Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj: Francezii cred tot mai puțin în Dumnezeu

Ziarul de Vrancea
22 sep 2021 1245 vizualizări

Un pic peste jumătate dintre francezi (51%) nu cred în Dumnezeu, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Asociațiile Jurnaliștilor de Informații despre Religii (AJIR) publicat joi, o creștere importantă față de 44% cât era acest nivel în urmă cu zece ani, relatează AFP.

La întrebarea "dumneavoastră, personal, credeți în Dumnezeu?", 51% dintre persoanele chestionate au răspuns "nu". În 2011, 44% răspundeau "nu" la această întrebare. În 1947, 66% dintre francezi credeau în Dumnezeu, potrivit unui sondaj Ifop de la acea vreme.

Potrivit sondajului publicat joi, cele mai credincioase persoane fac parte din categoria de vârstă de peste 65 de ani (58%), iar apoi din categoria de vârstă 18-34 de ani (48%). Întrebați dacă epidemia covid-19 i-a apropiat de practica relgioasă, 91% dintre francezii chestionați răspund "nu" și doar 9% răspund "da".

Întrebați despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, 79% dintre cestionați declară că acest eveniment nu a trezit în ei "sentimentul religios" și nici "fibra spirituală". Însă 21% simt contrariul. Potrivit acestui sondaj, francezii vorbesc tot mai puțin despre religie în familie - 38%, însăcere față de 58% în noiembrie 2009.

Doar 29% dintre france zi discută despre religie cu prietenii lor, tot în scădere, de la 49% în 2009. Acest studiu vizează totdată ce părere au francezii despre Papa Francisc. Astfel, 41% dintre francezi consideră că Papa apără "mai degrabă bine" valorile catolicismului, 44% consideră că le apără "nici bine, nici rău", iar 15% "mai degrabă rău". De asemenea, 68% dintre francezi consideră că religiile "pot contribui la transmiterea tinerilor unor repere și valori pozitive: respectul față de altul, toleranța, generozitatea, responsabilitatea". În 2009, 77% dintre francezi erau de această părere.

În total, 54% dintre persoanele intervievate consideră că "toate religiile sunt egale". În 2007, 62% erau de această părere. Totodată 47% dintre francezi consideră că "mesajul și valorile creștinismului sunt în continuare de actualitate". Tot 47% consideră că "religiile pot contribui în mod pozitiv la mari dezbateri de societate: bioetică, moralizarea economiei, familie", în scădere față de 51% în 2009.

Ancheta a fost realizată în perioada 24-25 august, asupra unui eșantion reprezentativ de 1.028 de francez majori, prin chestionar autoadministrat online, după metoda cotelor.

Acuzarea cere din nou condamnarea la închisoare pe viață a lui Carlos "Șacalul" în atentatul de la Drugstore din 1974

Acuzarea a cerut joi condamnarea la închisoare pe viață a lui Ilici Ramirez Sanchez, zis Carlos "Șacalul", în vârstă de 71 de ani, rejudecat la Paris cu privire la atentatul sângeros de la Drugstore Publicis, în 1974, numai în vederea stabilirii duratei pedepsei, un verdict care ar putea fi pronunțat joi seara, relatează AFP.

Șacalul a fost condamnat în martie 2017 la închisoare pe viață în acest atac, soldat cu doi morți și 34 de răniți, o pedeapsă confirmată în apel un an mai târziu.

Însă Curtea de Casație, care a menținut verdictul vinei, a dispus în noiembrie 2019 ca Șacalul să fie judecat într-un nou proces în vederea stabilirii pedepsei.

După un rechiztoriu de patru minute, avocatul general Rémi Crosson du Cormier, care a reprezentat Ministerul Public în celalte două procese, a cerut curții speciale cu jurați să-l condamne, din nou, la "sancțiunea supremă" pe Carlos.

Acest atac "vechi" este "totodată istoric", întrucât el "inaugurează o serie de atentate la Paris și în Franța denumite "în orb", a subliniat magistratul. Atacul de la Drugstore a avut loc la 15 septembrie 1974, la Paris, către ora locală 17.10, când un bărbat a aruncat o grenadă dintr-un restaurant în mezaninul Drugstore, care a explodat în galeria comercială de jos, la colț cu bulevardul Saint-Germain și rue de Rennes.

Carlos, brațul armat al Frontului Popular de Eliberarea Palestinei

În lipsa unor probe ADN și mărturii, o curte cu jurați a validat, în apel, în martie 2018, teza acuzării, potrivit căreia acest atentat viza să faciliteze eliberarea unui japonez arestat la Orly, un membru al Armatei Roșii Japoneze, din cadrul căreia un comando tocmai ceruse eliberarea, în cursul unei luări de ostatici la Ambasada Franței la Haga. Această mișcare era apropiată aripii Frontului Popular de Eliberarea Palestinei (FPLP), căreia Carlos i-a devenit un braț armat în Europa.

