Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Socialiștii îi întind o mână Angelei Merkel

Ziarul de Vrancea
24 nov 2017 834 vizualizări

Liderul social-democraților germani Martin Schulz a renunțat vineri la opoziția sa de principiu față de o coaliție cu cancelarul în exercițiu, cu scopul de a facilita o ieșire din criza provocată de eșecul Angelei Merkel de a forma un guvern, relatează AFP.

”Un lucru trebuie să fie clar totuși: dacă aceste negocieri vor conduce într-un fel sau altul la o participare la formarea unui guvern, atunci activiștii partidului nostru se vor pronunța prin vot”, a avertizat el într-o scurtă declarație.

Însă intențiile partidului sunt vagi în continuare. Schulz nu a precizat ce anume este SPD pregătit să negocieze cu conservatorii - să formeze o nouă mare coaliție sau să susțină un guvern minoritar format de Merkel. Anterior, după o lungă noapte de negocieri, conducerea partidului a anunțat deja că este pregătită să încerce să scoată Germania din actuala criză politică.

După rezultatul umilitor în alegeri, Schulz a afișat o opoziție de principiu față de prelungirea ”marii coaliții” în exercițiu cu conservatorii (CDU-CSU) ai lui Angela Merkel, obligând-o astfel pe aceasta să încerce să negocieze o alianță cu Verzii și liberalii (FDP), eforturi care au eșuat pe 19 noiembrie.

Amenințarea alegerilor anticipate și presiunea conducătorilor social-democrați l-au determinat astfel pe  Martin Schulz să-și revizuiască decizia. El urmează de altfel să se întâlnească pentru prima oară cu Merkel și cu aliatul ei bavarez Horst Seehofer săptămâna viitoare, o întâlnire care urmează să aibă loc în cadrul unei medieri a președintelui Frank-Walter Steinmeier, care vrea să evite cu orice preț noi alegeri legislative.

Organizarea unui scuritn anticipat în Germania este riscantă, în contextul în care peisajul politic al țării a fost deja afectat de un adevărat seism politic după alegerile de la 24 septembrie, prin intrarea deranjantă a unor deputați de extremă dreapta în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).

În urma scrutinului nu a rezultat o majoritate guvernamentală. Iar nimic cu sugerează, în sondaje, că ar putea să rezulte un nou raport de forțe prin noi alageri.

Bărbatul care a supraviețuit pedepsei cu moartea cere clemență

Un bărbat din Ohio care a devenit al treilea om ce supraviețuiește execuției în ultimele șapte decenii a făcut zilele acestea un nou apel de schimbare a pedepsei capitale. El a argumentat că pedeapsa este insolită și de o cruzime inimaginabilă. Alva Campbell, în vârstă de 69 de ani, a fost condamnat la moarte în 1998 pentru că l-a ucis pe un tânăr de 18 ani în timpul unui jaf. Însă, execuția de pe 15 noiembrie a fost amânată după 25 de minute pentru că nu i-a fost găsită nicio venă prin care să-i fie injectată soluția mortală. Avocații bărbatului spun în cererea de apel că e posibil ca acesta să fie motivul, pentru că el are o lungă istorie de probleme cronice cu inima și plămânii.

De fapt, oficialii închisorii erau atât de siguri că plămânii acestuia vor ceda încât, în timpul procedurilor de execuție, i-au dat o pernă ca să se relaxeze până pot pune în aplicare pedeapsa cu moartea. Însă avocații lui Campbell contestă în apelul lor folosirea substanței Midazolam, un sedativ care îi face pe deținuți să-și piardă cunoștința. Substanța a fost folosită în mai multe execuții ratate, inclusiv în Ohio. În 2014, statul american l-a executat pe ucigașul și violatorul în serie Dennis McGuire, chiar dacă acesta a respirat și a pufnit câteva minute până și-a pierdut cunoștința. Ulterior, un judecător a declarat că injecția letală e neconstituțională în Ohio, iar pedepsele capitale nu au mai fost puse în aplicare ani de zile. Avocații bărbatului mai argumentează și cu istoricul „nefericit” al execuțiilor ratate din Ohio. Prima execuție ratată în istoria modernă a SUA a fost în 1946, când în statul Louisiana nu a funcționat scaunul electric în cazul lui Willie Francis. În 2009, statul american Ohio nu a reușit să pună în aplicare pedeapsa cu moartea de 18 ori, în decursul a două ore, după ce lui Romell Broom nu i-a fost găsită nicio venă ca să-i fie injectată soluția. În cele din urmă s-a renunțat, iar bărbatul luptă în instanțe ca să dovedească faptul că o a doua execuție în cazul său e neconstituțională. În cazul de față, execuția lui Alva Campbell a fost programată pentru 6 iunie 2019. (digi24.ro)

Studiu: Peste 40 de milioane de sclavi în lume

Descoperirea recentă a unor migranți africani vânduți la Tripoli nu este un caz izolat: peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume, dintre care un sfert copii, sunt în prezent reduse la sclavie, potrivit unui studiu realizat în 2016, relatează AFP.

Noțiunea de sclavie modernă include munca forțată, care afectează 25 de milioane de persoane, și căsătoria forțată (15 milioane). Dar aceste cifre sunt fără îndoială departe de realitate, subliniază Organizația Mondială a Muncii (OIM), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și grupul de apărare a drepturilor omului Walk Free Foundation, care au efectuat împreună studiul.

