre prin care le îndeamnă să respecte drepturile pasagerilor și de asemenea prezintă modalități prin care să facă voucherele mai atractive pentru pasageri, a spus miercuri comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. Dacă statele membre respective vor eșua în a implementa regulile existente, potrivit cărora pasagerii au dreptul de a primi banii înapoi, atunci Comisia este “hotărâtă” să recurgă la acțiuni în justiție, a spus Vălean. Anterior, vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a declarat că Executivul comunitar este pe punctul de a lansa proceduri de infringement împotriva unui grup de state membre care încalcă legislația UE cu privire la drepturile consumatorilor. “Punctul de plecare este că europenii au dreptul la returnarea banilor, dacă doresc acest lucru. Punct. Și ne așteptăm ca acele state membre să corecteze imediat situația, în caz contrar vom trece la etapa următoare” a spus Vestager, care este și comisar pentru Concurență. Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, s-a declarat “surprinsă” de comentariile colegei de la Concurență.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.