Carlos a fost găsit vinovat pe baza unei serii de elemente ale acuzării, între care mărturia unui fost camarad de arme ispășit, Hans Joachim Klein, dar și legarea grenadei folosite la Drugstore de cele abandonate după luarea de ostatici la Haga.

Încarcerat în Franța de la arestarea sa în 1994 în Sudan, Carlos a fost condamnat deja de două ori la pedeapsa maximă de către justiția franceză, cu privire la o triplă crimă, în 1975, la Paris, și cu privire la patru atentate cu bombă comise în Franța în 1982 și 1983, soldate cu 11 morți și 191 de răniți.

Boris Johnson îl citează pe Kermit Broscoiul în Adunarea Generală a ONU

Premierul britanic Boris Johnson a recurs la umor în discursul pe care l-a susținut la Adunarea Generală a ONU, pentru a îndemna la eforturi mai mari în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează DPA. "Avem o putere impresionantă de a schimba lucrurile sau de a schimba lucrurile în bine și o putere grozavă de a ne salva pe noi înșine", a declarat miercuri liderul conservator.

"Iar atunci când Kermit Broscoiul cântă «nu e ușor să fii verde», vă amințiți, nu? vreau să știți că se înșela. Nu avea dreptate. Este ușor. Nu este doar ușor, este profitabil și este bine să fii verde", a declarat Johnson. "Indiferent că el a fost în mod inutil nepoliticos cu Domnișoara Piggy, cred", a adăugat el.

Premierul britanic a subliniat că este necesar să fie plantați mai mulți copaci și a pledat în favoarea energiei verzi. "Am pus păduri mari de turbine de vânt frumoase pe pajiștile ude din Doggerland între (Marea) Britanie și Olanda, la Marea Nordului", a declarat el, referindu-se la o fâșie de pământ care lega Regatul Unit de Europa continentală, inundată după creșterea nivelului mării în urmă cu mii de ani.

"În fapt, producem atât de multă (energie) eoliană în larg, încât mă gândesc să-mi schimb numele în onoarea zeului din Nord al vântului, în «Boreas» Johnson", a glumit el.

Johnson i-a mulțumit în discursul pe care la susținut la ONU președintelui Xi Jinping, care a anunțat că China nu va mai construi mine pe cărbune în străinătate și l-a elogiat pe președintele american Joe Biden, care a promis ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, în lupta împotriva modificărilor climatice.

Premierul britanic și-a exprimat speranța, înaintea COP26, la Glasgow, în noiembrie, că această conferință va fi ca o petrecere la împlinirea vârstei de 16 ani a lumii, la care lumea să decidă să se maturizeze. COP26 trebuie "să sufle în lumânările unei lumi în foc", a declarat el.

Acest summit va fi "o cotitură pentru omenire", a avertizat Johnson, îndemnând lumea să dea dovadă de "maturitate" și "înțelepciune", relatează AFP.

"A venit timpul ca lumea să crească", a îndemnat el în acest discurs plin de pasiune, dedicat în întregime crizei climatice.

"A venit timpul să ascultăm avertismentele oamenilor de știință", a subliniat el.

Johnson a avertizat din nou că "frunoasa noastră planetă" riscă să devină "de nelocuit", "nu doar pentru noi, ci și pentru numeroase alte specii", din cauza lipsei acțiunii împotriva modificărilor climatice.

"De aceea, COP26 este o cotitură pentru omenire. Trebuie să limităm creșterea temperaturilor", a declarat el.

"Trebuie să arătăm că avem maturitatea și înțelepciunea de a acționa", a îndemnat Johnson, subliniind că există o lipsă "gravă" de timp.

Johnson își susține discursul la câteva zile după publicarea unui raport ONU care conchide că o limitare a încălzirii globale la un nivel de 1,5°C față de perioada preindustrială este imposibil fără o reducere imediată și masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acordul de la Paris din 2015 de luptă împotriva încălzirii globale, semnat în cadrul COP21, îndeamnă la o limitare a încălzirii planetei la un nivel de cel puțin 2°C peste nivelul preindustrial, în mod ideal la 1,5°C. Însă, pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre ale acordului, "lumea se află pe calea catastrofei, a 2,7°C", a avertizat recent secretarul general al ONU Antonio Guterres, care sublinia că, fără o schimbare a "traiectoriei", COP26 din Scoția riscă să fie un eșec. Boris Johnson a îndemnat țările "să meargă mai departe" și "să meargă mai repde" în reducerea emisiilor poluante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.