Aproximativ 25 de milioane de persoane sunt muncitori forțați să lucreze mai ales la particulari (un sfert), dar și în fabrici, pe șantiere, agricultură. Studiul citează exemplul a 600 de pescari reținuți pe bărci în apele indoneziene de mulți ani. Mai mult de jumătate dintre acești sclavi sunt reținuți din cauza datoriilor. Dar ei pot fi legați de călăii lor pentru că sunt drogați, prost plătiți, maltratați fizic sau pur și simplu prea departe de casă. Printre muncitorii forțați, circa 5 milioane de persoane sunt obligate să se prostitueze și puțin peste 4 milioane sunt victime ale muncii impuse de țara lor (muncă obligatorie în închisoare, abuz de recrutare). Femeile și fetele reprezintă 71% dintre sclavi sau aproape 29 de milioane de persoane. Una din patru victime ale sclaviei moderne este un copil, adică aproximativ 10 milioane de persoane. Aproximativ 15,4 milioane de persoane sunt căsătorite împotriva voinței lor. Mai mult de o treime au vârste sub 18 ani și în aceste cazuri aproape toate sunt femei. Această formă de sclavie este răspândită mai ales în Africa și Asia. În plus, femeile reprezintă 99% dintre victimele muncii forțate în prostituție.

62% din cazurile de "sclavie modernă" au fost descoperite în Asia și Pacific. Această regiune este prima din punctul de vedere al numărului de victime pentru exploatare sexuală (73%) sau căsătorie forțată (55%). Dar căsătoriile forțate sunt cele mai frecvente în Africa, cu o rată de 4,8 la 1.000 de persoane, de două ori mai mult decât la nivel mondial (2,1 la 1.000). "Mai multe studii au stabilit clar legături între migrație și traficul de ființe umane", se subliniază în acest studiu. Trei sferturi dintre migranții chestionați în 2017 pe ruta spre Europa din Libia de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au dezvăluit că au fost victime ale abuzurilor similare traficului de ființe umane. "Imigranții ilegali, susceptibili de a fi victime ale agresiunii, extorcărilor sau abuzurilor sexuale, pot decide, la începutul deplasării, să se lase voluntar în mâinile traficanților", notează studiul OIM.

O adolescentă de 16 ani a fost condamnată la închisoare pe viață

O adolescentă care ucis o fetiță de șapte ani în parc a fost condamnată la închisoare pe viață, relatează The Telegraph.

Adolescenta avea 15 ani atunci când a comis crima care a șocat o întreagă comunitate. Katie Rough, în vârstă de șapte ani, a fost sufocată, iar apoi ucigașa a decapitat-o, într-un parc din York, Marea Britanie, în luna ianuarie. Adolescenta, a cărei indentitate nu a fost făcută publică, a folosit apoi telefonul mobil pentru a suna la poliție și a anunța moartea fetiței, iar autoritățile au găsit-o, după ce au localizat apelul primit.

Părinții lui Katie au ajuns la locul crimei și au povestit că adolescenta a încercat „să-i dea capul în leagăn”. Ucigașa a fost înregistrată când și-a recunoscut fapta și a justificat-o invocând faptul „că nu era în deplinătatea facultăților mintale”. Fata suferă de schizofrenie. Familia victimei micuței a vizualizat acest videoclip din sala de judecată. Katie a fost descrisă ca fiind o fetiță „caldă și atentă” de profesorii ei.

Biserica suedeză îndeamnă clerul să-l desemneze pe Dumnezeu prin cuvinte neutre ca gen

Biserica suedeză își îndeamnă clerul să folosească un limbaj nesexist atunci când se referă la divinitatea supremă, să se abțină să folosească termeni ca ”Domnul” sau ”El” și să folosească ”Dumnezeu”, relatează The Associated Press.

Aceasta este una dintr-o serie de inițiative ale Biserivii naționale Evanghelice Luterane în vederea actualizării unui manual vechi de 31 de ani care stabilește cum să fie ținută litughia, imnurile și alte aspecte din perspectiva limbii.

Hotărârea a fost luată joi, la finalul unei reuniunii de opt zile a celor 251 de membri ai organului de luare a deciziilor și urmează să intre în vigoare pe 20 mai, de Rusalii. O fostă biserică de stat, cu sediul la Uppsala, la aproximativ 60 de kilometri nord de capitală, biserica suedeză are 6,1 milioane de mebri botezați, într-o țară cu zece milioane de locuitori. Ea este condusă de către o femeie arhiepiscop, Antje Jackelen. Problema adoptării unui limbaj mai inclusiv a fost deja discutată la conferința din 1986, a declarat pentru agenția de știri TT Jackelen. ”Din punct de vedere teologic, știm, de exemplu, că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen. Dumnezeu nu este om”, a declarat ea. Schimbarea a fost întâmpinată cu critici. Această hotărâre ”subminează doctrina Trinității și a comunității cu celelalte biserici creștine”, a a declarat pentru publicația daneză Kristeligt Dagblad un profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, Christer Pahlmblad. ”Nu este deloc un lucru deștept ca Biserica Suediei să devină cunoscută ca o biserică care nu respectă moștenirea comună a teologiei”, a apreciat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.